Danmark spreder MRSA over hele verden – og verden er ligeglad

De fleste af de millioner af svin, Danmark eksporterer hvert år, bærer på den multiresistente bakterie MRSA. Dermed kan dansk landbrug have været med til at sprede sygdommen i andre lande. Men der findes stort set ingen overvågning af, hvordan svine-MRSA spreder sig
Danmark er Europas største eksportør af levende svin – og dermed også ’logisk set’ den største eksportør af MRSA, da mange danske svin er smittet med den antibiotikaresistente bakterie.

Danmark er Europas største eksportør af levende svin – og dermed også ’logisk set’ den største eksportør af MRSA, da mange danske svin er smittet med den antibiotikaresistente bakterie.

Sanne Søndergaard

Indland
22. september 2016

Danmark er uden sammenligning Europas største eksportør af svin. Sidste år sendte danske svineproducenter 12 millioner svin ud af landet.

I år ser det ud til at blive endnu flere. En stor del ender i Tyskland, Polen og i stigende grad Østasien, hvor de bliver fedet op, inden de bliver sendt til slagtning.

Men med sig bærer størstedelen af svinene en usynlig passager: den multiresistente bakterie MRSA CC398, bedre kendt som svine-MRSA.

Fødevarestyrelsens seneste undersøgelse fra 2014 afslørede, at svine-MRSA havde bredt sig til 63-70 procent af de danske svinestalde. I dag formoder eksperter, at tallet er langt højere. Derfor er dansk landbrug ikke bare storeksportør af levende svin, men også af svine-MRSA.

»De fleste af de grise, der kommer fra Danmark, er selvfølgelig smittet med MRSA,« siger professor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet.

Han er en af verdens førende forskere i resistente bakterier. Der er ifølge ham ingen tvivl om, at Danmarks intensive svineeksport har spredt bakterien i flere andre lande.

»Det er umuligt at bevise i dag. Men enhver form for logik tilsiger det jo,« siger professoren.

Souschef i Kontor for Dyresundhed i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard, erkender, at der er stor risiko for, at danske svin tager bakterien med til svinestaldene i Polen, Tyskland og andre lande.

»I teorien ja,« siger han.

»Men der er rimeligt stor sandsynlighed for, at resten af den udenlandske besætning i forvejen har MRSA.«

Bakterien har nemlig spredt sig til de fleste lande med intensiv svineavl. Men omfanget af spredningen og dens årsager er stort set ukendt, eftersom kun få lande har undersøgt, hvor udbredt svine-MRSA er i netop deres landbrugssektor.

Det svenske eksempel

I Sverige, der har et langt mindre intensivt landbrug end Danmark, har svinebønderne besluttet ikke at importere levende avlssvin fra Danmark på grund af risiko for MRSA.

»Vi vil ikke have MRSA ind,« siger Hans Agén, der er direktør i lobbyorganisationen Svenska Köttföretagen.

»Det påvirker branchen som helhed, fordi forbrugerne opfatter det som negativt. Så vi gør alt, hvad vi kan, for at holde frekvensen på et meget lavt niveau.«

I stedet importerer de genetisk avlsmateriale i form af sæd fra danske svin. Sæden bliver opbevaret på frost, indtil svenskerne har sikret sig, at den ikke indeholder MRSA.

Sveriges avlssvin blev senest i 2014 testet fri for MRSA. Det skyldes blandt andet, at myndighederne samarbejder med erhvervet om at overvåge og forhindre spredning mellem dyr i landbruget og mennesker.

Kristina Mieziewska er dyrlæge og arbejder med sygdomsbekæmpelse i det svenske Jordbruksverket. Hun understreger, at det er vigtigt, at alle lande yder en indsats i kampen mod resistente bakterier.

Men hun ser international overvågning af spredningen som den eneste løsning, hvis vi skal problemet med resistens til livs.

»MRSA er en mindre del af problemet, men det bidrager til det større globale resistensproblem,« siger hun.

Svine-MRSA var udbredt i både Holland og Tyskland, inden det begyndte at sprede sig i de danske svinestalde. Derfor mener formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, ikke, at det er rimeligt at sige, at han og hans medlemmer har forværret problemet i andre lande.

»De har kendt til bakterien og har åbenbart vurderet, at vi kunne levere grise af en kvalitet, som de alligevel gerne ville købe,« siger han.

Ingen kontrol

Et ekspertpanel under EU’s fødevaremyndighed EFSA vurderede tidligere i år, at transport af levende dyr på tværs af lande udgør et af de største problemer med hensyn til spredning af MRSA. Panelet anbefalede derfor øget »kontrol af handlen med dyr«.

Men der findes ingen regelmæssig kontrol til at sikre, at MRSA-smittede dyr ikke krydser landegrænser. Hverken på EU-niveau eller i de fleste medlemslande, herunder også Danmark.

Danmark arbejdede under sit EU-formandskab i 2012 for mere kontrol med MRSA på tværs af landegrænser. Men ifølge Stig Mellergaard var der ikke den store interesse hos de fleste andre EU-lande.

»Det er ikke noget, myndighederne i de fleste lande har lyst til,« siger han.

»Man ved måske nok, at det er et problem, men man ønsker ikke at få det kvantificeret.«

Fødevarestyrelsen udfører heller ingen løbende kontrol med svinene fra Danmark. Det er ganske enkelt ikke et krav fra vores handelspartnere. Frank Møller Aarestrup fra DTU forstår ikke, hvorfor EU endnu ikke er begyndt at overvåge spredningen af MRSA.

»Det er jo det, vi har sagt gennem alle årene: Se nu at få gennemført noget ordentlig overvågning,« siger han.

EFSA bad i 2014 EU’s medlemslande om at oplyse om forekomsten af resistente bakterier. Kun otte medlemslande indsendte oplysninger om MRSA – Danmark var ikke et af dem.

Møde i FN

I går mødtes sundhedsministre fra hele verden til et FN-topmøde i New York, der netop handlede om udfordringerne ved antibiotikaresistens.

På mødet blev ministrene enige om at betragte resistente sygdomme som en af de største trusler mod folkesundheden på globalt plan.

I Danmark har debatten om resistens fokuseret meget på MRSA. Men på verdensplan findes der langt farligere sygdomme, som har udviklet resistens over for antibiotika. Det gælder blandt andet for tuberkulose, som er et stigende problem blandt verdens fattigste befolkningsgrupper.

I en fælles erklæring anerkendte verdens sundhedsministre i går, at »mange af det 20. århundredes landvindinger er alvorligt udfordret af antibiotikaresistens, særligt nedbringelsen af sygdomme og død som følge af infektionssygdomme«.

Aftalen lægger også op til øget overvågning med brug af antibiotika til både mennesker og dyr. Men den indeholder ingen forslag til, hvordan man kan forhindre smitte på tværs af grænser.

Det var Mogens Lykketoft, der som afgående formand for FN’s Generalforsamling havde inviteret til topmødet. Han kalder antibiotikaresistens for »et problem, der er ved at eksplodere mellem hænderne på os«.

»Alle de fremskridt, der er sket siden penicillinens opfindelse kan blive kastet over bord, uden at vi har udviklet nye forskningsfremskridt, som kan imødegå det. Derfor skal vi passe på ikke at fremme den udvikling, blandt andet gennem overforbrug af antibiotika i husdyr,« siger Mogens Lykketoft til Information forud for mødet i FN.

Han ser, ligesom flere eksperter, øget overvågning af, hvordan resistente bakterier spreder sig, som en afgørende del af løsningen.

»Hvis man ikke ved, hvordan tingene spreder sig, kan man jo ikke reagere på det.«

Han understreger, at det ikke er nok med hensigtserklæringer i FN-sammenhæng. Hvis resistensen skal bekæmpes, kræver det også, at de enkelte regeringer er villige til at bevilge penge til forskning og overvågning.

Mangehovedet uhyre

Flere undersøgelser viser, at de fleste mennesker hurtigt ’renser’ sig selv, efter de har været i kontakt med MRSA. Det samme ser ud til at gælde for svin. Indtil videre udgør bakterien kun en trussel for mennesker, der i forvejen er fysisk svækkede.

Derfor ser Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen, ligesom nogle udenlandske forskere, ikke MRSA som en stor trussel mod den globale sundhed.

Men det er en forkert måde at anskue problemet på, mener Frank Møller Aarestrup fra DTU.

Selv om måske ikke alle svin og mennesker kan bære på bakterien i længere tid, og selv om MRSA er en relativt uskadelig bakterie sammenlignet med andre, bør vi se antibiotikaresistens som et samlet problem, fremfor at bekæmpe de enkelte sygdomme.

»Antibiotikaresistens er et mangehovedet uhyre, og MRSA er et af de hoveder – også selv om det bestemt er et af de mindre,« siger professoren.

Vores jord – vores mad

Danske landmænd er tynget af gæld og global konkurrence, og hver dag må en eller flere heltidsbedrifter dreje nøglen om.

Forbrugerne tager samtidig afstand fra de stedse større industrilandbrug og forlanger mere dyrevelfærd, mindre kemi og lokalt producerede fødevarer.

I en ny serie sætter Information i samarbejde med P4-regionerne i Danmarks Radio fokus på, om der er en anden vej for dansk landbrug.

Seneste artikler

 • Tænk, hvis landbruget har en fremtid

  21. oktober 2016
  Meget går den gale vej for de hårdt trængte danske landmænd, som skildret i Informations serie ’Vores jord – vores mad’. Men der eksisterer mange muligheder for at bane vej for omstilling til et mere robust og bæredygtigt landbrug i ny nærkontakt med forbrugerne. Tænk hvis vi greb dem
 • ’Ikke så afgørende, om landbrugs-produktionen består, og landmanden forgår’

  18. oktober 2016
  Eksporten er afgørende for, om der kan skabes liv og beskæftigelse i landdistrikterne, uanset at antallet af bedrifter bliver ved at falde hastigt, mener miljø- og fødevareministeren
 • Hvis jeg er inhabil, er vi alle inhabile for Vorherre

  13. oktober 2016
  Information krænker god presseskik med sine historier om, at jeg var inhabil og korrupt i forbindelse med, at jeg i Promilleafgiftsfonden for Landbrug deltog i behandlingen af en ansøgning, jeg selv havde forfattet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fint , hvis vi i Danmark kan slippe af med MRSA fra svin samt andre multiresistente bakterier ( f eks dem på vores hospitaler),

Men der er ( efter FAO-baserede skøn) over 1 milliard svin i verden, så det bliver lidt af en opgave, hvis der skal organiseres et internationalt samarbejde - og i en række u-lande og fejlslagne stater er der reelt frit slag med medicinering af svin og andre husdyr samt for mennesker.

Næh, der er så mange trusler mod den globale sundhed!
Vi bekymrer os ikke rigtig om smitteudvikling og selvom forskningen godt kan forudse problemer, så er indtjeningen alligevel det vigtigste.
Uden antibiotika kan grisene jo ikke tage på i vægt hurtigt nok. Det er kun de svageste (mennesker) som bukker under for smitten...
Er de søde (disse grisebasser, der har mindst en intelligens som vores hunde) eller ikke?

»Antibiotikaresistens er et mangehovedet uhyre, og MRSA er et af de hoveder – også selv om det bestemt er et af de mindre,« siger professoren.
Så det behøver vi ikke at tage os af?

Poul Sørensen, Peter Knap, Niels Duus Nielsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Fødefareforstyrelsen er mindst lige så forhippede på at "skåne" landbruget, som Søfartsforstyrelsen,
siden Scandinavian Star Forbrydelsen i 1990, har været på at "skåne" skibsrederne.

Kun hedengangne Statens Luftfartsvæsen (SLV) har overgået de to ovennævnte i disrespekt mod
de betalende passagerer.

Hvad med at ledelserne bliver fyret?

Torben K L Jensen, Flemming Berger, Mona Blenstrup og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det stinker i Danmark og det er ikke af svin!

15-09-2016
Det er ikke raketvidenskab, det er en politisk farce alle har øvet og øvet meget længe, hvor der nu er udvidelse af repertoiret med nye løgn, der skal dækker over gammel.

En øvelse i løgn og såkalt nødløgn, der udstiller Folketingest foragt for befolkningen og beskyttelse af centralt placeret interessenter i de kortsigtede økonomiske gevinster.

27-08-2014
Fødevareminister Dan Jørgensen ødelægger folks liv, MRSA er fysisk og psykisk invaliderende.

Det er modbydeligt, at læse om Fødevareminister Dan Jørgensens håndtering, eller rettere mangel på samme i MRSA epidemien, det er et uværdigt liv, de smittede danskere lever, men de har da et navn, at sætte på svineriet.

"Fødevareminister Dan Jørgensen"

16-09-2014
Fødevareminister Dan Jørgensens håndtering, af MRSA epidemien i Danmark, er et skræmmende eksempel på, økonomiske interesser kommer før menneskers liv.

Det er et uværdigt liv, de MRSA smittede danskere leve, hvilket pressen bør kaste lys på, hvis de tør, for der er nok ingen tvivle om, at danskerne er udsat for bevist politisk mørklægning, hvor magtfulde økonomiske interesser, ånder de folkevalgte i nakken.

Borgernes demokratiske retsprincipper er beskåret, i en række sager i disse dage, hvor MRSA er en i rækken.

12-02-2015
Dansk svinekød burde mærkes:

'Risiko for bakterien svine-MRSA, Ikke egnet til menneskeføde'.

19-05-2015
Fødevareminister Dan Jørgensens manglende håndtering, af MRSA epidemien i Danmark, er et skræmmende eksempel på, det liberale markeds økonomiske interesser, kommer før forbrugernes helbred i Danmark.

Det er et uværdigt liv, de MRSA smittede danskere leve, hvilket pressen og politikkere, bør kastes fuldt lys på, hvis man kan finde en politikker der tør, for der er nok ingen tvivle om, at danskerne er udsat for bevist politisk mørklægning, hvor magtfulde økonomiske interesser (nødvendighedens politik), ånder de folkevalgte i nakken.

09-02-2016
Fra link:
"Svine-MRSA i Danmark.

Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus er en gruppe af stafylokokbakterier, som er resistente over for flere typer af antibiotika, herunder methicillin. Betegnelsen svine-MRSA henviser til en bestemt variant, CC398, som trives i svinestaldene.

En undersøgelse viste sidste år, at 68 pct. af de danske besætninger med slagtesvin er ramt af MRSA, mens det gælder 63 pct. af avlsbesætningerne.

Ifølge Statens Serum Institut blev 1.273 danskere sidste år diagnosticeret som bærere af bakterien, næsten en fordobling i forhold til 2013. Læger anslår, at det kun er toppen af isbjerget, og at op mod 12.000 danskere kan være raske smittebærere af bakterien.

MRSA CC398 er ingen trussel for raske mennesker, men folk, der i forvejen er svækkede, kan dø af infektionen. Fem danskere er således døde, efter at de blev smittet med MRSA CC398."

Link: http://ing.dk/artikel/hoejesteret-landbrug-med-mrsa-skal-udleveres-181727

Ole Frank, John Andersen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

(Biological) Weapon of Mass Destruction!

Så vidt jeg ved, er kuren mod multiresistente bakterier fundet:
http://videnskab.dk/krop-sundhed/mrsa-gennembrud-kur-mod-multiresistente...

Hvis et medlem af familien dør af MSRA, hvem kan man så stille til ansvar når retssamfundet siger det er lovligt at sælge.

Martin E. Haastrup, Ole Frank, Olav Bo Hessellund, John Andersen, Janus Agerbo og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Utroligt at dette center kan holde, uden tingene falder fra hinanden, men det er jo det samme, der sker i hele klimaproblematikken: Man vil ikke indse sandheden, men overgiver sig til alle løgnene.

Kurt Nielsen, Martin E. Haastrup, Ole Frank og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Hvem vil have dansk svineri?

Det er ubegribeligt, at dansk svinekød fortsat kan sælges i Danmark. Tilsyneladende beskytter politikerne fortsat landbrugseksport og banksystem og undlader bevidst at sikre danskeres sundhed og vores natur og miljø.

At det af indlysende grunde også medfører en tilsyneladende en fuldstændig uacceptabel risiko for vores medborgere i EU og resten af verdenen er udtryk for at politikerne er mere uansvarlige end jeg troede muligt.

Alt dette fordi vi ønsker at spise og sælge kød i mængder, som ikke godt for noget.

En handleplan for svineriet må have den højeste prioritet i dansk politik. Det gælder vores sundhed. Vi husker fortsat, hvordan en minister kom i uføre i den såkaldte blødersygbomssag. Mon ikke der er nye ministrer, der kommer på listen over kyniske politikere, som ikke bør have en reel plads i vores demokrati.

Strudsemetoden er heller ikke anvendelig i denne sag!

Flemming Berger, Anne Eriksen, Mona Blenstrup, John Andersen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

MRSA bliver konkurrencestatens endeligt. Tænk på hvor mange 'kloge' mennesker, der sidder og rådgiver (ud i den blå luft). Deres fine beregninger går ikke på sygdomsspredning hos både dyr og mennesker. Det er noget, andre skal bringe frem (på forsiden). Vi bygger en stat på løgne ganske simpelthen, og det må endelig ikke komme frem. Det er useriøst, uunderbygget og underminerende. Sandheden MÅ ikke komme frem.

Kurt Nielsen, Martin E. Haastrup, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Hele problematikken kan koges ned til 5 bogstaver: KARMA
Det skal man bare besøge et svineslagteri for at indse.

/O

Flemming Berger, Ole Frank og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Skidt pyt tænker de i Venstre: Det fylder alt sammen i BNP og eksportstatistikkerne. OG skulle der ske det, at folk bliver syge af at æde danske svinekød, så står NOVO og Lundbeck parate med lidt forebyggende medicin. Også det gavner exporten.

Flemming Berger, Ib Christensen, Niels-Simon Larsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Oluf Husted
”Hvad med at ledelserne bliver fyret?”
Nej, hvad med om de ansvarlige i ledelserne bliver draget til ansvar? Er det ikke strafbart at bringe andre menneskers liv og helbred i fare?

Flemming Berger, Ib Christensen, Oluf Husted, Niels-Simon Larsen, Arne Lund, Niels Duus Nielsen og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar

"effektiviserings politik". Trademark/Branding hos Venstre.

MRSA-bakterierne har en tendens til at uddø, når svinene lever under sunde forhold. Det er øko-svinenes chance - hvis ellers de økologiske svinehold griber den.

Steffen Gliese, Sup Aya Laya, Martin E. Haastrup, Flemming Berger, Torben Arendal og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Glem ikke at brug af kobber og zink i svineproduktionen også medvirker til udvikling af antibiotika-resistente bakterier.
Forbruget af kobbersulfat til svineproduktionen er årligt på ca. 2000 tons.
Dette kobber udledes i miljøet og dermed i fødevarerne, hvorfor det er også med til at belaste befolkningen med kobber.
Kobber-forgiftning / kobber-belastning kan medføre mange forskellig sygdomme / symptomer såsom depression, problemer med immunsystemet, udvikling af visse neurologiske sygdomme.

Kurt Nielsen, Sup Aya Laya, Martin E. Haastrup, Flemming Berger, Ib Christensen, Niels-Simon Larsen, Olav Bo Hessellund, ingemaje lange, Philip B. Johnsen, Anne Eriksen og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar
Martin Westergaard

Makaber tanke som modsvar til artiklen:
Hvis ærter blev så populære at der kom betydelig økonomisk gevinst igennem dyrkning, ville man igennem effektivisering få ukrudt fjerner som med tid ville skabe katastrofale følger (dog over mange århundrede) netop da ærte fladlusen er en af de mobile organismer med mest fænotypisk plasticitet.

Altså at gro vinger hvis ærte marken er overpopuleret selvom den ikke er født med vinger.
At igennem 10 generationer være aseksuele hunkøn i løbet af forår og summer, hvor til efteråret den så går igennem en evolution hvor det ene x kromoson bliver fjernet, og der nu bliver bliver lagt æg imens der fremkommer et hankøn der befrugter dem, hvor de så ligger vinteren over, indtil det bliver forår og den nye aseksuelle hunkønnede ærtefladlus opstår på ny. 11 generationer på 1 år.

Måske også interresant at selvom der findes ærtemarker, så har ærtefladlusen ikke de forventede IMS, dFADD, Dredd og Retish gener til immundefekten. Derudover mangler ærtefladlusen proteinet PGRPs der skal advare immunforsvaret. Og så lever den i harmoni med sig selv og Buchnera bakterien.
Citeret fra links:
https://www.google.dk/search?q=pea+aphid&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0...
https://en.wikipedia.org/wiki/Sap
https://en.wikipedia.org/wiki/Phenotypic_plasticity
https://en.wikipedia.org/wiki/Acyrthosiphon_pisum

Klodens GTO svar på MRSA, må vel være når ærtefladlusen gror vinger (antibiotika, 140 stks) for at finde kløverlus (diæt fra phloem sap til mikrober).

Dvs finder du en firkløver/femkløver, men hvor det ene blad er næsten helt fortærret så kunne det være en ærtefladlus.

Stopper vi med at gro ærter, ville vi finde flere firkløvere. Men nu spiser vi ikke kløvere. Ergo er ærter en balance gang. Klodens GTO system er enormt, og derfor også enormt respekt til dem der fandt en mulig løsning på MRSA. Så længe antibiotika imod bakterier stiger ligefrem proportionalt med klodens GTO system skulle der ikke være den store fare.

Martin Westergaard

ÆrteBLADlus

Hvornår lære vi det: "Civilisationen er et kapløb mellem uddannelse og katastrofe."
H.G. Wells

- Det er utroligt at der er ansvarlige mennesker i samfundets top der sidder og trækker tiden ud i forhold til at der findes en løsning.... det er noget vi normalt tænker, at det høre til den tredjeverden, at man lader katastrofer køre løbsk.

Steffen Gliese, Niels-Simon Larsen, Torben Skov, Anne Eriksen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Poul Solrart Sørensen - Vil nu tillade mig, at ændre lidt på H.G: Wells-citatet:
"Civilisationen er et kapløb mellem dannelse og katastrofe" - for uddannelse har vi meget af, men det er dannelsen - , og især hjertets dannelse - det kniber med - heraf verdens ulykke.

Poul Sørensen, Martin E. Haastrup, Flemming Berger, Niels-Simon Larsen, Torben Skov, Olav Bo Hessellund og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Ligegyldighed kan få konsekvenser, som langt overstiger terrorens rædsler

De danske politikeres og landmænds ligegyldighed over for den ukontrollerede stigning af multiresistente bakterier kan meget let få så store konsekvenser, at samfundets kamp mod terror nærmest bliver irrelevant.

Steffen Gliese, Martin E. Haastrup, Torben Arendal, Ib Christensen, Anne Eriksen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Hvor mange tror på, at bedraget fra fødevarestyrelsen er sket uden medvirken fra Eva Kjer Hansen eller Henrik Høegh?

Martin E. Haastrup, Arne Lund, Hanne Koplev, Flemming Berger, Anne Eriksen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Alle dyrebesætninger får antibiotika, også forebyggende. Jeg så et laksebrug for nogle år siden, der fik tilført antibiotika samtidighed med, at laksene blev fodret. "Ellers bliver de syge her i sommervarmen", som forklaringen lød. Grisene får tilført antibiotika gennem rørsystemer (det skal jo være rationelt). Vi bliver nødt til at erkende, at ingen, overhovedet ingen har kontrol med, hvor meget antibiotika befolkningen fyldes med. På væggen hos lægerne hænger opslag om, at vi patienter ikke ukritisk må forlange antibiotika. Det tror pokker, vi får nok i forvejen.

Kurt Nielsen, Torben Skov, Martin E. Haastrup, Ib Christensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det sidst foreslåede "produktionspaladser" med levende dyr - er jo også signifikant med det samme, nemlig PENGE.
Så hører man om "Danmarks suveræne" fødevareproduktion, der fører til så megen eksport ect. ect. - ja tak da...
Det er stadig fordi dyrene tager hurtigere på - grise eller kyllinger/ laks.
Ikke fordi de er syge.
Men hvad, borgerne, i hvert fald de alm. ikke formuende - må jo også finde sig i at blive proppet med besparelser, nedskæringer osv. skønt det også fører til det modsatte af trivsel - nemlig trøstespisning med forøget vægt, sygdom og såkaldte lykkepiller, ja da...

Martin E. Haastrup og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Verden er ligeglad med alting, bare der er trådløst netværk! At der er hul i bunden af skibet er der ikke mange der bekymrer sig om!

Torben Skov, Anne Eriksen, Martin E. Haastrup og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Lars Kristensen

Der skulle fremlægges et beslutningsforslag i folketinget, om at MRSA besætninger skal være fortid senest om 1 år.

Sætter landbrugsministeren ikke ind med at få det gjort, skal han ganske enkelt have en fyreseddel og helst inden han få ministerpension, som vidst nok først er efter at have været minister i 2 år, så vidt jeg husker.

Det er en skændsel, at vi i Danmark har haft landbrugsministre, der gennem flere år har kendt til problemet og aldrig fået gjort noget ved det.

Nu skal det være slut med MRSA, eller skal det være slut med landbrugsministeren.

Hvis vi kigger lidt rundt omkring i vores verden finder vi virkelig gamle ruiner. Så gamle at det faktisk diskuteres om det er ruiner eller sær natur.
Vi er blevet noget nær udslettet mindst en gang, selv om officiel historie skrivning ikke vil nævne det.
Noget som disse multiresistente bakterier vi er på vej ud i, kan være lige så dræbende for liv på jorden, som meteoritter fra verdensrummet.
Og der bruges mange penge på at kigge efter meteoritter. Hvad går der lige galt for os med hensyn til vores prioriteringer her på jorden?

Martin E. Haastrup

1.
Jeg opgiver desværre at anerkende alle kommentarerne... - Selvom alle siger noget væsentligt om sagen her.

Dansk landbrug i frit fald.

Jeg tror ikke på, at hele verden er ligeglad med, at danske svine-bønder/landbrugskonsortiet - , eller hvem der nu (ikke...?) kan holdes ansvarlig, - er ligeglade. Ihvertfald er vores naboer Norge og Sverige ikke ligeglade. Ligeglad er aldrig glad...

Profit over liv. Profit over miljø-hensyn. Profit over sundhed. Profit over kvalitet. Profit over dyrevelfærd...

Jeg fryder mig over, at de som har størst sandsynlighed for at blive smittet med MSRA - eller 'BGPK' eller 'CDST' eller 'MKBT'... - er dem som i forvejen står i al det her syntetiske medic-lort til halsen... - Medic-industrien er dybt med-ansvarlig for den her kataklystiske krise, i ikke bare dansk (industri-) landbrug, men over hele kloden, især Vesten og USA, men sikkert også KINA og hvad ved jeg - Rusland?

På en måde har jeg dog stadig sympati med den oprindelige landmand, som jo i dag ikke længere er nogen virkelig landmand, men en modløs mannequin manipuleret af skruppelløse markedskræfter, inkarneret i landbrugs-karteller, DLG, eller hvad pokker det nu hedder altsammen... - Mere eller mindre lyssky bagmænd. Bankerne er jo en del af det, de sidder som igler og parasitter på ryggen af enhver landmand herhjemme og truer med at æde hans fædrende gård op, hvis han ikke følger med konkurrencen, som samtidig også systematisk æder alle hans chancer for at følge med konkurrencen overhovedet! Landbruget i frit fald, i spin...

Det er jo hamster-hjulet om igen : Jo mere landmanden lader sig vikle ind i konkurrence-ræset, jo værre bliver det - Jo sværere bliver det at følge med i konkurrencen. Det er Chaplins film "Moderne Tider" om igen. Både for ham og for dyrene og for forbrugerne og for miljøet...

Dansk landbrug i frit fald.

Måske kan vi forhåbentlig trøste os med de viise ord, om at 'det nogen gange skal bliver værre før det kan blive bedre' - At det konventionelle danske landbrugs dage omsider er talte, så sund fornuft nu måske kan begynde at få overtaget?
Begyndelsen til enden. Dansk landbrug i frit fald...

Jeg vil have landbrug, som er små lokale kooperativer, andels-landbrug, levende organismer, som er ejet af dem, som er afhængige af det. Bruger-styret. Bruger-ansvarlighed. Et fælles-foretagende. Små lokale enheder som lever og leverer for og til lokal-samfundet. Som er en celle midt i lokal-samfundets celler. Men ikke en kræft-celle som æder vilkårene for de andre op, fordi den selv vil vokse uhæmmet! - En sund celle.

Og som sådan en sund landbrugs-celle elsker jeg selvfølgelig det biodynamiske, fordi jeg har set det, været vidne til det og mærket det tilstrækkeligt på min egen krop, uden at jeg overhovedet er særlig klog på det

Fordi her ser jeg at vi er for alvor taget tilbage til ur-tankerne med landbrugs-organismen. Ur-tankerne. Det oprindelige, men ikke som at gå tilbage til fortiden generelt, men tilsat noget af en ny spirende fremtid, som bare endnu ikke er blevet født fuldt ud endnu af nutidens selv-destruktion... - Men det ligger her og er kim, der venter på øjeblikket... - Hvor folk er klar til at tage imod det, hvor tidspunktet er kommet, hvor efterspørgslen for alvor begynder at melde sig...Det er faktisk allerede i gang... Se også min slutning.

Martin E. Haastrup

2.
Men økologerne har klart min dybeste respekt også. Dr. Rudolf Steiner og det spirituelle antorposofiske og dermed biodynamiske dyre-livs-og menneske syn : At dyrke efter månens faser, at røre homoøpatisk gødning af ko-lort og sprøjte det ud over markerne, fylde kohorn med bjerg-krystal og grave dem ned i jorden osv. for at nævne de mest 'grelle' eksempler fra det biodynamiske - Indrømmer jeg gerne, desværre, er en harsk omgang for mange personligheder, i disse ekstremt materialistiske og hyper-overfladiske orienterede tider vi lever i nu, hvor al erkendelse ligefrem er bandlyst.

Bandlyst, fordi der er en kommerciel interesse i at systematisk gøre os dumme og holde os fast i uvidenhedens mørke. Kapitalismen i nøddeskal. Den lever på et bedrag og er selv vor tids største satanistiske bedrag. Jeg tøver ikke med at navngive det under de mørke magters domæne. Fordi det er sort. Ligesom kul-og olie-industrien, krig-mod-terror og you name it... - Systematiske forbrydelser mod fællesejet, voldtægt af friheden, vores kultur, natur og Klode. Alt det som systematisk har smadret vores Planet, af snævertsynet egoisitisk hensynsløs ensidig materialistisk maskinel grådig profit-tænkning : Opfindelsen af en landbrugs-maskine som mest effektivt kan udbytte alle dele og sikre at gevinsten hældes direkte i et begrænset antal ejeres/spekulanters/kartellers lommer.

Taskenspillere som idag effektivt via hyper-markedsføring og branding efter alle evig vækst-illusiones kunstners regler har bildt os ind at den industrielle udvikling af landbruget er et fremskridt.

Med en art religiøs patos blev landbruget i DK efter krigens afslutning 1945 (Jeg er fra 1963) voldtaget af maskineriet under illusionen om, at nu skulle alting blive nemmer og bedre for bondemanden, Marshall-hjælpen fra USA, hvis nogen kan huske det. I konkurrencens navn... (Tak DR's og Paul Hammerichs "Gamle Danmark" )

Kombineret med en effektiv bandlysning i medierne af alt alternativt, gammeldags - som i virkeligheden slet ikke er hvrken alternativt eller gammeldags.

Det alternative er nemlig det naturlige. Det som tager sigte på at eksistere i harmoni med sine omgivelser. Det er det som udvikling og fremskridt. Det er det konventionelle som er forkert alternativ. Som er gammeldags. Udbytning. Slaveri. Pineri. Piskeri. Forblændede forstokkede stokkemetoder... Som er en tragisk illusion, et tilbageslag, en katastrofe, Landbrugs-Apokalypse nu...

Det begynder og slutter altid med Orwellske citater fra "1984" i mange af mine skriv så også her :
Krig er fred. Frihed er slaveri. Uvidenhed er styrke.

Dansk Landbrugs-Apokalypse.

I still hope, and tend to trust - socalled higher powers : The Darkest Hour is usually just before The Dawn...

Vi bestemmer faktisk næsten selv, tror jeg, om det skal være 'den sidste mørkeste time før daggryet', for dansk landbrug. Det kræver bare, at flere forbrugere endnu tager ansvar, som de allerede forlængst er godt i gang med. Det er jo derfor det her sker nu : Det er fordi vi, borgere, såkaldte forbrugere, vi er begyndt at tage magten tilbage og kræve sund fornuft med det vi putter i munden! - Derfor er også bunden ved at gå ud af dansk landbrug... - De kan ikke følge med deres egen konkurrence, det er selvdestruktivt...

Så i virkeligheden skulle man måske vende hele historien på hovedet : Hurraaaah! Nu er Dansk Landbrugs-Apokalypse snart en realitet! Korthuset er ved at falde sammen med et mægtigt brag, på samme måde som Boligboblerne Bristede...

Jeg tror de fleste landmænd vil udbryde en lettelsens suk når det hele er overstået og de kan begynde forfra på en frisk på nærmest modsatte betingelser : Hvis du ikke er i harmoni med dine omgivelser, med hvad du laver, så find noget andet at bruge din tid på. Fordi hverken mennesker eller dyr er øde øer...

Kommentar til overskriften "Danmark spreder MRSA over hele verden – og verden er ligeglad":
Hmmm - ville det ikke være mere passende med:
Danmark spreder MRSA over hele verden – og Danmark er ligeglad
Det er tilsyneladende de danske politikere og embedsværk der er ansvarlige, og det er ikke sandsynligt at verdens forbrugere bliver oplyst om kvaliteten af de fødevarer de importerer fra verdens lykkeligste land.

Men vi - altså os i Informations kommentatorboks - kan jo afhjælpe dette ved at fortælle om vores eksport af svin spækket med multiresistente bakterier til vores udenlandske venner, via kommentarer på alverdens internationale medier o.s.v.

Kurt Loftkjær, Anne Eriksen, Hanne Koplev og Martin E. Haastrup anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Bevares, så længe nogen åbenbart MGET vigtige landmænd ikke "rammes helt urimeligt".

Talk about fucked up priorities.

...Sunde danske Løkke grisebasser :-(

Så snart det bliver kendt ude i den store verden er det slut med dansk svine eksport indtil tilliden er genoprettet - Her hjælper ingen "bæredygtig" landbrugspakke.

...Jammen er det da ikke bare latterligt? Nærmest kulminationen og slut resultatet af hele svindler-regeringens politik - Med bundgas mod afgrunden.

Ib Lynæs Hansen

Bemærk forskellen i indstillingen til MRSA, en ubehagelig længerevarende infektion med bylder og diffust ubehag, og mæslinger, en uskadelig børnesygdom, med kortvarige symptomer og total helbredelse.

MRSA skal vi lære at leve med,
Mæslinger skal vi vaccinere imod, med usikre vacciner, der kan indeholde svækkende stoffer, bl.a. kviksølv og aluminium.

https://www.youtube.com/watch?v=VucczIg98Gw