Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dokumentar: Landbrug & Fødevarer modarbejdede undersøgelse af MRSA

Ny DR-dokumentar afslører, hvordan Landbrug & Fødevarer lagde pres på Fødevarestyrelsen for at forhindre en undersøgelse af, hvor mange avlsgrise, der var smittet med MRSA. Siden er antallet af smittede steget eksplosivt
Landbrug, Husdyrbrug, Svineavl

Sofie Amalie Klougart

Indland
15. september 2016

Landbrugets brancheorganisation Landbrug & Fødevarer spillede en afgørende rolle i at forhindre en undersøgelse, der kunne have bremset spredningen af den multiresistente bakterie CC398 – også kendt som svine-MRSA.

Det afslører en ny dokumentar, som DR viser søndag.

På et afgørende tidspunkt i 2010, da spredningen af den multiresistente bakterie var begyndt at tage fart, bad daværende fødevareminister Henrik Høegh (V) Fødevarestyrelsen om at undersøge, hvordan spredningen kunne begrænses.

Fødevarestyrelsen rådførte sig med DTU, som anbefalede, at man »som minimum« undersøgte svinene i toppen af avlspyramiden – det vil sige de svinebesætninger, der bruges til at fremavle slagtesvin.

Hvis netop de svin var smittet med MRSA, ville det være meningsløst at forsøge at bekæmpe smitten længere nede i pyramiden. Det forklarer professor ved DTU Frank Aarestrup til DR. Han var i årene omkring den eksplosive spredning af svine-MRSA rådgiver for Fødevarestyrelsen.

Men Landbrug & Fødevarer modsatte sig ifølge DR-dokumentaren en undersøgelse af avlstoppen. Blandt andet af frygt for, at »MRSA-stemplet« ville få »handelsmæssige konsekvenser« for svineproduktionen. Det viser DR's gennemgang af den interne kommunikation i Fødevarestyrelsen i de år.

Læs også: Landbruget lobbyer på livet løs

Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Per Henriksen besluttede i 2011 at »imødekomme Landbrug & Fødevarer«. Svinene i toppen af avlspyramiden blev derfor ikke undersøgt. Et par år senere, i 2013, var antallet af smittede danskere tredoblet på kun ét år, og smitten bredte sig nu også uden for staldene, fra person til person.

Flere andre sager de seneste år viser, at landbrugslobbyen har stor politisk indflydelse i dansk politik, siger Rasmus Blædel Larsen, etnolog ved Københavns Universitet, der til efteråret forsvarer sin ph.d.-afhandling om vilkårene for dansk landbrug.

»Reguleringer og rammevilkår bliver til i et tæt samspil med erhvervet – i dag repræsenteret ved Landbrug & Fødevarer,« siger han.

Chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse Birgitte Damm mener, at ministerierne har for stor tiltro til landbrugets egne anbefalinger.

»Landbrugets lobbyorganisationer har alt for stor indflydelse på de politiske processer,« siger hun.

I 2014 traf daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) uden om Fødevarestyrelsen en beslutning om at undersøge hele avlstoppen for MRSA. Andelen af smittede grise var på seks år steget fra 0 pct. til 63 pct. Tallet er ifølge DR-dokumentaren i dag langt højere, måske 100 pct.

I samme periode steg antallet af smittede danskere fra færre end 100 til mindst 1.200. I dag kan tallet være 10 gange så højt.

Landbrug & Fødevarer afviser at kommentere dokumentaren, før den har været vist på søndag.

Direktør i Landbrug & Fødevarers videncenter, SEGES, Claus Fertin, siger i dokumentaren, at Landbrug & Fødevarer satte sig imod undersøgelsen, fordi den ville ramme den lille gruppe af svineavlere i toppen af avlspyramiden »urimeligt hårdt«.

Serie

Vores jord – vores mad

Danske landmænd er tynget af gæld og global konkurrence, og hver dag må en eller flere heltidsbedrifter dreje nøglen om.

Forbrugerne tager samtidig afstand fra de stedse større industrilandbrug og forlanger mere dyrevelfærd, mindre kemi og lokalt producerede fødevarer.

I en ny serie sætter Information i samarbejde med P4-regionerne i Danmarks Radio fokus på, om der er en anden vej for dansk landbrug.

Seneste artikler

 • Tænk, hvis landbruget har en fremtid

  21. oktober 2016
  Meget går den gale vej for de hårdt trængte danske landmænd, som skildret i Informations serie ’Vores jord – vores mad’. Men der eksisterer mange muligheder for at bane vej for omstilling til et mere robust og bæredygtigt landbrug i ny nærkontakt med forbrugerne. Tænk hvis vi greb dem
 • ’Ikke så afgørende, om landbrugs-produktionen består, og landmanden forgår’

  18. oktober 2016
  Eksporten er afgørende for, om der kan skabes liv og beskæftigelse i landdistrikterne, uanset at antallet af bedrifter bliver ved at falde hastigt, mener miljø- og fødevareministeren
 • Hvis jeg er inhabil, er vi alle inhabile for Vorherre

  13. oktober 2016
  Information krænker god presseskik med sine historier om, at jeg var inhabil og korrupt i forbindelse med, at jeg i Promilleafgiftsfonden for Landbrug deltog i behandlingen af en ansøgning, jeg selv havde forfattet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De er bange for den norske løsning. Selv om denne har virket efter hensynet.

uffe hellum, HC Grau Nielsen og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

- og for at beskytte en lille flok svinebønder, har man spillet hassard med danskernes muligheder for at få hjælp mod sygdomme. Hvad med at bruge de 10 mia. man årligt smider efter landbruget og deres organisationer på fremadrettet at forsøge at få bare lidt styr på det forbandede svineri svineavlerne har lavet mod danskerne. Måske skulle man også se lidt på hvilke af ministrene i den daværende regering der havde penge på spil i svineavlen, og hvilken indflydelse det havde på afgørelsen om ikke at foretage sig noget.

Kurt Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Flemming Berger, Britta Hansen, Ole Henriksen, Ole Frank, John Andersen, Tue Romanow, Carsten Mortensen, Einar Carstensen, Vibeke Hansen, Kim Houmøller, Allan Stampe Kristiansen, Sup Aya Laya, Ebbe Wagner Smitt, Hans Larsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Hvis jeg forstår artiklen korrekt, så sidder der mennesker i Landbrug og Fødevarer, Fødevarestyrelsen samt en tidligere fødevareminister, der direkte eller indirekte er årsag til en enorm stigning i mængden af multiresistente bakterier i danske landbrug og borgere!

Fedt fedt fedt! Jeg håber de har en god smag i munden nu.

Hans Paulin, Flemming Berger, HC Grau Nielsen, John Andersen, Tue Romanow, Vibeke Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Ebbe Wagner Smitt og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Gentager gerne at man skal holde sig fra "svin", det har skaffet en bedre sundhed i undertegnedes hjem.

Lad nu være med at købe svineriet, bliv hellere undersøgt for svine infektioner, hvis det er muligt at finde en læge, der ikke er på deres lønningsliste.

...Interesse organisationer og lobbyister har sovset hele landet ind i løgne, bedrag og propaganda for at dække over virkeligheden - Men der kommer en pris, som skal betales for dette bedrag. I længden kan man ikke snige sig uden om med billige tricks.

Benta Victoria Gunnlögsson og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar

...Tidligere vægtede værdier som troværdighed, integritet og anstændighed. Nu tæller værdier som den kloge snyder den dumme gennem en forvrænget virkelighed. Alle tricks gælder og bedstemor er for længst solgt.

Benta Victoria Gunnlögsson og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar

Problematikken hvor økonomiske hensyn tæller tungere end folkesundheden er jo allerede glimrende beskrevet i Ibens 'En folkefjende' fra 1880'erne.
Historien efterlader et indtryk af et sammenspist, små korrupt forhold mellem landbrugets top og fødevarestyrelsen
Desværre er det forhold ikke blevet bedre under den nuværende regering tvært imod.
Sagen fortjener at blive undersøgt.
Man kan håbe at det kan blive endnu et bidrag til enden på landbrugets 'udenom parlamentariske' metoder

Benta Victoria Gunnlögsson, Flemming Berger, Britta Hansen, Ole Henriksen, Erik Nissen, Ole Frank og John Andersen anbefalede denne kommentar

Problematikken hvor økonomiske hensyn tæller tungere end folkesundheden er jo allerede glimrende beskrevet i Ibens ’En folkefjende’ fra 1880’erne.
Historien efterlader et indtryk af et sammenspist, små korrupt forhold mellem landbrugets top og fødevarestyrelsen
Desværre er det forhold ikke blevet bedre under den nuværende regering tvært imod.
Sagen fortjener at blive undersøgt.
Man kan håbe at det kan blive endnu et bidrag til enden på landbrugets ’udenom parlamentariske’ metoder

Skal vi stadigvæk have tiltro til danske fødevare?
Bliver nogen stillet til ansvar?

Henrik Petersen

Nogle gange overgår virkeligheden vores værste anelser. Desværre bliver jeg ikke overrasket mere.

Benta Victoria Gunnlögsson, Hans Paulin og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Hvorfor skal vi fortsat holde hånden under et solnedgangserhverv. Når de koster kassen. Betaler mindre end 5 promille i skat og bidrager med mindre end 1% til BNP. Og se så lige, havd vi betaler årligt og det er sku mere end de 10 mia, Historien fra de varme lande lyder på:
Landbrugets eksternaliteter. Eller sagt på anden måde, De landbrugsudgifter , vi betaler - plus støtte. Årligt. Hvert år. Også til næste år.
.
1. 7 mia direkte støtte
2. 10 mia Indirekte støtte ( Ingemann, Aalborg Universitet)
3. 11,2 Mia Ammoniakskader + ( 1360 døde/år)
4. ½ mia veje. Ødelæggelse og modificering.
5. ½ mia til MRSAcc398 og ESBL and rising
6. 1 -2 mia . Hjerneskader/intelligensforringelse pgra pesticider. Grandjean.
7. ½-1 mia for Tungmetaller zink og kobber. Demens og Alzheimer
8. 15-60 mia i alt . Tab på usælgelige boliger ude på landet.
9. 800.000 bor stadigvæk i landsbyer. Tab ??
10. ½-1 mia i jordforringelser . Traktose. Kulstoftab. Humusforbrænding
11. ½ til nye vandboringer. DANVA
12. 50 mio til fripladser i friskoler og efterskoler, vuggestuer og børnehaver.
13. 2 mia til gældstilpasning. Bernhard Mortensen fik 100 mio i et huk
14. 2- 3 mia i konkurser. Ved hver konkurs betaler vi for gældsnedskrivningen.
15. 3 mia i tab af biodiversitet (EU)
16. stigende renter og bidrag. Til banker og realkreditforeninger.
17. 8 lukkede banker og bankpakker. Mange mia.
18. 1½ mia i dieselrefundering.
19. 1,2 mia i NY regulering af landbrugets forurening. Landbrugspakken.
20. 270 mio til vandløbsvedligeholdelse ( læs afvanding)
En del af den pris vi betaler for at holde landbruget flydende. Så det primære landbrug kan fortsættes trods årlige underskud . I 2015 underskud 2,6 mia.
Gæld på nu 389 mia og udskudt skat på 90 mia.

Kurt Nielsen, Erik Nissen, Benta Victoria Gunnlögsson, Sup Aya Laya, Hans Paulin, Flemming Berger, Jesper Graugaard, Helene Kristensen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
patrick scholer

Og det mest ærgerlige er at havde myndighederne handlet i tide havde det været endnu et signal til eksportmarkederne om at Danmark tager fødevaresikkerhed seriøst. Et slagkraftigt argument i en verden præget af fødevareskandaler...

Jesper Graugaard

Det kan næsten få mig til at græde og miste tiltroen til vores land. Vi siger om os selv, at vi er det mindst korrupte land i verden, men det tror jeg ikke på længere.
Denne sag lander på Esben Lundes bord lige om lidt, og den holdning han repræsenterer + interesser er primært til fordel for landbruget og langt mindre til gavn for miljø og resten af befolkningen. Min umiddelbare tanke er, at det der skal til er at slagte 30 millioner svin og starte forfra. Det er måske det eneste rigtige at gøre, men den beslutning er ikke realistisk. Hvis Venstre regeringen har kostet DK 32. milliarder over 15 år ( jv Jyllandspostens artikel omkring Skat) , så kan vi godt smide et 2 cifret beløb på i milliard klassen her igen. Denne sag ligner endnu en trussel for vores demokrati..

Jesper Graugaard

Her lidt Harvard bakterie undervisning.. Som lander fejler vi BIG TIME
https://www.youtube.com/shared?ci=annE2UPsT-4