Læsetid: 4 min.

Endnu en tysk agent var undercover til dansk klimatopmøde

To af de tre tyske politiagenter, der foreløbig er blevet afsløret i Hamborg de seneste to år, har opereret på dansk grund i samarbejde med PET. Begge blev anholdt af det almindelige danske politi i løbet af deres udsendelse til København
17. september 2016

Der var ikke bare én, men i hvert fald to tyske undercoveragenter, som arbejdede på dansk grund under klimatopmødet COP15 i København 2009. Det erkender Justitsministeriet i et nyt svar til Folketinget.

Agenten Astrid O. fra Hamborg befandt sig således i København »i forbindelse med klimatopmødet efter aftale med de tyske politimyndigheder«, fremgår det af folketingssvaret, som PET har skrevet på vegne af ministeriet.

Tidligere er det blevet afsløret i Tyskland – og efterfølgende bekræftet af Justitsministeriet – at politiagenten Maria Block opererede på dansk grund til COP15. Men i svaret til Folketinget dengang ville ministeriet ikke oplyse, om der var flere udenlandske agenter på dansk grund.

Siden er det så blevet afsløret, at agenten Astrid O. opererede som undercoveragent i Hamborgs autonome miljø, og at også hun deltog i klimatopmødet i København – hvad der i det nye svar til Enhedslisten nu har fået ministeriet til for anden gang at bekræfte samarbejdet med en udenlandsk agent. 

Andre regler

Det er den tredje agent, der er blevet afsløret i at infiltrere det venstreradikale miljø i Hamborg i løbet af de sidste to år. Ifølge tysk Indymedia startede Astrid O med at komme i miljøet på Café Flop i Hamborg-bydelen Bergedorf til såkaldte Antifa-café aftenener i 2006. Hun havde på det tidspunkt dreadlocks og knyttede sine første kontakter.

Derfra bevægede hun sig videre ind i miljøet og deltog blandt andet i antifascistiske mobiliseringer, aktiviteter mod G8-topmødet i Heilegendamm i 2008 og altså COP15-topmødet i 2009 i København.  

At to ud af tre af de tyske agenter, der foreløbig er blevet afsløret i Hamborg, har opereret på dansk grund i samarbejde med PET, er ifølge Enhedslistens retsordfører, Rune Lund, bekymrende:

»Det tyder på, at det er et vældigt udbredt fænomen. De to kommer fra Hamborg, men der er 16 tyske delstater og demonstranter fra hele Tyskland. Var der også civile agenter fra de andre delstater?« siger han.

»Det grundlæggende problem er, at det er nogle politifolk, der arbejder efter andre regler og kommer fra en anden politikultur. Vi ved jo at, der har været tyske agenter, der har arbejdet i blandt andet højreorienterede miljøer, som er gået ud over, hvad de måtte, og man kan da blive nervøs over, at de render rundt her i landet,« siger Rune Lund. 

Han opfordrer til, at Justitsministeriet er åbent omkring antallet af udenlandske agenter på dansk grund, så man kan få en klarhed over omfanget.

Anholdt

Ganske bemærkelsesværdigt fremgår det af svaret fra Justitsministeriet, at også Astrid O – ligesom Maria Block – blev anholdt af det almindelige danske politi under sit besøg i landet: 

»PET er bekendt med, at den pågældende under klimatopmødet blev tilbageholdt af det almindelige danske politi for forstyrrelse af den offentlige orden,« skriver de i svaret. 

Dog blev der ifølge PET ikke efterfølgende rejst sigtelse. Men ifølge Rune Lund kalder også dét på mere åbenhed:

»Nu ved vi så, at der foreløbigt er to af de agenter, vi kender til, som er blevet anholdt i Danmark for forstyrrelse af den offentlige ro og orden. Hvor mange af dem, der blev tilbageholdt under klimatopmødet, var egentlig agenter fra andre lande? Det spørgsmål melder sig,« siger Rune Lund. 

På et billede, der kom frem i tyske medier, kan man se Maria Block blive anholdt af danske betjente for at bryde ud af demonstrationen ’Reclaim Power’ i nærheden af indkøbscenteret Fields. Justitsministeriet ønsker dog ikke at oplyse, hvor Astrid O blev anholdt.

Tjekkede mormoren

I et længere indlæg på tysk Indymedia bliver alle oplysninger om Astrid O gennemgået og analyseret af en gruppe aktivister fra miljøet i en researchgruppe.

Her bemærkes det blandt andet, at Astrid O. ganske usædvanligt i forhold til tidligere infiltrationer bruger oplysninger fra sit rigtige liv i konstruktionen af sin falske identitet.

Både hendes kæreste og andre bekendte blev inddraget, hvad der har gjort det muligt for den tyske gruppe, som har afsløret hendes identitet, også at afsløre kæresten og de pårørendes identitet

Efter sin udsendelse til København var Astrid O aktiv i blandt andet en såkaldt antirepressionsgruppe og en gruppe ved navn Nella Faccia. Her deltog hun aktivt i interne diskussioner om brugen af militante, i antifascistiske mobiliseringer og havde ifølge Indymedia blandt andet nøgler til det centrale autonome hus Rote Flora. 

Læs også: PET var med til at få tysk politiagent til København

I 2012 blev der på et tidspunkt internt i gruppen rejst tvivl om, hvorvidt hun var den, hun udgav sig for at være. Gruppen gik så langt som til at tjekke hendes mormors adresse, men de fandt intet mistænkeligt, og da de senere konfronterede hende med spekulationerne, afviste hun dem som grundløse.  

Med en så stor tvivl om en undercoveragent skulle man umiddelbart tro, at tysk politi ville have trukket ud omgående. Men hun blev holdt i miljøet, og først året efter, i april 2013, fortalte hun til sine venstreorientede venner, at hun rejste til Italien med sin kæreste i et halvt år.

Ifølge den tyske researchgruppe kom hun tilbage et halvt år senere – men denne gang igen med et officielt arbejde i politiet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Klimaaktivister bliver hemmeligt overvåget af undercoveragenter og sat i futtog i flere timer på den kolde asfalt.

De sande klimaskurke findes bl.a. i Exxon's direktions- og bestyrelseslokaler, fordi de i de sidste 20-30 år bevidst har vildledt befolkningen mht de fossiler brændslers direkte årsag til den globale opvarmning. Disse klimaskurke har scoret kassen på salg af kul og olie, mens de har brugt store summer på at misinformere og fordreje kendsgerninger om drivhus-gasserne.

De sidste 20-30 års medlemmer af Exxon's direktion og bestyrelse burde anholdes og sættes i futtog på Wall Street. De har bevidst fortiet og fordrejet fakta for at tjene styrtende milliarder af dollar til dem selv og aktionærerne, hvilket har forsinket indsatsen mod den globale opvarmning.

Hvorfor skrives der "tysk agent" ?

...når fakta ér, at der er tale om en professionel provokatør hvis opgave det var, at skabe uro og give politiet anledning til indgriben? Det synes jeg lyder som meget udemokratisk, og vel strafbart for iværksætteren, justitsministeren.