Læsetid: 5 min.

EU vil bremse salg af overvågningsteknologi til diktatorer

EU-kommissionen vil stramme reglerne for eksport af overvågningsteknologi. Forslaget skal forhindre, at europæiske virksomheder bidrager til undertrykkelse i diktaturstater
Det er eksport af teknologi, der kan bruges til at overvåge blandt andet mobiltelefoni, som EU nu vil bremse til diktaturer som Saudi Arabien.

Det er eksport af teknologi, der kan bruges til at overvåge blandt andet mobiltelefoni, som EU nu vil bremse til diktaturer som Saudi Arabien.

Mathias Løvgreen Bojesen

1. oktober 2016

Efter afsløringer af at europæiske virksomheder har forsynet diktatoriske regimer med avanceret overvågningsteknologi, skrider EU-Kommissionen nu til handling.

I et nyt forslag lægger Kommissionen op til at skærpe reglerne for eksport af en række overvågningsprodukter, der kan anvendes til »intern undertrykkelse« i et land.

»Fredsbevaring og beskyttelse af menneskerettighederne er nøglemål for EU, og vores handelspolitik er essentiel for den målsætning. Derfor foreslår vi et sæt moderne regler for at sikre, at eksporterede produkter ikke bliver misbrugt til at true den internationale sikkerhed eller underminere menneskerettighederne,« udtaler handelskommissær Cecilia Malmström i en pressemeddelelse.

Dansk firma involveret

Siden 31. december 2014 har det krævet en tilladelse fra myndighederne – i Danmarks tilfælde Erhvervsstyrelsen – at eksportere en række overvågningsteknologier til lande uden for EU.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Strøh
Kim Strøh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Intentionerne er gode nok, men afgørende er, hvordan det realiseres. Her er der et par huller, som der forhåbentlig er taget højde for?
Det gælder bl.a. flg. formulering: "Myndighederne skal fremover altid inddrage en vurdering af »respekten for menneskerettigheder i det endelige destinationsland så vel som landets respekt for den internationale humanitære lovgivning«, når de afgør, om der skal gives tilladelse eller afslag til eksport af overvågningsteknologi".
Det er jo elastik i metermål, for hvem tjekker den myndighed, der mener, at menneske- rettighederne respekteres i det pågældende modtagerland? En sådan vurdering kan være ret subjektiv, så....?
Dernæst - virksomheder, der ønsker at sælge til autoritære regimer, vil kunne re-eksportere til et "neutralt" land, fx Israel, der, uden at kny, er parate til at sælge til hvem som helst. Det eneste, der kommer ud af den manøvre, er, at det tager lidt længere tid, og måske bliver en anelse dyrere, men ellers kan despoter og hvem ellers fortsat frit forsyne sig.
Og det var vist ikke meningen.

Kim Strøh, Britta Hansen, Jens Kofoed og curt jensen anbefalede denne kommentar

Det lyder næsten sjovt når danske politikere kalder Kina for en diktaturstaat. Men sjovt er det faktisk ikke, når man tænker lidt over det. Så lyder det faktisk ufattelig dum og arrogant. Jeg ser et lille, dekadent monarki, drevet som en familievirksomhed, er på størrelse med en mindre kinesisk udkantslandby og som kalder sig verdens mest demokratiske demokrati men som rent faktisk bliver styret af udenparlamentariske interessegrupper og kongerigets andetstørste parti der nægter at tage regeringsansvar fordi de kan manipulere regeringen bedre udefra.

Denne lille skrålende dværg opblæser sig selv til politisk, moralsk og kulturel dommer over verdens ældste og længstvarende imperium, en multikulturel og multietnisk leviatan bestående af tusindevis forskellige etniske folkeslag og grupper med hver deres kultur og sprog og som holder sammen på en 7.del af hele klodens befolkning.

Og lader som om Kina var afhængig af den danske erhvervsstyrelses nåde for at kunne få fat i nogle få elektroniske nicheprodukter.

Perspektiv!

Anne Mette Jørgensen, Kim Strøh, Britta Hansen, Jens Kofoed, Mads Berg og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar