Nyhed
Læsetid: 3 min.

Flere stramninger på vej trods risiko for radikalisering

Så længe, man er varsom i sin kommunikation, er der ingen fare ved at stramme på udlændingelovgivningen, mener regeringen. Dansk Folkeparti mener derimod godt, at der kan være en risiko forbundet med stramninger, men vurderer alligevel, at det er den rigtige vej at gå
Indland
10. september 2016

»En interessant akademisk diskussion«.

Sådan betegner Venstres udlændinge-og integrationsordfører, Marcus Knuth, eksperters vurdering af, at gentagne stramninger på udlændingeområdet kan have en radikaliserende effekt.

»Jeg tror ikke, at stramninger har nogen effekt på radikalisering i noget større omfang. Så længe vi virkelig er varsomme i vores måde at kommunikere stramninger på og understreger, at vi gør det for at beskytte Danmark, er det ikke noget, jeg ser som et større problem,« siger Marcus Knuth.

I Danmarks næststørste parti, Dansk Folkeparti, er integrations- og udlændingeordfører Martin Henriksen dog ikke i tvivl om, at stramningerne kan medvirke til radikalisering.

Læs også: Udlændingestramninger kan medvirke til radikalisering

»Det behøver man vel ikke nogle eksperter til at regne ud. Som følge af, at vi strammer op på udlændingepolitikken, kan det godt ske, at der er nogen, som kan føle, at de bliver diskrimineret, og som bruger det som en undskyldning for, at de selv bliver radikaliserede eller som et redskab til at radikalisere andre. Det anderkender jeg,« udtaler Martin Henriksen.

Han har selv oplevet, at unge med muslimsk baggrund kommer op til ham efter debatter og siger, at stramninger gør, at de føler, de bliver skubbet væk fra samfundet.

Naser Khader, som har lagt stemme til flere stramninger, vil heller ikke afvise, at stramninger på udlændingeområdet kan have en radikaliserende effekt. Han mener dog ikke, at det er den primære årsag til radikalisering.

»De her terrororganisationer tiltrækker muslimer fra hele verden. Så uanset hvilken politik, vi fører, vil der være nogen, der er tiltrukket af den ideologi.«

Ude af fællesskabet

På den anden fløj mener Holger K. Nielsen, udlændinge og integrationsordfører for SF, at man er nødt til hele tiden at have i baghovedet, at man risikerer at radikalisere unge yderligere, når man strammer på udlændingelovgivningen.

»Jeg er fuldstændig enig i, at gentagne stramninger på udlændingeområdet kan have en radikaliserende effekt. Hvis man føler sig stigmatiseret og lukket ude af fællesskabet, skal der ikke meget til, før man begynder at reagere på det. Så det er da klart, at det har en effekt.«

Læs også: Udlændingestramninger bidrager til polarisering

Som et eksempel på en stramning, han mener, er decideret diskriminerende over for indvandrere, nævner han integrationsydelsen. Det samme gør Josephine Fock fra Alternativet. Hun mener, det ville være mere retvisende at kalde den nye ydelse for en »eksklusionsydelse«, da hun mener, at den støder nytilkomne ud af det danske samfund. Hun mener ikke, at nogen at de stramninger, som regeringen har indført, gavner.

»Når vi hele tiden taler om, at vi er nødt til at lave flere stramninger, så vi undgår at få flere muslimer i Danmark, tror jeg da bestemt, at det har den effekt, at der er mange muslimer, som føler, at de har svært ved at blive en del af det danske samfund, og som derfor føler sig udstødt,« siger Alternativets integrations- og udlændingeordfører.

Flere stramninger på vej

I regeringspartiet Venstre mener man, at retorikken om islam og muslimer udgør en langt større risiko for radikalisering end konkrete politiske forslag. Marcus Knuth påpeger derfor, at det er vigtigere at sætte ind over for hadsk retorik end at undgå yderligere stramninger.

»Vi kan godt på den ene side leve i en tid med massive stramninger, hårdere straffe og nye tiltag for at reducere antallet af asylansøgere, men samtidig gøre det på en måde, hvor vi ikke opildner til had mod alle muslimer i Danmark,« siger han.

Selv om man i Dansk Folkeparti anderkender, at stramninger kan medvirke til radikalisering på den korte bane, mener partiet, at stramninger, der mindsker indvandringen, er den bedste måde at bekæmpe ekstremisme på på den lange bane. 

»Jeg må bare sige, at vi planlægger mange flere stramninger fra DF’s side. Det kan godt være, at der er nogle, som bliver frustrerede over det og får ideer, som er fuldstændig tudetossede. Men så må vores efterretningstjenester og vores politi sørge for at være over dem,« siger Martin Henriksen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her