Læsetid: 4 min.

Folkepensionister sættes på integrationsydelse

Hovedformålet med integrationsydelsen er at tilskynde flygtninge og familiesammenførte til at tage et job. Men også personer, der har nået pensionsalderen, rammes af den lave ydelse. ’Absurd’, mener Enhedslisten, og også De Konservative vil se på, om ikke der bør gælde en særlig regel for folkepensionister. Dansk Folkeparti ikke ser noget problem
Det erklærede formål med integrationsydelsen er at tilskynde nytilkomne flygtninge til at tage et arbejde. Hvorfor personer, der har nået pensionsalderen også rammes af ydelsen, vækker undren. Her en kvinde og et barn i Avnstrup-lejren.

Det erklærede formål med integrationsydelsen er at tilskynde nytilkomne flygtninge til at tage et arbejde. Hvorfor personer, der har nået pensionsalderen også rammes af ydelsen, vækker undren. Her en kvinde og et barn i Avnstrup-lejren.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

12. september 2016

Regeringen har forsvaret integrationsydelsen med henvisning til, at den særligt lave ydelse skal tilskynde personer, som kommer til Danmark udefra, til at komme i arbejde.

Men nu viser det sig, at også en gruppe mennesker, som burde have forladt arbejdsmarkedet, bliver ramt af den lave ydelse: nemlig folkepensionisterne.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) oplyser således i en række svar til Folketingets integrationsudvalg, at 50 personer, som er fyldt 65, foreløbig modtager integrationsydelsen, som for enlige uden børn er 6.010 kroner om måneden før skat. Til sammenligning udgør den månedlige kontanthjælp for enlige uden børn 10.968 kroner før skat.

Læs også: Integrationsydelse: 'Jeg har været socialarbejder siden 1982, og jeg har aldrig nogensinde følt mig så magtesløs’

Formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau mener, at det er selvmodsigende at have en folkepensionsalder, som er beregnet på, at folk en dag ikke længere kan klare at arbejde, og så en ydelse, som skal presse dem til at fortsætte efter den dag.

»Det virker mærkeligt, at de mennesker, som har passeret folkepensionsalderen, fortsat skal modtage integrationsydelse. Den politiske begrundelse for integrationsydelsen burde vel bortfalde ved folkepensionsalderen. I forvejen er det jo ikke mange penge, denne gruppe ville kunne få, hvis de i stedet fik en såkaldt brøkpension,« siger Majbrit Berlau.

Hun henviser til, at retten til folkepensionen afhænger af bopælstiden i Danmark. Hvis man ikke har boet mindst 40 år i landet, udbetales kun en brøkdel (såkaldt brøkpension) af den fulde folkepension. En brøkpension kan suppleres med kontanthjælp, hvis man som pensionist ikke har ret til en fuld pension.

Troede, det var løgn

Aftalen om integrationsydelsen mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative indebærer, at nytilkomne flygtninge og familiesammenførte samt danskere, der ikke har boet Danmark i mindst syv af de seneste otte år, får ydelsen.

Senest har regeringen som en del af 2025-planen foreslået at indføre et nyt »beskæftigelseskrav«, så der fremover kræves, at man også har været fuldtidsbeskæftiget i Danmark i sammenlagt toethalvt år inden for de seneste otte.

Læs også: Nu begynder det store puslespil for Samer

Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen, henviser til, at det tidligere regeringsparti stemte imod integrationsydelsen – og dermed selvfølgelig også, at den skulle gælde for folkepensionister – mens Enhedslisten integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er overrasket.

»Da det gik op for mig, at integrationsydelsen også opfatter mennesker over folkepensionsalderen, så troede jeg simpelthen, at det var løgn. Det er jo absurd, at en 70-, 80- eller for den sags skyld 90-årig kun skal have det halve af kontanthjælpen, fordi vedkommende skal motiveres til at komme i arbejde. De skal selvfølgelig ikke motiveres til at komme i arbejde af den simple grund, at de er blevet for gamle,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Gulerod

Både Inger Støjberg og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tidligere sammenlignet modtagerne af integrationsydelsen med studerende, som modtager en lav SU. Men den lave ydelse modtager de netop kun i en periode, indtil de kommer ud på arbejdsmarkedet.

»Det er som bekendt et hovedformål med integrationsydelsen, at personer, der kommer til Danmark udefra, skal have en ekstra tilskyndelse til at tage et arbejde og derigennem til at blive integreret i det danske samfund – deraf navnet på ydelsen,« som integrationsministeren tidligere har oplyst i et svar til integrationsudvalget.

De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, vil derfor drøfte med Inger Støjberg, om der er behov for at ændre reglerne for folkepensionisterne.

»Mit udgangspunktet er to ting: For det første er det ikke rimeligt, at man fra dag ét skal have de samme ydelser, som folk her i landet har knoklet for hele livet og betalt skat til. Og for det andet skal der, ligesom for studerende, være en gulerod ved at blive færdig eller komme ud af sin situation. Men den gulerod gælder jo ikke pensionister. Så spørgsmålet er, om der ikke skal være en særlig tidsgrænse på for eksempel fem år i forhold til folkepensionister, hvor de kan være på integrationsydelsen, for det er heller ikke rimeligt, at de fra dag ét skal have de samme ydelser som alle andre,« siger Naser Khader.

Læs også: I dag har vi råd til mad, men drømmene brast

Det afviser Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen:

»For Dansk Folkeparti er formålet med integrationsydelsen at gøre Danmark mindre attraktiv at søge til ved at sørge for, at folk ikke kan få adgang til den fulde pakke af velfærdsydelser fra dag et. Det kan godt være, at regeringen har sagt noget andet, men det har aldrig været vores begrundelse, at så ville flere komme i arbejde. Nogle, som ellers ikke ville være kommet i arbejde, gør det nok på grund af den lavere ydelse, men det er ikke et overvældende tal«.

– Tror du, folkepensionister på integrationsydelse nogensinde kommer i arbejde?

»Nej, det tror jeg ikke kommer til at ske. Men det er ikke et argument for, at de skal have en højere ydelse. Slet ikke. De skal være glade for det, de får«

– Men det her rammer jo også danske statsborgere, som vender hjem?

»Vi har ingen ambitioner om, at danske statsborgere skal havne på den lavere integrationsydelse, og havde vi flertal alene, var danske statsborgere også sluppet for reglerne«.

Flere formål

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Inger Støjberg. Men i svarene til Integrationsudvalget om integrationsydelsens konsekvenser for folkepensionisterne skriver hun, at ydelsen har »flere formål«:

»Regeringen ønsker bl.a. at sende et klart signal om, at ingen skal vælge Danmark baseret på de høje offentlige ydelser. Dertil kommer hensynet til integrationen, herunder at indførelsen af integrationsydelsen skal styrke ydelsesmodtageres incitament til at komme i beskæftigelse og dermed blive selvforsørgende. Endelig er det efter regeringens opfattelse både nødvendigt og rimeligt, at man har været her i riget i en vis periode, før man har ret til at modtage de samme ydelser, som borgere, der har opholdt sig et helt liv her i riget og bidraget til samfundet«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
  • Slettet Bruger
  • Hans Aagaard
Pia Qu, Slettet Bruger og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Jensen

Man fattes jo ord, når politikere i den grad excellerer i kunsten uanstændighed.

Sup Aya Laya, curt jensen, Leif Høybye, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, John Andersen, Torben K L Jensen, Torben Skov, Liliane Murray, Søren Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Allan Stampe Kristiansen, Hans Larsen, Vibeke Hansen, Steffen Gliese, Estermarie Mandelquist, Carsten Mortensen, Dorte Sørensen, Arne Lund, Vivi Rindom, Margit Tang og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Og for det andet skal der, ligesom for studerende, være en gulerod ved at blive færdig eller komme ud af sin situation."

Se, her er tale om elegant manipulation: En piskning italesættes som en gulerod.

I almindelig tale, når man taler om pisk eller gulerod som incitamenter, er pisk en påført ubehagelighed, der skal få æslet til at gøre noget andet end det, som det får pisk for. Mens en gulerod er den påførte behagelighed, der tilbydes æslet, hvis det gør det, vi ønsker.

Naser Khader vender elegant problemstillingen på hovedet ved at piske folk, og så, når de makker ret og ikke længere bliver pisket, at påstå, at denne frihed fra at få pisk er ækvivalent med at få en gulerod.

Det geniale er jo, at han på denne måde sparer udgifterne til gulerødder, og kan nøjes med at købe en pisk.

Det manipulatoriske kan måske bedst udtrykkes med ved hjælp af en vits, jeg hørte i min barndom:

"Hvorfor står du og slår dig selv oven i hovedet med en hammer?" - "Fordi det er så dejligt, når jeg holder op igen""

Pia Qu, Sup Aya Laya, curt jensen, Leif Høybye, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Britta Hansen, Anne Eriksen, John Andersen, Nanna Wulff M., Torben Skov, Liliane Murray, Ebbe Overbye, Søren Andersen, Klaus Lundahl Engelholt, Martin Madsen, Allan Stampe Kristiansen, Viggo Okholm, Steffen Gliese, Estermarie Mandelquist, Anders Sørensen, Arne Lund, peter fonnesbech og Jacob Mathiasen anbefalede denne kommentar

Jeg havde planlagt min folkepension udbetalt i udlandet. Jeg har ret beset styret derefter siden 1982. Siden 2007 er det så ikke længere muligt og jeg blev først pensionist i 2012. Danmark har ødelagt min alderdom, så jeg havner nok som dement på et plejehjem, med alle de skatteregninger som vælter ind af brevkassen på en indkomst på 110.000 kroner.

Karsten Aaen, Britta Hansen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Allan Stampe Kristiansen, Vibeke Hansen, Steffen Gliese og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Spørgsmålet er så om pisken virkeligt er billigere end guleroden. Jeg kunne sagtens forstille situationer, hvor det bliver meget dyrere da det offentlige nu skal håndtere ældre, som bliver smidt ud af deres bolig eller ikke har råd til ordentlig mad og derfor bliver oftere syge.

Jeg har set lignende situationer med børnefamilier kommunen ikke gad hjælpe, men hvor de hev pisken frem - hvorefter kommunen stod med en husvild børnefamilie - og en langt større regning bagefter.

Sup Aya Laya, Lars-Bo Abdullah Jensen, Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, John Andersen, Torben Skov, Liliane Murray, Ebbe Overbye, Søren Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Allan Stampe Kristiansen, Vibeke Hansen, Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

De skyder gråspurve med kanoner eller snart sagt alt hvad der kan krybe eller gå, bare for at sende nogle signaler, og så samtidig spare lidt penge.

Uigennemtænkt dårligt politisk arbejde.

Anne Schøtt, Karin Hansen, Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, John Andersen, Liliane Murray, Søren Andersen, Klaus Lundahl Engelholt, Martin Madsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Allan Stampe Kristiansen, Kim Houmøller, Steffen Gliese, Carsten Mortensen og Margit Tang anbefalede denne kommentar

Et katalog af ubehageligheder = regeringen og blå blok.

Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, John Andersen, Liliane Murray og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvor ugennemtænkt denne politik er - ved jeg snart ikke , da regeringens egne beregninger kun anslår at ca 700 vil kunne få et rigtigt arbejde.

Sup Aya Laya, Niels Duus Nielsen og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar
erling thaysen pohl

Dårligt politisk arbejde, eller ej, så har et flertal af vælgerne sat kryds ved denne politik!

Nej, Erling Thaysen Pohl, det har et flertal af vælgerne ikke - og det koger i Venstres bagland.

Carsten Wienholtz, Britta Hansen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, John Andersen, Liliane Murray og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar

Hvor dybt kan man synke i regeringspartiet og støttepartierne ? Der er ingen, der kan leve af arrogante principper. Oven i købet har partierne deres egen fortolkning af besparelsernes "fortræffelighed". Hvor mange, tror regeringen, der fremover tør risikerer et job i udlandet, bare et par år for at dygtiggøre sig ? Hvis en ganske almindelig folkepensionist vælger at bo på varmere himmelstrøg, og billigere endda, kan jeg ikke se, hvorfor de skal straffes, når de vender hjem. De har betalt deres skat hele livet, og oven i købet ikke kostet ekstra ydelser., så som boligydelser. Det er sgu for lavt, det her !

Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Britta Hansen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, John Andersen, Liliane Murray, Benta Victoria Gunnlögsson og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar

Ole Rasmussen,

Det er ikke korrekt, at man ikke kan få folkepension udbetalt i udlandet. Jeg begyndte sidste år at få folkepension udbetalt i udlandet, men fik standset udbetalingen, da min lønindkomst betyder, at der ikke bliver noget tilbage efter modregning. I stedet har jeg så fået opsat pension, hvilket betyder, at pensionen for hvert år den ikke udbetales hæves med et beskedent beløb. Det er vist omkring 300 kr om måneden per år for så vidt angår grundbeløbet.

Men selve folkepensionen, den kan sagtens udbetales i udlandet. Udbetaling Danmark tilbyder endda den service at overføre pengene til en konto i udlandet mod et mindre gebyr.

Flemming Berger, Karsten Aaen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Ole Rasmussen,

Det begynder at dæmre for mig. Det du mener er vel, at man ikke kan få folkepensionen udbetalt i udlandet uden at svare skat. Det synes jeg er helt rimeligt. Man kan ikke planlægge sit liv efter at være "legal" skattesnyder. Hvis du bosætter dig i et land, som har en dobbeltbeskatningsaftale med Danmark (det har langt de fleste lande), så modregnes den i Danmark indeholdte skat i den udenlandske skat. Det er endda så fordelagtigt, at eventuel lønindkomst eller i udlandet modtagne ydelser ikke medregnes ved skatteprocentens udregning og personfradraget er også uafhængigt at et i udlandet oppebåret personfradrag.

Jeg er normalt kritisk overfor skattesystemet i Danmark og mener, at det er bedre at beskatte forbrug, herunder forbrug af bolig, end at beskatte arbejde. Jeg er således for øgede boligskatter og mod topskatten. Men at sociale pensioner, hvis størrelse er tilpasset udgiftsniveauet i Danmark, også beskattes i Danmark, ja det synes jeg er helt rimeligt.

jens peter hansen

Når man er gift, så er manden eller konens lønindtægt ikke afhængig af vielsesattesten. Når man er folkepensionist er man holdt op med at være en selvstændig person, da folkepensionen for ægtefolk/samboende bliver betydelig mindre når man bor sammen. Efter hukommelsen kan man som enlig have op til 280.000 i pension før tillægget standser. Dersom man er samboende må man tilsammen få 335.000 kr. før tillægget standser. En af de samboende beregnes altså til 55.000 kr eller til under 1/4 af den anden. Det er jo derfor skattevæsnet har ligget på lur for at se om Niels og Maren deler andet end søsterkager ved eftermiddagskaffen i Marens/Niels' bolig.

Man kan til enhver tid som pensionist, bosætte sig i et andet EU land og få sin fulde pension med sig, men selvfølgelig skal man betale skat af pensionen i Danmark.
Flytter man derimod til 3.land, så kan man kun få grundbeløbet med sig.
Der er nogle få undtagelser. Flytter man til Tyrkiet, får man kun grundbeløbet, men bliver skattefri.
Flytter man til et af konventionslandene, hvoraf der for tiden findes 4, USA, Indien, Sydkorea og Chile. Kan man få hele pensionen med men betaler stadig skat.

Det er langt billigere for Danmark, at have en pensionist boende i udlandet, end hjemme, hvorfor pensionister burde opmuntres, fremfor straffes.

Torben Skov, Flemming Berger, Anne Eriksen, Karsten Aaen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

I følge regeringen, DF, LA og de konservative, så kan bistandsklienter og folkepensionister sagtens spare tusindevis af kroner og helt op imod 30% af deres lille indkomst, imens de rige og industrien ikke kan bidrage med 1.6 milliard til at sætte vindmøller op for at redde verdens klima.... Hvad er det for et menneskesyn der her kommer til udtryk !! !!!!!!

curt jensen, Torben Skov, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Britta Hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Carsten Svendsen
- Jeg troede, at det var indforstået, at vi alle diskuterede ud fra demokratiske præmisser og ikke hvem der er mest værd....

Torben Lindegaard

Liliane Murray

Jeg kan ikke se, at det er en selvfølge, at man betaler skat i Danmark af sin danske pension, hvis man er bosiddende i et andet land. Man trækker jo ikke på de ressourcer, som den danske stat stiller til rådighed for landets indbyggere - derimod skal man betale for de samme ydelser i tilflytningslandet.

Bodil Waldstrøm

Som ved en del anden lovgivning i dagens Danmark skyldes også denne regel helt sikkert, at "man" ønsker at ramme mennesker af anden etnisk herkomst.

Poul Sørensen, Liliane Murray, curt jensen, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen, Anne Eriksen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Rannveig Marie Jørgensdotter Spliid

Det er vist ved at gå op for aktiveringsindustrien, at der ikke er jobs at få. På mit seneste tvangskursus lærte jeg - udover igen-igen at skrive et CV - hvordan jeg skal gøre mig lækker for en arbejdsgiver som ulønnet praktikant. Jeg holdt det sædvanlige foredrag om den danske model og overenskomsterne, så det lykkedes mig at intimidere kursuslederen til at lade mig være i fred.

Bortset fra det var hun skide sød. Imod forventning ærgrede det mig lidt at jeg kun var bevilget tre ugers tidsspilde, for hun var usædvanlig skarp i roen og modtagelig for rationelle argumenter. Havde jeg haft mere tid havde jeg måske kunnet få hende til at bruge sine talenter mere fornuftigt end blot at virke som facilitator for skruebrækkere.

Liliane Murray, Flemming Berger, ingemaje lange, Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Viggo Okholm og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Det klinger så hult, DF og Martin Henriksen!! "Havde vi haft stemmer alene, så...".
Jeg tænker igen på de kloge ord: "Man kan narre alle i nogen tid og narre nogen altid. Men man kan ikke narre alle altid!".
Hulheden, tomheden hos DF er jo himmelråbende...
Og så glemmer Marin Henriksen også at man skal
..."være mod andre, som man ønsker de skal være mod dig".
Det er verdens klogeste bud og en fantastisk god rettesnor for alle love ;o).

Hvis der ikke er flere nyttejobs i dem, så kunne man også indføre aktiv dødshjælp, f.eks. med en helt ny slags sort check. Så lægger de gamle heller ikke regningen i børneværelset.

Torben Lindegaard,

Systemet er nu ganske fornuftigt. Der er jo blot tale om at Danmark og bosidderlandet deler den danske skat af folkepensionen, hvis størrelse er udregnet efter leveomkostningerne i Danmark. Hvorfor skulle en folkepensionist bosiddende i udlandet, hvor leveomkostningerne ofte er meget lavere end i Danmark, have den ekstra fordel også at betale mindre eller slet ingen skat.

Hvis vi forestiller os at en folkepensionist modtager den fulde folkepension inklusive pensionstillægget uden at betale dansk skat og derefter bosætter sig i Shang Ria i det nordlige Thailand, så vil han der kunne leve som en Greve for dette beløb. Han ville kunne have tjenestefolk, spise og drikke overdådigt og muntre sig med nye unge piger hver uge. Der ville også være midler til at købe en thailandsk sundhedsforsikring samt spare penge op i banken. Der vil formentlig ske det, at vores folkepensionist udlever sine drømme i en årrække sålænge helbredet er godt. Den dag helbredet begynder at skrante, så er der jo ingen der forbyder ham at flytte tilbage til Danmark og herefter begynde at modtage danske velfærdsydelser.

Er der nogen af bidragyderne her, der kan nævne én eneste forringelse af de sociale og/eller arbejdsmarkedsmæssige forhold, der ikke er blevet vedtaget med Dansk Fronts stemmer.
SU!

Torben Skov, Karsten Aaen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

@ Torben Lindegaard,

I Danmark betaler vi kildeskat, hvilket betyder at det er det land der udbetaler pensionen (kilden), der har beskatningsrettigheden. Men ellers kan samtlige DBO'er findes på skats hjemmeside, der eksisterer enkelte undtagelser.

Du har delvist ret i det med, at man selv skal betale nogen ydelser i bopælslandet, det handler for det meste om sygesikring, vel og mærke hvis det er i 3.land. Hvis man bosætter sig i Eu, derimod, og i værtlandet skal betale sygesikring (offentlig/lovpligtig), så søger man hos udbetaling.dk om en E121, hvor Danmark så er forpligtet til at dække udgiften for pensionisten.

Herefter er man omfattet af bopælslandets (som man selv har valgt at bosætte sig i) sundhedsvæsen og regler.

Skal man betale skat i værtslandet, så kan man henvende sig til Skat (endelig udlandsafdeligen, hvor man hvis man er heldig får fat i en skrankepave, der kender reglerne) og man vil så kunne få rabat svarende til udgiften til skat i bopælslandet.
Ligesom det er en fordel at gå fra 'fuldt skattepligtig' i Danmark, og over på 'grænsegængerreglerne' hvis man bosætter sig indenfor EU.

@ Poul Solrart Sørensen

Nogle mennesker mener;- at for nogen, er meget, for lidt, men for andre, er lidt, for meget!

@ Torben Lindegaard,
Både Schweiz (EØS land) og Frankrig (EU) er underlagt de samme regler som Danmark, i forhold til konventionen om den frie bevægelighed, USA er et konventionland, og har helt specifikke regler omkring førtids og folkepension, så man f.eks. kan tage sin fulde pension med til USA, her dækker Danmark dog ikke sygesikring, og man skal nok regne med at skulle bøde pænt for en ordentlig sygesikring i USA.

@ Frank Hansen,

Det er ofte en illusion, at det er altid billigere at bo i udlandet, hvis man skal have en livstil tilsvarende den man har i DK, kan det i nogle lande blive lige så dyrt, eller dyrere end i Danmark. Og taler vi om 3.lande, så har pensionisten selv udgiften med sygesikring, og det kan være en heftig post på budgettet.
Handler det sig for dig om, at pensionister, ikke må have en bedre livsstil, ikke må have lidt mere komfort, end de kunne have haft i Danmark, altså de skal kende deres plads?
Din udtalelse desangående, oser af nid!

Liliane Murray,

Det handler blot om, at Danmark naturligvis skal beskatte danske velfærdsydelser, som betales af danske skatteydere og som er udregnet efter leveomkostningerne i Danmark.

Synspunktet om at nogle skal slippe billigere i skat fordi de ikke belaster de offentlige kasser så meget er gift for hele velfærdssamfundet. Jeg har fx i en lang årrække betalt mere end 25000 kr i skat om måneden og kun belastet de offentlige kasser med et fem minutters lægebesøg en gang om året. Betyder det så at jeg burde slippe billigere i skat? Naturligvis ikke.

Hvis man vil lege konge i Thailand for sin folkepension, så er det helt fint med mig. Blot skal man naturligvis have betalt sin skat først.

Jeg har en del erfaring med at bo i udlandet, og jeg har altid fundet, at det er billigere end at bo i Danmark på trods af at levestandarden, hvor jeg har boet, er højere end i Danmark. Jeg har i dette regnestykke naturligvis medregnet alle udgifter til sundhedsforsikringer, som giver mig ret til at blive behandlet på nogle af verdens bedste privathospitaler uden ventetid og som også dækker medicin og tandlæge. Der er også inkluderet en forsikring til eventuel optagelse på et privat plejehjem. Effekten af at lønnen er højere og skatten lavere slår alle andre hensyn.

Torben Lindegaard

@Liliane Murray 12.9 kl. 23:19

Det lyder som en rar gang Scheisse.

Jeg googlede ’grænsegængerreglerne’ - det blev det ikke bedre af.

Hvad er dit spørgsmål, Torben Lindegaard?

Pensionister med minimum 75% af deres indkomst er fra Danmark, kan gå ind under grænsegængerreglerne, og derved spare ca. 1% point i skat, altså skatteprocenten nedsættes med 1.

Modtager du pension fra Danmark, bliver du begrænset skattepligtig af løbende udbetalinger. Du kan benytte grænsegængerreglen, hvis du opfylder betingelserne. Pensionen kan være folkepension, tjenestemandspension, rate- eller livrenteordning tegnet i pensionsinstitut eller pengeinstitut. Ved udbetalingen indeholdes A-skat efter dine skatteoplysninger. Bopælslandet Sverige har tillige mulighed for at beregne skat af den samme indkomst, men vil godskrive dig den skat, du har betalt i Danmark.
Kapitalpension: Får du udbetalt en kapitalordning, tegnet i pensionsinstitut eller pengeinstitut, vil der ved udbetalingen, når du har opnået pensionsalderen, blive beregnet en afgift på 40 pct. af det udbetalte beløb. For indkomståret 2013 skal du måske kun betale 37,3 pct. Særreglerne for udbetaling af kapitalordninger skyldes, at der for 2013 og fremover ikke kan indbetales på denne type ordninger. Vil du vide mere kan du læse på forsikringogpension.dk.

https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1921715&chk=212007

Husk at hvis du bor i udlandet, så skal du selv hvert år søge om ældrechecken, hvorimod du i Danmark får den udbetalt automatisk.

Man skal selv henvende sig til skat, desangående, de vil måske sige at det kan ikke betale sig, men insister, for det kan godt betyde 200-300 kroner om måneden, og det er også en slags penge ;)

@Frank Hansen,

Selvfølgelig gælder det nogen lande, men man kan ikke bare gå ud fra at det gælder alle lande, for det gør det langt fra, der er lande hvor du end ikke kan overleve med din pension.

Jeg bor i mit syvende land nu, 4 af dem i EU.

Tag for eksempel, Brasilien, her kan du sagtens overleve for en folkepension, overleve siger jeg, vil du have samme levestandard som i Danmark, så skal du også regne med at det bliver lige så dyrt eller dyrere at bo i Brasilien. Derfor kræver Brasilien også at dit månedlige rådighedsbeløb, skal være på 6.000 dollars eller mere for at få et opholdsvisa, men så kan du også tage indtil 2 familiemedlemmer med dig.
Min pension er end ikke på 2.000 dollars, så jeg ville ikke kunne flytte til Brasilien.

PS. @ Torben Lindegaard,

"@Liliane Murray 12.9 kl. 23:19

Det lyder som en rar gang Scheisse.

Jeg googlede ’grænsegængerreglerne’ - det blev det ikke bedre af."

Din tone ligger noget under lavmålet, for hvad man kan forvente på Information, tal lige ordentlig næste gang tak, ellers svarer jeg ikke.

Torben Lindegaard

@Liliane Murray

Beklager tonen - den var ikke rettet mod dig; men var en posttraumatisk stress reaktion på det danske skattesystem. Vor Herre Bevar's for en gang cirkulæregejl man som folkepensionist skal udsættes for, hvis man drister sig til at tage sin folkepension med til et andet land.

@ Torben Lindegaard,

Det har du ret i, bureaukratiet, både herhjemme og når man kommer til sit udvalgte værtsland, er uhyrligt. Det på trods af EUs konventioner om 'fri bevægelighed', man føler sig ikke særligt 'fri', når man skal gennem sådan en process.