Formand i regionerne kalder ét år gammel udredningsgaranti ’et fejlskud’

Kravet om, at psykisk syge skal stilles en diagnose inden for 30 dage, presser fagpersonalet til kanten, mener forkvinde for psykiatri- og socialudvalget, der vil droppe den kun ét år gamle aftale. Også i Folketinget vil politikere se på aftalen, som SF nu kalder ministeren i samråd om
Den radikale Charlotte Fischer kræver et opgør med den nyligt indførte udredningsgaranti, efter 50 yngre lægers opråb om tilstanden i børnepsykiatrien. (Arkiv)

Den radikale Charlotte Fischer kræver et opgør med den nyligt indførte udredningsgaranti, efter 50 yngre lægers opråb om tilstanden i børnepsykiatrien. (Arkiv)

Jens Dige

Indland
14. september 2016

Det er umuligt at fastholde en høj kvalitet i børne- og ungdomspsykiatrien, hvis fagpersonalet kun har 30 dage til at stille en diagnose.

Derfor skal den såkaldte ’udredningsgaranti’ for psykisk syge børn skrottes, mener Radikale Venstres Charlotte Fischer, der er forkvinde for Danske Regioners Social- og Psykiatriudvalg.

»Udredningsgarantien på en måned i psykiatrien er simpelthen et fejlskud. Det bør Folketinget lave om. Vi har brug for at flytte noget af fokus væk fra ren og skær hurtighed og tilbage til kvaliteten af det arbejde, vi laver i psykiatrien,« siger hun.

Læs også: Opråb fra psykiatrien: Vi gør børnene mere syge - ikke raske

Det var ellers fuldstændigt enigt folketing, der i 2014 vedtog at ligestille patienter med psykiske lidelser og mennesker med fysiske ledelser ved at sikre dem samme behandlingsgaranti.

Siden 1. september 2015 har psykisk syge således haft et krav på hurtig udredning, der højst må vare en måned.

Men når 50 yngre læger og psykologer nu i et åbent brev advarer om, at det høje tidspres går ud over kvaliteten af diagnoserne og behandlingerne, bør det ifølge Charlotte Fischer vække til eftertanke i Folketinget.

»Folketinget må bløde op for udredningshastigheden, for det går ud over kvaliteten. For selv om Danske Regioner har fået tilført flere penge fra Christiansborg til at styrke psykiatriområdet, sker der samtidig en kraftig vækst i antallet af patienter,« siger hun.

S: Klar til at kigge på garanti

Opråbet fra de 50 læger og psykologer bekymrer sundhedsordførerne i Folketinget, hvor både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF nu vil kigge nærmere på vilkårene i psykiatrien.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen peger på, at der i årevis har manglet faglært personale til psykiatrien, som gør det svært at leve op til udredningsgarantien.

»Men hvis ikke vi havde ligestillet psykiatri og somatik under Helle Thorning-regeringen, havde vi ikke set alvoren i øjnene. Men hvis det viser sig, at garantien er uhensigtsmæssig og uretfærdig, er det noget, vi vil holde meget vågent øje med,« siger han.

Dansk Folkepartis Liselott Blixt vil undersøge, hvor de 2,2 mia. kr., der blev afsat til psykiatrien på seneste satspuljeaftale, er blevet af.

Læs også: 'Vi gav diagnose til et barn, vi aldrig have mødt'

»Det virker, som om at når vi propper pengene ind i psykiatrien, fiser de ud igen den anden vej. Er det, fordi regionerne sparer et andet sted? Det vil jeg holde sundhedsministeren op på.«

Psykiatriordfører Trine Torp (SF) vil også bede sundhedsminister Sophie Løhde (V) om at klarlægge, hvordan presset i børne- og ungdomspsykiatrien er kommet så vidt.

»Vi risikerer at svigte en generation af psykisk sårbare børn og unge, hvis ikke de får den behandling, de har brug for. Derfor indkalder jeg sundhedsministeren til samråd, så vi kan blive klogere på, hvorfor det er kommet så vidt,« siger Torp, som selv har en formodning om, hvor problemets kerne ligger:

»Sektoren er domineret af den her New Public Management-ydelsestænkning, hvor det mere er aktivitetsstyret end kvalitetsstyret. Det er vi nødt til at kigge på, om vi kan gøre anderledes.«

Minister: Bekymrende

I et skriftligt svar til Information kalder sundhedsministeren det bekymrende, »når fagfolk mener, at der ikke bliver taget ordentlig hånd om sårbare børn og unge, der har brug for hjælp i psykiatrien«.

Ministeren fortsætter i sin mail til Information:

»Jeg er helt enig i, at kvaliteten i patienternes udrednings- og behandlingsforløb skal være i orden. Det nytter eksempelvis ikke noget, at man hurtigt kan stille en diagnose, hvis det efterfølgende viser sig, at den er forkert. Vi må dog samtidig holde fast i, at hverken patienterne eller deres familier har godt af at skulle vente i månedsvis på at komme til. De har krav på at få hurtig hjælp, og derfor har vi styrket deres patientrettigheder, men det er klart, at det ikke må ske på bekostning af kvaliteten.«

Presset i børnepsykiatrien

I et fælles opråb har 50 yngre læger og psykologer advaret om, at børne- og ungdomspsykiatrien er blevet samlebåndsarbejde. Kravet om hurtige udredninger går ud over kvaliteten, og det risikerer at skade børnene.

Forældrene føler sig ikke hørt af fagpersonalet, som i stigende grad giver børnene medicin, fordi der ikke er råd til terapi. Ingen undersøger, om det virker.

I denne serie sætter Information fokus på vilkårene i børne- og ungdomspsykiatrien.

Seneste artikler

 • Slået tilbage til start

  18. november 2016
  Psykisk sygdom er besværligt, langvarigt og i nogle tilfælde kronisk. Derfor vil der altid være genindlæggelser i psykiatrien, men når andelen af genindlæggelser stiger så meget, som det er sket i børne- og ungdomspsykiatrien, er der noget galt
 • Regionsformand: Forkert styring af psykiatrien fører til genindlæggelser

  17. november 2016
  Et stigende antal genindlæggelser behøver ikke være udtryk for dårligere behandling, mener leder i børne- og ungepsykiatrien. Men tallet skal ned, lyder det fra Danske Regioner, der ser det stigende antal genindlæggelser som et tegn på, at styringen af psykiatrien ikke er begavet nok
 • Flere børn og unge bliver genindlagt i psykiatrien

  17. november 2016
  Siden 2009 er andelen af genindlæggelser i børne- og ungepsykiatrien fordoblet. Udviklingen risikerer at gøre børnene mere syge, mener både SIND og Bedre Psykiatri. Danske Regioner ser med alvor på det stigende antal genindlæggelser
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det hedder sig ellers, at mange politikere kun interesserer sig for grupper i samfundet, som det kan betale sig at fedte for, eller som får megen opmærksomhed. Her er dog et eksempel, der falder lidt udenfor den gængse opfattelse. To fremtrædende politikere (en ex. og en nuværende) har selv børn, der hører til/hørte til børne- og ungdomspsykiatrien. Og så alligevel.....
Men de har måske private ordninger?

jeg tror ikke "nissen" bare er den hurtige udredning...

"Men hvis ikke vi havde ligestillet psykiatri og somatik under Helle Thorning-regeringen, havde vi ikke set alvoren i øjnene"
Måske skulle man begynde at lytte til fagpersonerne? Så ville man have set det komme for 8 år siden.

"Dansk Folkepartis Liselotte Blixt vil undersøge, hvor de 2,2 mia. kr., der blev afsat til psykiatrien på seneste satspuljeaftale, er blevet af."
Dang! Det ville være en god ide. Almen voksen hospitalspsykiatri så i hvert fald ikke fem flade øre af de penge. Vi er fortsat med at spare og lukke sengeplads som var de 2,2 mia. blot en drøm fra planet Venus, ingen har taget alvorligt. Pengene er sikkert brugt til at fylde huller i budgettet der opstod fordi man undervurderede prisen af de 'super' hospitaler.

"Sektoren er domineret af den her New Public Management-ydelsestænkning, hvor det mere er aktivitetsstyret end kvalitetsstyret." (Trine Torp SF)
Det siger man ikke? Tja! Man kan ikke både blæse og have mel i munden. Er det ikke også det man siger?

Det lyder godt med disse "udredningsgarantier" over en kam, ovenikøbet med det formål at skulle gælde i hele landet på trods af forskellig kapacitet!
Hvis man kender lidt til diagnoser, somatiske eller psykiatriske, så er det aldeles urealistisk med en fastsat tid, hvis man ønsker en korrekt diagnose - ikke noget der skal rettes - efter at det har vist sig at være en fejltagelse.
Det er ingen skam at det ind i mellem tager tid - det er pokkers usmart at lave garantier uden rygdækning.