Læsetid: 3 min.

Formand i regionerne kalder ét år gammel udredningsgaranti ’et fejlskud’

Kravet om, at psykisk syge skal stilles en diagnose inden for 30 dage, presser fagpersonalet til kanten, mener forkvinde for psykiatri- og socialudvalget, der vil droppe den kun ét år gamle aftale. Også i Folketinget vil politikere se på aftalen, som SF nu kalder ministeren i samråd om
Den radikale Charlotte Fischer kræver et opgør med den nyligt indførte udredningsgaranti, efter 50 yngre lægers opråb om tilstanden i børnepsykiatrien. (Arkiv)

Den radikale Charlotte Fischer kræver et opgør med den nyligt indførte udredningsgaranti, efter 50 yngre lægers opråb om tilstanden i børnepsykiatrien. (Arkiv)

Jens Dige

14. september 2016

Det er umuligt at fastholde en høj kvalitet i børne- og ungdomspsykiatrien, hvis fagpersonalet kun har 30 dage til at stille en diagnose.

Derfor skal den såkaldte ’udredningsgaranti’ for psykisk syge børn skrottes, mener Radikale Venstres Charlotte Fischer, der er forkvinde for Danske Regioners Social- og Psykiatriudvalg.

»Udredningsgarantien på en måned i psykiatrien er simpelthen et fejlskud. Det bør Folketinget lave om. Vi har brug for at flytte noget af fokus væk fra ren og skær hurtighed og tilbage til kvaliteten af det arbejde, vi laver i psykiatrien,« siger hun.

Læs også: Opråb fra psykiatrien: Vi gør børnene mere syge - ikke raske

Det var ellers fuldstændigt enigt folketing, der i 2014 vedtog at ligestille patienter med psykiske lidelser og mennesker med fysiske ledelser ved at sikre dem samme behandlingsgaranti.

Siden 1. september 2015 har psykisk syge således haft et krav på hurtig udredning, der højst må vare en måned.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Colin Bradley
Colin Bradley anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det hedder sig ellers, at mange politikere kun interesserer sig for grupper i samfundet, som det kan betale sig at fedte for, eller som får megen opmærksomhed. Her er dog et eksempel, der falder lidt udenfor den gængse opfattelse. To fremtrædende politikere (en ex. og en nuværende) har selv børn, der hører til/hørte til børne- og ungdomspsykiatrien. Og så alligevel.....
Men de har måske private ordninger?

"Men hvis ikke vi havde ligestillet psykiatri og somatik under Helle Thorning-regeringen, havde vi ikke set alvoren i øjnene"
Måske skulle man begynde at lytte til fagpersonerne? Så ville man have set det komme for 8 år siden.

"Dansk Folkepartis Liselotte Blixt vil undersøge, hvor de 2,2 mia. kr., der blev afsat til psykiatrien på seneste satspuljeaftale, er blevet af."
Dang! Det ville være en god ide. Almen voksen hospitalspsykiatri så i hvert fald ikke fem flade øre af de penge. Vi er fortsat med at spare og lukke sengeplads som var de 2,2 mia. blot en drøm fra planet Venus, ingen har taget alvorligt. Pengene er sikkert brugt til at fylde huller i budgettet der opstod fordi man undervurderede prisen af de 'super' hospitaler.

"Sektoren er domineret af den her New Public Management-ydelsestænkning, hvor det mere er aktivitetsstyret end kvalitetsstyret." (Trine Torp SF)
Det siger man ikke? Tja! Man kan ikke både blæse og have mel i munden. Er det ikke også det man siger?

Det lyder godt med disse "udredningsgarantier" over en kam, ovenikøbet med det formål at skulle gælde i hele landet på trods af forskellig kapacitet!
Hvis man kender lidt til diagnoser, somatiske eller psykiatriske, så er det aldeles urealistisk med en fastsat tid, hvis man ønsker en korrekt diagnose - ikke noget der skal rettes - efter at det har vist sig at være en fejltagelse.
Det er ingen skam at det ind i mellem tager tid - det er pokkers usmart at lave garantier uden rygdækning.