København fravælger eget madhus til fordel for Meyers

Tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard raser – som en af flere – over bureaukratisk udbudsforløb
Indland
27. september 2016

Det vækker betydelig undren, at Københavns Kommune forleden meddelte, at de centrale økologi-opgaver for kommunen hos Københavns Madhus fra 1. oktober overgår til det kapitalfondsejede selskab Løgismose Meyers A/S.

Det sker efter en udbudsproces, iværksat af kommunen som konsekvens af EU-udbudslovgivningen, der har gjort madhusets hidtidige opgaver udbudspligtige.

Læs også: Københavnerne skal trække landmændene til økologi

Afgørelsen, offentliggjort uden nærmere begrundelse, indebærer, at opgaverne med fastholdelse af økologiprocenterne, projektet Økoløft, kurser tilpasset de københavnske institutioner m.m. overgår fra Københavns Madhus til Meyers Madhus.

Meyers vidtforgrenede virksomheder driver i forvejen bl.a. 80 kantiner, herunder også nogle for Københavns Kommune, og skal nu altså overvåge og videreudvikle den økologiske indsats i de kommunale køkkener og spisesteder. Meyers Kantiner har i dag en samlet økologiprocent på 45.

’Brandærgerligt’

På Facebook har mange udtrykt vrede over den kommunale beslutning, og i Ekstra Bladet luftede den oprindelige initiativtager til Københavns Madhus, Ritt Bjerregaard, i går sin harme over, at politikerne på rådhuset har ladet udbudsbureaukrater overtage styringen.

»Hvad sker der for jer, københavnske politikere? Hvor er den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen henne,« spørger den tidligere overborgmester.

»Jeres bureaukrater opfandt nogle regler om udbud og et efterfølgende pointsystem, der på den mest indviklede måde afgjorde, at det ikke var Københavns Madhus, der skulle fortsætte de aktiviteter, de igennem årene og med jeres støtte har opbygget.«

»Ved det forløb, der har været, og som har indsat kapitalfonden Meyer-Løgismose i stedet, har I smidt ansvaret fra jer og svigtet den tillid, vi havde hos jer,« skriver Ritt Bjerregaard.

Hos Københavns Madhus siger direktør Anne-Birgitte Agger om beslutningen, at »det er brandærgerligt, og det var næppe meningen med, at kommunen stiftede os. Vi har lavet noget, der er rigtig godt. Nu håber vi så, at Meyers passer godt på det, og så fortsætter vi med Børnenes Madhus, EAT-køkkenet og andre aktiviteter.«

Vores jord – vores mad

Danske landmænd er tynget af gæld og global konkurrence, og hver dag må en eller flere heltidsbedrifter dreje nøglen om.

Forbrugerne tager samtidig afstand fra de stedse større industrilandbrug og forlanger mere dyrevelfærd, mindre kemi og lokalt producerede fødevarer.

I en ny serie sætter Information i samarbejde med P4-regionerne i Danmarks Radio fokus på, om der er en anden vej for dansk landbrug.

Seneste artikler

 • Tænk, hvis landbruget har en fremtid

  21. oktober 2016
  Meget går den gale vej for de hårdt trængte danske landmænd, som skildret i Informations serie ’Vores jord – vores mad’. Men der eksisterer mange muligheder for at bane vej for omstilling til et mere robust og bæredygtigt landbrug i ny nærkontakt med forbrugerne. Tænk hvis vi greb dem
 • ’Ikke så afgørende, om landbrugs-produktionen består, og landmanden forgår’

  18. oktober 2016
  Eksporten er afgørende for, om der kan skabes liv og beskæftigelse i landdistrikterne, uanset at antallet af bedrifter bliver ved at falde hastigt, mener miljø- og fødevareministeren
 • Hvis jeg er inhabil, er vi alle inhabile for Vorherre

  13. oktober 2016
  Information krænker god presseskik med sine historier om, at jeg var inhabil og korrupt i forbindelse med, at jeg i Promilleafgiftsfonden for Landbrug deltog i behandlingen af en ansøgning, jeg selv havde forfattet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her