Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kontanthjælpsloftet har sendt Nadja fra Valby til Falster

Sidste måned tog Nadja Harning sine to sønner på 13 og 14 år ud af deres københavnske folkeskoler og flyttede til Falster med dem. Hun har nemlig ikke længere råd til at bo i Københavns Kommune, når hun snart rammes af kontanthjælpsloftet
Indland
7. september 2016

Da Nadja Harning fandt ud af, at hun vil blive skåret i sine ydelser på grund af det nye kontanthjælpsloft, vidste hun med det samme, at hun ikke kunne blive boende i sin lejlighed i København. Den var simpelthen for dyr.

Derfor gik Nadja Harning på jagt efter en billigere bolig. Men det var »umuligt« at finde noget som helst, fortæller hun.

»Jeg har været skrevet op i boligselskaber i København, siden jeg var 12 år gammel, men lige lidt hjalp det. Det, der var nærmest København, som jeg kunne finde, var Falster. Så jeg flyttede til Falster,« fortæller den 39-årige kontanthjælpsmodtager, som er enlig mor til to drenge, der altså nu har skiftet skole.

Læs også: Borgmester vil give Københavns kontanthjælpsmodtagere en hjælpende hånd

Nadja Harning har en kronisk lungesygdom og derudover psykiske udfordringer, fortæller hun. Hun har været på kontanthjælp i to år.

Nadja Harning kunne før slippe med at betale 4.530 kroner i husleje månedligt inklusiv vand og varme for sin lejelejlighed i Valby i udkanten af København.

I realiteten kostede lejligheden over 10.000 kroner i husleje om måneden, men oven i sin kontanthjælp fik Nadja Harning boligstøtte samt en særlig støtte fra kommunen.

Men med kontanthjælpsloftet, der træder i kraft 1. oktober, mister hun retten til den særlige støtte. Kontanthjælpsloftet sætter nemlig et loft over, hvor mange sociale ydelser man må modtage, og fremover må Nadja Harning maksimalt få 969 kroner i boligstøtte om måneden.

Hurtig og god udredning

I dag ville hun ønske, at den hjælpepakke til kontanthjælpsmodtagere, som SF nu foreslår, havde fandtes, dengang hun boede i Københavns Kommune.

Gratis fritidsaktiviteter til børnene og billigere eller helt gratis skolemad havde nemlig lettet i budgettet, siger hun. Men hjælpepakken havde ikke været nok til, at hun kunne blive i sin lejlighed i Valby.

»Jeg havde i forvejen svært ved at betale for de fleste ting. Så det kunne selvfølgelig have været dejligt, hvis børnene kunne få lov til at gå til et eller andet. Men hvis ens børn ikke har gået til fritidsaktiviteter i forvejen, så er det jo ikke, fordi man sparer noget ved for eksempel klippekortet til fritidsaktiviteter. Så set i det perspektiv er det sådan set fuldstændig ligegyldigt,« siger Nadja Harning, der dog tror, at hjælpepakken kan gøre en forskel for de kontanthjælpsmodtagere, som betaler en mindre husleje, og hvor det måske er få hundrede kroner, der udgør forskellen på, om de kan blive boende eller ej.

Læs også: Fattige forsvinder ikke, fordi man leger, de er usynlige

På Falster fandt Nadja Harning et »tudsebilligt« hus, som hun er flyttet ind i sammen med sin kæreste og de to sønner. Hun er glad for, at en hjælpepakke til Københavns kontanthjælpsmodtagere er en del af budgetforhandlingerne i kommunen, men stod det til hende, skulle der en helt anden indsats til for at hjælpe borgere som hende.

»For mig havde det gjort en kæmpe forskel, hvis jeg var blevet hjulpet med at blive udredt ordentligt og for eksempel havde fået psykologhjælp, dengang jeg blev syg for mange år siden. Det havde været en bedre hjælp til at komme tilbage på arbejdsmarkedet i stedet for bare at få at vide, at jeg skulle søge nogle job, der ikke var der.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

...Hmmm, rundt i udkants Danmark får kommunerne travlt med at rive billige boliger ned i de kommende år. At opkøbe billige ejendomme og rive dem ned er langt billigere for kommunen end at få en kontanthjælpmodtager til byen. Låsby Svendsen spekulanterne vil få kronede dage, hvis det lykkedes at opkøbe den slags ejendomme for næsen af udkants kommunen, som kommer til at betale gildet med de nye tilflyttere fra de dyre metropol kommuner - Lidt komisk, da det er de dyre kommuner, der sidder på pengene for fremtiden, da det er dem som råder over store skatte indtægter udkants kommunerne for fremtiden kun kan drømme om.

...Jo, Venstres Danmark er sandelig et fantastisk Danmark. Velbekom.

Jørn Andersen, Hans Larsen, Sup Aya Laya, Estermarie Mandelquist, kjeld jensen, David Zennaro og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Kommunerne, som man flytter fra, skal i en årrække betale til tilflytterkommunen. Derudover er jeg sikker på, at der bliver tale om et meget bedre liv for denne familie på Falster.

@Steffen Gliese
Hvad mener du med at du er sikker på "at der bliver tale om et meget bedre liv for denne familie på Falster."?
Hvis jeg flyttede ud af byen, fordi jeg ikke længere havde råd til huslejen, ville en kommentar som din provokere mig dybt

Ja, men du har jo heller ikke prøvet at bo på Falster endnu.

Og jeg kan faktisk huske en tid, hvor det helt store problem var, at man som kontanthjælpsmodtager var stavnsbundet og kun kunne få lov til at flytte, hvis to kommuner kunne blive enige. Det var for alvor et problem.

Steffen Gliese, det er da givetvis dejligt at bo på Falster.
Men det skulle gerne være frivilligt, om folk vil bo der, ikke en konsekvens af økonomisk udsultning.

@Steffen Gliese
Selvfølgelig var det ikke i orden at kontanthjælpsmodtagere ikke kunne flytte hen de ønskede.

Men de neoliberale værdier samtlige af de politiske partier bygger deres argumenter på i disse år ( minus Alternativet, som jeg endnu ikke har stemt på) er heller ikke i orden. At tillade den førte politik der medfører et land med en opsplitning af rig og fattig er visionsløst og konflikt-optrappende. Og alle de partier der er passive og undlader at komme med proaktive lovforslag der forhindrer eskaleringen af den fortsatte grundfæstelse af et over- og under-Danmark, er lige så medskyldige i denne fattiggørelse af vores fælles kultur.
Det er på ingen måde i orden at København er ved at udvikle sig til en by, hvor en husstandsindkomst skal nærme sig de ca. 50.000 pr. mdr. for at det er muligt at bo her.
Ryd Rådhuset der er så infiltreret i ejendomsspekulanter, at embedsværket ikke laver andet end at bukke og skrabe for penge-drengene, der smadrer byen med deres byggerier, hvis eneste, absolut eneste, formål er profit

Der skulle have stået: Selvfølgelig var det ikke i orden at kontanthjælpsmodtagere ikke kunne flytte der hen hvor de ønskede.