Nyhed
Læsetid: 5 min.

Movia fjerner busreklamer for afvænningscenter med forbindelser til Scientology

Efter en henvendelse fra Information er Movia gået i gang med at fjerne reklamer på sine busser for et afvænningscenter med tæt tilknytning til Scientology. Behandlingen risikerer at være livsfarlig, vurderer professor, mens et tidligere medlem mener, at den tjener til at rekruttere nye medlemmer til den religiøse bevægelse
Efter en henvendelse fra Information er Movia gået i gang med at fjerne reklamer på sine busser for et afvænningscenter med tæt tilknytning til Scientology. Behandlingen risikerer at være livsfarlig, vurderer professor, mens et tidligere medlem mener, at den tjener til at rekruttere nye medlemmer til den religiøse bevægelse

Line Høstrup/iBureauet

Indland
27. september 2016

Movia fjerner nu reklamer fra sine busser for stofafvænningscentret Narconon Arresøhøj, som den religiøse bevægelse Scientology er dybt involveret i.

Det sker, efter at Information har henvendt sig til busselskabet med spørgsmål om reklamerne.

Movia vurderer, at reklamerne ikke er i overensstemmelse med selskabets retningslinjer.

I busselskabets kontrakter med operatørerne, som har fået overdraget retten til at sælge reklamerne på busserne, står der: »Der må hverken direkte eller indirekte reklameres for religiøse anskuelser eller bevægelser og ej heller for produkter udbudt af sådanne.«

Sekretariatschef i Movia, Camilla Struckmann, siger til Information, at busserne er et ikke-religiøst rum. »Og derfor må der blandt andet ikke reklameres for produkter udbudt af en religiøs bevægelse.

På baggrund af de nye oplysninger, vi har fået, har vi besluttet, at reklamerne skal tages ned. Det arbejde begyndte fredag aften‚« forklarer hun.

Narconon Arresøhøj oplyser til Information, at de ikke vil kommentere det forhold, at deres reklamer bliver fjernet, da de endnu ikke har hørt fra Movia.

Allerede modtaget klage

Movia har allerede tidligere modtaget en klage om Narconons reklame, men fandt ikke tilstrækkelig sammenhæng mellem Scientology og Narconon til, at selskabet valgte at fjerne den fra sine busser.

Det fremgår af tingbogen, at underpanthaveren til Narconons 18 millioners-bygning er firmaet Social Betterment Properties International – et selskab, der ejer og varetager ejendomme for Scientology.

De har med andre ord udlånt pengene til Narconons køb af ejendommen. P1 Dokumentar sendte i 2010 en udsendelse, der kortlagde danske friskolers forbindelse til Scientology, og i den forbindelse dokumenterede de, at Social Betterment Properties International er stiftet for at støtte Scientology ved at eje og varetage ejendomme, der bruges til Scientology-kirkens velgørende programmer. Desuden skal Scientology være eneste medlem i virksomheden.

Scientology skriver på sin hjemmeside, at Narconon i Arresøhøj er finansieret af donationer fra scientologer, og på misbrugscentrets egen hjemmeside står, at centrets program er udviklet af Scientology-grundlæggeren L. Ron Hubbard. Derudover er lederen af centret erklæret scientolog.

De økonomiske sammenhænge er dråben for Movia.

»Vi har ikke undersøgt så dybt, som Information har, og jeg forventer heller ikke, at vi fremover vil tjekke tingbogen. Vi fanger sammen med det reklamebureau, som operatørerne har aftaler med om at sælge reklamerne, allerede en del reklamer, men den her har vi så ikke fanget.«

Den daglige leder af Narconon Arresøhøj, Jørgen Jørgensen, anerkender, at Social Betterment Properties International har givet lånet til misbrugscenteret.

»Lånet er ydet af den almennyttige, ikke-religiøse fond Social Betterment Properties International, der i hovedsagen indsamler sine midler blandt scientologer med det formål at gøre det muligt at stille ejendomme til rådighed for de sociale programmer, der bygger på L. Ron Hubbards teknologier. Og vi tror på, at også scientologer skal have lov til at støtte socialt arbejde, på linje med at kristne kan vælge at støtte Folkekirkens Nødhjælp, eller muslimer kan støtte Danish Muslim Aid. Vort arbejde støttes af mange mennesker med forskellige trosretninger. Narkomisbrug tager ikke hensyn til religioner eller tro. Det findes overalt,« skriver han i en mail til Information.

Ifølge Jørgen Jørgensen er Narcocon et privat, ikke-religiøst misbrugsbehandlingscenter.

Et ophold koster 1.200 kroner i døgnet inklusive enkeltværelse og fuld forplejning.

Movia har tidligere været nødt til at trække reklamer tilbage fra deres busser. I 2015 fjernede selskabet en reklame fra Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, fordi den opfordrede til boykot af israelske varer fra bosatte områder.

Samme år blev en reklame for en stripklub også fjernet, mens billeder af bryster på en reklame for den plastickirurgiske privatklinik Nygart efter mange klager alligevel fik lov at blive hængende på busserne.

Vitaminkur og saunabehandling

Afvænningsprogrammet, som Narconon tilbyder, rummer blandt andet vitaminkure og saunabehandling, men også en medicinfri afgiftning, og det kan i værste fald være livsfarligt, vurderer professor ved center for rusmiddelforskning på Aarhus Universitet Mads Uffe Pedersen.

»Deres midler som vitaminkur og sauna er jo sunde tiltag, men der er ingen videnskabelig evidens for, at det kan hjælpe folk ud af et misbrug. Derimod kan det være livsfarligt, hvis for eksempel alkoholafhængige afvænnes uden at bruge medicin i afgiftningen,« siger Mads Uffe Pedersen.

Som Mads Uffe Pedersen vurderer programmet, så er metoden ikke baseret på nogen forskningsbaseret viden.

I Narconons program står: »Der indtages et vitamintilskud, der især består af de typer af vitaminer, som alkohol og stoffer overforbruger i kroppen. Ved at tage en god portion af især disse vitaminer undgås mange af de abstinenser, en misbruger på afgiftning ellers oplever. Mineraler som kalcium og magnesium i en let optagelig form mindsker også abstinenssymptomerne.«

Kalcium og magnesium kan fungere som kosttilskud, men er ifølge Mads Uffe Pedersen ikke nogen effektiv kur til afvænning.

Professoren har tidligere stiftet bekendtskab med afvænningsmetoden, da han for omkring 15 år siden blev spurgt af Narcocon, om han ville lave en evaluering af behandlingen.

»Jeg svarede ja og udarbejdede et design for evalueringen. I designet skulle vi styre evalueringen selv, men så hørte vi ikke fra dem. Jeg ved ikke hvorfor, men umiddelbart tænkte man jo på, om de ikke vil have undersøgt hverken effekter, eller om hvorvidt deres patienter bliver medlemmer af Scientology. De siger jo selv, at de har fantastiske effekter, men det siger alle, der ikke vil måles på.«

Narconon i Arresøhøj er ikke officielt godkendt som misbrugscenter af Socialtilsyn Hovedstaden, og derfor henviser kommuner heller ikke misbrugere til centret.

Episoden med Mads Uffe Pedersen og Center for Rusmiddelforsknings evaluering af Narconons behandlingsprogram kan Narconons Jørgen Jørgensen godt huske. Ifølge ham afviste de evalueringen, fordi klientgrundlaget på det daværende danske Narconon var for småt.

Derudover mener Jørgen Jørgensen, at der er flere studier, som viser en positiv effekt af Narcocons behandlingsprogram.

»Siden vi startede i september sidste år, er 60 procent af de personer, som er startet på programmet, stadig stoffri. Af dem, der gennemførte hele programmet, er 100 procent stoffri, og de er alle ude på det private arbejdsmarked som fungerende samfundsborgere, og de klarer sig selv i dag uden nogen offentlig støtte af nogen art. Ja, så jeg mener helt klart, at vort program virker,« skriver Jørgen Jørgensen i en mail til Information.

Han forklarer ydermere, at før en misbruger kan komme på Narconon, skal han igennem en lægeundersøgelse for at afgøre, om vedkommende kan klare den medicinfri afvænning.

Eks-scientolog: programmet er rekruttering

I praksis fungerer afvænningsprogrammet formentlig som rekruttering af nye scientologer, vurderer det tidligere medlem af Scientology Robert Dam.

Han har ikke selv været misbruger og har dermed ikke været i behandling hos Narconon, men har i kraft af sine 20 år i Scientology mødt mange, som er rekrutteret gennem Narconon.

»Narconon fungerer som rekruttering. Når man bliver rehabiliteret, bliver man glad, og man får coaching. Coaching, der er de samme kurser som inde i organisationen, gør, at misbrugerne ikke vender tilbage til deres oprindelige miljø. Så bliver de glade, tænker på, hvad der hjalp dem, og det vil de så gerne have mere af. Derfor er det en enorm effektiv måde at blive rekrutteret,« siger han.

Ifølge Jørgen Jørgensen er rekruttering ikke et emne for Narconon.

»Mig bekendt er der ingen af de tidligere narkomaner, der er blevet afvænnet hos os, der har ændret religiøs overbevisning,« skriver han til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Duus Nielsen

Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal mene. For mange år siden havde jeg en god ven, som drak alt, alt for meget - han drak sig fra hus, hjem, kæreste og arbejde. Men så en dag kom han tilfældigt forbi Pinsemissionen, hvor han bogstaveligt talt så lyset. Han blev religiøs.Og holdt op med at drikke fra den ene dag til den anden. Desværre missionerede han, og det kostede vores venskab.

Men i dag er han en ældre mand, med kone, børn og børnebørn, der ernærer sig som tømrer et sted ovre i Jylland. Han har forlængst forladt Pinsemissionen, og har ikke rørt spiritus siden dengang, jeg kendte ham.

Var det godt for ham, at han måtte gennemleve et antal år som religiøs fanatiker? Eller ville det have været bedre, hvis han døde af druk?

Bente Petersen, Henrik Bjerre, Sven Elming, Viggo Okholm og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det ville være bedst hvis samfundet tilbød ordentlig hjælp og vejledning til misbrugsbehandling så stakler der allerede kæmper mod én dæmon, ikke kastes i hænderne på den næste.

Henrik Bjerre, Jens Tingleff, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Jens Falkenberg og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Niels Nielsen,
Det var vel godt nok - ikke at dø af druk. Han forlod jo missionsarbejdet også...
Forøvrigt havde jeg også et lignende bekendtskab - ikke i Danmark dog. En ældre mand, der havde set "lyset" en dag i en brandert og ikke havde rørt noget siden.
Han var en flink mand, men man hørte ikke musik i hjemmet!

Mennesker med misbrug og et ønske og erkendelse af at det bør stoppe, vil vel nok tage imod et tilbud uanset om det så er scientology eller pinsebevægelsen eller en anden som er lige der, når erkendelsen og motiverne er for at få hjælp. De enkelte misbrugere må så over tid finde ud af hvad der er op eller ned i den enkelte organisation eller "sekts" budskab. Det primære må være at finde en ny vej og fordi Gud skulle komme ind over skader vel ikke. Jeg kunne aldrig drømme om pinsekirken, men jeg kender alligevel en del som har en tryg base der og ja nogen har været i misbrug. Men offentlig reklame for religiøse eller politiske bevægelser: nej tak.Men man må da gerne omtale buddhismen positivt :)

Dette er den rigtige beslutning og dem der informerede Movia fortjener alles taknemmelighed.

Ikke alene er narCONon helt og aldeles en del af $cientology (se "narconon exposed" og "reaching for the tipping point" på det nærmeste Internet) men det er også medicinsk farligt. Jeg foreslår artiklen "A Death in France" på bloggen "infinite compacency" for en meget grundig analyse af dommen fra en retssag i Frankrig (ordineret medicin blev tilbageholdt fra en epileptiker, patienten døde).

Man kan argumentere endeløst om hvorvidt scientology er en religion, men det er en kendsgerning at "ideal narconon" - som det nye Danske center er - bliver markedsført internt i scientology som religion. (Dette er en ændring der kom for et par år siden.)

Alt andet lige, er det ikke i nogens interesse (andre end scientologys) at deres centre fortsætter med at sætte blår i øjnene på folk der har brug for hjælp, ikke for scientology. 60% lyder for godt til at være sandt. Det er det (scientology er helt og aldeles ude af stand til at forsvare det tal, der er ikke offentliggjorte resultater fra nogle af deres centre).

og en ting til. Jørgen Jørgensen er en rigtig scientolog. "Mig bekendt er der ingen af de tidligere narkomaner, der er blevet afvænnet hos os, der har ændret religiøs overbevisning."

Men hvad med dem der har været i andre narCONon centre? Som Kirstie Alley (amerikansk skuespillerinde)?

Hvad med det certifikat der blev udstedt til chefen for Narconon Fresh Start, Warner Springs? Underskrevet af David Miscavige, scientologys leder på verdensplan, teksten inkluderer

"Larry and his dynamic team at Narconon Fresh Start are hereby warmly thanked ...

There are thousands of beings who have taken their first steps on The Bridge, thanks to the compassion and efforts of this team."

At tage et skridt på broen er at starte som scientolog.

Se artiklen "Narconon’s cancer spreads: New lawsuits and a court order for Scientology’s rehab network" for et billede af dette certifikat.

Det som Joergen Joergensen siger lyder ret fornuftigt. Ioevrigt, folk der tager stoffer, enten det nu er legale som alkohol eller illegale som "street drugs", oedlagger deres liv og ogsaa livet for dem der elsker dem. Hvis de kan komme af med saadan en afhaengighed og tilbage til et normalt liv, er det saa ikke flintrene ligegyldigt om de bliver kristne, buddhister, musliner eller scientologer? Efter min mening maa det da vaere et menneskes ret hvad religion de har eller vaelger at ha ... vi har da religionsfrihed i Danmark...