Nyhed
Læsetid: 2 min.

Myndighed undersøger ansøgning fra Bæredygtigt Landbrug

NaturErhvervstyrelsen har på baggrund af artikel i Information anmodet Promilleafgiftsfonden for Landbrug om en redegørelse for ansøgning, hvor et bestyrelsesmedlem var i dobbeltrolle
Indland
28. september 2016

»Vi har bedt Promilleafgiftsfonden for Landbrug om en redegørelse, så vi kan se, hvad der er op og ned i sagen.«

Det siger kontorchef Lars Kolze fra NaturErhvervstyrelsen, der hermed følger op på den uheldige dobbeltrolle, som formanden for interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug Flemming Fuglede Jørgensen i efteråret 2014 bragte sig selv i.

Som Information kunne skrive mandag, var han både i kraft af sin formandspost underskriver af en ansøgning på halvanden million kroner og som bestyrelsesmedlem i Promilleafgiftsfonden for Landbrug med til at behandle og godkende ansøgningen uden at erklære sig selv for inhabil.

Tirsdag kunne Information så citere to juraprofessorer, der vurderede, at Flemming Fuglede Jørgensen dermed havde handlet i strid med forvaltningsloven.

Og selv om Flemming Fuglede Jørgensen ikke nødvendigvis havde handlet i modstrid med styrelsens egen vejledning om habilitet, så var professorerne ikke i tvivl om, at så måtte vejledningen ændres.

Tilsyn

Og det er NaturErhvervstyrelsen også godt i gang med, fremgår det af et brev fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen til bestyrelsen for Promilleafgiftsfonden for Landbrug.

»Det er vigtigt for mig, at bestyrelsens afgørelser fremstår med den fornødne legitimitet,« skriver ministeren og oplyser, at habilitetsvurderingen skal »skærpes i forhold til bestyrelsesmedlemmer«, som f.eks. »har underskrevet ansøgningen«.

»Kun i de tilfælde, hvor det efter et konkret skøn vil være klart ubetænkeligt at lade bestyrelsesmedlemmet sidde med til behandlingen af ansøgningen, vil bestyrelsesmedlemmer fortsat kunne deltage,« understreger Esben Lunde Larsen.

Behandling af habilitetsspørgsmål skal refereres i referaterne fra bestyrelsens møder, og de skal fremover indsendes til NaturErhvervstyrelsen, som dermed »i en vis udstrækning kan føre tilsyn med, i hvilket omfang habilitetsspørgsmål optræder«, fortsætter brevet.

Ikke helt efter bogen

Landbrugsordfører Lise Bech (DF) er »helt enig« i, at »der er et problem med at være inhabil i den her sag,« som hun siger.

Hun henviser til, at der er »nogle habilitetsregler, der fungerer udmærket ude i kommunerne«, så hun er indstillet på, at der skal strammes op.

»Jeg tænker, at jeg måske i næste uge skal forhøre mig hos ministeren om, hvad vi kan gøre ved det her. Det er jo ikke heldigt, hvis der sidder nogen og føler, at der er sket noget, som ikke er helt efter bogen,« siger Lise Bech.

LA’s landbrugsordfører Carsten Bach afventer en gennemgang af fondsadministrationen fra ministeren.

»Herefter forventer jeg, at ministeren vil drøfte forholdene med de politiske partier,« siger Carsten Bach og tilføjer, at efter LA’s mening skal »de konkrete afgifter i stedet for at køre rundt i en administrativ tung omfordelingskarrusel helt afskaffes og i stedet forblive hos den enkelte landmand for at lette landbrugets rammevilkår generelt.«

Men indtil det eventuel bliver vedtaget, »forventer jeg selvfølgelig, at midlerne forvaltes efter almindelig god forvaltningspraksis for revision og habilitet,« skriver Carsten Bach i en mail til Information.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Flemming Fuglede Jørgensen, men Bæredygtigt Landbrug afviser i en pressemedddelse, at der er begået fejl.

»Reglerne for fonden er fulgt,« skriver direktør Hans Aarestrup i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Når store modtagere af støtte fra fonden som for eksempel Landbrug & Fødevarer (inkl. SEGES) og Økologisk Landsforening – der i 2016 tilsammen modtager over 100 mio. kr. – ansøger, er det nøjagtig den samme procedure. Denne procedure har været standard i den tid Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug har været medlem af Promilleafgiftsfonden.

Serie

Vores jord – vores mad

Danske landmænd er tynget af gæld og global konkurrence, og hver dag må en eller flere heltidsbedrifter dreje nøglen om.

Forbrugerne tager samtidig afstand fra de stedse større industrilandbrug og forlanger mere dyrevelfærd, mindre kemi og lokalt producerede fødevarer.

I en ny serie sætter Information i samarbejde med P4-regionerne i Danmarks Radio fokus på, om der er en anden vej for dansk landbrug.

Seneste artikler

 • Tænk, hvis landbruget har en fremtid

  21. oktober 2016
  Meget går den gale vej for de hårdt trængte danske landmænd, som skildret i Informations serie ’Vores jord – vores mad’. Men der eksisterer mange muligheder for at bane vej for omstilling til et mere robust og bæredygtigt landbrug i ny nærkontakt med forbrugerne. Tænk hvis vi greb dem
 • ’Ikke så afgørende, om landbrugs-produktionen består, og landmanden forgår’

  18. oktober 2016
  Eksporten er afgørende for, om der kan skabes liv og beskæftigelse i landdistrikterne, uanset at antallet af bedrifter bliver ved at falde hastigt, mener miljø- og fødevareministeren
 • Hvis jeg er inhabil, er vi alle inhabile for Vorherre

  13. oktober 2016
  Information krænker god presseskik med sine historier om, at jeg var inhabil og korrupt i forbindelse med, at jeg i Promilleafgiftsfonden for Landbrug deltog i behandlingen af en ansøgning, jeg selv havde forfattet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helene Kristensen

Og Esben Lunde Larsen er selvfølgelig helt uafhængig af Bæredygtig Landbrug - eller noget... Uanset udfaldet af undersøgelsen har ELL allerede mistet så meget troværdighed at udfaldet er ligegyldigt.

Oluf Husted, Tue Romanow og Hans Larsen anbefalede denne kommentar