Læsetid: 6 min.

Når landmænd presses til højteknologiske bedrifter

Det er i høj grad teknologiens udvikling, der bestemmer kapløbet om stadig større produktivitet for at sikre indtjeningen i landbruget. Og med det følger blandt andet specialisering og udflytning som del af den globaliserede konkurrence mellem bønder
Står det til traktorproducenter som Case IH skal landmænd inden længe hoppe ud af førerkabinen og i stedet programmere og styre deres traktorer hjemme fra kontoret

Står det til traktorproducenter som Case IH skal landmænd inden længe hoppe ud af førerkabinen og i stedet programmere og styre deres traktorer hjemme fra kontoret

Benjamin Nørskov

13. september 2016

Et besøg på det årlige dyrskue i Roskilde er en øjenåbner for et bymenneske.

Skuet lever fortsat op til sit navn som udstillingsvindue for landbrugets prægtigste produktionsdyr – især malkekvægets tungtvejende yvere gør indtryk – men det, der for alvor overrumpler, er maskinparken.

Side om side, række op og række ned, har internationale leverandører opmarcheret metalskinnende, røde, grønne og gule kæmpekonstruktioner, der som truende sci-fi transformers står klar til at gå i aktion.

Her er store, kraftfulde traktorer på op til 500 hestekræfter og priser på den anden side af to millioner.

»Et stærkt rovdyr med begrænset appetit,« som skiltet fra den amerikanske leverandør Case IH fortæller om ét af de udstillede køretøjer.

Her er mejetærskere fra New Holland-koncernen så store som huse, med rækkevidder på over 10 meter og priser på tre-fire millioner kroner.

Her er den store sprøjtevogn iXtrack C fra den europæiske producent Kverneleand, der med 6.000 liter i tanken og en foldbar sprøjtebom på op til 45 meter »giver alle muligheder for at sammensætte en sprøjte lige efter behov«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Schøtt
  • Ruth Gjesing
Anne Schøtt og Ruth Gjesing anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Paul

Med fare for at blive leet ud: Er det ikke muligt at eftergive landmændene deres gæld over en årrække, mod at de omlægger til økologi og derefter langsomt til Perma landbrug - det er jo det vi er nødt til på den lange bane. Eller skal jorden lægges gold først. Synd for de der producerer maskiner og sprøjtegifte - godt for alle andre

Britta B. Hansen, Per Torbensen, Philip B. Johnsen, Jens Falkenberg, Bill Atkins, Anne Eriksen, charlie white, Mona Blenstrup og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar

@Er det ikke muligt at eftergive landmændene deres gæld over en årrække, mod at de omlægger til økologi og derefter langsomt til Perma landbrug - det er jo det vi er nødt til på den lange bane. Eller skal jorden lægges gold først. Synd for de der producerer maskiner og sprøjtegifte - godt for alle andre"

En ønskedrøm, der desværre støder mod det gammeldags tænkende landbrug, der ikke er indstillet på fornyelse. Deres grundlæggende syn har de fået ind fra spæd og derefter videreudviklet på landbrugsskolerne. Ingen andre ved noget eller må blande sig i landbrugets gøren og laden uden at blive til spot.

De grådige landmænd ødelægger al jord i danmark så når det hele er kollapset får de ingen kompensation når vi går igang med at forsøge at jorden anvendelig igen.

Sådan nogle røvhuller.

Det er en skræmmende udvikling. Husdyrbruget vil udvikle sig til store specialiserede enheder, fx produktion af smågrise, som herefter sende til opfedning mv. rundt omkring i Europa. Og markbruget bliver overtaget af kapitalstærke fonde, som producerer hvad som helst, der er penge i. Og mælken ... den får vi fra Polen.

Helene Kristensen

Øhh Ruth Gjesing, sådan er det i dag. Mælken er bare fra Tyskland, ikke alt men meget.

Jeg kender en del landmænd, jeg bor i landbrugsland - og antallet af bønder der siger nejtak til en endnu større traktor (de fåes endda med larvefødder nu), endnu finere teknologi i stalden, er altså forsvindende lille. Landbruget ser sig ikke i forhold til det omgivende samfund, de måler sig med andre bønder, og jeg love jer der sparkes dæk. De jamrer sig over gælden, det gør de - og det var selvfølgelig ikke dem selv, der var griske da bankerne smed lånemuligheder efter dem. Stik modsat arbejderne/skatteyderne der selv er ansvarlige for den gæld de oparbejder når lønnen ikke rækker til ønskerne. Så selvfølgelig skal samfundet betale bøndernes gæld, staklerne var jo helt hjælpeløse overfor bankfolkene, der lokkede med nye endnu større maskiner, større produktionsanlæg og fine nye eller renoverede stuehuse i godsejerstørrelse.

Det omgivende samfund er der, ja, men kun fordi bønderne ikke kan leve helt alene - hvem skulle så betale statstilskuddene på 10 mia. årligt. De ændrer intet ved deres fabrikation, medmindre der følger kompensation med eller et endnu større tilskud.

De liberale politikere er allerede ved at forberede, at fonde skal overtage landbruget. Udledning af gift og gylle (kvælstof), tilpasses så det ikke generer de udenlandske opkøbere - direkte mod den danske befolknings forventning og ønsker om et renere landbrug.

Er der for øvrigt ikke en forstandig person der vil forklare Venstrepolitikerne, at der er altså ikke danske arbejdspladser i landbruget. Hr. Neergaard Larsen (V) har netop været ude og sige til kontanthjælpsmodtagerne som er ved at falde for den der timeregel, at de skal bede om at få nogle få timer i landbruget, det er nemlig derfor man har lavet loven, fordi landbruget mangler arbejdere...

Som forbruger har du kun en mulighed for at undgå at blive indbygger i en landsdækkende svinestald, stem politikere ind som ønsker et Danmark med plads til mennesker - køb udelukkende økologisk, så vi i det mindste kan opbygge en lille produktion af fødevarer der ikke slår os ihjel. Først og sidst, tro ikke på politikernes og mediernes offerbillede af landbruget - modarbejd og sig nej.

Jeg er efterhånden lidt spændt på hvad denne serie af artikler om det åhh så stakkels landbrug og L&F skal ende op i. Måske en afsluttende artikel af Faktaproducenten Flemming Fuglede Jørgensen, "Bæredygtig" Landbrug - som skal fortælle de undrende og uvidende læsere om, hvilke lyksaligheder han og resten af godejerforeningen BL ønsker at overvælde Danmark og danskerne med, nu hvor han har sine egne tamme politikere.

Klaus Flemløse, Poul Erik Pedersen, Anne Eriksen, Britta B. Hansen, Torben Bruhn Andersen, Niels Nielsen, Flemming Berger, Mona Blenstrup, erik winberg, Bill Atkins og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Ja. Nægt at aftage deres LORTEPRODUKTER og hold jer for ørerne, når de begynder at skrige!
Det er stadig muligt at forhindre amerikanske tilstande. Men de kommer hvis ikke vi gør noget drastisk.

De færreste kontanthjælpsmodtagere har bil. Hvordan skal de komme ud på gårdene. Men de skal måske møde samlet på visse steder, hvor bønderne så kan komme og udvælge de løsarbejdere de skal bruge på dagen. Ligesom i USAs løsarbejdere under den store depression og nutidens illegale mexikanske immigranter.

Den danske model i fuldt flor! 3F holder kongres. De kan passende vedtage enten at nedlægge sig selv, eller ophæve aftalerne og gå til modangreb. Jeg ved ikke hvem de tror de repræsenterer? Den fascistiske stat eller arbejderne.
Og ja. I Danmark er regeringen og arbejdsgiverne fusioneret. Det er de facto fascisme! Sortskjorterne er erstattet af jakke- og kjolesæt. Voldshandlingerne mangler (endnu), men det er nyfascismens ansigt!

Anne Eriksen, Britta B. Hansen, Niels Nielsen, Helene Kristensen, Jens Falkenberg, Flemming Berger, charlie white, Svend Høg og erik winberg anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Ruth Gjesing, prøv lige at læse artiklen over kommentarerne.

Citat fra artikel: "Ifølge Landbrug & Fødevarer er antallet af levende smågrise, der eksporteres af danske landmænd, mere end tidoblet siden 2000 – i 2015 sendtes næsten 12 millioner levende smågrise udenlands, og i år tegner det til en yderligere vækst på omkring 9 procent. Mere end hvert tredje svin født i Danmark ender i dag i lande som Tyskland og Polen.

»Jeg har selv lukket min slagtesvinestald og eksporterer nu alle mine smågrise til Polen. Det har i en årrække været en bedre forretning at eksportere smågrisene levende end at opfede og slagte dem i Danmark,« sagde Henrik Mortensen, formand for Landsforeningen af Danske Svineproducenter, forleden til webmediet Finans.dk".

Helene Kristensen

Jeg hører så på vandrørene, at de små landbrug går til Frie Bønder - Levende Land, og storbønderne til BL.
Absolut en glædelig udvikling, Frie Bønder - Levende Land er fornuftige mennesker som vil være med i samfundet sammen med os andre.

Poul Erik Pedersen, Anne Eriksen, Torben Skov, Mona Blenstrup, Kim Houmøller og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Eigil Thomassen

Al den snak om krise i landbruget er rent spin. Men pressen hopper beredvilligt på. Antallet af tvangsauktioner/konkurser er under 1 % om året af det samlede antal bedrifter. Enhver anden branche ville juble hvis den kunne nøjes med at 1 % af virksomhederne måtte lukke om året på grund af dårlig økonomi.