Nyhed
Læsetid: 2 min.

Opråb fra psykiatrien: Vi gør børnene mere syge – ikke raske

Krav om effektiviseringer forringer hjælpen til psykisk syge børn, lyder advarslen fra 50 yngre læger og psykologer i et åbent brev til politikerne. Formand for regionernes psykiatriudvalg kalder ny udredningsgaranti ’et fejlskud’
Indland
14. september 2016

Lægerne og psykologerne i børne- og ungdomspsykiatrien er nu så pressede, at det går ud over patienterne. Systemets krav om hurtige udredninger har skabt et tempo, hvor overmedicinering og mangelfulde diagnoser er en reel risiko for de psykisk sårbare børn.

Vilkårene er så kritiske, at 50 yngre læger og psykologer nu siger fra i et åbent brev til sundhedsministeren, ordførerne i Folketinget og regionsrådsformændene.

»Børnene og deres familier bliver ikke længere mødt på en meningsfuld måde under de betingelser og den styringsform, vi er underlagt – hverken fagligt eller menneskeligt. Børnene får, efter vores mening, ikke den hjælp de skal have,« lyder det blandt andet i brevet.

Læs også: Danske Regioner ønsker opgør med udredningsgarantien

De 50 medunderskrivere er alle i gang med specialistuddannelse i børne- og ungdomspsykiatrien. Her oplever de en hverdag, hvor grundige undersøgelser og omsorgen for patienterne nedprioriteres til fordel for fokus på måltal og processer.

»Resultatet minder om en bilfabrik. Kvaliteten af bilen forholder man sig ikke til – bare det er gået hurtigt,« lyder det. De håber, at opråbet kan åbne politikernes øjne og føre til »forandring og forbedring« i sektoren.

Ingen terapi, mere medicin

Når tidspresset er størst, har psykologerne og lægerne oplevet at skulle stille diagnoser på børn på baggrund af andres vurderinger »beskrevet kort i patientens journal«. Det øger risikoen for overfladiske diagnoser, der kan føre til genindlæggelser og forværring af tilstanden for psykisk syge børn.

Læge i Region Hovedstaden Mette Ewers Haahr er medafsender på brevet og har blandt andet måtte diagnosticere på baggrund af en kollegas noter.

»Vi gav i blinde en psykiatrisk diagnose til et barn, vi aldrig havde mødt,« siger hun.

Ifølge underskriverne betyder kravet om hurtige udredninger i nogle tilfælde, at »de kliniske retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen ikke bliver fulgt.«

Læs også: 'Vi gav en diagnose til et barn, vi aldrig havde mødt'

Opråbet fra de 50 læger og psykologer gør »dybt indtryk« på Charlotte Fischer (R), formand for Danske Regioners Social- og Psykiatriudvalg. Hun påpeger, at antallet af patienter i børne- og ungdomspsykiatrien er vokset med 44 pct. på fem år, fra 21.047 i 2010 til 30.383 i 2015.

»Det er desværre et område i kraftig vækst, og det lægger et enormt pres på det faglige personale, som gerne vil gøre en god indsats.«

I 2015 trådte den ny udredningsgaranti i kraft, der giver psykisk syge krav på at få stillet en diagnose på højst en måned.

»Udredningsgarantien er simpelthen et fejlskud. Det burde Folketinget lave om,« mener Charlotte Fischer.

Ved satspuljeaftalerne 2014-2017 og 2015-2018 afsatte Folketinget henholdsvis 410 mio. kr. og 2,2 mia. kr. til et samlet løft af psykiatrien.

Serie

Presset i børnepsykiatrien

I et fælles opråb har 50 yngre læger og psykologer advaret om, at børne- og ungdomspsykiatrien er blevet samlebåndsarbejde. Kravet om hurtige udredninger går ud over kvaliteten, og det risikerer at skade børnene.

Forældrene føler sig ikke hørt af fagpersonalet, som i stigende grad giver børnene medicin, fordi der ikke er råd til terapi. Ingen undersøger, om det virker.

I denne serie sætter Information fokus på vilkårene i børne- og ungdomspsykiatrien.

Seneste artikler

 • Slået tilbage til start

  18. november 2016
  Psykisk sygdom er besværligt, langvarigt og i nogle tilfælde kronisk. Derfor vil der altid være genindlæggelser i psykiatrien, men når andelen af genindlæggelser stiger så meget, som det er sket i børne- og ungdomspsykiatrien, er der noget galt
 • Regionsformand: Forkert styring af psykiatrien fører til genindlæggelser

  17. november 2016
  Et stigende antal genindlæggelser behøver ikke være udtryk for dårligere behandling, mener leder i børne- og ungepsykiatrien. Men tallet skal ned, lyder det fra Danske Regioner, der ser det stigende antal genindlæggelser som et tegn på, at styringen af psykiatrien ikke er begavet nok
 • Flere børn og unge bliver genindlagt i psykiatrien

  17. november 2016
  Siden 2009 er andelen af genindlæggelser i børne- og ungepsykiatrien fordoblet. Udviklingen risikerer at gøre børnene mere syge, mener både SIND og Bedre Psykiatri. Danske Regioner ser med alvor på det stigende antal genindlæggelser
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når bare det er billig i det offentlige hospitals- og sundhedsvæsen. Det fremmer naturligvis behovet for privathospitaler når statsministeren skaber plads til enorme topskattelettelser for sine kamerater, den økonomiske magt elite.

...Det kan enhver da forstå. Ik'.

Liliane Murray, Philip B. Johnsen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Det er jo sådan set ikke kun i børne psykiatrien der er problemer! Jeg er selv bruger i voksen psykiatrien i Risskov, Århus. Det handler jo om at få patienterne hurtigt igennem systemet, så nye kan komme ind og forfra igen... Patienterne bliver ikke udredt - men derimod bliver de overmedicineret, nogle gange med tvang (og det er personalet og lægerne ikke kede af at bruge!). Det kan godt være at bæltefikseringer er faldet markant de sidste par år - men hvis man kigger på tvangsmedicinering er det steget voldsomt! Jeg har oplevet nogle patienter været så voldsomt påvirket af medicin, som der er kommet forholdsvis ro på - altså at de ikke er udadreagerende som de var da de kom ind, men indvendig i deres hoveder, er der stadig det samme kaos - men de bliver udskrevet, selvom de på ingen måde er klar til at komme hjem til dem selv.. Mandag og fredag er de "værste" dage - der skal gøres plads til nye, så der bliver i snit udskrevet 4-5 patienter både mandag og fredag, for at gøre plads til dem der måtte komme ind i weekenden - det også selvom de patienter ikke er klar til at komme hjem! Som oftest kommer de igen i løbet af weekenden eller om mandagen og som oftest med tvang. Så hjælper det heller ikke at der bliver sparet i psykiatrien. Færre sengepladser er ikke en god løsning - det øger presset for at folk skal hurtigt igennem systemet, uden at være klar til at komme hjem til dem selv!

Liliane Murray, Hanne Koplev, Slettet Bruger, Anne Eriksen, Estermarie Mandelquist og Bruger 242410 anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Venstre er neoliberale:
Det er ikke personligt, det er forretning.

Neoliberalismen og kapitalakkumulation.
"Budgetter og revision disciplinerer os til at være ansvarlige dvs.: holde os inden for rammerne, til at være rentable, til at skabe overskud - til kapital akkumulation.
Dem der falder igennem dette system af individuel risk-mangement-konsumtion - dvs. de fattige arbejdsløse, afvigere eller kriminelle - er selv uden om det. De har handlet uansvarligt. De marginaliseres, ekskluderes og neutraliseres. At de er havnet i den situation er ikke markedets fejl ikke det politiske systems fejl, men deres egen fejl. Og den skal den centrale statsmagt nok tage sig af.

Den «frihed» som neoliberalismen prædiker er ikke nogen naturlig egenskab indbygget i os, som blot venter på at blive frigjort fra velfærdsstatens spændetrøje og «afhængighedskultur» - for at blomstre og sikre individet maksimal velvære. Den neoliberale frihed er individualistisk egoisme konstrueret via markedsmekanismernes disciplinering, via statsmagtens overvågning og kontrol, via reklamens magt. Det er frihed inden for ganske bestemte rammer, nemlig kapitalakkumulation.

Link: http://www.leksikon.org/art.php?n=1843

Jeg tror psykiatrien er en stor fis uanset om laver en dybere eller mere overfladisk analyse. Så længe det åndelige perspektiv udelukkes, så vil det altid ende i noget mærkeligt noget....selvfølgelig kan man konstatere, hvis børnene er nervøse, usikre eller ikke særligt udadvente, men det er er ikke det der roden i barnets situation...

Mange steder i det offentlige kigger de ansatte på deres eget "menu-kort" og siger; hvor passer personen ind efter vores rammer; og så er vi iøvrigt græsk/katolsk med, hvad personen rent faktisk ville være bedst hjulpet med.

Næh, man skal også være glad, hvis man passer ind i en "pakke"!
Hvilket sjældent er tilfældet...

Dejligt at der er nogle læger, som tør kritisere "det offentlige sundhedsvæsen".