Nyhed
Læsetid: 3 min.

Politiet får kritik for opdigtede eksempler på brug af internetovervågning

Politiet har ’digtet’ en række nye eksempler på, hvordan internetovervågning kan bruges. Men selv de opdigtede eksempler møder nu kritik for ikke at demonstrere, hvorfor der er behov for overvågningen
Indland
2. september 2016

Politiet var torsdag mødt talstærkt op med flere chefer til en høring i Folketinget, som handlede om internetovervågning. Siden internetovervågningen blev afskaffet for to år siden, har politiet været aktiv fortaler for at få den genindført.

Justitsminister Søren Pind (V) har lovet, at der i denne Folketingsperiode bliver fremsat et lovforslag, som skal indføre en form for internetovervågning.

Og politiet har igen og igen forsøgt at fremlægge konkrete eksempler på, hvordan internetovervågningen tidligere er blevet brugt i virkeligheden. Flere eksempler er imidlertid senere blevet kritiseret for ikke at holde.

Fredagens høring var ingen undtagelse. Her havde politiet også en række eksempler med til høringen.

»Det, vi har prøvet at gøre, er at lave nogle praktiske eksempler, som baserer sig på sager, som kunne forekomme,« sagde politidirektør Svend Larsen fra Rigspolitiet.

I dette tilfælde var der dog ikke tale om rigtige eksempler fra dengang, politiet i syv år havde mulighed for at gøre brug af internetovervågningen, inden den blev afskaffet.

Der var tale om eksempler, som politiet havde »digtet«. Det fortalte vicepolitiinspektør Torben Granat Svarrer fra Københavns Politi.

»Det er ikke sager, som er skarpe. Det er sager, vi har digtet ud fra nogle, som vi selvfølgelig arbejder med i dagligdagen,« sagde han.

Læs også: Omstridt internetovervågning lagt i graven for anden gang

Men flere af politiets opdigtede eksempler møder kritik for ikke at demonstrere behovet for internetovervågning.

Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening, mener, at mange af eksemplerne kunne opklares ved hjælp af mindre indgribende midler end den internetovervågning, som tidligere er blevet foreslået.

»Hvis det er eksempler, som skal bruges til at demonstrere, at det er nødvendigt at have sessionslogning, så skal man jo vise, at intet andet efterforskningsskridt kunne have opnået samme resultat med et mindre indgreb i borgernes ret til privatliv. Men med de eksempler, som politiet har fremlagt her, er det meget nemt at skyde ned,« siger han.

Fra terror til netbank

Konkret havde politiet til lejligheden ’digtet’ et eksempel med en forsvundet pige. I det tilfælde påpeger Jesper Lund, at der reelt kun er tale om, at politiet vil vide, hvor en pige har befundet sig fysisk.

Et tidligere forslag til en model for internetovervågningen indeholdt også et forslag om at registrere personers lokation, når en mobiltelefon sender og modtager data. Det skal efter reglerne i dag kun ske ved opkald eller sms.

Og det behøver man ifølge Jesper Lund heller ikke overvåge egentlig internettrafik for – som for eksempel når en person besøger en hjemmeside.

Det samme gælder med et eksempel, som politiet nævnte på et fiktivt bandeskyderi, mener formanden for IT-Politisk Forening. Et tredje eksempel handlede om et hackerangreb mod en virksomhed.

Her kunne sagen potentielt været opklaret, hvis virksomheden blot selv registrerede, hvem der angreb den, eller hvis virksomheden havde tilsluttet sig Center for Cybersikkerhed, som overvåger netop cyberangreb, siger Jesper Lund.

Den historiske debat om internetovervågning er fyldt med kritik af dårlige og manglende eksempler på brug af internetovervågning.

Justitsministeriet har selv tidligere forsøgt at finde eksempler på, at internetovervågningen var brugbar.

I en redegørelse fra 2012 var der dog kun reelt én konkret sag, hvor internetovervågningen var blevet brugt.

Og i forhold til den ene sag, som handlede om et netbankindbrud, fremgik det ikke, om sagen var blevet opklaret som følge af overvågningen. Flere partier har også kritiseret Søren Pind for at misbruge en sag om et dobbeltdrab i debatten om internetovervågning. I sagen blev der nemlig slet ikke brugt den slags overvågning, kunne Information fortælle i februar i år.

Søren Pind og politiet har også udtalt, at internetovervågning muligvis kunne have hjulpet politiet med at fange gerningsmanden bag sidste års terrorangreb, inden han nåede at gå til angreb ved den jødiske synagoge i København. Eksperter har dog sagt, at de tvivler på den påstand.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til kritikken fra Københavns Politi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når man ikke kan forklare sin sag med gode eksempler (det burde være nemt hvis man har en god sag), så er det nok fordi hensigten i virkeligheden er en anden.

uffe hellum, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, Tue Romanow, Espen Bøgh og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Der findes ganske enkelt ikke valide argumenter for politiets hæmningsløse bestræbelser på at øge overvågningen af befolkningen i almindelighed. Selv hedengangne østtyske Stasi nåede ikke det niveau af overvågning og kontrol.

uffe hellum, Bjarne Andersen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Tjaa. Ikke så overraskende jeg har eksempler fra kammerater på at politiet konfiskerer computer udstyr - for derefter selv at plante ubehagelige søgeord i programmer som f.eks. emule. Hvordan modbeviser man lige at det sker? Dernæst anvendte de fragmenter, som engang har været på harddisken, som bevis for at der har været den fil på harddisken - politiet nævnte ikke at det var fragmenter overfor dommeren og at filerne i øvrigt var lovlige at have - men de nævnte blot "klasse 3 fil" - som åbenbart betyder "med stor sandsynlighed lovlig".

Der skal nogle nye og bedre procedurer til før politiet bliver troværdigt igen. Især set i lyset af alle de grimme sager der efterhånden er blevet afsløret, hvor politiet ikke kan huske, ikke kan finde ud af og ikke vil finde ud af, hvem som gjorde og sagde hvad.

Der må uvildige personer med til undersøgelsen af sådanne maskiner i min optik. Og ikke kun een politibetjent, som måske har et personligt problem.