Regeringen vil spare millioner på økologi

Det økologiske landbrug er inde i en god udvikling, men ’vi må ikke hvile på laurbærrene’, siger fødevareministeren. Alligevel vil regeringen spare en række støtteordninger væk. Vi er i gang med at ’afmontere den politik, som har gjort Danmark til verdens førende økologination’, lyder det
Selv om økologisk landbrug er blevet udråbt til en af de farbare veje frem for dansk landbrug, lægger regeringen nu op til at spare millioner på området. Her er vi på Stengården, der er et økologisk familielandbrug i Nordsjælland

Selv om økologisk landbrug er blevet udråbt til en af de farbare veje frem for dansk landbrug, lægger regeringen nu op til at spare millioner på området. Her er vi på Stengården, der er et økologisk familielandbrug i Nordsjælland

Miriam Dalsgaard

Indland
23. september 2016

Mens regeringen på den ene side lovpriser væksten i det økologiske landbrug, lægger den samtidig op til at spare en række støtteordninger væk.

I sit finanslovsforslag har regeringen omprioriteret de såkaldte landdistriktsmidler fra EU for at finansiere blå bloks landbrugspakke. Og det går blandt andet ud over støtteordninger til økologien, som beskæres med mindst 76 millioner kroner allerede fra næste år.

»Det, man fjerner her, er mange af de ting, som skaber ny viden, nye markeder og samarbejder, der fremmer økologi. Der er tale om en gradvis afmontering af den politik, som har gjort Danmark til verdens førende økologination, både i forhold til salg, omstilling i offentlige køkkener og forskning. Så det er bestemt ikke en positiv udvikling,« siger direktør i Økologisk Landsforening Paul Holmbeck.

Væk er blandt andet 30 millioner kroner årligt i investeringsstøtte til ny teknologi og innovationshjælp i små økologiske virksomheder. Og bevillingerne til både økologiforskning og erhvervsudvikling stopper efter i år.

Ifølge Paul Holmbeck er sidstnævnte pulje på 15 millioner kroner årligt tidligere blevet brugt på blandt andet at afprøve nye plantesorter og nye strategier i staldene.

»Det giver simpelthen ny viden. Og det har vi brug for. Økologisk landbrug er meget vidensintensivt, og vi har i år 500 nye økologer, der skal komme godt fra start,« siger Paul Holmbeck.

Hvile på laurbærrene

Besparelserne står ifølge kritikere i kontrast til regeringens udmeldinger om, at man ser et stort potentiale i økologien. Mens det konventionelle landbrug er kriseramt, ser situationen nemlig lysere ud for økologerne. Danskernes køb af økologi er tredoblet på ti år.

I varegruppen mælk, ost og æg udgør de økologiske produkter nu en tredjedel af det samlede salg. For frugt og grønt er det en fjerdedel. Og de højere priser på økologi betyder, at mange økologer driver en god forretning.

Ifølge landbrugets videncenter SEGES opnåede de økologiske mælkebønder sidste år et resultat på 865.000 kroner i snit, mens de konventionelle havde et minus på 77.000 kroner.

Da miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen for nylig nedsatte et såkaldt ’økologisk erhvervsteam’, der skal komme med anbefalinger til initiativer, som kan understøtte væksten i det økologiske landbrug, sagde han:

»Selv om økologien har gode dage i Danmark, og salget brager derudad, skal vi ikke hvile på laurbærrene.«

I blå bloks aftale om landbrugspakken står der desuden, at »en konkurrencedygtig økologisk fødevareproduktion kan fremme vækst og arbejdspladser i landdistrikterne og vil samtidig øge nogle af de positive miljø- og natureffekter, som økologisk produktion leverer«.

Af samme grund er det paradoksalt, at man skærer netop på økologien, mener Paul Holmbeck. »Der foregår et meget kvalificeret arbejde i Erhvervsteamet, men initiativer, der kræver penge, kan kun komme fra finanslovsforhandlinger.«

Fremtidens landbrug

Enhedslistens landbrugsordfører Maria Gjerding er kritisk over for besparelserne.

»Økologi er fremtiden for det danske landbrug. Og alligevel står det klart, at regeringen entydigt prioriterer nogle tiltag, der vil gavne det konventionelle landbrug på bekostning af økologien,« siger hun.

I et svar på et folketingsspørgsmål stillet af Maria Gjerding påpeger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, at partierne bag landbrugspakken til gengæld har afsat 52,6 mio. kr. mere til økologisk arealtilskud frem mod 2019, end hvad der var budgetteret med i sidste års finanslov.

Arealtilskuddet er et støttebeløb pr. hektar jord, som økologiske landmænd har krav på. Men det formilder ikke Enhedslistens ordfører.

»Det ville man jo under alle omstændigheder være nødt til, fordi der er mange landmænd, der godt kan se fordelene ved økologi og derfor gerne vil lægge om. Men det ændrer jo ikke på, at hvis vi skal blive ved med at være førende i verden på økologi, og hvis vi skal være med til at udvikle sektoren, så bliver vi nødt til at sætte ind på alle mulige andre fronter og ikke bare give et arealtilskud,« siger Maria Gjerding.

R: Prioritet i forhandlingerne

Også hos Radikale Venstre er man kritisk over for besparelserne. Derfor vil partiet forsøge at redde en del af støtteordningerne i forbindelse med forhandlingerne om finansloven.

»De her markedsudviklingsordninger har virkelig haft en effekt i forhold til at få forbrugerne til at vælge økologi. Så vi havde gerne set dem bevaret. Man får virkelig meget for pengene,« siger fødevareordfører Andreas Steenberg.

I Radikale Venstres finanslovsudspil, som endnu ikke er offentliggjort, har partiet derfor fundet penge til en økologipakke på 27 millioner kroner årligt frem mod 2020, fortæller han.

»Vores to hovedfokusområder ved forhandlingerne bliver uddannelse og det grønne. Og under det grønne hører økologien,« siger Andreas Steenberg.

–Men det går jo godt for økologerne. Hvorfor skal de overhovedet have støtte?

»Det er rigtig glædeligt, at der er fremgang, men der er et men. For hvis man går ned i tallene, er der store forskelle fra vare til vare. Med for eksempel havregryn og gulerødder er det lykkedes rigtig godt at få forbrugerne til at vælge økologi. Men så har du kød, hvor der ikke er sket så meget endnu. Derfor er der stadig behov for at udvikle nogle markeder.«

– 27 millioner årligt er jo ikke lige så meget, som det ser ud til, at der vil blive sparet. Hvordan kan det være, at I ikke spiller ud med mere?

»Vi har fundet nogle penge til grøn udvikling, og der er så gået noget til økologi, noget til klima og noget til andre ting. Der er mange ulykker, og det er ikke det hele, vi kan få taget i ét hug,« siger Andreas Steenberg.

Hos Dansk Folkeparti er man ikke umiddelbart med på Radikale Venstres forslag.

»Økologi er fantastisk, og vi har selv i Dansk Folkeparti været med til at skaffe penge til mange af de her ting i sin tid. Men på et tidspunkt må man også sige, at man skal begynde at kunne klare sig selv. Og det går jo heldigvis rigtig godt på det her område,« siger finansordfører René Christensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Besparelser på økologi i den nye finanslov

Økologivisionen, investeringsstøtte: På sidste års finanslov var der budgetteret med 21 millioner kroner i 2017 og 18,5 millioner i 2018 til investeringer, der forbedrer produktivitet, dyrevelfærd og biodiversitet. Ordningen bortfalder helt i regeringens nye finanslovsforslag.

Økologisk investeringsstøtte til kvæg og svin: Der var budgetteret med 30 millioner kroner i 2017 og 2018, men ordningen bortfalder helt i regeringens nye finanslovsforslag.

Kvalitetsfødevarer, økologi og netværksaktiviteter: Der var afsat 45 millioner kroner til »fremme af produktion og afsætning af økologiske fødevarer«, »en værdiskabende produktion af et mangfoldigt udbud af kvalitetsfødevarer« og »mindre fødevareproducenters afsætning af fødevarer« i 2019, som nu bortfalder.

Økologisk udvikling: Der var afsat 10 millioner i 2017 og 5 millioner i 2018, som nu bortfalder.

Økologisk Fødevarerådgivning: En bevilling på 4,8 mio. kr. i 2016 til Økologisk Fødevarerådgivning, som har hjulpet mindre virksomheder med produktudvikling og adgang til supermarkedets hylder, er bortfaldet, og der er ingen midler til indsatsen i 2017.

Erhvervsudviklingsmidler: Der var afsat 15 millioner kroner årligt til økologi, som nu bortfalder.

Økologiforskning: Har fået 30-60 millioner kroner årligt de senere år, fik 20 millioner kroner i 2016, og bortfalder helt i 2017.

Vores jord – vores mad

Danske landmænd er tynget af gæld og global konkurrence, og hver dag må en eller flere heltidsbedrifter dreje nøglen om.

Forbrugerne tager samtidig afstand fra de stedse større industrilandbrug og forlanger mere dyrevelfærd, mindre kemi og lokalt producerede fødevarer.

I en ny serie sætter Information i samarbejde med P4-regionerne i Danmarks Radio fokus på, om der er en anden vej for dansk landbrug.

Seneste artikler

 • Tænk, hvis landbruget har en fremtid

  21. oktober 2016
  Meget går den gale vej for de hårdt trængte danske landmænd, som skildret i Informations serie ’Vores jord – vores mad’. Men der eksisterer mange muligheder for at bane vej for omstilling til et mere robust og bæredygtigt landbrug i ny nærkontakt med forbrugerne. Tænk hvis vi greb dem
 • ’Ikke så afgørende, om landbrugs-produktionen består, og landmanden forgår’

  18. oktober 2016
  Eksporten er afgørende for, om der kan skabes liv og beskæftigelse i landdistrikterne, uanset at antallet af bedrifter bliver ved at falde hastigt, mener miljø- og fødevareministeren
 • Hvis jeg er inhabil, er vi alle inhabile for Vorherre

  13. oktober 2016
  Information krænker god presseskik med sine historier om, at jeg var inhabil og korrupt i forbindelse med, at jeg i Promilleafgiftsfonden for Landbrug deltog i behandlingen af en ansøgning, jeg selv havde forfattet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

man er vel i blå blok bange for, at omlægningen til økologi på sigt kan ændre det politiske billede i Danmark.
Vi (som af politikkerne ALTID bliver betegnet som "danskerne") kunne jo på et tidspunkt finde ud af, at der er andre muligheder end konkurrence staten.
Mange steder er man jo allerede i gang med det man kan kalde "nær køb"fra lokale leverandører.
Lad os derfor støtte op om økologien (Samsø er igen i front) og lad os samtidig få udryddet MRSA smitten/risikoen i landbruget.
MRSA kan på få år slå flere tusinde mennesker ihjel, men fødevarestyrelsen og regeringen (blå blok) fastholder denne produktionsform, hvor MRSA blomstrer, frem for økologien, som de udsulter.

Mads Berg, Hanne Koplev, Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, John Andersen, Britt Kristensen, Mona Blenstrup, Torben Skov, Erik Nissen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Esben Lorte Larsen må gerne snart gå af.....og tage resten af regeringen med sig...nå nej.. det hjælper jo ikke det havde jeg glemt. "Danskerne" vælger bare et nyt hold fjolser idet de fleste kun stemme ud fra hvad deres egne interesser er, og ikke efter hvad der i et større perspektiv kan gavne folk og land.

Flemming Berger, Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Er det regeringens mål at nedlægge Danmark - det skulle "man" tro , dels fordi de skærer på uddannelserne, er ikke villige til at støtte den "grønne" udvikling - som fx. har givet vindmølleeventyret - og nu vil de ikke støtte de økologiske landmænd , hvorimod de gerne vil afsætte penge til de største svinefabrikker.

Kurt Nielsen, Ivan Breinholt Leth, John Andersen, Britt Kristensen, Mona Blenstrup, Margit Tang, Heidi Larsen, Torben Bruhn Andersen, curt jensen, Anne Eriksen, Einar Carstensen, Benta Victoria Gunnlögsson og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Venstre er dannet de 20% folkehadere og pengeelskere, der findes i ethvert samfund.

Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Torben Skov og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Det er jo ikke vennerne der tjener på økologi - det giver ikke penge i Venstres valgkampkasse. Venstre styrer ikke landet for folket - men for en fraktion af et erhverv, vel at mærke den mest underskudsgivende fraktion uden fremtid. Trods den gavmilde uddeling af skattekroner til erhervet går det kun en vej, nedad, og Venstre følger efter. Panikken breder sig, snart må Løkke og Co. ud og finde et rigtigt arbejde.

Mads Berg, Flemming Berger, Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Britt Kristensen, Mona Blenstrup, Margit Tang, Torben Skov, Torben Bruhn Andersen, curt jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

politik, som har gjort Danmark til verdens førende økologination

???

Danmark er i hvert fald, helt sikkert og hævet over al tvivl, verdens førende nation i navlepillende selvvurdering.
Men hvordan får man egentligt gjort noget når man bruger den ene hånd til at pille navlen mens den anden bruges til at klappe sig selv på skulderen?

Niels Duus Nielsen, Jens Kofoed og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen,

det korte svar på dit spørgsmål om det er regeringens formål at nedlægge Danmark, er:

"JA"

Flemming Berger, Ivan Breinholt Leth, Steffen Gliese og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Det er ikke nok at "være kritisk over besparelserne" - kom så med noget handling, partier - der påstår de vil udvikling og innovation. Nøjes ikke med at mumle i skægget og udøve "kritik"!

Er grænsen for besparelser her, der og alle vegne ikke snart ved at være nået - nulstil støtte til Venstre - selv velbemidlede må kunne indse, at vi ingen vegne kommer med at ødelægge sammenhængen i samfundet?
Hvis DF og S heller ikke vågner op, så får vi godt nok en helt ny situation.

Flemming Berger, Kurt Nielsen, Mona Blenstrup, Britt Kristensen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Jeg synes økologiske grøntsager smager bedre og forskning vser at de indeholder mere næring. Derfor køber jeg det når jeg kan.

Men Venstre lever åbenbart kun for EN ting nu: Afmontering af den danske model. Med et tyrannisk Finansministerie som banner fører. Det er så dumt.

Mads Berg, Torben Bruhn Andersen, Liliane Murray, Steffen Gliese, Britt Kristensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Tja, denne regering har jord i hovedet - og den er desværre ikke økologisk. Så hellere hælde milliarder og atter milliarder ned i en produktionsform, der ikke er bæredygtig end bruge lidt klatskillinger på den fortsatte udvikling af en fødevareproduktion, der også kan holde i fremtiden.

Torben Bruhn Andersen, Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen, Britt Kristensen og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar

Når ministeren ligner en bedemand.
Taler som en bedemand.
Går som en bedemand.
Bør man nok ikke forundres over, at alt han ikke kan li', ender i graven.

Ministeren er i mine øjne lige til en skrækfilm.

Helene Kristensen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Britt Kristensen, Mona Blenstrup, Torben Bruhn Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Johnny Christiansen

og i går kunne man så læse at de samtidigt vil bruge 500 mill plus 1,5 mia af vores pensions penge på 10 store svine fabrikker der skal være medicinfri fordi de tror der er et marked for det - tsk tsk

http://www.dr.dk/nyheder/indland/udkast-til-redningsfond-vil-investere-m...

Hanne Koplev, Kurt Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Ja det er da ikke godt at økologien sælger så godt, det kan sikkert true den danske penicillin gris, som ikke kan klare sig i konkurrencen? Ironi kan forekomme.

Heldigvis kan man af os klare os netop, fordi de andre forbrugere støtter op om vore produktionsformer.

Denne udmelding fra den såkaldte miljø og fødevareminister er en skændsel mod os alle.

Kurt Nielsen, Anne Eriksen og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar

Brug redningsforden til at betale af på gælden i stedet for at få nye "svinebønder" og hold så op med at give grise medicin. De er ikke fra månen, men ganske almindelige...
Hvor svært kan det være?

Jeg synes at det er bedre at sige tingene ligeud, således at der ikke er nogle landmænd, som går ud og tager lån, og invisterer i noget som alligevel ikke bliver til noget.

Politikerne er i gang med at skabe større og færre landbrug, dette er helt på linie med skattelettelserne i toppen; den befriede landbrugsjord skal laves om til golfbaner.

Anne Schøtt, Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det eneste Danmark og dansk landbrug har at byde på i forhold til en global verden er kvalitet, d.v.s. sunde bæredygtige og troværdige varer med velfærdstemplet "Made in Denmark", til købestærke forbruger - Intet andet.

Billig masse produktion vil forarme landet på alle niveauer og Danmark og udviske Danmark i konkurrence med resten af verden, som sagtens kan levere billige masse producere svin af god kvalitet i uanede mængder. Vi kan kun vinde fremtiden ved at skille os ud. Ikke ved at efterligne.

Men Venstre ser kun den umiddelbare visionsløse profit, som udløses her og nu for at tilfredsstille landbrugets kreditorer. Fremtidsperspektiver findes ikke i Venstres ordforråd.

...Venstre gør Danmark til et forarmet land uden fremtidsperspektiv og forsegler dermed dansk landbrugs undergang.

Anne Schøtt, Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Liliane Murray, Mona Blenstrup og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det kan godt nok blive meget svært, hvis ikke man ændrer miljøet.
Smågrise får dårlig mave fordi de fravænnes for tidligt, og skal leve af en absurd kost.
Grise er ikke beregnet til kun at spise korn og leve i en sti hvor de er indsmurt i fækalier, som også ender i deres mad. Selvfølgelig får de dårlig mave og bliver syge. Stien har riller i gulvet, fordi bonden ikke gider holde rent. Derfor heller ikke en stor dynge halm at sove i, fordi det ikke kan rende gennem rillerne. En sund gris i et godt miljø er skam meget renlig.

Der er kun én vej. Det intensive landbrug skal væk sammen med de store penge.

https://youtu.be/smk2xq2l3Ig (Food inc. med spanske undertekster)

Kurt Nielsen, Helene Kristensen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Mona Blenstrup og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Johnny Christiansen, det ser ud til at de 10 svinerier er bremset indtil videre..

På Informations forespørgsel oplyste Erhvervs- og Vækstministeriet i går, at modellen fra april om de ti megasvinefabrikker alligevel ikke er den model, regeringen vil ende med at foreslå.

Årsagen er imidlertid ikke, at regeringen har fortrudt, men at »modellen ikke er tilstrækkelig attraktiv for pensionsselskaberne.«

Vi må alle i dag ringe eller skrive til vores pensionskasser og spørge til deres planer omkring industrilandbruget eller økologi her i landet, og gøre opmærksom på jordbrugsfonden.

https://www.information.dk/indland/2016/09/kan-venstrefloejsvision-1980e...

Kurt Nielsen, Torben Skov, Karen Marie Larsen, Helene Kristensen, Anne Eriksen og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar

"På Informations forespørgsel oplyste Erhvervs- og Vækstministeriet i går, at modellen fra april om de ti megasvinefabrikker alligevel ikke er den model, regeringen vil ende med at foreslå."

NÆ de har nok også trådt nogle andre store svinefabrikanter over tæerne, og de reagerer sikkert mod at få konkurrence.

Er de politikere der står bag sådanne forslag og værdier, simpelthen bare snot dumme, eller er de direkte modbydelige og reaktionære overfor al den viden der kommer frem i disse år, det virker somom, at de helt bevidst ønsker, at destruere den planet vi lever på og som for indeværende, også er den eneste vi har adgang til, bare det kan gøres op på bundlinjen!

Tror de selv, at de eller deres efterkommere, vil være blandt de ganske få udvalgte, der for den rette sum, og med opfyldelse af de rette betingelser, vil blive inviteret med om bord, på 'Starship - Where is the next planet we can destroy III'

Bill Atkins, Mona Blenstrup, John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Kurt Nielsen, Torben Skov og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

@Birger Josephsen,

Signalværdi?
Forbrugeren sender et signal tilbage til de handlende, landmændene og beslutningstageren om at det er den vej vi ønsker at gå, ved at støtte om dem der tager skridtet og producerer økologisk.
Med din holdning, så siger du det modsatte, hvilket står i kontrast til din efterfølgende sætning, der udtrykker at du gerne så hele landet omlagt til økologi, det kaldes også, 'to cut your nose, to spite your face'. Men støt du fortsat det konventionelle landbrug, 'det-gør-jo-alligevel-ingen-forskel, hvis-de-ikke-alle-omlægger-på-en-og-samme-dag'!?

Rom blev ikke bygget på en dag!

Bill Atkins, Mona Blenstrup, Flemming Berger, Kurt Nielsen, Karen Marie Larsen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Økø.... hvad for noget, spørger Venstre. Mener du økonomi? Ja, det er noget vi forstår.

Søren Kristensen

Hvorfor tillægge Venstre så meget betydning og hvorfor hakke så meget på politikerne? Hvis danskerne vil have økologi og et resistent landbrug kan de jo bare stemme med indkøbekurven og hvis de er for dumme eller uoplyste til det er det så ikke mod medierne kritikken skal rettes? I et demokrati får vi det jo stort set som flertallet vil og lige nu vil flertallet åbenbart bare have billig flæskesteg.

"Hvis danskerne vil have økologi og et resistent landbrug kan de jo bare stemme med indkøbekurven og hvis de er for dumme eller uoplyste til det er det så ikke mod medierne kritikken skal rettes? I et demokrati får vi det jo stort set som flertallet vil og lige nu vil flertallet åbenbart bare have billig flæskesteg."

Flere og flere danskere køber netop bæredygtige økologiske madvarer enten ved gårdbutikkerne eller via indkøbsgrupper. Dem der ikke kan det må nøjes med supermarkedets udbud. Og her er det indkøberne i supermarkerene, der bestemmer det hele både indkøb og prissætning.Derfor kan man købe gris til ufattelig lav pris mens lam er en sjældenhed.
Det er ikke forbrugeren, der bestemmer prisen for grisen i supermarkedet.

Det er heller ikke altid at forbrugeren har råd til økologi, jeg ville for eksempel gerne leve rent økologisk, men det er ikke noget der er plads til i mit budget, derfor må jeg nøjes med supermarkedets forgiftede og halvsyntetiske produkter, fyldt med gud ved hvad, og som højest sandsynligt, vil sende mig i graven før tid.

Skal økologi være elitist?
Og er det i orden at nogen mennesker skal tvinges til at forbruge det skidt de sælger i slagtilbud?

Har læst om en landmand, der kun dyrker det, som kunderne bestiller - tilgengæld hjælper de ham med produktionsomkostningerne. Herved kan man undgå plastikembalage og mindske madspild.
http://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/landmand-har-succes-med-d...