Nyhed
Læsetid: 3 min.

Regeringens redningsfond til landbruget kan være ulovlig statsstøtte

For at skaffe trængte landmænd kapital arbejder regeringen på at oprette en investeringsfond med 500 millioner offentlige kroner i ryggen. Nu sætter et juridisk notat imidlertid store spørgsmålstegn ved lovligheden af den model
Indland
19. september 2016

Regeringen er på direkte kollissionskurs med EU’s forbud mod statsstøtte, når den arbejder på at oprette en redningsfond til trængte landmænd.

Det konkluderer advokatfirmaet Horten i et notat udarbejdet for Danmarks Naturfredningsforening.

»Der er rigtig meget, der tyder på, at Danmark er på vej til at bryde reglerne om statsstøtte,« siger Andreas Christensen, advokat med speciale i konkurrenceret, EU-ret og statsstøtte.

Som en del af udspillet Vækst og udvikling i hele Danmark afsatte regeringen sidste år 500 millioner kroner til at etablere investeringsfonden Dansk LandbrugsKapital, der skal skyde penge i det gældsramte danske landbrug. Idéen er, at danske pensionskasser skal bidrage med yderligere en halv til halvanden milliard.

Læs også: Ny måling: Prisen er det vigtigste, når danskerne køber mad

Ifølge Hortens notat er ordningen i juridisk forstand at regne som statsstøtte. Og ifølge EU-reglerne er statsstøtte »som udgangspunkt« forbudt.

Derfor vil regeringens plan kræve en dispensation fra EU-Kommissionen.

Men i notatet skriver advokatfirmaet, at det ikke har været muligt at finde en anmeldelse til kommissionen af Dansk LandbrugsKapital, og at der ikke står noget sted i det tilgængelige materiale om investeringsfonden, at regeringen har tænkt sig at anmelde støtteordningen til Kommissionen.

I en mail til Information bekræfter EU-Kommissionen, at man ikke har modtaget nogen »officiel orientering« om planerne om Dansk LandbrugsKapital.

Dødsstød

Ifølge advokat Andreas Christensen risikerer regeringens plan derfor at give bagslag.

»Hvis støtten bliver kendt ulovlig, vil de landmænd, der på det tidspunkt har fået del i den, skulle betale pengene tilbage. Og mange af dem er jo i forvejen hårdt spændt for, så det risikerer at blive dødsstødet,« siger han.

Da Dansk LandbrugsKapital endnu ikke er oprettet, kan det dog ikke udelukkes, at den danske stat vil nå at få anmeldt ordningen til EU-Kommissionen – og måske få den godkendt – inden den træder i kraft.

»Men jeg tvivler kraftigt på, at EU-Kommissionen vil gå med på det her,« siger Andreas Christensen.

Læs også: Landbrugsformand: ’Der er risiko for, at landmanden forsvinder’

Danmarks Naturfredningsforening, der har bestilt notatet hos Horten, er kritisk over for regeringens planer.

»Giver man støtte til landbruget, som vi kender det i dag, vil det belaste natur og miljø og bringe os endnu længere væk fra at opfylde vores grønne mål og forpligtelser,« siger landbrugspolitisk seniorrådgiver Lisbet Ogstrup.

»Hvis man endelig skal give yderligere støtte, skal det dels være i overensstemmelse med lovgivningen, dels være forbundet med nogle krav til landmanden om at gøre produktionen mere bæredygtig for natur, miljø og grundvand.«

Politisk problembarn

Spørgsmålstegnene ved lovligheden af Dansk LandbrugsKapital udgør yderligere en udfordring for projektet, som længe har været ramt af problemer.

Processen er flere måneder forsinket, og i juli erklærede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sig i et interview med Finans.dk »ærgerlig« over, at han »ikke har formået at få landet Dansk LandbrugsKapital på en tilfredsstillende måde«.

»Status er, at vi har fundet den halve milliard kroner fra statens side. Der har været en god dialog med pensionsselskaberne og andre investorer, og der er også en interesse for det. Det, der bare er diskussionen nu, er, hvad Dansk LandbrugsKapital skal støtte, og om der er et tilfredsstillende grundlag for et afkast. Det arbejder vi med nu,« sagde Troels Lund Poulsen.

Flere pensionskasser sagde imidlertid ved samme lejlighed til Finans.dk, at de intet har hørt fra regeringen.

I en mail til Information skriver Erhvervs- og Vækstministeriet at man »ikke umiddelbart har nogen kommentarer til sagen, da der stadig arbejdes på en model. Den vil blive præsenteret, så snart den er færdig«.

Serie

Vores jord – vores mad

Danske landmænd er tynget af gæld og global konkurrence, og hver dag må en eller flere heltidsbedrifter dreje nøglen om.

Forbrugerne tager samtidig afstand fra de stedse større industrilandbrug og forlanger mere dyrevelfærd, mindre kemi og lokalt producerede fødevarer.

I en ny serie sætter Information i samarbejde med P4-regionerne i Danmarks Radio fokus på, om der er en anden vej for dansk landbrug.

Seneste artikler

 • Tænk, hvis landbruget har en fremtid

  21. oktober 2016
  Meget går den gale vej for de hårdt trængte danske landmænd, som skildret i Informations serie ’Vores jord – vores mad’. Men der eksisterer mange muligheder for at bane vej for omstilling til et mere robust og bæredygtigt landbrug i ny nærkontakt med forbrugerne. Tænk hvis vi greb dem
 • ’Ikke så afgørende, om landbrugs-produktionen består, og landmanden forgår’

  18. oktober 2016
  Eksporten er afgørende for, om der kan skabes liv og beskæftigelse i landdistrikterne, uanset at antallet af bedrifter bliver ved at falde hastigt, mener miljø- og fødevareministeren
 • Hvis jeg er inhabil, er vi alle inhabile for Vorherre

  13. oktober 2016
  Information krænker god presseskik med sine historier om, at jeg var inhabil og korrupt i forbindelse med, at jeg i Promilleafgiftsfonden for Landbrug deltog i behandlingen af en ansøgning, jeg selv havde forfattet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thorbjørn Thiesen

Den de fra 80-erne er vel ikke statsstøtte, og er også en bedre form da den fjerner risiki fra den enkelte forpagter.

Helene Kristensen

Hvornår er lovlighed blevet et kriterie for regeringen?

Helene Kristensen

Skatteyderne poster i forvejen 10 mia. i landbruget om året, skal vore pensionspenge så også smides i samme bundløse hul? Lad ministrene og bankdirektørerne skyde deres pension i landbruget, de har råd til det.