Læsetid: 6 min.

Regionerne anklages for fejlagtig afvisning af livsforlængende medicin

Dyrt lægemiddel mod cystisk fibrose er blevet afvist til standardbehandling i Danmark, fordi medicinrådet KRIS tvivler på effekten. Sygehusmedicin udgør i disse år en stadig større trussel mod sundhedsvæsenet, og patientforening mistænker KRIS for at skele til prisen i strid med reglerne
Information skrev for et år siden om 10-årige Elisabeth Cramon Dahl, der har cystisk fibrose, som gør, at hun sandsynligvis ikke bliver ret gammel. Lægemidlet Orkambi kan måske udskyde den dag, de usynlige bakterier vinder kampen over hendes krop. Hvis samfundet har råd til at betale

Information skrev for et år siden om 10-årige Elisabeth Cramon Dahl, der har cystisk fibrose, som gør, at hun sandsynligvis ikke bliver ret gammel. Lægemidlet Orkambi kan måske udskyde den dag, de usynlige bakterier vinder kampen over hendes krop. Hvis samfundet har råd til at betale

Asbjørn Sand

30. september 2016

Omkring 200 patienter med den dødelige sygdom cystisk fibrose får i fremtiden ikke adgang til den ny medicin Orkambi, som speciallæger ellers kalder »en revolution«.

Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin (KRIS) har nemlig afvist at godkende Orkambi som standardbehandling.

Den officielle begrundelse er, at effekten af medicinen ikke er tilstrækkelig dokumenteret. Men Cystisk Fibrose-foreningen mistænker KRIS for at have skelet til prisen i deres afslag. Og det må KRIS ikke ifølge sit kommissorium.

Med mere end en fordobling af udgifterne fra 4 mia. kr. til 8,7 mia. kr. i perioden 2007 til 2016 udgør sygehusmedicin en stadig større trussel mod det danske sundhedsvæsen.

Et af de lægemidler, der kan sprænge de i forvejen hårdt pressede budgetter i regionerne, er Orkambi. Hvis medicinen var blevet indført som standardbehandling, kunne regionerne forvente merudgifter på 200-300 mio. kr. om året til behandlingen af de omtrent 200 patienter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det var jo dømt til at komme, den dag grænsen blev nået i kapløbet om pris og virkning.
Efter alt at dømme, vil der som sædvanligt blive en form for gemmeleg og manglende ansvarlighed til at lægge kortene på bordet.
Det er dog dømt til at mislykkes i det lange løb. Der er ikke garanti for medicin, fordi mennesker er ikke ens og priserne er sjældent realistiske. Måske skal der helt nye metoder og vinkler på sygdom for fremtiden.
I Norge arbejder man mere med immunterapi i forhold til kræft end "normale" som kemo og stråler.

hvorfor kan den data ifølge KRIS ikke bruges til at sige noget om danske patienter?

Danske patienter?

Danske jordbær, dansk luftfrisker duft, og nu også danske patienter? Det er fantastisk hvad der i dag ikke kan få dansk pas på trods af generelt stigende fjendtlighed mod alt der er fremmede. Hvad er forskellen på danske og ikke danske (CF) patienter?
Hvad med at kalde det "patienter i Danmark" i stedet for?

Nej, desværre er det ikke flueknepperi men udtryk for en meget besynderlig kulturforståelse som har alvorlige bivirkninger på hele vores samfund, og pressen er en af hovedårsagen at denne nationalistiske (forstået på samme måde som liberalistisk og islamistisk) opfattelse spreder sig som pesten.

At man skeler til pengene er desværre nok et faktum og det sker med mange andre behandlingsformer også. Men hvis man holdt op med at nationalisere begreb som intet med nation har at gøre, ville det også være vanskeligere at skjule denne faktisk ulovlige praksis, fordi man bruger "danske" patienter jo til at udskille dem fra andre patienter og for at redegøre for særbehandling i forhold til andre nationers patienter. Danske patienter lyder mere som om der var noget specielt med CF patienter i Danmark, hvilket gør at de internationale undersøgelser ikke er så relevante for dem. Hvis man skrev: CF patienter i Danmark kan ikke få den medicin fordi KRIS ikke vil anerkende de undersøgelser som ellers anerkendes både i USA og EU...så har piben en lidt anden lyd med det samme.
Bare en ide.