Læsetid: 4 min.

19-årige Zabi Amiri skal udvises til landsby, der er kontrolleret af Taleban

Da Zabi Amiri var 14 år gammel, kom han fra Afghanistan til Danmark som uledsaget flygtningebarn. Siden er hans hjemstavn faldet i hænderne på Taleban, og han har ingen familie tilbage i landet. Alligevel vurderer danske myndigheder, at han har en tættere tilknytning til Afghanistan end til Danmark. Derfor skal han rejse hjem, og det skal ske senest den 20. oktober
Zabi Amiri har ikke tænkt sig frivilligt at gå ombord i et fly til Kabul, og han har derfor ikke bestilt nogen billet ud af Danmark.

Zabi Amiri har ikke tænkt sig frivilligt at gå ombord i et fly til Kabul, og han har derfor ikke bestilt nogen billet ud af Danmark.

Sille Veilmark

20. oktober 2016

Zabiullah Amiri, der for det meste bare bliver kaldt Zabi, har haft travlt, siden han kom til Danmark som uledsaget flygtningebarn fra Afghanistan for fem år siden.

Han har fået et 10-tal i mundtlig dansk i skolen, han har siddet i kassen i Fakta på Nørrebro, og han har netop fået et nyt fritidsjob i Netto.

I to somre i træk har han været frivillig i en burgerbod på Roskilde Festival, og hele sidste år gik han på Fårevejle Efterskole, hvor han knyttede venskaber med jævnaldrende. Her mødte han også Cecilie, som han var kæreste med i en overgang.

Alligevel har han større tilknytning til Afghanistan end til Danmark. Det har Udlændingenævnet, der tager sig af klagesager angående opholdtilladelse, afgjort. Derfor skal Zabi Amiri rejse ud af Danmark senest den 20. oktober.

Afgørelsen falder på trods af, at den 19-årige afghaner ikke har nær familie tilbage i Afghanistan. Hans far er blevet dræbt af Taleban, mens hans mor og søskende er flygtet til nabolandet Iran, hvor de bor illegalt, fortæller Zabi Amiri.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
Pia Qu anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik L Nielsen

Hvis det er hele historien, så er det jo ganske vanvittigt. Ingen tvivl om at ved hjemsendelsen er hans eneste chance at lade sig hverve af den gruppe Danmark i 15 år har betegnet som en fjende. Hvis altså ikke de bare dræber ham med det samme for at være sikre på han ikke er spion for det land han har boet i de sidste 5-6 år.

Britta Hansen, Thomas Toft, John Andersen, Christel Gruner-Olesen, Bruger 245203 og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Kan ikke prise den nye, overdådigt clickbaitophobende overskriftspolitik nok, men er Afghanistan faktisk identisk med 'en taliban-kontrolleret landsby' ? Måske ...
Det interessante spørgsmål at stille ? Hvis nu han ikke havde en illegal familie i Iran ... ville afgørelsen så have kunnet se hans overvejende tilknytning til Danmark her og nu klarere ?

Det er blot endnu en magtdemonstration fra dansk side. Hvad skal Zabi dog i Afghanistan, der ikke just er på vej frem? Det er slet og ret oprørende, som også vist i Carsten Jensens kronik om samme sag.

Britta Hansen, Lene Timmermann, Niels Duus Nielsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Regler er kommet for at overholdes og systemet vil vise sin magt, så er individet bare et nummer i et system. Holdningen og mentaliteten samt menneskesynet er at hvis vi rækker en lille finger vil alle have hele hånden. Men hvis vi kigger en smule indad blandt os selv har de fleste så ikke den holdning: at hvis han/hun får så vil jeg også? også selv om jeg/vi/de sagtens kunne have det gode liv uden? Men i min optik er den beslutning her syg og sker kun ud fra det menneskesyn, at hvis vi ikke smider ham hjem vil alle blive eller komme.

Utroværdighed

Hvis man virkelig gerne vil tale den unge mands sag, så skal man i al fald ikke lægge ud med en løgn:

"19-årige Zabi Amiri skal udvises til landsby, der er kontrolleret af Taleban"

Allerede hér taber ethvert ræsonnabelt menneske interessen. Det er, undskyld mig sammenligningen, lige som de kitschede pseudomalerier af grædende børn, som nogen i deres selvgodhed ynder at hænge på deres vægge.

Når man kører den slags sentimentalisering, så forhindrer man i realiteten, at de oplagte tilfælde ikke bliver taget alvorligt. Det er naturligvis synd for den unge mand, isoleret betragtet, men hvis den tankegang blev almengyldig, så ville det være uretfærdigt at afvise millioner af andre.

De personer, der fører denne slags kampagner, regner i en eller anden forstand med, at deres 'sag' er enkeltstående; derfor fokuserer de på det personlige. Men jeg tvivler på, at de vil tage ansvaret for, at Danmark generelt åbnede sine grænser for alle, der kan byde på en lignende historie.

Danmark bør støtte Afghanistan, så vidt det er muligt, ved overførsel af teknologi, infrastruktur, uddannelsesinstitutioner og retsnormer, men ikke ved at dræne landet for dets intellektuelle elite.

Et videreført ophold for Zabi Amiri i Danmark løser hans problem; ikke Afghanistans.