Baggrund
Læsetid: 4 min.

19-årige Zabi Amiri skal udvises til landsby, der er kontrolleret af Taleban

Da Zabi Amiri var 14 år gammel, kom han fra Afghanistan til Danmark som uledsaget flygtningebarn. Siden er hans hjemstavn faldet i hænderne på Taleban, og han har ingen familie tilbage i landet. Alligevel vurderer danske myndigheder, at han har en tættere tilknytning til Afghanistan end til Danmark. Derfor skal han rejse hjem, og det skal ske senest den 20. oktober
Zabi Amiri har ikke tænkt sig frivilligt at gå ombord i et fly til Kabul, og han har derfor ikke bestilt nogen billet ud af Danmark.

Zabi Amiri har ikke tænkt sig frivilligt at gå ombord i et fly til Kabul, og han har derfor ikke bestilt nogen billet ud af Danmark.

Sille Veilmark

Indland
20. oktober 2016

Zabiullah Amiri, der for det meste bare bliver kaldt Zabi, har haft travlt, siden han kom til Danmark som uledsaget flygtningebarn fra Afghanistan for fem år siden.

Han har fået et 10-tal i mundtlig dansk i skolen, han har siddet i kassen i Fakta på Nørrebro, og han har netop fået et nyt fritidsjob i Netto.

I to somre i træk har han været frivillig i en burgerbod på Roskilde Festival, og hele sidste år gik han på Fårevejle Efterskole, hvor han knyttede venskaber med jævnaldrende. Her mødte han også Cecilie, som han var kæreste med i en overgang.

Alligevel har han større tilknytning til Afghanistan end til Danmark. Det har Udlændingenævnet, der tager sig af klagesager angående opholdtilladelse, afgjort. Derfor skal Zabi Amiri rejse ud af Danmark senest den 20. oktober.

Afgørelsen falder på trods af, at den 19-årige afghaner ikke har nær familie tilbage i Afghanistan. Hans far er blevet dræbt af Taleban, mens hans mor og søskende er flygtet til nabolandet Iran, hvor de bor illegalt, fortæller Zabi Amiri.

Læs også: Forfatter Carsten Jensens kronik om Zabi Amiris sag

Afgørelsen er helt »katastrofal«, mener Annette Olsson, der er daglig leder på hjemmet for uledsagede flygtningebørn Bak-Op i Roskilde, som Zabi Amiri har boet på, siden han kom til Danmark.

»Zabi har ikke været i Afghanistan, siden han var barn. Han har aldrig gået i skole der, og han ved ikke, hvad han skulle gøre, eller hvor han skulle tage hen, hvis han blev sendt tilbage,« fortæller bestyreren, der mener, at Zabi Amiri har en langt større tilknytning til Danmark, end han har til hjemlandet.

Zabi Amiri har haft en opholdstilladelse for uledsagede flygtningebørn, men den udløb, da han fyldte 18 år. Herefter søgte han om en ny opholdstilladelse. Men det afslog Udlændingestyrelsen i april i år. På vegne af den unge afghaner forfattede Dansk Flygtningehjælp en klage over afgørelsen til Udlændingenævnet, og for en måned siden kom svaret: afslag igen.

»Det er en meget klassisk sag,« siger asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp.

»Det problematiske er, at du har en ung fyr, som man giver en opholdstilladelse, fordi han ikke har en familie eller et netværk, der kan tage sig af ham i hjemlandet. Og så fra den ene dag til den anden bliver han 18, og så kan han godt sendes hjem. Der skal rigtig meget til, og han skal have været i Danmark i rigtig mange år, før han kan få en opholdstilladelse,« forklarer Eva Singer.

Nye oplysninger

Mens spørgsmålet om Zabi Amiris tilknytning til henholdsvis Danmark og Afghanistan bliver gennemgået grundigt i både klagen fra Dansk Flygtningehjælp og afgørelsen fra Udlændingenævnet, bringes det slet ikke op, at den landsby, Zabi Amiri kommer fra, angiveligt kontrolleres af Taleban.

I de seneste måneder har lokale talsmænd rapporteret om heftige kampe mellem Taleban og afghanske styrker i Helmand-provinsen, som stadig er en Taleban-højborg. Kampene har resulteret i, at flere tusinder civile er flygtet fra områderne, skrev BBC i august.

Zabi Amiri er født i landsbyen Saidabad, der ligger i provinsen, og ifølge den danske journalist Nagieb Khaja, der har rejst i og lavet journalistik fra Afghanistan, er også denne by kontrolleret af Taleban.

Læs også: Afghansk viceminister siger nej til tvangshjemsendelser

I afgørelsen nævnes det heller ikke, at Zabi Amiri tilhører den etniske minoritet hazara, der har svære kår i Afghanistan, eller at hans far angiveligt er blevet dræbt af Taleban.

Nagieb Khaja fortæller, at hazaraerne tidligere har været mere eller mindre forfulgt af Taleban, men han ved ikke, i hvor høj grad det er tilfældet nu.

Eva Singer vurderer ikke, at disse oplysninger ændrer på Zabi Amiris situation:

»Oplysninger om hans etnicitet, og at faren er slået ihjel, hører under asylsagen, og det er det, som Flygtningenævnet allerede har behandlet og givet afslag på, så det er irrelevant for Udlændingenævnet, hvor forfærdeligt det end kan lyde. Uanset om Udlændingenævnet havde haft disse oplysninger eller ej, så ville det ikke være indgået i deres sagsbehandling,« siger Eva Singer.

Vil ikke underskrive

I afslaget på ophold, som Zabi Amiri har fået fra Udlændingenævnet, står der, at han skal rejse ud af Danmark senest den 20. oktober. Men den unge afghaner har ikke tænkt sig frivilligt at gå ombord i et fly til Kabul, og han har derfor ikke bestilt nogen billet ud af Danmark.

Han forventer, at politiet vil opsøge ham i Roskilde, hvor han bor, og bede ham underskrive et dokument om, at han vil samarbejde om sin egen udsendelse. Eftersom Zabi Amiri ikke har tænkt sig at underskrive dokumentet, vil han højst sandsynlig blive transporteret til Center Sandholm, fortæller Annette Olsson.

Udlændingenævnet vil ikke kommentere den konkrete sag, men oplyser, at det principielt set er muligt at søge om at få genrejst en sag på baggrund af nye oplysninger. Herefter vil nævnet tage stilling til, om de nye oplysninger kan være grund til, at sagen genoptages.

Det tror Eva Singer dog ikke meget på.

»Det giver ikke grundlag for at genoptage sagen i Udlændingenævnet, da det er asylretlige spørgsmål,« siger hun.

Læs også: Afghanistan drukner i hjemsendte

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik L Nielsen

Hvis det er hele historien, så er det jo ganske vanvittigt. Ingen tvivl om at ved hjemsendelsen er hans eneste chance at lade sig hverve af den gruppe Danmark i 15 år har betegnet som en fjende. Hvis altså ikke de bare dræber ham med det samme for at være sikre på han ikke er spion for det land han har boet i de sidste 5-6 år.

Britta Hansen, Thomas Toft, John Andersen, Christel Gruner-Olesen, Bruger 245203 og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Kan ikke prise den nye, overdådigt clickbaitophobende overskriftspolitik nok, men er Afghanistan faktisk identisk med 'en taliban-kontrolleret landsby' ? Måske ...
Det interessante spørgsmål at stille ? Hvis nu han ikke havde en illegal familie i Iran ... ville afgørelsen så have kunnet se hans overvejende tilknytning til Danmark her og nu klarere ?

Carsten Mortensen

Nogen som ved hvad der hændte med "knald for din" by-kampagnen og snakken om at det kneb med at regenerere os selv?

Det er blot endnu en magtdemonstration fra dansk side. Hvad skal Zabi dog i Afghanistan, der ikke just er på vej frem? Det er slet og ret oprørende, som også vist i Carsten Jensens kronik om samme sag.

Britta Hansen, Lene Timmermann, Niels Duus Nielsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Regler er kommet for at overholdes og systemet vil vise sin magt, så er individet bare et nummer i et system. Holdningen og mentaliteten samt menneskesynet er at hvis vi rækker en lille finger vil alle have hele hånden. Men hvis vi kigger en smule indad blandt os selv har de fleste så ikke den holdning: at hvis han/hun får så vil jeg også? også selv om jeg/vi/de sagtens kunne have det gode liv uden? Men i min optik er den beslutning her syg og sker kun ud fra det menneskesyn, at hvis vi ikke smider ham hjem vil alle blive eller komme.

Utroværdighed

Hvis man virkelig gerne vil tale den unge mands sag, så skal man i al fald ikke lægge ud med en løgn:

"19-årige Zabi Amiri skal udvises til landsby, der er kontrolleret af Taleban"

Allerede hér taber ethvert ræsonnabelt menneske interessen. Det er, undskyld mig sammenligningen, lige som de kitschede pseudomalerier af grædende børn, som nogen i deres selvgodhed ynder at hænge på deres vægge.

Når man kører den slags sentimentalisering, så forhindrer man i realiteten, at de oplagte tilfælde ikke bliver taget alvorligt. Det er naturligvis synd for den unge mand, isoleret betragtet, men hvis den tankegang blev almengyldig, så ville det være uretfærdigt at afvise millioner af andre.

De personer, der fører denne slags kampagner, regner i en eller anden forstand med, at deres 'sag' er enkeltstående; derfor fokuserer de på det personlige. Men jeg tvivler på, at de vil tage ansvaret for, at Danmark generelt åbnede sine grænser for alle, der kan byde på en lignende historie.

Danmark bør støtte Afghanistan, så vidt det er muligt, ved overførsel af teknologi, infrastruktur, uddannelsesinstitutioner og retsnormer, men ikke ved at dræne landet for dets intellektuelle elite.

Et videreført ophold for Zabi Amiri i Danmark løser hans problem; ikke Afghanistans.