Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ansatte i psykiatrien: Styring er håbløs for svage og pårørende

Svage patienter bliver svigtet, og den bedste behandling bliver fravalgt. Det er nogle af konsekvenserne af den såkaldte ydelsesstyring i psykiatrien, siger sygeplejersker, læger og psykologer. Formand for Danske Regioner afviser kritik
Indland
22. oktober 2016

Den såkaldte ydelsesstyring i børne- og ungepsykiatrien går hårdt ud over behandlingen af psykisk syge børn og unge. Det mener både Yngre Læger, Dansk Psykologforening og Dansk Sygeplejeråd.

Konsekvensen af ydelsesstyringen er ifølge kritikerne, at de svageste patienter lades i stikken, og den bedste behandling bliver fravalgt. Det fører til fejlbehandling, genindlæggelser og forværring af patienternes tilstand.

»Problemet med ydelsesstyring er, at man får ødelagt meget af det gode arbejde og ikke forbedret de ting, der ikke fungerer,« siger Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykologforening.

Hun forstår godt, at politikerne vil vide, hvad pengene går til, men måden, det bliver gjort på, fungerer ikke, siger hun.

»I dag har vi ingen som helst indikation på, at flere bliver mere raske af den øgede aktivitet. Tværtimod kan medarbejdere få besked på at sætte behandling i gang, der ikke virker.«

Læs også: ’Der er intet, som viser, at det har givet ringere kvalitet’

Også næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg er kritisk: »Hvis de ansatte skal gøre deres arbejde ordentligt, lever de ikke op til de økonomiske og styringsmæssige krav,« siger hun.

Ydelsesstyring indebærer, at ansatte i psykiatrien bliver målt på, hvor mange gange de udfører bestemte ydelser – som at møde patienten ved ambulante besøg, terapi eller lægeundersøgelser. 50 yngre læger i Børne- og Ungepsykiatrien skrev i et opråb i Information for nylig, at problemet er, at mange opgaver ikke tæller med.

Eksempelvis får en psykiater i Børne- og Ungepsykiatrien kun registreret sit arbejde som rigtig ’produktion’, hvis barnet er til stede. Det vil sige, at man derfor forsøger at få barnet med til samtaler med forældre, også selvom barnet ville have bedre af ikke at overhøre samtalen. Lægerne forklarede også, at samarbejdet med skole og kommune nedprioriteres, fordi de møder ikke tæller i ’ydelsesregnskabet’.

Læs også: Håbløst, absurd, horribelt

I en undersøgelse lavet af Dansk Sygeplejeråd sidste år tilkendegiver 58 procent af sygeplejerskerne i psykiatrien, at ydelsesstyringen giver dårligere mulighed for at yde faglig forsvarlig sygepleje. Og 54 procent har valgt samtaler og samvær med patienter og pårørende fra, fordi de ikke tæller i ydelsesregnskabet.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen afviser kritikken og henviser til, at han ikke har set opgørelser, som viser, at kvaliteten er blevet dårligere.

»Der er ingen tvivl om, at når du går ind og forsøger at påvirke arbejdstilrettelæggelsen, så reagerer de ansatte, fordi de ikke plejer at skulle registrere alting,« siger han.

Serie

Presset i børnepsykiatrien

I et fælles opråb har 50 yngre læger og psykologer advaret om, at børne- og ungdomspsykiatrien er blevet samlebåndsarbejde. Kravet om hurtige udredninger går ud over kvaliteten, og det risikerer at skade børnene.

Forældrene føler sig ikke hørt af fagpersonalet, som i stigende grad giver børnene medicin, fordi der ikke er råd til terapi. Ingen undersøger, om det virker.

I denne serie sætter Information fokus på vilkårene i børne- og ungdomspsykiatrien.

Seneste artikler

 • Slået tilbage til start

  18. november 2016
  Psykisk sygdom er besværligt, langvarigt og i nogle tilfælde kronisk. Derfor vil der altid være genindlæggelser i psykiatrien, men når andelen af genindlæggelser stiger så meget, som det er sket i børne- og ungdomspsykiatrien, er der noget galt
 • Regionsformand: Forkert styring af psykiatrien fører til genindlæggelser

  17. november 2016
  Et stigende antal genindlæggelser behøver ikke være udtryk for dårligere behandling, mener leder i børne- og ungepsykiatrien. Men tallet skal ned, lyder det fra Danske Regioner, der ser det stigende antal genindlæggelser som et tegn på, at styringen af psykiatrien ikke er begavet nok
 • Flere børn og unge bliver genindlagt i psykiatrien

  17. november 2016
  Siden 2009 er andelen af genindlæggelser i børne- og ungepsykiatrien fordoblet. Udviklingen risikerer at gøre børnene mere syge, mener både SIND og Bedre Psykiatri. Danske Regioner ser med alvor på det stigende antal genindlæggelser
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er tydeligt, at der er et behov for fornyelse af, hvor længe man kan sidde "enevældigt"!
Jeg tror bestemt, at manden med de mange kasketter, Bent Hansen - nu i 3.die omgang formand for regionerne skulle have gået på pension...
Når man ikke forstår et vink med en vognstang, mener jeg.
"Der er ingen tvivl om, at når du går ind og forsøger at påvirke arbejdstilrettelæggelsen, så reagerer de ansatte, fordi de ikke plejer at skulle registrere alting", siger han.

Økonomi og styring/ dokumentation har i den grad overtaget, at det forplumrer behandlingen og ødelægger enhver form for arbejdsglæde, hvilket så følger en utilfredsstillende hverdag og stress.
Det burde være til at se, især når man har erfaring? Fra Amternes tid - dengang var det heldigvis ikke sådan.
Jeg kender personligt sygeplejersker, der har gået ned på disse krav.
Ydelsesstyring må være opfundet af F. selv -

Karsten Aaen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Claus Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Alan Strandbygaard, Torben Skov, Lars Bo Jensen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

"Formand for Danske Regioner afviser kritik...", for hans opgave er at holde på pengene.

- Så meget for 'formanden for Danske regioner'.

Hvad går de politikere dog rundt og laver? Ville det ikke være rart med dokumentation og styringsregler for politikere, så vi kan se om de bestiller noget. Det er meget godt, at de kan fremvise diverse papirsstabler og mødekalendere, men jeg vil gerne have dokumentation på, dels at de har læst dem, dels at de har deltaget i møder og endelig at deres aktiviteter er væsentlige og målrettet mod de opgaver, de er sat til at løse.
Lad os få indført nogle styringsredskaber til vore politikere.

Karsten Aaen, Anne Eriksen, Claus Jørgensen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

@ Peter Knap:

Vi taler om New Public Management, der fokuserer på effektivitet. Det siger mere eller mindre sig selv, at kvaliteten ikke bliver hovedmålet, når det drejer sig om mennesker.

At køre en stat som en virksomhed er jo helt skævt. De to ting paser altså bare ikke sammen. Nu har vi prøvet det, og det viser sig ikke at fungere. Det er tungt, ineffektivt fordi det har mere travlt med at kontrollere, og det koster kassen for samfundet.
Englænderne er på vej bort fra det igen. De har jo kørt med det længe før vi startede. Deres erfaringer er de samme som vi oplever nu.

Mette Frederiksen har for nylig talt om, at hun vil gøre op med NPM. Dog ytrede hun det sædvanlige 'men, nu må vi se hvor meget vi kan fjerne'. Spørgsmålet er, om vi skal betragte det som tomme valgløfter, eller om ideologien for alvor slår igennem, for at vise forskellen mellem Venstre og Socialdemokratiet?
Én ting er sikkert: Mette Frederiksen er den eneste, der kan vende udviklingen om - fra topskattelettelser til et rart samfund, hvor alle føler sig velkomne.

Og jeg er helt med påå din idé, om at indføre kontrol med politikerne. Måske kan det klære dem hvordan det opleves og virker? Jeg tror ikke de synes det er særlig rart, at blive en del af et kontrolsamfund, hvor de er små bitte brikker, der bliver pisket og tvunget til usund og ulykkelig adfærd?

Karsten Aaen, Peter Knap, Steffen Gliese, Anne Eriksen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

»Der er ingen tvivl om, at når du går ind og forsøger at påvirke arbejdstilrettelæggelsen, så reagerer de ansatte, fordi de ikke plejer at skulle registrere alting,« siger han.
Manden indrømmer her, komplet uforvarende, at han er idiot og en hel masse andre grimmere ord man sikkert ikke må skrive her!

Kim Houmøller

Formand for Danske Regioner er korrupt. Hvor længe skal vi finde os i politikere kan sidde og forvalte vore skattepenge, samtidig med de sidder i bestyrelser der låner penge ud til de sygehuse som de forvalter? Hvor mange milliarder koster det os?

Karsten Aaen, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Formand for Danske Regioner Bent Hansen afviser kritikken og henviser til, at han ikke har set opgørelser, som viser, at kvaliteten er blevet dårligere."

Dette er et eklatant eksempel på det, der på engelsk hedder et "argument from ignorance" fra Bent Hansens side. Det er fuldstændig irrelevant om Bent Hansen har set nogle undersøgelser eller ej, da dette kun siger noget om hans eget informationsniveau (eller bevidste uvidenhed?).

Og hvordan skulle de ansatte, de pårørende eller patienterne i systemet i øvrigt kunne diske op med denne slags "opgørelser"? De har jo ikke nødvendigvis adgang til denne form for statistik, hvis der overhovedet måles på kvalitet på en meningsfuld(!) måde.

Endelig kan man jo helt åbenlyst ikke slutte, som Bent Hansen tydeligvis gør, at bare fordi Bent Hansen(!) ikke har set(!) dokumentation(!) på, at kvaliteten(!) er blevet DÅRLIGERE(!), så er alt idel lykke.

Jeg ville kalde denne udtalelse fra Bent Hansen for den ringeste gang spin/damage control jeg længe har hørt/set, men de andre verserende sager i dansk politik netop nu taget i betragtning, så er det (desværre) ikke tilfældet.

Karsten Aaen, Martin Madsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar