Nyhed
Læsetid: 4 min.

Borgerlig tænketank skuffet over udskydelse af 2025-plan

Det er uforståeligt og skuffende, at de blå partier står så stejlt over for hinanden, at statsminister Lars Løkke Rasmussen nu har måttet udskyde sin 2025-plan. Det mener CEPOS. Ifølge statsministeren er en udskydelse af 2025-planen uundgåelig, hvis man skal nå at blive enige om finansloven for 2017
Statsminister Lars Løkke Rasmussen opgiver 2025-plan, som udskydes. Han satser på finanslov, ny ejendomsvurdering og PSO-afgift.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen opgiver 2025-plan, som udskydes. Han satser på finanslov, ny ejendomsvurdering og PSO-afgift.

Geert Vanden Wijngaert

Indland
1. november 2016

Berigtigelse

I denne artikel fremgår det, at EU skulle have erklæret PSO-afgiften ulovlig. Det er imidlertid forkert. Som det fremgår af DR2-programmet Detektor den 1. december 2016, har kommissionen alene rejst tvivl om lovligheden af finansieringsmetoden, men kommissionen har altså ikke erklæret afgiften ulovlig og har heller ikke rejst sagen for EU-domstolen. Information beklager fejlen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har valgt at udskyde forhandlingerne om den ambitiøst fremlagte 2025-plan, indtil forhandlingerne om finansloven for 2017 er overstået. Hidtil er de to ting blevet forhandlet samlet, men det må nu opgives på grund af den store uenighed om sænkelser af topskatten mellem særligt Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

»Vi satte rigtig meget op på bordet, kan man sige. Vi troede, der var noget for enhver smag. Det har der også været, men folk har haft mere travlt med at stirre sig blinde på det, man ikke kunne lide. Derfor må man bare konstatere, at med det tidspres, vi har, kan det ikke lade sig gøre at komme i mål,« siger Lars Løkke Rasmussen til DR.

Tiden går, vækstkrise består

I stedet vil statsministeren nu først og fremmest fokusere på næste års finanslov samt aftaler om de to politisk mest presserende spørgsmål om nye ejendomsvurderinger og PSO-afgiften – som EU-Kommissionen har erklæret ulovlig – før man vil fortsætte med den økonomiske plan. Cheføkonom i CEPOS Mads Lundby Hansen kalder det »skuffende«, at det ikke er lykkedes at nå til enighed:

»Det er trist, for vi har en pauver vækst i Danmark på kun godt en procent om året. Jeg er forundret over det, for politikerne stod med et potentielt råderum på 57 milliarder kroner. I det perspektiv er det nærmest uforståeligt, at de borgerlige partier ikke har kunnet blive enige om at gennemføre en plan, der blandt andet indeholder en ambitiøs skattereform,« siger han.

Også Dansk Erhverv udtrykker skuffelse over, at det ikke er lykkedes parterne at nå nærmere hinanden:

»2025 plan udskudt. En skam der ikke kan skabes politisk fodslag. Tiden går, 10 års vækstkrise består,« skriver Geert Laier Christensen, underdirektør i Dansk Erhverv, på Twitter.

Ifølge Kent Damsgaard, der er vicedirektør i Dansk Industri, er det »forståeligt«, at regeringen udskyder 2025-planen og fokuserer på finansloven.

»Vi hæfter os ved, at de siger, at de vil dele det op i to forløb. For os er det vigtigt, at der kommer en ambitiøs aftale, men rækkefølgen og hvordan man griber det an, er mindre vigtigt,« siger han og opfordrer de borgerlige partier til at fokusere på det overordnede mål om mere vækst:

»Vi opfordrer til, at de enkelte partier bakker op om det overordnede mål om at hæve velstanden med 65 milliarder, og så kan man bagefter diskutere de forskellige virkemidler dertil. Rigtig meget af debatten de sidste ni uger har handlet om, hvorvidt man er for eller imod nogle enkelte virkemidler, og man er kommet væk fra, hvad missionen er,« siger Kent Damsgaard.

Opbakning fra støttepartier

Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance bakker også op om Lars Løkke Rasmussens beslutning.

»Da jeg hørte det, tænkte jeg: Endelig. For i to måneder har alt stået stille på Christiansborg. Vi har ikke kunnet finde hinanden. For alt er blevet taget som gidsel i en diskussion om topskat,« siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

»At vi nu kan forhandle om andre ting og lægge spørgsmålet om topskatten til side, er det, der skal til, for at vi kan finde nogle løsninger til gavn for danskerne,« siger han.

Liberal Alliances formand Anders Samuelsen kalder statsministerens beslutning for »en fremragende idé.«

»Vi skal i gang med at forhandle finansloven, og den er adskilt fra skattepolitiske ting. Derfor er det en god idé at dele tingene op,« siger han til Ritzau.

Samtidig understreger han dog også over for flere medier, at der ikke er ændret noget i forhold til LA's krav om, at der skal komme en aftale om lettelser af topskatten inden nytår, hvis der ikke skal udskrives valg.

2025-planen

Politikerne har længe fulgt en 2020-plan. Nu udskyder statsministeren forhandlingerne om ny plan frem mod 2025.

I de senere år har regeringerne fulgt en 2020-plan, som har haft bred opbakning på Christiansborg. Nu skal der lægges en 2025-plan, men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har indtil videre opgivet at lave en stor samlet aftale.

Forhandlingerne om regeringens udspil til en 2025-plan er nemlig gået så meget i hårdknude, at de nu udskydes på ubestemt tid. Forhandlingerne genoptages først, når der er forhandlet en finanslov for 2017 på plads.

Her kan du blive lidt klogere på, hvad en 2025-plan er:

  • For at holde styr på de offentlige udgifter har skiftende regeringer i de senere år opereret efter langsigtede økonomiske planer. I de senere år har det været en 2020-plan.
  • Planen indeholder regeringens samlede bud på, hvordan økonomien skal udvikle sig de kommende år, samt hvilke reformer og tiltag der gennemføres for at nå regeringens mål.
  • Den næste plan skal se frem mod 2025.
  • Venstre-regeringen lagde i slutningen af august en ny langsigtet økonomisk plan frem sammen med finansloven. Også andre partier har fremlagt deres bud på en plan for det kommende årti.
  • Et særligt ømtåleligt område har været, hvor mange penge der er til den skattereform, som regeringen har varslet i sit regeringsgrundlag. Her presser Liberal Alliance på for mærkbare lettelser af topskatten.
  • Dansk Folkeparti kræver derimod penge til velfærd og flere stramninger på udlændingeområdet.

Ritzau

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Brøgger

Jeg nyder CEPOS skuffelse i fulde drag. Måtte organisationen snart afgå ved en stille død.

Søren Kristensen, Torben K L Jensen, Flemming S. Andersen, Mads Berg, Søs Jensen, Anne Eriksen, curt jensen, Carsten Mortensen, Finn Lindberg, Kim Houmøller, Jens Falkenberg, Jens Erik Starup, Hans Larsen, kjeld jensen, Ivan Breinholt Leth og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er næsten det bedste af det hele.

Helene Kristensen

"»2025 plan udskudt. En skam der ikke kan skabes politisk fodslag. Tiden går, 10 års vækstkrise består,« skriver Geert Laier Christensen, underdirektør i Dansk Erhverv, på Twitter".

Det er menneskeligt at lave fejl, men det er absolut tåbeligt at fremture i de samme fejl. Hvis Dansk Erhverv prøvede at tænke lidt over situationen, ja så har de usikre bange curlingbørn i toppen af dansk industri og politik de sidste 10 år kørt ad samme vej som CEPOS anviser - og hvad er der sket? Nada, tvært imod er enhver fremdrift stoppet. Kunne man så måske prøve at tænke lidt over, om det kunne være CEPOS forældede regneark og ikke særlig tænkende medarbejdere, der er på vej i en helt forkert retning?

Lad mig sige det på den måde, Lego, Mærsk og de andre store var aldrig blevet store, hvis de havde startet og kørt deres virksomheder efter den strategi og det menneskesyn som CEPOS repræsenterer. Men der er da nogle "regnedrenge" der holder skindet på næsen, så længe der er naive curlingbørn nok i toppen på dansk industri, som gider høre på dem. Medierne burde have skrottet dem for længst, have gennemhullet deres elendige strategier - der findes vist enkelte tænkende journalister endnu.

Sascha Olinsson, Lars Bo Jensen, Flemming S. Andersen, Mads Berg, Søs Jensen, Anne Eriksen, Ebbe Overbye og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

A-l-e-n lang smøre om......ingenting! Masser af taletid til de sædvanlige erhvervstosser og Løkke lurepasser som sædvanlig - hvad vil de med den mand?

Niels Duus Nielsen

Hvad er CEPOS? En borgerlig tænketank, står der, altså en slags intelligent pansret bulldozer med kanoner og maskingevær? Hvorfor er det interessant hvad en traktor mener om politik? Det næste bliver vel, at Ritzau spørger en af de nye selvkørende biler.

Omg, det er ikke et telegram fra Ritzau. O_O

Sascha Olinsson, Jens Falkenberg, Jens Kofoed og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

dets mere skuffet Cepos er,dets bedre for det danske folk

Philip B. Johnsen

Det er helt naturligt, at der ikke kan findes løsninger, de planer der er inden for skiven af liberal global konkurrence politik, vil aldrig give vækst i Danmark eller i EU og USA for den sags skyld.

Liberale politikere i Danmark, EU og USA prøver for tiden, at fralægger sig ansvaret for de menneskeskabte klimaforandringer, til et udemokratisk samarbejde med private aktører, uden mulighed for fremtidig demokratisk regulering, med CETA, TiSA og TTIP med ISDS, dette gøres for at kunne tage konkurrencen op med vækstøkonomierne, men det har ingen fremtid på jord og det afspejles i en hovedrystende virkelighedsfjern og fantast baseret ikke løsning, som nu den tåbelige og økonomisk fiasko politiske 2025 såkaldt helhedsplan.

Virkeligheden i den globaliserede verden er, at de nye fremstormende økonomier, vil overtager flere og flere, af både højtuddannedes og ufaglærtes danskeres job, på grund af globalisering, hvor det ikke længere er nødvendigt, at være i samme land for, at udføre en lang række arbejdeopgaver, samtidig med at produktionen flytter til vækstlandene, med billig arbejdskraft og med ringere arbejdsmarkeds lovgivningskrav.

Investeringer foretages, hvor der er afsætningsmulighedder for, at sikre kort leveringstid og hurtig omstillingsmulighed af produktionen, det vil sige der, hvor væksten er, der vil kapitalen flytter med.

Spørgsmålet de liberale står med, hvis Danmark, EU og USA på sigt vælger ikke, at fortsætte udfasningen af demokrati og retsstat med overgangen til Corporate statism, når eller hvis de vel og mærke en dag vælger, at tager udfordringerne alvorligt og beslutter sig for at handle rationelt på de tilstedeværende mulighedder, så er spørgsmålet, kan Danmark, EU og USA rumme en gigantisk størrelse, som klimaforandringspolitik udfordringen er, hvor specielt finanskapitalismen modarbejder en bæredygtig udvikling, gennem investeringer i kul, gas og olie?

En afvikling af denne afhængighed, er nøglen og den eneste nøgle, til fremtidig løsninger og fremgang i EU og USA.

Et eksempel på ansvarsfordeling, hvor de fattige lande skal begrænse befolkningstilvækst ved økonomisk vækst samt, at tillade en større udledning af bl.a. CO2.

Fra link"
"Richer economies like the European Union, the US and others will start to limit their use of HFCs within a few years and make a cut of at least 10% from 2019.

The new agreement will see three separate pathways for different countries.

Some developing countries like China, nations in Latin America and island states will freeze their use of HFCs from 2024."
Link: http://www.bbc.com/news/science-environment-37665529

Jeg har lagt mærke til, at de politiske kommentatorer er holdt op med at kalde Løkke for Danmarks bedste politiske håndværker.

Jens Erik Starup

De fleste politiske kommentatorers spådomme holder vel sjældent sandhed mange døgn frem.

Søren Kristensen

De kan da bare omdøbe den til 2035-planen, så kan vil lige nå et par runder med Mette F.

Kan man kalde CEPOS en tænketank, når den eneste tanke der formuleres er: Skatten, for de rigeste, skal ned!

Philip B. Johnsen

Bill Atkins
Som kød der har fået en tanke.