Nyhed
Læsetid: 4 min.

Danmark køber overvågningssystem for millioner hos NSA-leverandør

’Skræmmende’ og ’problematisk’ lyder det fra kritikere om PET og Rigspolitiets nye efterretningsplatform. Systemet skal leveres af firmaet Palantir, der også har de amerikanske efterretningstjenester CIA, FBI og NSA på kundelisten
Kort efter terrorangrebet mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade bevilgede justitsminister Mette Frederiksen et millionbeløb til at indkøbe en ny efterretningsplatform til PET og Rigspolitiet.

Kort efter terrorangrebet mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade bevilgede justitsminister Mette Frederiksen et millionbeløb til at indkøbe en ny efterretningsplatform til PET og Rigspolitiet.

Jakob Jørgensen

Indland
28. oktober 2016

Det bliver det amerikanske overvågningsfirma Palantir Technologies, som løber med millionordren på både Rigspolitiets og Politiets Efterretningstjenestes nye ambitiøse efterretningsplatform.

Det oplyser Rigspolitiet til Information i et svar på en aktindsigt.

»Det er et ret skræmmende system,« siger Edin Omanovic, research officer i organisationen Privacy International.

Han henviser til, at de tekniske detaljer i udbudsmaterialet tyder på, at systemet ikke bare skal bruges til at opklare forbrydelser, men også til at forudsige hvem der kunne tænkes at ville begå noget kriminelt i fremtiden – såkaldt ’predictive policing’.

»Hvis man bruger det her til såkaldt open source-analyse, sådan som der står i udbudsmaterialet, så vil det grundlæggende være overvågning af uskyldige mennesker, som ikke er under nogen form for mistanke. Det danske folk må spørge sig selv: Er det noget, vi har haft en grundig offentlig diskussion om? Er det sådan, det bør fungere i et demokratisk samfund?« siger Edin Omanovic.

Bevillingen til systemet – som ifølge udbudsmaterialet er på mellem 100 og 280 millioner kroner – blev givet kort efter terrorangrebet mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade.

Det »skal give politiet og PET en fælles analyseplatform, så de bedre kan udnytte de betydelige datamængder, der bl.a. målrettet kan anvendes til at imødegå terrortrusler og angreb,« lyder det i regeringens plan ’Et stærkt værn mod terror’.

Af udbudsmaterialet fremgår det, at systemet skal kunne håndtere og gøre en lang række forskellige datakilder søgbare for efterforskere. Det gælder blandt andet oplysninger om »hændelser og kriminelle forhold«, dokumenthåndteringssystemer, sagsbehandlingssystemer, efterforskningsstøttesystemer samt oplysninger fra åbne kilder som f.eks. internettet.

I myndighedernes evaluering efter Krudttønden bliver systemet beskrevet som »en fælles analyseplatform og it-værktøjer til at afdække truende eller mistænkelig adfærd på bl.a. sociale medier som f.eks. facebook (webcrawler/Open Source Intelligence).«

Platformen skal udover at samkøre disse mange forskellige oplysninger også kunne understøtte udveksling af informationer med internationale samarbejdspartnere som Europol og Interpol.

Masseovervågning

Ifølge Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening, kan netop samkøringen af politiets interne kriminalregistre med en meget bred indhentning blive problematisk:

»Det er problematisk, at man også nævner open source-indhentning. PET har ifølge PET-loven ret til at indsamle enhver oplysning, med mindre det på forhånd kan udelukkes, at det er relevant for PET’s arbejde,« siger Jesper Lund.

»Hvis man forestiller sig en masseovervågning af sociale medier, hvor man så sammenholder det med, hvad man eventuelt har registreret på borgerne i interne kriminalsystemer, så nærmer vi os noget, der ligger udover almindeligt politiarbejde, der handler om at efterforske og forebygge konkrete forbrydelser. Det kan blive til en indsats, hvor man prøver at gætte sig til, hvem man tror vil blive radikaliserede eller kriminelle, inden der bliver begået forbrydelser, fordi man ser på ekstremistisk materiale på sociale medier,« siger han og tilføjer, at det bestemt ikke bliver bedre af, at Rigspolitiet og PET har valgt lige præcis Palantir som leverandør:

»Det er et firma med et meget dårligt ry blandt borgerretsorganisationer, fordi Palantirs systemer typisk bruges til håndtering af oplysninger om store grupper af ikkemistænkte borgere, altså masseovervågning. Det gør mig meget skeptisk overfor, hvad det er for et system, man ønsker at købe,« siger Jesper Lund.

En ’killer-app’

Palantir Technologies vurderes til at være blandt de mest værdifulde teknologiselskaber i Silicon Valley og har kunder i både det offentlige og i den finansielle sektor.

Ifølge lækkede dokumenter fra 2013, der blev rundsendt som en del af et investorprospekt, er de amerikanske efterretningstjenester NSA, CIA og FBI samt det amerikanske militær blandt Palantirs kunder. Dokumenterne, som blev lækket til det amerikanske medie TechCrunch, beskriver Palantirs succes som først og fremmest baseret på, at selve dataplatformen nemt og overskueligt gør analytikere i stand til at finde sammenhænge og forbindelser mellem mange forskellige datasæt og kilder.

Palantirs software er blandt andet blevet brugt til at bekæmpe mexicanske narkokarteller og forudsige angreb i Afghanistan, skriver det amerikanske medie Forbes. Det spillede også en rolle i den operation, der førte til drabet på Osama bin Laden, skriver forfatteren Mark Bowden i bogen The Finish. Han mener derfor, at Palantirs produkt populært sagt kan betegnes som en »killer-app«.

Den største aktionær i Palantir er Silicon Valley-milliardæren og Trump-støtten Peter Thiel, som også startede betalingstjenesten Paypal og var blandt de første investorer i Facebook. Palantir blev ifølge Forbes fra starten delvist finansieret af CIA via efterretningstjenestens venturekapitalfond In-Q-Tel.

Aftalen med Danmark består formelt set af to kontrakter: en med Rigspolitiet og en med PET. Rigspolitiet oplyser ikke den præcise pris, men skriver til Information, at den er inden for det interval på mellem 100 og 280 millioner kroner, som også fremgår af det offentlige udbud.

Ifølge udbuddet forventes systemet at blive anvendt af »ca. 10-15.000 brugere på tværs af Rigspolitiets Politiområde, politikredsene og PET«.

Edin Omanovic fra Privacy International advarer mod risikoen for, at systemet kan ende med at blive brugt til andet og mere end terrorbekæmpelse.

»Den her type overvågning bliver altid præsenteret for offentligheden som noget, der skal bruges mod terror-truslen og under meget specifikke omstændigheder. Men det siver langsomt ned og bliver brugt til mere almindeligt politiarbejde. Og på et tidspunkt vil det måske blive brugt mod alle slags kriminalitet. Det er meget farligt,« siger han.

Kontrakten med Palantir er ikke underskrevet endnu og bliver det først i november.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Palantir. Firmaet henviser til Rigspolitiet, som i en mail til Information udtaler følgende:

»Det er et analytisk værktøj – en infrastruktur om man vil – til at analysere de data, som politiet allerede har indsamlet. Det styrker vores mulighed for at efterforske og se kriminalitetsmønstre, men det medfører ikke øget overvågning eller yderligere indsamling af data,« skriver vicepolitimester Ole Andersen.

Palantir vandt udbuddet foran den britiske våben- og overvågningsgigant BAE Systems – der har en større dansk underafdeling i Nørresundby – og det amerikanske SAS Institute.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis man kan få oplysningerne ved en simpel anmodning om aktindsigt, så er der vist ikke tale om hemmeligheder ???
- det interessante er vel det, som man IKKE kan få oplyst bare ved at spørge eller bede om aktindsigt ????

Smart! Så behøver NSA heller ikke spørge PET og FET om informationer vedr. overvågning i DK, de kan bare logge sig på med deres eget login.

Carsten Wienholtz, Martin Madsen, Ansgar Sakariassen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Jacob Jensen, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Arne Lund og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar

Det er da et yderst passende navn.

Palantír. De gamle seer-sten fra Númenor (skabt af elvere), der hjalp Anor og (mere kendt) Gondor til storhed og var en faktor til stabilitet og sikkerhed.

Og som senere, i fortællingen fra Ringenes Herre, blev brugt af Sauron til at korrumpere Saruman og vildlede og ødelægge Denethor II.

I den sammenhæng tror jeg Danmark kan betragtes som Denethor. Vi vil bruge den for at beskytte det vi har kært, men strammer nok snarere løkken om os selv.

Espen Bøgh, Ole Frank, Carsten Højmark, Dennis Hauge, Peter Jensen, Martin Madsen, Benjamin Bach, Janus Agerbo, Ansgar Sakariassen, Chris Poulsen, Allan Stampe Kristiansen, Ib Jensen, Niels Duus Nielsen, Jacob Jensen, Anne Eriksen, Niels Erik Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Lasse Skou Andersen, Oliver Andersen, Arne Lund, Kristian Edelbo og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksen vil "tilbage til rødderne". Nu er det så, at jeg kommer i tvivl hvorvidt hun mener partiets historiske rødder, eller de rødder, der går og lave ballade, her fx jihadgangsterne.

"DF: Helt fint at Danmark leverer overvågning til Kina" - se listen osv. - vi leverer overvågningsudstyr til...
Hvorfor kan vi ikke levere udstyr til os selv (til en rimelig pris)?, når vi kan sælge til en masse andre - store lande - med rigtig terror og voldsomheder.
Vi kunne holde mere øje med de folk, der søger kommunen om hjælp osv., så fanger vi nok flere.

Men det skal selvfølgelig være et stort amerikansk firmas masseovervågningsudstyr - vi er jo en af dem, der betyder noget, sagde musen...

Angrebet i 2015 var ikke et terrorangreb. Alene det, at hjælperne ikke var medvirkende til terror, selvom de jo fik domme for deres hjælp, burde få danske medier til at forstå dette.

PET skyndte sig at kalde det terror, selvom det ikke er det ifølge det sæt af definitioner, DK har indført sammen med de øvrige lande i EU. Det gjorde de nok, fordi de på den måde kunne få rettigheder og udstyr, som det vi jo har set - og også ser i denne sag.

Danske medier, Politiken heriblandt, er medløbere til det skred mod et overvågningssamfund, når de ikke sætter sig grundige re ind i tingene, men blot lader sig forblændet af hurtige overskrifter, salgstal og såkaldt handlekraftige politikere.

Carsten Wienholtz, Ole Frank, Peter Jensen, Janus Agerbo, Benjamin Bach, Ansgar Sakariassen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Niels Duus Nielsen, Sup Aya Laya, Jacob Jensen, Anne Eriksen, Niels Erik Nielsen, Torben Skov og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar

Mente naturligvis Information, ikke Politiken
☺️

Formentlig en kvalitativt bedre beslutning end IC4-discount i hvert fald

" nemt og overskueligt gør analytikere i stand til at finde sammenhænge og forbindelser mellem mange forskellige datasæt og kilder"

Palantirs software finder også anvendelse indenfor mere værdige formål. Som f.eks epidemi og sygdomsbekæmpelse. Laboratorieundersøgelser. Udvikling af medicin. Sporing af dit og dat.

@Torben Skov: Værdige medicinske formål?
Prøv at google WHO scandal, pandemic definition changed eller
Mandatory Adult Vaccines, Senate Bill 792.
Det er vist længe siden man kunne forbinde værdighed med udvikling af medicin.
Det bliver nok snarere et overvågningssystem, der kan slå ned på de uvaccinerede, dem uden nanochips osv

Carsten Wienholtz, Anne-Marie Krogsbøll, Ansgar Sakariassen, Jacob Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Egentlig er der nok ikke noget at sige til, at landets politikere føler sig utrygge med landets borgere. Sådan ville jeg da også føle, hvis jeg på samme måde blæste demokratiet og borgerne en høstblomst. Men hvis de er meget utrygge ved deres egen borgere, må de jo arbejde på at skifte dem ud.

Til gengæld er der ingen tvivl om, at utrygheden også går den anden vej. For borgerne er i høj grad også utrygge ved disse selvsupplerende levebrødspolitikere, der ser folk i øjnene, medens de lover noget, og derefter gør noget helt andet. - I øvrigt samtidig med at de rager til sig selv og deres ligestillede samfundsnassere.

Lad os blot slå fast, at Danmark er faktisk et ganske velhavende land med BNP på mere end 2.000 mia. DKK om året. Så medens der er råd til udstyr, der kan overvåge borgerne, er der altså ikke råd til de arbejdsløse.

Lad os derfor håbe på, at nogen snart udvikler et program, der kan sætte politikernes kostbare software ud at kraft.

Sup Aya Laya, Helene Kristensen, peter fonnesbech, Anne-Marie Krogsbøll, Ansgar Sakariassen, Anne Eriksen, Allan Stampe Kristiansen, Arne Lund, Niels Duus Nielsen og Rolf Clausen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Det pudsige er vel at intet parti der får del i regeringsmagten nogensinde vil presse en lov igennem som indskrænker overvågningen.
Det er ikke fordi at jeg kan se ud i fremtiden, men det er ikke sket endnu.
Partier der i opposition har faste og kontante holdninger til et emne har en tilbagevendende tendens til at vende 180 grader i det øjeblik de selv sidder i regeringen.
Jeg kan nævne mørklægningsloven eller dagpenge "reformen" som nylige eksempler, men der er mange flere, både fra højre og venstre.

Ole Frank, Torben Skov, Helene Kristensen, Bjarne Andersen og Ansgar Sakariassen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

@Daniel Holm Hansen

"Angrebet i 2015 var ikke et terrorangreb."

Hvis en eller flere øver terror mod små handlende og mennesker der sælger lidt tjald til vennerne i et forsøg på at score monopol på hashhandel og beskyttelsespenge i et område så er det vold, men hvis en gruppe øver vold mod enkelt individer eller politiske grupperinger med det formål at få dem til at ophøre med at ytre sig, så er det terror.

Nyt systeminterface til NSA
Så kan flere tilbringe dagen med bare at glo ind i en fladskærm, mens de spiser flødekager og citronmåner – i stedet for at vende sig om og kikke ud ad vinduet og se, hvad der rent faktisk foregår, som om de ikke allerede kender deres Pappenheimere i dag uden dette system – ellers er det bare med at komme ud i virkeligheden – det er næsten helt gratis …

Sup Aya Laya, Helene Kristensen, peter fonnesbech, Ansgar Sakariassen og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

I fucking hate PALANTIR TECHNOLOGIES!

Det er den mest "bredviftede" og dermed privatlivs fjendtlge datamining tech der findes pt. Venter stadig på et redegørelse nogen steder fra om det fanger terrorister.

Et eller andet sted ved man godt at det ikke rigtig kommer til at virke. Det er symptombehandling og mere af det samme, og mere unødvendig overvågning af almnidelige borgere.

Jeg tror de har fået nok af årtiers bombardementer i Mellemøsten, og så kommer det bag på Europa at de valfarter hertil. Blandt dem vil der være folk, der hader vores værdier og det vi står for.

Jeg tror man i Europa er nødt til at tage en diskussion om religion og stat. Og begrebet religionsfrihed.
For muslimerne tager måske den religionsfrihed mere bogstaveligt end vi kristne europæere gør.
Muslimerne kræver mere religionsfrihed end andre gør.

Man burde have gjort det krystalklart for de invandrende muslimer,at dette er en religionsfri zone. Og at man ikke i samme grad kan praktisere sin religion her som i Mellemøsten, fordi her også er andre religioner at tage hensyn til. Bare det at sætte jøder og muslimer sammen lægger op til konflikter.

Hvis vi ikke trækker en streg i sandet nu, og siger at der er grænser for ens religiøse dyrkelse og fanatisme, så kan vi ende op med at man står om 20-30 år og diskuterer sharia-lov i EU-Parlamentet.
Vi skal turde at tage den debat og nytænke vores religionsfrihed i et multikuturelt Europa. Ja, jeg tror der er grænser for ens religionsfrihed.
For jeg tror det er her nøglen til terror ligger.

Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Kristensen, Torben Skov og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Jeg ved ikke om Mette Frederiksen har set Den aktuelle film Snowden, men det er herned en opfordring! Er det den slags overvågning Danmark vil lægge navn til og finansiere ved køb hos NSA leverandør, Palantir, der også servicerer CIA og FBI? Skræmmende når alle mennesker i verden overvåges og dermed mistænkeliggøres! Det der engang var George Orwells hypotese om fremtiden: "Big Ben is Watching you" er en realitet ført an af USA. Skræmmende!
Ups! Nu er min skepsis måske allerede skyld i at jeg er registreret som samfundsfjendtlig???

Carsten Wienholtz, peter fonnesbech, Anne-Marie Krogsbøll, Bjarne Andersen, Ansgar Sakariassen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Man bør også kritisere et andet aspekt, altså udover undertrykkelse af borgerrettigheder og samarbejdspolitik med USA, som er nok så grel...

Aftalen med Danmark består formelt set af to kontrakter: en med Rigspolitiet og en med PET. Rigspolitiet oplyser ikke den præcise pris, men skriver til Information, at den er inden for det interval på mellem 100 og 280 millioner kroner, som også fremgår af det offentlige udbud.

Det er ikke mere end et par år siden, at Politiet smed mindst 460 mio. kr væk på Polsag. Man formåede at få 40 mio. i erstatning. At ingen har lært noget, men at man fortsætter med at lave kontrakter i denne størrelse, er under al kritik. Man har ikke engang undersøgt og blevet enig om problemerne i Amanda, Polsag, EFI, Rejsekortet, Tinglysningssystemet etc.. man lader som om de ikke findes.

Det bliver slet slet ikke bedre af, at en lukket instans som FET og PET får lov at lave så store udbud. Lukkethedskultur fremavler korruption og vennetjenester. Det burde være forbudt ved lov at håndtere udbud af den størrelse, når man ikke er underlagt 100% demokratisk transparens.

Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Jensen, Helene Kristensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det er ikke til terrorisme
Det er eliten der bygger mure om sig selv.

Carsten Wienholtz, Sup Aya Laya og mike twardale anbefalede denne kommentar
Anders Poulsen
Anders Poulsen

FB server center og så lidt NSA tam tam, vi har vist fået en flåt eller to og et par igler...

Anders Poulsen

Og så lige et par "handelsaftaler", så ligner det næsten en invasion xD

Peter Bækgaard

Da Edward Snowden blev verdenskendt gennem de interviews han gav til ham journalisten i Hong Kong, var et af begrebene jeg bed mærke i, metadata.
Journalisten sagde under et foredrag at holdningen " jeg har ikke noget at skjule, så de kan overvåge mig lige så meget de vil", ikke er gyldig, fordi ALT kan overvåges og kædes sammen.
Denne frygt for masseovervågning mener jeg først er reel i diktaturer eller et-parti lande hvor demokratiske principper er tilsidesat.
Derfor er jeg ret kold i bagenden over hvor meget man kan overvåge mig, så længe jeg har tiltro til vores demokrati og grundlov og at begge institutioner ikke er krænket - endnu.

RE: Peter bækgaard
Det er et kendt argument. Heldigvis har ingen nogensinde overtrådt vores demokratike processer og misbrugt magt (feks tilbageholdt demonstranter med tibet flag)... Og vores samarbejdspartnere (USA Trump for eksempel) kunne aldrig nogensinde finde på at misbruge disse oplysninger...
Sarkasme kan forekomme :)

Peter Bækgaard

og igen beviser vores samfund at sådanne forhold ikke går upåagtet hen. I et land som Rusland, ville der slet ikke være en diskussion bagefter omkring krænkelse af folkets ret til demonstration - derfor er konklusionen stadig at systemet virker.
Selvom oplysningerne indsamles, som eksempelvis når personer fra DK ikke kan få indrejse i USA, viser det sig ofte at være fordi der har været fejl i oplysningerne. Dette er efterfølgende både debatteret i offentlighed, og forholdene er, så vidt jeg ved omkring de sager der har været, bragt i orden bagefter.
Sarkasme forekommer ikke, men jeg forholder mig til de efterfølgende korrigerende handlinger, som beviser at statsmagten ikke er ufejlbarlig, men at der gennem offentlighed oftest bliver rettet op på fejlene.
Lad os derfor se hvad der sker med tibetsagen, men jeg tør godt love dig at vi allerede ved at man har forsøgt at omgå loven, og at ansvaret bliver placeret. Det samme gjorde sig gældende dengang folktetingets tur til Christiania blev aflyst på falskt grundlag.
Så jeg spørger dig - hvor stort er problemet?

Claus E. Petersen

@Katrine Visby

"Et eller andet sted..."
"Jeg tror de har..."
"Jeg tror man i Europa..."
"Man burde have..."
"Hvis vi ikke..."
"Vi skal turde at..."
"For jeg tror..."

Umiddelbart ligner det ethvert presse fremstød for Alternativet.
Fortæl mig at du ikke bare mener og tror men faktisk har konkrete holdninger til virkeligheden, fremfor hvad du tror på at der burde være sket et eller andet sted. måske.. hvis...

Indkøbet af udstyr fra Palantir Technologies er næppe sket uden NSA, FBI og CIA har været med til godkendelsen, - og det vil næppe være svært at forestille sig en eller flere tillægsprotokoller høre med til aftalen, og som begunstiger dem særlige rettigheder til data af forskellig natur, - som nok også ligger udenfor almindeligt terrorefterretningsvirksomhed, og dermed rækker ind i danskernes hverdags- og privatliv.

hvorfor vil vore politikere ikke lave love der helt klart og konkret sikrer de juridiske rettigheder for et frit folk, og fastslår disse er ukrænkelige, samt love der sikrer den politiske kontrol med efterretningstjenesten på en helt anden måde en visse andre lande gør, - noget der ligner de grønne roe eller gulerodstoppe der svajer lystigt for vinden.

Peter Bækgaard

Esben Bøgh, der er helt klare regler, men ved spionage mod fremmede magter og deres befolkning kan der ikke laves en decideret lovgivning - det er jo illegal aktivitet pr. definition og ligger udenfor de retsbegreber vi kender.
Der er også klare regler for hvilke informationer der må deles med samarbejdspartnere, så jeg forstår ikke problemet med det her.
Jeg har endnu ikke set et eneste tilfælde hvor overvågning af en person eller des lige ikke har foregået efter bogen. Jeg har dog set eksempler på at folk har fået problemer med eks.vis indrejse i USA pga. et telefonnummer de er i besiddelse af. Et telefonnummer som tidligere har været efterforsket.
Jeg vil mene at i hvert eneste af disse tilfælde så har man hurtigst muligt forsøgt at rette op på fejlen. Mig bekendt sker der fejl hver gang mennesker er involveret i alt muligt, og derfor er jeg slet ikke bekymret.

dennis Jensen swampii

J det er så dem med hjerne død
De er i forvejen ved at overvåge os på alle leder og kanter
Læs her
https://www.shellsec.pw/traad-gigant-gsm-netvaerk&highlight=gsm+netv%C3%...