Læsetid: 2 min.

Danmark sakker bagud i den internationale kamp for ligestilling

For andet år i træk glider Dannark ned ad den internationale rangliste over ligestilling i verdens lande. For få kvindelige ledere, ulige løn og gammeldags barselsregler får skylden. Danmarks ligestillingsmæssige fremskridt er gået i stå, mener både World Economic Forum og Kvinfo
Især mænds barsel gør, at Danmark sakker langt bagud med hensyn til ligestillingen i forhold til blandt andet de andre nordiske lande.

Især mænds barsel gør, at Danmark sakker langt bagud med hensyn til ligestillingen i forhold til blandt andet de andre nordiske lande.

Peter Mydske

26. oktober 2016

Mens vores nordiske naboer topper listen over de mest ligestillede lande i verden, glider Danmark ned ad ranglisten.

Det fremgår af den årlige ligestillingsrapport fra World Economic Forum (WEF), Global Gender Gap Report 2016, hvor Danmark falder fra en 14. plads i 2015 til at være nummer 19 ud af 144 lande på dette års liste.

Island, Finland, Norge og Sverige er henholdsvis nummer 1, 2, 3 og 4. Det er andet år i træk, at Danmarks synker ned ad listen.

»Danmarks startede på et meget høj niveau for nogle år siden, men fremskridtene har været meget større i de andre nordiske lande – derfor falder Danmark bagud,« siger Till Leopold, som er økonom hos WEF og medforfatter til rapporten.

»Overordnet set er Danmarks fremskridt gået i stå,« tilføjer han.

Den nye rapport viser blandt andet, at andelen af kvindelige ledere i Danmark er lavere end i resten af Norden: Danmark kan mønstre 27 pct. kvindelige ledere i både den private og den offentlige sektor, mens Sverige har 40 pct., Island 38 pct. og Norge 36 pct.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren S. Andersen

Det er vel nok godt, at de to forfattere allerede i overskriften fortæller os, hvilken samfundsudvikling, der er udtryk for, at vi "sakker bagud". Så er læseren helt fri for at tænke selv. Det er næsten ligesom, når man ser tysk tv, hvor der hele tiden er en kommentator, der fortæller seerne, hvad de skal mene, og som forsøger at fremstille sine egne subjektive indtryk som objektive kendsgerninger.

Hvad er "for få" kvindelige ledere? Eksisterer der en objektiv målestok for, hvor mange kvindelige ledere, der skal være, før det er for få, eller hvad? Eller er det bare en plathed, som smaskes i synet på læserne, når det anføres i artiklen, at der er "for få" kvindelige ledere? Måske synes forfatterne, at der skal være lige mange mænd og kvinder i alle erhverv og på alle niveauer, så samfundet bliver ét stor ensretningsprojekt. Hvem andre en fanatiske feminiser, der mon får glæde af det?

Det er godt nok også mærkeligt at kvinder i gennemsnit tjener mindre end mænd, når det søger ind i den offentlige sektor, hvor lønniveauet er meget lavere end i erhvervslivet, og hvem kan forstå, at der er færre kvindelige ledere i erhvervslivet, når det hovedsageligt er mænd, der søger avancementsstillingerne.

Det kunne også være rat at vide, hvorfor det er specielt interessant at vide, hvad World Economic Forum og Kvinfo mener. Gør Kvinfo i øvrigt ud på andet end at bruge skatteydernes penge på kollektivt at nedgøre drenge og mænd?

Jakob Bonde, Michael Friis, Jørgen M. Mollerup og Bjarke Hansen anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Ligestilling betyder, at der er lige adgang til uddannelse og erhvervsvalg og, at ingen har forrang på grund af køn.
Hvordan man fordeler barselsorloven indbyrdes, skal man ikke røre ved. Det tilhører privatlivets sfære.

Loven siger
"§ 1. Lovens formål er at fremme ligestilling mellem kvinder og mænd, herunder lige integration, lige indflydelse og lige muligheder i alle samfundets funktioner med udgangspunkt i kvinders og mænds lige værd. Lovens formål er desuden at modvirke direkte og indirekte forskelsbehandling på grund af køn samt at modvirke chikane og sexchikane."
Hvad en person faktisk foretager sig i sit liv kommer an på en masse valg men også traditioner, gener og omvækst m.v.

Søren Kristensen

Ligestilling er noget mærkeligt noget, især når man tænker på, at risikoen for få brystkræft er 20% højere for ældre end for unge mødre. Det betyder jo, alt andet lige, at kvinderne er presset fra naturens hånd, når det gælder afsættet for erhvervs-karrieren.

Sikke et tidsspille, at skrive - og læse denne artikel, der helt åbenlyst bygger på en forældet kønsopfattelse fra 70'erne. Dengang troede vi virkeligt, at kønnene var ens, og idealet var derfor en total ensretning - om det så skulle være med magt. Tænk, at nogen stadig dyrker "den internationale kamp" for denne naturstridige sag.

I dag ved vi heldigvis, at kvinder og mænd er vidt forskellige både fysisk og psykisk, og at vi derfor træffer forskellige valg gennem livet. Det giver sig udslag i statistikker, og forskellen der afsløres her, er ikke nødvendigtvis en fejl - blot en forskel der gør liver rigere. Vi kan heldigvis være 100% ligeværdige og ligestillede, selv om vi med baggrund i vores kønsforskelle vælger at leve vores liv forskelligt.

Interessant at ingen kvinder kommenterer. De har dog lige mulighed her. Eller skal reglerne laves om således at det SKAL være hver anden kommentar fra en kvinde?

Hold da op!
Erik Jensen, "I dag ved vi heldigvis, at kvinder og mænd er vidt forskellige både fysisk og psykisk"
Det er fortiden - idet mange har stærke træk fra det modsatte køn - der er hjælp at hente fra Carl Jung.

Hvorfor mange kvinder måske ikke farer til tasterne, er nok at der hurtigt kommer en kraftig diskussion om feminisme og jeg ved ikke hvad.
Klart at kvinder føder børn og mænd ofte er mere udfarende, men det beror også på, at vi får rød og blå påvirkning lige fra fødslen (det fortsætter dog ikke i politik). Samtidig snakker man om fremtidens "familietyper"!
Sandheden er nok at man skal respektere hinanden og når vi nu er der, så vil integration af udefrakommende gå nemmere, selvom der ofte er en kraftig forskel på kønnene på den kampplads :)
Der er vidt forskellige opfattelser og det er i den tunge ende at forandre det, se debat i valgkampen i USA på disse sider.

Majbritt Nielsen

ørgen M. Mollerup
26. oktober, 2016 - 09:19
"Hvordan man fordeler barselsorloven indbyrdes, skal man ikke røre ved. Det tilhører privatlivets sfære."
Du kan holde al den barsel du vil, du kan så bare kun få penge for de antal dage din fagforening har forhandlet hjem til dig. Det er så ikke ret meget til fædre og en hel del til mødre. Så "nogen" har sat sig for at bestemme for dig. Privatssfære eller ej.

Michael Friis, - endnu mere interessant er det måske der er så mange mænd der partout skal udtale sig selvom det de siger er uinteressant..

jens peter hansen

Ja det er jo ikke godt at Danmark ligger efter Sydafrika, Namibia og ikke mindst Burundi der ligger på 5. pladsen efter de nordiske lande. Danmark støtter kvinder i Burundi, måske skulle vi bruge pengene herhjemme så vi kunne nærme os burundistandarder.