Læsetid: 6 min.

Er etisk kodeks utidig indblanding i unges privatliv?

Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling har udarbejdet et etisk kodeks til ungdomsuddannelserne, der skal sætte en stopper for sexmobning. Mens en rektor er positiv, mener en forsker, at staten går for vidt i sin opdragelse af de unge
privatliv hævnporno deling af nøgenbilleder sexmobning seksualundervisning digital dannelse

Mia Mottelson

27. oktober 2016

»En af mine drengevenner, som jeg ofte taler med, sendte mig to billeder af min veninde i bh og trusser. De billeder har hun haft sendt til ham. Jeg syntes, at det var så klamt, at jeg blev nødt til at vise det til mine tre tætte veninder.«

Historien er fortalt af en 15-årig pige inde på sikkerchat.dk’s brevkasse. Et nyt etisk kodeks skal sikre, at unge som hende i fremtiden tænker sig bedre om, inden de deler krænkende billeder af hinanden.

For det bliver angiveligt mere og mere almindeligt blandt gymnasieelever at dele intime billeder og videoer. Sager fra gymnasier om nøgenbilleder og sexvideoer, der bliver delt uden de involveredes samtykke, og elevsladderblade, der udstiller detaljer om elevernes sexliv, har fyldt meget i medierne. Det har fået betegnelsen ’sexmobning’.

’Paradise Hotel’

Ministeren for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby, mener, at der er sket et »normskred« i de unges seksuelle kultur, og at sagerne er udtryk for at ungdommen har en »Paradise Hotel-kultur«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, de unge mennesker på gymnasiet! - De er nok også de værste - tænk, hvis de ikke bliver hårdtarbejdende, kloge akademikere, som dem i Folketinget f.eks.
De har selvfølgelig ikke lært det derhjemme...
Lad os nedlægge de sociale medier og reality-serierne og bandlyse alle nøgenbilleder i det offentlige!

Undskyld, jeg griner :)

Jeg er helt enig med Christian Graugaard. Et centralt dekret har ingen som helst effekt andet end at generere lidt stemmer i fordømmelsessegmentet.

Eleverne skal selvfølgelig diskutere problemet i klassen og definere deres eget sæt af etiske principper. Dette arbejde er med til, allerede halvvejs, at implementere dem og dermed det eneste, der har en chance for at have en effekt.

Et typisk indsigtsløst og dermed virkningsløst politikertiltag.

Søren Kristensen

For at være positiv vælger jeg at se det som et udtryk for solidaritet, at det unge deler hinandens seksualitet på nettet. Vi andre bollede jo også på kryds og tværs indtil vi faldt til ro.

Michael Kongstad Nielsen

De er jo konfirmerede og tæt på personligt myndige, valgret , kørekort og det hele. Så mon ikke de selv skal kunne finde ud af det sidste.

Søren Ferling

Man har i flere årtier vist børn og unge at seksualitet er et offentligt anliggende - og så undrer man sig over at de udlever deres seksualitet offentligt...

Troels Brøgger

Jeg er overhovedet ikke enig med den forsker! Der er tilsyneladende mange der får det dårligt af den der vilde ekshibitionisme på andres vegne ser det ud til, og det er s'gu da ret harmløst det der kodeks.
Hvis det så kan hjælpe at til at folk tænker sig lidt om ind de flasher kønsdele ind i et kamera så kan jeg overhovedet ikke se noget galt i det tiltag.

Dion Rüsselbæk Hansen

Lad mig understrege, at jeg selvfølgelig mener, at man som professionel leder og lærer skal reagere herpå, hvis det (sexmobning) gør sig gældende i skoletiden, eller hvis man oplever, at det har betydning for eleverne i skoletiden. Men finder det sted andetsteds - og ikke nødvendigvis er skolerelateret - så mener jeg, at det kræver mere omtanke at gå ind i sådanne sager. For hvornår er problemer, der hører privatsfæren til, også problemer offentligheden (her skolelederne og lærerene) skal tage sig af? Er det også en uddannelsesmæssig opgave at opdrage uden for skoletiden? Og er det rimeligt, at de unge skal stå til regnskab for noget i skolen, som de har gjort i fritiden? Ja, sådanne spørgsmål kan der ikke gives entydige svar på. Men jeg finder det vigtigt, at de diskuteres, ligesom vi bliver nødt til at diskutere, hvorfor det tilsyneladende er blevet trendy at sende nøgenbilleder til hinanden. For der vel næppe mange, der sender nøgenbilleder af sted, bare fordi det er blevet nemmere? Det små skyldes noget Mere og noget Andet. Ligeså er spørgsmålet, hvorfor der tilsyneladende er opstået en tendens til at videredistribuere, de billeder man har fået tilsendt eller erhvervet sig på den ene eller anden vis? For mig at se er sådanne spørgsmål yderst vigtige at undersøge og diskutere, før man giver sig i kast med den form for politisk moralisering, som vi er vidner til med det naive etiske kodeks, som for mig at se ikke kommer til at få en større betydning.

Michael Kongstad Nielsen

Dion Rüsselbæk Hansen,
- nøgenbillederne bliver næppe optaget i skoletiden, i så fald har skolen i hvert fald en opgave.

Troels Rasmussen

Da jeg læste det indledende citat, blev jeg lidt forvirret. Jeg forstod det først som, at det var klamt af drengen at dele billedet, og så var det jo sært, at den citerede pige gentog handlingen. Det siger vist en del om mig, at jeg først går ud fra, at drengen er den, som er klam, og at jeg ikke kan se, hvordan det, at en ung pige sender et billede af sig selv i undertøj, kan være klamt.

- - -

Ang. det Dion siger:

Det bør vel snarere blive en medmenneskelighedssag end en profressionel sag for en lærer eller rektor. At man forsøger at modvirke mistrivsel hos de mennesker, der er elever på gymnasiet. I så fald synes jeg heller ikke, at det skal ske på basis af statslige politikker eller regelsæt, på formanende eller formynderisk vis. Hvis man griber ind som medmenneske er det vel netop heller ikke professionelt.

Angående det med, om det er blevet et fænomen, simpelthen fordi det er blevet nemmere, så kan jeg ikke se, hvorfor der skulle mere til. Er det ellers fordi ungdommen er mere frigjort eller mindre frigjort? Og opstår det fordi sexting opfylder et behov fra en ungdom, der ikke er tæt nok på hinanden irl, eller et narcissistisk behov for bekræftelse?

- - -

Jeg tror, det mest virkningsfulde ville være, hvis der var nogen, der var 2-5 år ældre, der lod de unge vide, at det er temmelig fucking ufedt at dele private billeder af andre uden tilladelse. Men hvis man er 18-19 år og går på gymnasiet, så er der ikke nødvendigvis sådanne lidt ældre unge mennesker omkring een.

Søren Rehhoff

Jeg kan ikke se hvordan det, at opstille etisk kodeks omkring fildeling skulle være en større indblanding i elevers privatliv, end det f.eks. er, at lære dem om færdselsloven eller hensigtmæssige kostvaner, det er sikkert også noget der påbirker deres ageren i deeres privatliv udenfor skolen. Faktisk så er det vel nærmest meningen, at skolen skal ruste dem til livet udenfor skolen.