Læsetid: 4 min.

Få topskatteydere forlader landet

Ny opgørelse fra skatteministeren afslører, at det ikke er topskatteyderne, som dominerer blandt danske emigranter. Borgerlige politikere mener dog stadig, at de bedst lønnede er ’overrepræsenteret’ blandt dem, som siger farvel til Danmark
»Der er lige Lars Seier Christensen, der hellere vil bo i Schweiz og blande sig i dansk politik dernede fra.« Men ellers mener Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen, at det danske velfærdssamfunds goder holder antallet af topskatteydere, der forlader Danmark, lavt.

»Der er lige Lars Seier Christensen, der hellere vil bo i Schweiz og blande sig i dansk politik dernede fra.« Men ellers mener Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen, at det danske velfærdssamfunds goder holder antallet af topskatteydere, der forlader Danmark, lavt.

Finn Frandsen

Indland
3. oktober 2016

Vi har hørt det igen og igen.

Topskatten får de bedst kvalificerede, eller i hvert fald bedst lønnede, danskere til at forlade Danmark til skade for landet. Og problemet vil kun blive værre og værre i den globaliserede verden.

Nu viser en ny opgørelse fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Folketingets skatteudvalg så, at ud af dem, som rent faktisk emigrerede i 2015, var det 20 procent, eller i alt 1.500 personer, der havde betalt topskat året forinden.

Et tal, Karsten Lauritzen sammenholder med, at 10 procent af de skattebetalende danskere, svarende til 22 procent af de fuldtidsbeskæftigede i Danmark, betalte topskat sidste år.

Analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), Jonas Schytz Juul, mener, at tallene taler for sig selv.

»Tallene understreger, at topskatten ikke får folk til at vælte ud af landet. Tværtimod. Tallene viser, at blot 1.500 personer, der betalte topskat, emigrerede, hvilket svarer til omkring 0,3 procent af alle topskattebetalere. Derudover viser opgørelsen, at mange vender hjem igen få år, efter de har forladt landet. Så at topskatten skulle være et problem i forhold til, at de bedst lønnede forsvinder ud af landet, kan man ikke finde noget belæg for i opgørelsen,« siger Jonas Schytz Juul.

Et godt samfund

Skatteministerens opgørelse, som kommer samtidig med, at Liberal Alliance truer med at vælte regeringen, hvis ikke den også sænker topskatten for millionærer, får oppositionen til endnu engang at opfordre begge parter til helt at droppe idéen om en sænkning af skatten.

»Heller ikke her kan Venstre og Liberal Alliance finde skyts til deres ideologiske kamp mod topskatten,« siger Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen.

»Vi har så godt et samfund med tryghed, muligheder, et stærkt erhvervsliv og en udbredt tillid, især som følge af vores velfærdsmodel. Den er som bekendt fælles finansieret over skatten. Og værdien af ens sociale relationer og velfærdssamfundet, også for den ganske højtlønnede, overstiger ikke så underligt det forhold, at man betaler topskat af indtægten over en halv million kroner. Okay, der er lige Lars Seier Christensen, der hellere vil bo i Schweiz og blande sig i dansk politik dernede fra. Men ellers,« siger han.

Enhedslisten skatteordfører, Rune Lund, kalder det en »myte«, at den danske topskat får de bedst lønnede til at flygte ud af landet.

»Tallene viser, at det kun er en mindre del – og alt afhængigt af hvem man sammenligner med – er gruppen endda mindre eller i hvert fald forholdsvis ikke ret meget større end andre grupper. Dem som rejser ud af Danmark, gør det af mange forskellige årsager, hvoraf skatten kun er én årsag blandt mange. Det giver jo også god mening, da skattesystemet er med til at finansiere mange af de ting, som gør, at folk er glade for at være her: gode skoler, gode hospitaler og børnepasningsmuligheder.«

Hjem igen efter kort tid

Ifølge opgørelsen er både antallet af danskere, som emigrerer, og antallet, der betalte topskat, faldet det seneste årti. Mens 9.500 (studerende fraregnet) emigrerede i 2006, var tallet sidste år 7.000. Og hvor andelen af topskatteydere dengang var 33 procent, var det altså sidste år kun hver femte emigrant, som året forinden havde betalt topskat.

Et tal, som skal ses i sammenhæng med forhøjelserne af topskattegrænsen i perioden, der har medført, at en mindre andel af befolkningen i dag betaler topskat. Samtidig vender en stor del af emigranterne hjem igen i løbet af kort tid.

Hver fjerde af dem som forlod Danmark i 2014, var vendt hjem igen ved årets start, og det samme gælder for halvdelen af dem, der sagde farvel i 2011.

Selv om en emigrant typisk vil være fuldtidsbeskæftiget, har skatteministeren ikke tal på, hvor stor en gruppe de faktisk udgør af den samlede gruppe emigranter (der kan også være pensionister og/eller hjemmegående ægtefæller i gruppen).

Med andre ord er topskatteyderne altså enten over- eller underrepræsenteret blandt emigranterne afhængig af, om man sammenligner med alle skattebetalende danskere, eller kun dem som er fuldtidsbeskæftigede.

»Med de oplysninger vi har, kan man ikke entydigt sige, hvad det mest retvisende sammenligningsniveau er. Men som sammenligningspunkt er de 10 procent for lavt, mens de 22 procent er for højt. Formentlig er vi tættere på de 22 end de 10, hvilket stadig åbner mulighed for, at topskatteyderne er overrepræsenterede blandt emigranterne,« siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

»Så summa summarum findes der ikke et klart svar på, om topskatteyderne er overrepræsenterede blandt emigranterne, men en svag overrepræsentation er ikke umuligt.«

Mange gode grunde

Cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, er til gengæld sikker på, at topskatteyderne er overrepræsenteret blandt emigranterne.

»Tallene er med til at illustrere, at der er en del højproduktiv arbejdskraft, der emigrerer. Danmarks høje skattetryk og topskat er en medforklaring på emigrationen. Der er også andre forklaringer som spændende jobmuligheder, høje lønninger med videre i udlandet. Men det, danske politikere kan ændre på, det er skatteniveauet og herunder topskatten,« siger Mads Lundby Hansen og henviser samtidig til, at topskatten ikke blot har betydning for, om nogle forlader Danmark. Den har også betydning for, om danske virksomheder kan tiltrække højtlønnet udenlandsk arbejdskraft.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteministeren.

Men Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, henviser til, at der er mange grunde til regeringens ønske om at sænke topskatten.

»Det er også et spørgsmål, om folk rent faktisk ønsker at få et job, hvor de kan få en højere løn eller bare ønsker at arbejde mere i deres nuværende stilling. Det vil en lavere topskat føre til. Så det handler om langt mere end blot dem, som risikerer at ville flytte ud af landet. Endelig handler det jo også om, om vi kan tiltrække højtkvalificeret arbejdskraft, som vi har brug for, fra udlandet. I den globale konkurrence tæller vores marginalskat selvfølgelig,« siger Venstres skatteordfører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Borgerlige politikere har altid været fakta resistente.

Arne Lund, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Aaen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

At et parti bliver styret fra udlandet er åbenbart en del af vores folkestyre.

Arne Lund, Allan Stampe Kristiansen, Morten P. Nielsen, Torben Skov, Helene Kristensen, Anne Eriksen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

Hvor mange topskatteydere migrerer så til Danmark?
Hvis der er balance mellem emigranter og migranter både i antal og sammensætning, så er hele diskussionen jo ligegyldig.

Arne Lund, Allan Stampe Kristiansen, Claus Nielsen, Ivan Breinholt Leth, Anne Eriksen, Janus Agerbo, Liliane Murray, Flemming S. Andersen, Martin Madsen og curt jensen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Jeg synes at det er helt utroligt at ingen interesserer sig for, at det i det danske demokrati er muligt for en udlænding/udlandsdansker at købe sig et parti, pladser i parlamentet og indflydelse på dansk politik.
Alle demokratier forsøger at modvirke muligheder for at købe sig til større indflydelse end princippet om een mand een stemme, kun ikke det danske parlament??
Hvorfor??

Henrik Krogh, Arne Lund, Allan Stampe Kristiansen, Marie Jensen, Lars-Bo Abdullah Jensen, Kurt Nielsen, Torben Skov, Kim Houmøller, Helene Kristensen, Hans Larsen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Forsvinder mon muligheden for indtjening sammen med en fraflytter, eller overgår muligheden for indtjening til en anden??
Og har vi ret meget at bruge medlemmer af samfundet til, der helst vil unddrage sig fællesskabets forpligtelser og undvære dets muligheder??

Nils Sørensen, Allan Stampe Kristiansen, Kurt Nielsen, Morten P. Nielsen, Torben Skov, Hans Larsen, Benny Larsen, Janus Agerbo, Ebbe Overbye, Liliane Murray og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Højtlønnede immigranter til Danmark kommer traditionelt på forskerordningen.

http://www.skat.dk/skat.aspx?oId=1788671&vId=0

Torben Lindegaard

@Flemming S. Andersen

"Og har vi ret meget at bruge medlemmer af samfundet til, der helst vil unddrage sig fællesskabets forpligtelser og undvære dets muligheder??"

Nej, Nej, Nej ...............du skal ikke gå videre ad den vej.

jens peter hansen

Ja L.A. har da ligheder med det hedengangne DKP, hvor pengene, indflydelsen og tankerne var styret fra et fremmed land.

Nogle sender bare pengene afsted...

Arne Lund, Allan Stampe Kristiansen, Torben Skov og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

De der tror det er topskatten der får folk til at flytte til udlandet er dem der kun tænker på penge. Og så tager de oven i købet fejl.

Allan Stampe Kristiansen, Kurt Nielsen, Torben Skov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Ikke blot faktaresistente martin, de designer deres helt egen virkelighed, som de forsøger at legitimere deres overgreb på fællesejet med.

Arne Lund, Allan Stampe Kristiansen, Majbritt Nielsen, Martin Madsen, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Torben Skov og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Nej vel, michael - og i modsætning til dig, kan jeg argumentere for mine synspunkter.

Allan Stampe Kristiansen, Kurt Nielsen, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

I den globale konkurrence tæller vores marginalskat selvfølgelig,« siger Venstres skatteordfører.

Tror sgu Venstres gode menesker kunne hæve marginalskatten en 10-15% hvis de fjernede "Sjøbergnismen" fra regeringsgrundlaget, og stadig få nemmere ved at tiltrække højt uddannede, så de fik lyst til at være borgere i dk.( og deres afkom derfor om 4-5 generationer kunne blive "rigtige Martin Henriksen" danskere.).

Apropos Lars Seier Christensens forkærlighed for Ayn Rand.

Ayn Rand - How Is This Still A Thing?: Last Week Tonight with John Oliver

https://www.youtube.com/watch?v=_8m8cQI4DgM

Ivan Breinholt Leth

Selv når der er en topskatteyder om året, som forlader landet, vil Mads Lundby Hansen stå fast på, at topskatten er den primære årsag til, at højt uddannet arbejdskraft strømmer ud af landet.

Allan Stampe Kristiansen, Torben Skov og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Mads Lundby Hansen skal være glad for, at han har fundet et trygt lille reservat uden kontakt til virkeligheden - virkeligheden kan være grum.

Allan Stampe Kristiansen, Helmut R., Steffen Gliese, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Så vidt jeg har forstået, så gør den danske stat meget for at studerende kan komme til udlandet og studere fordi de på den måde får international erfaring, mon ikke der også er den del topskatte betalere der gør det samme bare efter deres studie....
- Skattenægter bevægelsen er utroligt enøjet og derfor kommer Samuelsen også med ufravigelige krav, da hans vælgere netop er skattenægtere og enøjede...

- Jeg tror iøvrigt at mange (der ikke stemme på Samuelsen) som er af den opfattelse, at vores samfund bryder sammen, hvis man forsat forsøger, at udvikle samfundet til at blive mere økonomiske ved at give de rige skattelettelser og lade de fattige betale.... det er ikke holdbart i længden.

Allan Stampe Kristiansen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Kig engang på Jobindex, hvor der er mange midlertidige Lederjobs i udlandet fra nogle få måneder til få år. Der er da mange med lederuddannelser og lignende som søger ud en tid og kommer hjem, sådan har det altid været.
Der er for øvrigt andet i verden der trækker i folk end lav skat og høj løn.

Allan Stampe Kristiansen, Torben Skov, Majbritt Nielsen, Flemming S. Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Topskatten og indkomstskatten i øvrigt er hede debatemner.

Det er fint nok, men alle glemmer tilsyneladende , at der også er noget, der hedder afgifter og ejendomsskatter.

Hver gang man køber noget så skal staten f eks have 25 % i moms - i detailhandelen er momsen indregnet i prisen, så hver gang man køber for 100 kr skal staten have de 20 kr heraf.

Og så er der alle de andre afgfter

Nogle kaldes for grønne afgifter eller giftskatter, fordi de skal motivere til miljørigtig/sund adfærd
- at de grønne afgifter forlængst er blevet meget større, end hensynet til en effektiv adfærdsregulering tilsiger, glemmes elegant .

Det er alt for snævert ( og lidt for smart) kun at fokusere på indkomstskatten.

Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, Claus Nielsen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Ja, det hele ender nok med, at Anders Samuelsen skynder sig at vælte regeringen i samme øjeblik, som han finder ud af, at Lars Løkke vil udskrive valg dagen efter.......

Allan Stampe Kristiansen, Torben Skov, Martin Madsen, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Der er behov for en nytænkning af skattesystemet - jeg forestiller mig at man beskatter værdien af den produktivitet den gældende indkomst producerer. Og ikke som nu en fast %-sats!

Det er sygt og bare en dårlig undskyldning - man skulle kunne fyre den slags folk!

Steffen Gliese

Det er så mærkeligt i virksomheder, at de to væsentligste krav altid er dem, der forsøges skulket fra: den ansattes ret til en ordentlig andel af arbejdets værdi og samfundets ret til at høste en betydelig andel til vedligeholdelse og udbygning af det omgivende samfund, som virksomheden har den største fordel af.
Fra et samfundssyn gælder det, at hvis virksomheden ikke lønner tilstrækkeligt, har samfundet ingen interesse i beskæftigelsen, der vil kunne findes mere hensigtsmæssigt andre steder, ligesom virksomheden, hvis den ikke betaler skat, i de fleste tilfælde vil være uden samfundsværdi.

Jeg har boet i forskellige lande on/off i mange år og jeg har faktisk endnu ikke mødt en eneste dansker der angiver skat som årsag til at de arbejder/bor i et andet land. Langt langt de fleste, er folk der *midlertidigt* er udstationeret i et land for deres hjemlige arbejdsgiver. Eller er ansat i en afgrænset periode i en multinational virksomhed.
De fleste gør det af karrierer mæssige hensyn, nogle er eventyrer, nogle finder danmark ret kedelig, nogle er de her specielle entreprenante typer der starter eventyr op, og så er der mange der gør det pga. kærlighed osv osv. Men skatte-flygtninge dem har jeg aldrig mødt!
I øvrigt mener jeg at tallene er meget misvisende - for hvornår er man emigreret ? I min optik er man emigreret når man har valgt at sige farvel til livet som dansker, mere eller mindre "for good". Altså ikke umiddelbart har planer om at vende hjem igen.

Anne Eriksen, Bo Rosenkilde og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

P.S. Mange der udtaler sig om at skatten skal ned, har en egen interesse i at den kommer ned. Det være sig den enkelte topskatteyder eller erhvervsorganisationerne. Det er jo meget forståeligt at den enkelte gerne vil slippe lidt billigere og det er også meget forståeligt at erhvervsorganisationerne gerne vil have skatten ned - så kan de nemlig spare lønkroner.

Randi Christiansen

Jens juel : "og det er også meget forståeligt at erhvervsorganisationerne gerne vil have skatten ned - så kan de nemlig spare lønkroner" - god pointe, men det er vel ikke lige det, der er hensigten med skattelettelserne? Men klart, det er ligesom, når der advokeres, at kontanthjælpen er for høj ifht mindstelønnen. Den omvendte verden, når nu det er mindstelønnen, som er for lav. Og klart, at vi så får lønræs mod bunden. Konkurrencestaten er samfundsundergravende, en virkelig dårlig ide. Lyt til lone frank på 24/7 som interviewer en professor med forstand på myrer. Selv de har ordnede forhold og ikke noget med privatkapitalisering på og indbyrdes konkurrence om fællesejet.

Facts er tørre tal er altid noget bras at blande sammen med de stivnede liberale tanker.

Selv om de velkendte ideer og håndgreb driver os fra den ene krise til den anden, så ser det stadig ud til, at bare retorikken og de gamle liberale paroler klinger med stigende styrke, så ved vi alle, at der er styr på økonomi og velfærd. Den liberale ideologi sejre igen, medens kloden og den beboere lider...

Randi - jeg er helt enig med dig omkring ræset mod bunden. Men omkring med hvad der er hensigten med topskattelettelser eller ej ............ ja fisk. Inderst inde tror jeg simpelthen det er noget ideologisk ny-liberalt fis om ikke at betale skat. Jeg mindes ikke at jeg har set et eneste sted at lavere topskat giver øget noget som helst. Arbejdsgiverne sparer noget - men det er så det!

Om ræset mod bunden - I mine unge dage var jeg sømand. Under Schlüter indførte man Dansk Internationalt Skibsregister. En del af ordningen var at danske sømænd blev skattefritaget. Dette skatteprovenu kom aldrig sømændene til gode men gik derimod i skibsredernes lommer. Kom der flere danske sømænd i arbejde ? ...................... ha ........... de findes sgu stort set ikke mere..................