Baggrund
Læsetid: 4 min.

Facebooks datacenter vil bruge el svarende til 330.000 husstande

Et Facebook-datacenter i Odense kan føre til en årlig CO2-udledning på op mod en million ton, vurderer den grønne tænketank Concito. ’Vi er ude over småtingsafdelingen,’ lyder det fra Klimarådet. Nødvendigt for den grønne omstilling, mener Dansk Energi.
I de første mange år vil der blive udledt mere CO2 med Facebooks datacenter i Odense, lyder det fra Klimarådet.

I de første mange år vil der blive udledt mere CO2 med Facebooks datacenter i Odense, lyder det fra Klimarådet.

Alan Brandt

Indland
6. oktober 2016

Opfører Facebook sit datacenter i Tietgenbyen i Odense, kan det resultere i en øget udledning af CO2 på op mod en million ton om året, svarende til 330.000 husstandes årlige elforbrug.

Det vurderer den grønne tænketank Concito på baggrund af en sammenligning med Apples datacenter i Viborg.

»Det er markant,« siger Torben Chrintz, videnschef i tænketanken.

Der er tale om en sammenligning af to såkaldte VVM-vurderinger af henholdsvis Apples og Facebooks byggerier, der ser på virkninger på miljøet og udarbejdes på særlige anlægsprojekter, inden bygningen må opføres.

Og Chrintz vurderer, at datacentret i Odense vil bruge 1,3 TWH (terawatt-timer) el svarende til elforbruget i 330.000 husstande, hvilket vil medføre en udledning på 0,6 til en million ton CO2 om året.

Det samlede elforbrug i Danmark er på godt 30 terawatt-timer, og derfor er denne udledning en stor mængde, vurderer Torben Chrintz.

Datacentre som Apples i Viborg og det, Facebook muligvis vil opføre i Odense, har ofte sammenligneligt forbrug pr. kvadratmeter, og derfor kan tænketanken foretage denne vurdering. De to datacentre vil ifølge Concitos beregninger tilsammen øge Danmarks elforbrug med over 10 procent.

At Facebook har købt en industrigrund i erhvervsområdet Tietgenbyen i Odense, og at de overvejer at bygge deres tredje datacenter i Europa, blev afsløret i Fyns Stiftstidende i søndags.

Facebook har endnu ikke truffet beslutningen endeligt, skriver virksomhedens kommunikationsansvarlige i Norden til DR Nyheder.

Kvotesystemet virker ikke

»Det her er ganske meget. Her er vi er ude over småtingsafdelingen.«

Sådan siger formanden for regeringens uafhængige ekspertorgan Klimarådet, Peter Birch Sørensen, om Concitos bud på, hvor meget CO2 Facebooks datacenter vil udlede.

Han ser et problem i, at man øger elforbruget og skærer ned på den grønne omstilling på samme tid. For eksempel har regeringen planer om at droppe opførelsen af kystnære vindmøller, og det er medvirkende til, at det øgede elforbrug ikke bliver grønt.

»Vi vil gerne have omlagt en større del af energiforbruget til el, fordi vi kan levere den somvedvarende energi. Det forudsætter dog, at vi i samme ombæring udbygger den vedvarende energi. Hvis vi ikke gør det, er der ingen gunstig klimaeffekt i at omlægge vores energiforbrug til el, for så skal den el leveres fra fossile kilder,« siger Peter Birch Sørensen, der også er professor i økonomi ved Københavns Universitet.

Elproduktionen er omfattet af EU's kvotesystem, hvilket betyder, at når Danmark producerer mere strøm og udleder mere CO2, så bliver der tilsvarende færre CO2-kvoter til brug i andre EU-lande.

Hvis kvotesystemet fungerede optimalt, ville en øget elproduktion i Danmark derfor ikke medføre en øget udledning af CO2 i EU's samlede regnskab.

Men ifølge Peter Birch Sørensen holder det ikke i praksis, da der er et stortoverskud af kvoter i EU.

»Der er der desværre udsigt til, at overskuddet ikke forsvinder på denne side af 2030. Så i de første mange årvil der blive udledt mere CO2 med det her.«

Hovedpointen er ifølge Peter Birch Sørensen, at hvis man følger det stigende elforbrugmed tilsvarende vedvarende energi, er der intet klimaproblem i et øget elforbrug.

Men hvis elforbruget øges, som det vil være tilfældet med Facebooks datacenter, og man samtidig skærer ned på udbygningen af vedvarende energi og har et kvotesystem, der ikke fungerer, så opstår problemet.

Dansk Energi: Et skridt på vejen

Spørger man derimod direktøren for Dansk Energi, Lars Aagaard, er etableringen af det strømslugende datacenter i Odense den helt rette vej at gå, hvis Danmark vil omstille energiproduktionen

»Det her er et skridt på vejen til en grøn omstilling. Hvis Facebook placerer datacentret i Danmark, får vi en øget efterspørgsel på el på det danske marked, hvilket vil skrue elpriserne lidt op. Det vil give incitament til at investere i ny grøn energi,« siger Lars Aagaard.

Dansk Energi ser altså en direkte sammenhæng mellem et øget elforbrug og en omstilling til vedvarende energi.

»Min forudsætning er, at i takt med, at Facebook kommer og bruger mere el, så kan vi fortsætte med at bruge og bygge mere grøn energi. Og på et tidspunkt, 15 år nede ad vejen, så vil vi være i en situation, hvor der slet ikke er nogen fossil produktion tilbage. Vi kommer aldrig hen til det punkt, hvis der ikke er nogen efterspørgsel, som kan drive udviklingen,« siger han.

Lars Aagaards pointe er, at hvis ikke man elektrificerer transport eller bruger el i for eksempel fjernvarmesektoren og heller ikke må tiltrække virksomheder, der bruger el i deres produktion, så vil elforbruget falde – og så frygter han, at der ikke vil blive investeret i mere grøn energi, fordi værdien vil falde. Resultatet vil være, at vi forlænger den fossile produktions levetid.

Concitos beregninger er en relativ kortsigtet måde at anskue det på, mener han, for elsystemet er bedst til at producere vedvarende energi. Ved at omlægge strømforsyningen til el arbejdes der nemlig hen mod et lavere CO2-udslip.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) vil ikke udtale sig om Facebooks datacenter, da der endnu ikke er truffet en endelig beslutning om at anlægge centret i Odense, men skriver til Information:

»Helt generelt vil jeg dog sige, at merudledninger som følge af øget elforbrug fra f.eks. elbiler, varmepumper, datacentre, fjernelse af PSO-afgift mv. vil ske inden for EU’s fælles kvotehandelssystem. Ændringer i danske udledninger vil ikke påvirke antallet af kvoter og dermed heller ikke indfrielsen af det fælles EU-reduktionsmål for kvotesektoren.«

Ministeren er dog åben for, at regeringen skal arbejde for en strukturel reform af kvotesystemet.

»EU’s fælles kvotehandelssystem er den bedste vej til at sikre en reel markedsbaseret og omkostningseffektiv grøn omstilling af vores energisektor. Derfor vil regeringen arbejde for, at vi får et stærkere og mere velfungerende kvotehandelssystem ved at lave strukturelle reformer af kvotehandelssystemet, der for eksempel indskrænker udbuddet af kvoter.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming S. Andersen

Supergodt for vindmølleindustrien??

Vækst er altid godt , især i anden potens

Vibeke Hansen og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Der er noget jeg ikke forstår?
Når to vældigt store amerikanske IT-foretagender som Apple og Facebook vælger Skandinavien som midtpunkt for deres store datalagre, så er det vel fordi de ved, at vi her tager grøn energi alvorligt?

Bortset fra den smalle V-regering, der pt. vrider og vender sig for at vende lidt om på sagerne og gøre mere ved de kystnære strækninger og udledning af ajle og hvad ved jeg fra et intensive og trængende landbrug?

Vindmøller laver energi om natten, hvor det er lidt svært at forbruge den - og lagre den til morgendagens gøremål. Men Facebook bruges jo over hele jordkloden, dvs. døgnet rundt, så det siger sig selv, at så betyder vindmøller noget for økologien.

Fortæl det lige til de genstridige V-ministre, der er vokset op på et idyllisk landsted for 50 år siden og ikke er kommet sig over det.

Karsten Aaen, John Hansen, Vibeke Hansen, Hans Houmøller, Sascha Olinsson, John Andersen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Vil Facebook da bruge grøn strøm og kan Odense aftage varmen?

Det er sikkert fordi DK ikke har strømafbrydelser (næsten).

Torben,
hvilken varme er det det, du vil have Odense til at aftage? Fra den grønne strømproduktion?

Er fæcesbeholderen nu også dét CO2-udslip værd?
Spiller det mon ind, at placeringen af det nye datacenter i Odense, sker i den kreds hvor Lars Chr. Lilleholt bor og er valgt?

Torben Arendal, Morten P. Nielsen, erik winberg og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

»Det her er et skridt på vejen til en grøn omstilling. Hvis Facebook placerer datacentret i Danmark, får vi en øget efterspørgsel på el på det danske marked, hvilket vil skrue elpriserne lidt op. Det vil give incitament til at investere i ny grøn energi,« siger Lars Aagaard.
Det er det vi har gjort indtil nu, og jeg er ikke imponeret over markedskræfternes evne til at bevare noget som helst af værdi - fx menneskelighed, miljø, natur osv...

John Hansen, Hans Houmøller, John Andersen, Rasmus Knus og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Molboløsning

1. Importér en stærkt elforbrugende virksomhed (f.eks. Facebook)

2. Så stiger efterspørgslen efter el dramatisk

3. Så bliver prisen på el højere (for alle)

4. Og så kan det bedre betale sig at bygge vindmøller

Hele præmissen for denne tankegang er, at elsektoren er privatiseret. Hvis det ikke var tilfældet, kunne man springe omvejen ad prisstigninger på el over.

Bent Gregersen, Ole Steensen, Torben Arendal, Morten P. Nielsen, Flemming Berger, Ivan Breinholt Leth, Peter Jensen, Hans Houmøller, John Andersen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Kan ikke se, at applikationen og servicen Facebooks 1/3 europæiske aktiviteter skulle modsvare 330.000 husstandes elforbrug i værdiskabelse. Hvor er proportionerne?

@Erik Karlsen
Der findes nogle løsninger til at opsamle og bruge en del af spildvarmen fra datacentre. Elforbruget i centrene skyldes tildels serverne, og tildels kølingen.

@Flere
Overvej, at det er DKs syge forhold til masseovervågning og velvilje i amerikansk udenrigspolitik, der gør det attraktivt at lægge sin lyttepost i Odense?

Peter Jensen, Hans Houmøller, Sascha Olinsson, John Andersen og erik winberg anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Artiklen mangler en væsentlig oplysning, som kunne få det hele til at falde på plads. Facebooks, Apples og andres datacentre er forudsætningen for, at vi kan komme videre med udvidelsen af de ustabile energikilder som vindkraft. Af hensyn til elnettets fremtidige stabilitet får vi brug for energitunge virksomheder, der med kort varsel kan tænde og slukke for et meget stort forbrug. Uden sådanne virksomheder, vil vi i fremtiden opleve totale nedbrud på elnettet. Denne form for variable belastning kan opnås med et datacenter, der er del af en verdensomspændende organisation, som blot kan omdirigere datatrafikken til et andet af deres datacentre. I Tyskland fik en energitung virksomhed for nogle år siden tilbud om gratis strøm, hvis den bare ville tænde og slukke efter elproducentens behov. Det vil formodentlig også ske i Apples og Facebooks tilfælde. Venstres modstand mod nye vindmølleparker skal måske ses på den baggrund, at sålænge vi ikke har de dynamiske belastninger på plads, er øget vindenergi en direkte trussel mod den stabilitet på elnette,t som vi så gerne bryster os af.

Christian Lucas

Tvivler meget kraftigt på at Venstre's modstand mod de nye vindmølleparker handler om andet end Claus Hjort Finansens købmandslogik og kortsigtede vækstanalyser. Synes dette er endnu et ekspempel på de mange modsætinger Venstre's neoliberale paradigme.

Vibeke Hansen, Benjamin Bach og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Henning Egholk

Hvis/når FB bygger deres nye center i Odense skal forudsætningerne indeholde krav om anvendelse af eksempelvis 80% vedvarende energi. Solcellerne kunne jo passende bygges ind i alle tagfladerne på bygningerne! Et par vindmøller på 2MgW kunne også opføres på grunden. Er det svært eller hvad?

Benjamin Bach, Flemming S. Andersen, Ivan Breinholt Leth, Karin Hansen, Peter Jensen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Peter Bækgaard

Fedt. Tænk på arbejdspladser og skattegrundlag. De havde nok brugt strøm og arbejdskraft et andet sted hvis ikke vi ville lege med.

Michael Kongstad Nielsen

Vindmøllerne ud på havet - datacentrene hjem til USA.

erik winberg, Changgub Dorje og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

@John Damm Sørensen, der er ikke muligt at slukke for strømmen til et datacenter efter forgodtbefindende. Dvs. det kan man naturligvis godt - men brugerne bliver nok sure, når de ikke kan se og opdatere deres data!

Hele historien minder mig om Aalborg Portland - en stor, energiforbrugende virksomhed, om hvilket en socialdemokratisk folketingsmand udtalte, at det ikke gererede hans nattesøvn om store, energiforbrugende virksomheder måtte lukke. Men det er måske mere i harmoni med socialdemokratisk tankegang at bruge strøm på tandløse underholdningsformål (Facebook) end at bruge den på at producere cement til byggerier.

Torben K L Jensen

Jeg synes man skal se Apple og Facebook´s investeringer i Danmark som en international blåstempling af Danmark som attraktivt investeringsland.

Michael Kongstad Nielsen

Ja, det viste Goldman Sachs investeringen i DONG også, men derfor burde den ikke være modtaget.
Man bliver nødt til at vurdere internationale investeringer i Danmark ud fra en række kriterier, og ikke alle er herefter velkomne,

John Hansen, erik winberg og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Ja-altså. En stor del af alt den strøm bruges til at køle al den varme resten af strømmen laver.

Som odenseaner og i en by med rivende udvikling og forandring, men stadig en af de byer med størst ledighed vil jeg have lov til at glæde mig på mine gamle dage, hvis det her bliver virkelighed. Vind og solenergi skal og bør fremmes og det vil et sådant center ikke forhindre vel tværtimod.

John Damm Sørensen

@Jens Winther. Der er du helt galt afmarcheret. For multinationale selskaber som Facebook og Apple med datacentre over helse kloden, er det absolut muligt, da de blot dirigerer trafikken til andre datacentre
@Torben Skov. Med et moderne datacenter vil man kunne leve med såkaldt frikøl i det meste af årets måneder. Men det er i virkeligheden ligegyldigt, når øvelsen går ud på at forbruge den overskudsenergi, der ellers ville destabilisere hele elnettet.

Changgub Dorje

DER GÅR ET FJÆS MED ET GIFTIGT ÆBLE I HÅNDEN GENNEM DANMARK!
Apple og Facebook er begge topstyrede og censurerende og skatteunddragende virksomheder.

Grunden til at disse multinationale virksomheder som Facebook og Apple placerer aflæggere af deres Digial Big Brothers i lille DK er naturligvis, at politiske demonstrationer og statslig intervention her er yderst sjælden. Tværtimod, alle jubler. Mens vi længes efter Google og Yahoo og Microsoft. Væks-tase! Væks-tase! Akkumulér! Akkumulér!

Det er selvfølgelig en blåstempling, men af den danske befolknings og den danske stats ukritiske ufarlighed.

John Hansen, erik winberg, curt jensen, Flemming S. Andersen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Beskæftigelseseffekt?

Så vidt jeg forstår, vil Facebook-Odense kun give arbejde til omkring 100 personer, når det er bygget. Altså som en middelstor, dansk virksomhed. Men hele afkastet vil havne i et skattely uden for Danmark.

Martin Madsen, John Hansen, erik winberg, curt jensen, Michael Kongstad Nielsen, Flemming S. Andersen, Robert Kroll, Torben Arendal og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Hvad bliver nettogevinsten af at Facebook placerer centret i Danmark.

Centret bliver næppe overskudsgivende , hvis det bare er en teknisk/administrativ "hub" uden egne fakturerbare kommercielle aktiviteter.

Bliver dem, der skal arbejde i centeret super-specialister ( som vi gerne vil have i Danmark) - eller bare en flok "vedligeholdere" uden innovative opgaver ?

Vil centert give arbejde til danske virksomheder/konsulenter og hvor meget vil værdien heraf blive ?

Er der forskningsmæssige/kompetencegivende fordele ved at have centert ?

Skal man ikke bare sige, at hvis FB vil investere i Danmark, så er det OK og vi siger velkommen - og hvis de foretrækker et andet sted , så er det også fint ?

Mihail Larsen, curt jensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

@Robert Kroll - gode spm, hvorfor afslutter du med så passivt og uinteresseret et svar?

Michael Kongstad Nielsen

Driften vil mest give arbejde til sikkerheds-, vagt- og rengøringsfolk, såvidt jeg har forstået.
Omvendt kræver Facebook at de kan få byggetilladelse og komme i jorden med det samme, uden besværligt bureaukrati. Fuld byggemodnet, med vand veje og i særdeleshed el, samt adgang til net og kabler mm.

Det er en tåbelig debat. I det omfang den menneskelige udledning af CO2 påvirker miljøet er der tale om en global effekt. Det er uden betydning hvor i verden udledningen foretages. Om datacentret bygges i Danmark, Tyskland eller i Philippinerne er derfor ligegyldigt under forudsætning af samme udledning. Det er kun de nationale CO2 budgetter, som påvirkes af placeringsbeslutningen. Jorden er ligeglad.

Lars Bo Jensen, Jan Kauffmann, Torben Skov, curt jensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Der er vel mange grunde hvorfor de vælger Danmark, bl. a. klimaet. Sådan et datacenter ville bruge meget mere energi energi hvis den omgivende temperatur var højere end i Danmark. Det plus infrastruktur, menneskelig potentiale (uddannelse) og meget mere.
Tør ikke sige om det er godt eller skidt at have dem her.
Det er vel ikke så sort/hvidt.
Spørgsmålet måtte være om vi overhovedet ønsker den slags data lagring, men her blev vi jo aldrig spurgt og det er vel kommet for at blive siden vi har vant os til kritikløst at acceptere alt hvad industrien fordrer os med, være det smarte gadgets eller en vanvittig, stadig voksende antal af apps til hvad som helst mellem himmel og jord.

Ingen synes at tænke over, at mens vi prøver at spare på energiforbruget i de fleste sektorer så er denne sektor ved med at futte alle vores besparelser af ti gange om igen.

Grøn energi! min bare røv!
Der findes ikke noget der hedder grøn energi. Jo mere energi vi forbruger jo varmere bliver kloden. Punktum. Så kan der være forskel om måden at producere/forbruge energi er mere eller mindre effektiv til at ende i varme, men det er hvad det ender med uanset hvad.

Det er meget sjældent at jeg kan være enig om noget med Frank Hansen, men her har du fuldstændig ret.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Hvad er det dog, du siger, Frank Hansen?
"Det er uden betydning hvor i verden udledningen foretages. Om datacentret bygges i Danmark, Tyskland eller i Philippinerne er derfor ligegyldigt under forudsætning af samme udledning".

Det passer jo ikke. Apple og Facebook vælger det grønne Danmark, fordi det pynter på deres profil - at datacentrene forsynes med elektricitet fra vindmøller. Tyskland er også på vej, men de har dog stadig atomkraftværker - og hvad Philippinerne angår, så har de vind, men ingen møller ;-)

Det ER ikke tilfældigt, hvor man placerer sine fabrikker - for nu at sige det på gammeldags facon.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Jens Winther skriver to ting, som jeg bestemt ikke er enig med ham i:
1. "... ikke muligt at slukke for strømmen til et datacenter efter forgodtbefindende."
Jo - det kan man faktisk godt. Facebook har flere centre, og de udveksler hele tiden data, så de alle er ajourførte. Faktisk ved du aldrig, hvor din henvendelse til Facebook bliver eksperedet ;-)

2. "socialdemokratisk tankegang at bruge strøm på tandløse underholdningsformål (Facebook) end at bruge den på at producere cement til byggerier."
Ikke forstået - overhovedet - hvad de to ting har med hinanden at gøre - og hvorfor du lige pludselig bringer en socialdemokratisk "tankegang" ind i grøn energi-spørgsmålet?
Bortset fra det, så bekymrer det mig, at du kalder Facebook for tandløst og underholdende. Facebook er mere end det, min gode ven. Meget mere. Det er vidensformidling, der vil noget!!

Morten Bøttzauw

Det er skam meget forskelligt om man laver grøn energi på solceller eller vindmøller, specielt i Danmark.
Vindmøller drejer i det meste af tiden, dag og nat. Solceller virker kun om dagen, og stort set ikke fra oktober til marts, da solen er lav eller bag skyer. Jeg har etableret solvarme til opvarmning i mit hus, det giver varmt vand fra slut marts til start oktober, til bad og rumopvarmning. Kun et par pumper bruger strøm. Men resten af tiden er der næsten ingen solindstråling. Så solpaneler er bedst til andre lande (ørkner f.eks.).
Desuden er det vigtigt at skelne mellem varmeudledning og CO2 udledning. Det sidste er dårligt for klimaet, mens det første ikke betyder noget for klimaet, men selvfølgelig for økonomien i et anlæg.
En anden ting er at et datacenter formodentligt vil blive bygget hvis der er brug for det.
Så det kan vel bedst planlægges til at bruge grøn strøm hvis klimaet skal tilgodeses.
Desuden er der stor brug for lavtkvalificerede jobs, da mange ikke har evner eller vilje til at blive dataeksperter.
Morten B.

Termodynamikkens 1. hovedsætning siger at energi ikke forsvinder. Stort set. Derfor kan den energi der proppes ind i et datacenter også fås ud igen i form af energi til opvarmning af vand som derefter kan bruges til opvarmning af boliger. Derfor er Apples projekt i Viborg også med tilhørende varmepumpeprojekt til opvarmning af vand til boliger i Viborg.

Udfordringen er at den danske lovgivning beskatter genbrug af varme/energi. Men det er man vist ved at kigge på for at sikre genbrug af spildvarme fra støbevirksomheder, slagterier og andre storproducenter at overskudsvarme.

Niels Bøjden,

Det er nu snarere termodynamikkens 2. hovedsætning, som begrænser mulighederne. Termisk energi kan kun delvist omsættes til andre energiformer, herunder elektricitet og mekanisk energi. Det indså allerede Carnot. Spildvarme kan udnyttes til anden opvarmning, hvis der er en temperaturgradient, men kræver høj isolering af rør for at opnå en rimelig virkningsgrad.

"Det er nu snarere termodynamikkens 2. hovedsætning, som begrænser mulighederne. "

Nu talte de ikke om entropi da de aftalte centeret i Viborg (tror jeg), men om mulighederne for at at konvertere overskudsvarme fra et datacenter til fjernvarme bla. via ikke realiseret lovgivning.

Og ja, der er varmetab ved enhver transformation. Og ja det kommer an på effektiviteten i isolering, varmepumper, rørisolering og lovgivning.

Men energiforbruget (med tilhørende varmetransformation til fjernvarme) er ikke i nærheden af 330.000 husstande da der opleves tilsvarende fald i energiforbruget i andre led i fordelingskæden.

Nils og Frank

Det er indlæg som jeres, der gør Information til noget særligt. Kunne man finde tilsvarende indlæg i andre aviser? Næppe. Nu skal jeg bruge hovedet - tak for det.

ulrik mortensen

Med de såkaldte termoelektriske materialer kan man høste elektricitet ud af f.eks. spildvarme. Danske forskere er langt fremme, hvad det angår:
http://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/Aktuel_Naturvidenskab/nr-1/AN1-...

Evnen til at omdanne en temperaturforskel til elektrisk strøm kaldes Seebeck-effekten. Netop Seebeck-effekten er en af grundene til, at vi stadig hører fra Voyager 1, der blev opsendt i 1977, og som nu har forladt vores solsystem. I Voyager 1 befinder der sig plutonium-238, der ved henfald producerer varme, der så bliver omdannet til elektricitet:

http://phys.org/news/2015-09-fuel-exploring-space.html

@ulrik mortensen

Udfordringen består i at man ikke ønsker at skabe elektricitet, men varme. Mit gæt er at energitabet er lavere ved varme pumpe systemer end ved konverteringer til elektricitet (med senere følgende tab til andre konverteringer). Som også Frank er inde på er der tab ved konvertering mellem energiformer.

ulrik mortensen

@Nils Bøjden,
point taken - f.eks. spildvarmen fra Interxions datacenter i Sverige er med til at opvarme 15.000 lejligheder ;-) http://www.business.dk/digital/danmark-er-ved-at-falde-ud-af-datakampen

Mihail Larsen kan passende (gen)optræne sine hjerneceller via denne nyhed fra Ingeniøren – vindmølleenergi i form af strøm ender som strøm ude på el-nettet via en imponerende lang rejse og mange energiomsætninger – interessant, at det åbenbart kan betale sig med en acceptabel virkningsgrad - hvis det er varmen, man ønsker at holde på, er der flere muligheder for at tappe denne på passende steder i den imponerende lange 'produktionskæde' ...

https://ing.dk/artikel/siemens-bygger-fuldskala-ellager-efter-dansk-ide-...

Michael Kongstad Nielsen

Nu siger termodynamikkens 2. hovedsætning næppe noget om, at vi ikke bryder os om Facebook. Og at de placerer et datacenter i H. C. Andersens og Tietgens eventyrlige lilleby, og der sviner med el svarende til 330.000 husstande, gør ikke kærligheden varmere,

"og der sviner med el svarende til 330.000 husstande"

Du kunne også sige at de konverterede el til fjernvarme

Jeg kan google mig frem til at Anholt havvindmøllepark (111 vindmøller) har en nominal effekt på 400 MW. Datacenteret vil dermed kræve noget der ligner 500 havvindmøller. Hvor dælen skal de stå?

Flemming S. Andersen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Bækgaard

der er mange steder de kan stå.

Placeringen i Odense er bedre end alternativet - Forudsat at FB skal have et sådant center og det skal de vel. Det er jo et vigtigt element i "brød og cirkus"

Roald Andersen

Jeg kender naturligvis ikke Facebooks bagtanker, men der er nok en del greenwashing i planerne. Men det er der nu heller ikke nødvendigvis kun noget skidt ved.
Det er tydeligt, at kun et fåtal af foristerne ved at Odense har måske landets mest udbyggede fjernvarmesystem (92 % af husopvarmningen i Odense og en arealdækning på 350 km2) og har haft det i 85 år. Næppe noget andet land i verden har mere erfaring med fjernvarme end Danmark og Odense ligger helt i front, med et udbygget forsyningsnet, som med varmevekslere vil kunne opsuge en stor del af køleanlæggets varme uden at skulle udlede den til floder, søer og fjorde, som det sker mange andre steder i verden.
At den nuværende lovgivning økonomisk (såvidt jeg har forstået) står i vejen for denne genanvendelse er vel ikke så indviklet at finde rundt i. Man må ændre lovgivningen, så man kan udnytte en sådan næsten konstant varmekilde. Ikke fordi vi skal hjælpe Facebook eller Apple, men fordi det i givet fald er en uhensigtsmæssig lovgivning.

I Odense får Facebook mange fordele: masser af (for tiden) billig vindenergi med mulighed for også at udnytte el fra vandkraft i Norge, når der ikke er et eller andet sted havmøllerne i Vesterhavet, Kattegat eller Østersøen kan levere den nødvendige grønne strøm, OG man har mulighed for at afsætte eller fjerne overskudsvarmen.
Når nu to globale IT-virksomheder slår sig ned i Danmark for at udnytte adgangen til billig, grøn overskudsstrøm, som har presset prisen på elbørsen meget langt ned og gjort snesevis af selv moderne kraftværker i Tyskland urentable og overflødige, så er det selvfølgelig også fordi elprisen næppe vil stige nævneværdigt blot fordi Facebook og Apple tænder serverne. De tyske elproducenter skal ganske vist slukke for atomkraftværkerne om ganske få år, men der er tilsyneladende masser af overskudskapacitet på markedet indtil da, så også de skrantende store selskaber i Tyskland, RWE, Eon og Vattenfall ser lysere tider i møde.

Om Facebook eksisterer om 10-15 år er der ingen der ved, men serverkapacitet vil der være stigende brug for, og når det skal være, ser jeg globalt set hellere, at det er det danske nationale enerdiregnskab, der belastes, end at det er polske kulkraftværker, der skal levere strømmen – blot for at tage et nærliggende, men ikke sandsynligt alternativ.
1,3 TWh er iøvrigt kun ca. 150 MW i snit og det kan en enkelt havvindmøllepark jo snildt levere en stor del af året.

Hvad Odense, Viborg og Danmark derimod skal være forsigtig med, er at foretage en masse dyre infrastrukturinvesteringer, som kun kan bruges af de nuværende storspillere. Nokias optur, og udflytning til lande med lave lønninger påførte bl.a. Tyskland og EU store tab ved infrastruturinvesteringer i forbindelse med fabriksanlæg, som kun blev udnyttet et par år. Den slags overoptimisme kan blive dyr.

Morten Balling, Dan Jensen og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Det' sguda vildt, alt alle i teknisk nørdede personager ikke tripper over at to datacentre tilsammen vil forøge Danmarks elforbrug med 10%...

10% !!!

Nu er Danmark ikke Verdens største land, men vi bruger relativt meget strøm ift. gennemsnittet af alle de andre lande, og...

Så er der ham der Moore og ham der Landauer. Moore's lov siger at mængden af bit som flippes i f.eks. et datacenter fordobles hver 18 mdr., og Landauer har udregnet hvor meget energi vi minimum skal bruge for at flippe en bit.

10% > 20% efter 18 mdr > 40% efter 36 mdr > 80% efter 6 år!

Man skal ALDRIG undervurdere eksponentiel vækst!

Det kunne godt være man skulle se at få investeret i et elværk. Der skal bygges mange vindmøller for at kunne holde FB tilfreds, og de dage hvor det ikke blæser...

Jeg har sagt det før: The future's so bright, you gotta wear shades :)

Hans Jørn Storgaard Andersen

Morten Balling synes, det er vildt at to datacentre tilsammen vil forøge Danmarks elforbrug med 10%...

Det kan du sådan set have ret i. For da jeg var yngre, var jeg så naiv at tro, at bare al kommunikation foregik via elektoniske regnemaskiner, så ville vi kunne spare - jeg ved snart ikke hvor meget energi til at fælde og behandle træ ...

Sådan gik det desværre ikke, papir bliver stadig brugt, og hvad værre er, tryksværte i alle mulige farvetoner.

Men det værste ved Youtube og Facebook - bare for at tage de største mht. beregninger og pladsforbrug, det er at de er kvantitative mere end kvalitative, dvs. de sletter ikke de dårlige sager, næh ALT får lov til at overleve.

Det vil svare til, at vi ikke havde brug for biblioteker - hvis opgave jo er at bevare den kvalitative del af bogmængden og smide resten væk.

Når det er sagt, så foretrækker jeg, at de store amerikanske virksomheder planter deres fabrikker i DK, idet vi jo er et af de førende lande, hvad angår produktion af grøn energi - især havvindmøller er vi gode til. I den lave del af Nordsøen - som vi tilfældigvis ejer - kan vi producere 10% af hele EU's samlede el-forbrug!

Så skulle da tro pokker, om vi ikke kan klare Apple og Facebook's nuværende diskpark.

Morten Balling

@Hans Jørn

Jeg blev oprindeligt opmærksom på, og fascineret af problematikken, da jeg så astrofysikeren Lawrence Krauss for sjov havde prøvet at tage Landaur's beregninger og kombineret dem med Moore's lov.

Krauss nåede frem til at hvis Moore's lovs forudsigelser fortsatte med at holde stik, ville vi om bare 250 år have omsat en samlet energimængde svarende den samlede mængde energi og masse i Det Synlige Univers.

Det kommer selvsagt ikke til at ske, men Krauss havde fat i noget interessant, det Al Bartlett også sublimt pointerer i hans berømte forelæsning om eksponentiel vækst. Pointen er at vi mennesker har meget svært ved at forstå konsekvenserne af at noget vokser eksponentielt.

Bartlett har opstillet en ultrasimpel formel. Dividerer man den årlige vækstrate (i procent) op i 70, så får man fordoblingstiden. En vækst på f.eks. 7% om året betyder en fordobling på 10 år.

Normalt når vi taler om vækst, er vækstraten meget lavere end den som er gældende for IT. Selvom chips bliver mere strømbesparende med tiden, kan den udvikling slet ikke følge med Moore's lov.