Nyhed
Læsetid: 2 min.

Færre penge til psykisk syge børn trods milliardløft

År for år bliver der brugt færre penge pr. psykiatrisk patient. Især børne- og ungdomspsykiatrien er ramt, selvom psykiatrien i 2015 fik et milliardløft. ’Vildt bekymrende’, mener de pårørendes forening. Regionsformand siger, at politikerne har oversolgt hjælpepakken til psykiatrien
Birgit Elgaard, der er landsformand for Bedre Psykiatri, mener, at udviklingen risikerer at gå hårdt ud over kvaliteten af behandlingen i børne- og ungdomspsykiatrien. »Det er vildt bekymrende. Som det er nu, så producerer systemet flere syge børn, fordi børnene ikke får den rette behandling,« siger Birgit Elgaard.

Birgit Elgaard, der er landsformand for Bedre Psykiatri, mener, at udviklingen risikerer at gå hårdt ud over kvaliteten af behandlingen i børne- og ungdomspsykiatrien. »Det er vildt bekymrende. Som det er nu, så producerer systemet flere syge børn, fordi børnene ikke får den rette behandling,« siger Birgit Elgaard.

Sille Veilmark

Indland
5. oktober 2016

Kurven over antallet af patienter i psykiatrien er de seneste år kun gået én vej, og det er opad. Der er samtidig blevet tilført flere penge til psykiatrien, men pengene modsvarer langt fra stigningen i antallet af patienter, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen og Danske Regioner.

I børne- og ungdomspsykiatrien er antallet af patienter steget med 33 pct. fra 2011 til 2015. Det betyder, at udgifterne pr. psykiatrisk patient under 19 år er faldet med 13 pct. over de fire år. Selv i 2015, hvor psykiatrien fik tilført en del af ekstra 2,2 mia. kroner fra satspuljen, er udgiften pr. patient faldet.

Birgit Elgaard, der er landsformand for Bedre Psykiatri, mener, at udviklingen risikerer at gå hårdt ud over kvaliteten af behandlingen i børne- og ungdomspsykiatrien.

»Det er vildt bekymrende. Som det er nu, så producerer systemet flere syge børn, fordi børnene ikke får den rette behandling,« siger Birgit Elgaard

Hun bakkes op af Anne Marie Råberg Christensen, der er overlæge i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden og formand for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab. Hun siger, at tallene bekræfter følelsen blandt de ansatte af, at der er kommet flere patienter, mens økonomien ikke er fulgt med.

Læs også: Regionsformand: Man kan ikke blive ved med at presse citronen i psykiatrien

»Når der bliver færre kroner og flere patienter, så kan man effektivisere forløbene til en vis grad, og det har vi også været igennem. Men det er klart, at man når et smertepunkt. Det er ikke holdbart, hvis det bliver ved,« siger hun.

De nye tal kommer efter, at 50 ansatte i børne- og ungdomspsykiatrien for nylig i Information advarede om, at effektiviseringer i psykiatrien forringer hjælpen til psykisk syge børn.

Sundhedsøkonom i KORA Jakob Kjellberg påpeger, at tallene ikke i sig selv siger noget om kvaliteten af behandlingen i psykiatrien, og formand for Danske Regioner, Bent Hansen, mener endnu ikke, det er gået ud over kvaliteten, at der er færre penge pr. patient.

Men det vil ske, hvis udviklingen fortsætter, siger han og tilføjer, at politikerne har »oversolgt« psykiatripakken.

»Et løft over fire år på knap tre procent er ikke særlig stort. Det er selvfølgelig velkomment, men at udlægge det, som om at man har løst alle problemer i psykiatrien, ville være forkert,« siger han.

Sundhedsminister Sophie Løhde skriver i en mail til Information: »Når vi i satspuljekredsen sætter 2,2 mia. kr. ekstra af til psykiatrien, så sker det naturligvis med en klar forventning om, at både patienter og sundhedspersonale vil opleve et løft. Det giver selvfølgelig anledning til at spørge, hvad vi rent faktisk har fået for pengene.«

Serie

Presset i børnepsykiatrien

I et fælles opråb har 50 yngre læger og psykologer advaret om, at børne- og ungdomspsykiatrien er blevet samlebåndsarbejde. Kravet om hurtige udredninger går ud over kvaliteten, og det risikerer at skade børnene.

Forældrene føler sig ikke hørt af fagpersonalet, som i stigende grad giver børnene medicin, fordi der ikke er råd til terapi. Ingen undersøger, om det virker.

I denne serie sætter Information fokus på vilkårene i børne- og ungdomspsykiatrien.

Seneste artikler

 • Slået tilbage til start

  18. november 2016
  Psykisk sygdom er besværligt, langvarigt og i nogle tilfælde kronisk. Derfor vil der altid være genindlæggelser i psykiatrien, men når andelen af genindlæggelser stiger så meget, som det er sket i børne- og ungdomspsykiatrien, er der noget galt
 • Regionsformand: Forkert styring af psykiatrien fører til genindlæggelser

  17. november 2016
  Et stigende antal genindlæggelser behøver ikke være udtryk for dårligere behandling, mener leder i børne- og ungepsykiatrien. Men tallet skal ned, lyder det fra Danske Regioner, der ser det stigende antal genindlæggelser som et tegn på, at styringen af psykiatrien ikke er begavet nok
 • Flere børn og unge bliver genindlagt i psykiatrien

  17. november 2016
  Siden 2009 er andelen af genindlæggelser i børne- og ungepsykiatrien fordoblet. Udviklingen risikerer at gøre børnene mere syge, mener både SIND og Bedre Psykiatri. Danske Regioner ser med alvor på det stigende antal genindlæggelser
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Igen falske løfter fra politikerne og regeringen. Og igen må Satspuljen lægge penge til, som så tages fra andre kørende projekter osv.
Hvorfor omtaler medierne ikke i lige så stor stil hvilke projekter, der må lukkes ned for at skaffe penge til de nye.

Anne Eriksen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Næh, medierne har kun til opgave at omtale, hvor mange millioner/ milliarder regeringen skaffer til gode formål.
Den med hundens hale rammer helt rigtigt her...
Man effektiviserer og fyrer folk, laver "udredningsgarantier", der ender i "pakkeløsninger" som på ingen måde kan tage hensyn til personens sygdom/ problem - kun køre ham/ hende gennem et system af tests og forsøge sig frem med en pille og en pille...