Læsetid: 3 min.

Hvorfor tog det 50 år at bevise, at p-piller kan udløse depression?

Hormonprævention som p-piller øger risikoen for depression blandt unge kvinder med 80 procent, viser dansk forskning. Selvom det har været almen viden, har det taget over 50 år at bevise
Sammenhængen mellem hormonel prævention og depression har været almen viden blandt lægerne i over 50 år, så hvorfor har forskerne ikke tidligere kunnet dokumentere sammenhængen?

Sammenhængen mellem hormonel prævention og depression har været almen viden blandt lægerne i over 50 år, så hvorfor har forskerne ikke tidligere kunnet dokumentere sammenhængen?

Sofie Amalie Klougart

Indland
3. oktober 2016

Prævention med hormoner som p-piller, minipiller og hormonspiral øger risikoen for depression, lød nyheden i sidste uge.

Et stort dansk registerstudie har fulgt over en million danske kvinder fra 15-34 år over en treårig periode, og studiet viser, at risikoen for at få en klinisk depression, der kræver indlæggelse eller antidepressiv medicin, er 80 procent højere blandt de 15-19 årige piger, der har benyttet hormonel prævention.

For alle kvinderne i studiet er risikoen 40 procent.

Sammenhængen mellem hormonel prævention og depression har været almen viden blandt lægerne i over 50 år, så hvorfor har forskerne ikke tidligere kunnet dokumentere sammenhængen?

Øjvind Lidegaard, der er en af forfatterne bag studiet og en førende ekspert i p-pillers bivirkninger, mener, at forskerne hidtil kun har undersøgt kvinder, der har brugt p-piller i årevis.

Læs også: ’Børnepsykiatrisk behandling bygger på erfaring – ikke forskning’

»Nogle af dem, der er mest følsomme over for p-piller, er jo hurtigt holdt op igen. Så de kvinder, der tager p-piller i lang tid, er dem, der kan tåle dem, og de får sjældent en depression. Dem har man så sammenlignet med kvinder, der ikke bruger p-piller inklusive dem, som holdt op pga. depression, og en del som fortsat har depression. Der er tale om en dobbeltfejl, som stort set samtlige tidligere undersøgelser er behæftet med. På den måde er det ikke så mystisk, at det ikke er påvist før, selvom alle læger ved, at en vis andel kommer igen og ikke kan holde ud at få p-piller,« siger Øjvind Lidegaard.

At det endelig er lykkedes, skyldes også de danske registre, som gør det muligt for forskerne over tid at følge med i, hvor mange der får udskrevet hormonel prævention, og senere hen antidepressiv medicin eller bliver indlagt i psykiatrien med klinisk depression. Øjvind Lidegaard mener ikke, at det er udtryk for, at forskningen i en kvindemedicin som hormonel prævention er styret af mænd.

»Det er tankevækkende at se, hvad hormonel prævention kan afstedkomme, men det skyldes ikke, at det er medicin til kvinder, men at medicinsk forskning på dette område oftest er betalt og styret af medicinalindustrien. Derfor skal vi også være uhyre varsomme med at tro på den type forskning,« siger Øjvind Lidegaard. 

Lægerne vidste det

Birgit Petersson, der psykiater og mangeårig lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning på Københavns Universitet, mener heller ikke, der er noget nyt i, at p-piller kan føre til depression.

»Da jeg som ung medicinstuderende på p-piller fik en depression, fortalte overlægen, at cirka 10 procent bliver deprimerede. Så det blev også undersøgt, da man frigav p-pillen i 1960’erne. Men det er nødvendigt at slå det fast igen, fordi der i dag bliver talt alt for lidt om de alvorlige bivirkninger ved p-piller,« siger Birgit Petersson.

For fem år siden blev forsøg med p-piller til mænd stoppet, fordi de fik de samme bivirkninger som kvinder: depression, vægtøgning og manglende lyst, og det mener Birgit Petersson er et udtryk for ulighed.

»Det alvorlige og urimelige i det her er, at det stadigt primært er kvinder, der bærer præventionsbyrden med de bivirkninger, der er. Det er den del, der er alarmerende. Hvis vi ønsker ligestilling mellem kønnene, så det er rigtig fint, at vi bliver gjort opmærksom på det igen.«

Speciallæge i samfundsmedicin Karin Helweg-Larsen, der også har arbejdet med medicinsk kønsforskning, husker, at der i en undersøgelse blandt kvindelige læger i Danmark også var et stort fravalg af p-piller pga. bivirkninger som depression, manglende lyst og risiko for blodpropper.

Hun mener ikke, at forskning i kvindesygdomme generelt er underprioriteret.

»Det kan undre, at det ikke er blevet undersøgt bedre noget før, men der er en tendens til, at man ikke har forsket i ting, der kunne afskrække kvinder fra at bruge prævention, fordi der også er mange kedelige bivirkninger ved ufrivillig graviditet. Men hvis vi havde lyttet mere til de kvindelige læger, så kunne vi måske have gået ind og kigget på det her meget tidligere,« siger Karin Helweg-Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det er dog utroligt at udviklingen af P-piller til mænd blev stoppet fordi de gav samme bivirkninger som de giver kvinder.
Helt tosset bliver det, når flere mænd har krævet en juridisk abort ret ( eller hvad det var de kaldte det).

Estermarie Mandelquist, Hans Larsen, Henrik L Nielsen, ingemaje lange, Helene Kristensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Ja, alle ved jo, at kvinder er mere deprimerede og bliver syge oftere :)
Mænd skal til gengæld hjælpes, når de ikke selv kan finde til lægen - hvor er dette mand/ kvinde univers sommetider overflødigt.

Poul Sørensen

Set fra medicinalindustriens synspunkt var det ikke en fejl, fordi de på den måde fik mulighed for at sælge et andet produkt der også er behæftet med fejl nemlig lykkepiller.

Estermarie Mandelquist og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi skulle jo lige have klaret deres tendens til at føre til blodpropper først.

Ved graviditet stiger organismens indhold af kobber i blodet naturligt.
Og omvendt falder blodets indhold af zink.
P-piller efterligner hormonalt en graviditet og det er derfor forventeligt med højt kobber - og lavt zink niveau.
Højt kobber niveau kan medføre symptomer som f.eks. depression.

Danmark er forøvrigt formentlig verdens mest kobber-forurenet land på grund af vores svineproduktion, hvorfor den almindelige dansker ikke kan undgå en u-fysiologisk belastning med kobber fra fødevarer.

Estermarie Mandelquist, Sup Aya Laya og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

"at medicinsk forskning på dette område oftest er betalt og styret af medicinalindustrien. Derfor skal vi også være uhyre varsomme med at tro på den type forskning"

Skal vi så ikke stole på dem, der tjener penge på p-piller m.m., eller dem, der tjener penge på antidepressiv medicin?

Majbritt Nielsen

Steffen Gliese
03. oktober, 2016 - 12:45
Vi skulle jo lige have klaret deres tendens til at føre til blodpropper først.

Så man kan ikke undersøge flere ting på samme område på en gang? Er det problemet med Multitasking der stikker sit hoved frem?

Hvor herligt gennemskueligt med disse evigt på deres køns vegne forurettede: Frk Nielsen, Eriksen og Sørensen er alle ude med kostene og driver gamle travere af stalden...

Ja, det virker ulogisk at kvinder tilbydes medicin som mænd hindres i pga nyere dokumenteret erkendelser af bivirkninger.
Er det yderligere kvoteordninger der får kompetente (kvindelige) beslutningstagere ind på rette niveauer?

Og kvinder er vel oftere syge end mænd, ellers gik de vel ikke til læge i større omfang??
Eller er det blot sådan at mænd er trætte af romantisk tilgang til ofte håndgribelige sygdomstegn...
-De kvindelige læger jeg har bedt om assistance har alle været bedst tjent med deres selvstyrende snakketjans fremfor at tjene deres penge under forhold hvor årsager og resultater er selvfølgeligt målbare og dokumenterede. Diagnostik er jo så kedeligt..

Lars Riber, Ironi er åbenbart ikke gennemskueligt for nogen, der hellere betjener sig af reaktionære gamle travere i forhold til kvinder. Ingen taler om kvoter i forhold til allerede forgangne tider...
Håbet om en sund tilgang til det evindelige spørgsmål om bestemt adfærd for mænd/ kvinder fortaber sig uden håb i fremtiden. Det er kedeligt!

To store problemer med de dragne konklusioner:
1) Man må tage i betragtning at der ikke er vist nogen årsagssammenhæng i det pågældende studie. Bare fordi der er en sammenhæng er det ikke nødvendigvis en årsagssammenhæng - altså dem der vælger at tage p-piller er måske også mere tilbøjelige til at tage en depressionspille, hvis de bliver depressive? Kunne man forestille sig at der er forskelle på p-pille brugernes måde at gribe livet an på og dem, der vælger ikke at tage p-piller (eller andre hormonholdige præventionsmidler)? Det kunne man vist godt.
2) 80% er meget? Normalt siger man i epidemiologien (hjælpefaget, der beskæftiger sig med sammenhænge), at alt under 200-300% ikke bestyrker at der er tale om en årsagssammenhæng. Og hvad er udgangspunktet. Hvis man har en krone og tjener en krone til er man blevet 100% rigere, men man er vel ikke blevet rig?
I det pågældende studie er der per år 982 ud af 1000 unge p-pille brugere, der ikke tager depressionsmedicin. Blandt ikke-p-pille brugere er tallet 990 ud af 1000.
8 ud af 1000 er det mange eller få?
KONKLUSION: Der kan være en sammenhæng mellem p-piller og depression på den måde at der hos nogle ganske få udløses stemningsændringer, der kan karakteriseres som depression. Det bør vi oplyse om når vi tilbyder p-pillerne (og stort set alle de andre præventionsformer). Vi ved faktisk ikke, om brug af kobberspiral øger tilbøjeligheden til brug af antidepressiv medicin.
Vi tror ikke på at kondom beskytter mod depression, men vi ved at der ikke er mange andre alternativer, hvis vi bandlyser p-pillerne, minipillerne, p-stavene og hormonspiralerne. Flere provokerede aborter hos de unge kvinder vil næppe være en god erstatning.
mvh
Anders Beich, praktiserende læge

@Anders.

Du forstår dig vist ikke helt på statistik. I et treårigt observationsstudie med 1 million deltagere har man så meget power i analysen, at du kan du standardisere for så mange faktorer, at der i praksis er lighedstegn mellem korrelation og kausalitet.

Din indvending minder lidt om den skøre landsbytosse der påstår jorden er flad, men at gud styrer vores tanker og billeder så vi tror den er rund. Teoretisk set kan vi ikke afvise hans pointe, men vi har tilpas mange beviser for det modsatte til at han bør tages seriøst.

Charlotte Svensgaard

Nu bliver jeg lidt personlig, så man må bære over med mig. Jeg har været udsat for (og jeg mener udsat) for både p-pillen og hormon spiral. P-pillen i fra de 16/17 års alderen og hormon spiralen i sidst 30'.
Når jeg har påpeget problemer fra min naturlige cyklus har svaret fra lægestandens side altid været - æd en pille/sæt noget op. Når jeg har påpeget og opgivet at bruge hormon prepareter er jeg i bogstaveligste forstand blevet grinet og skammet ud af konsultationen. Ikke hos een, men adskellige læger. Og også gynækologer, hvor den sidste har et formanings mantra som består i at sælge Pikasol fiske piller.
Lad mig give en lille update som ikke ved hvordan det er at få hormoner: Du får trukket en meget ubehagelig dykker klokke ned over hovedet. Du er slet, slet ikke dig selv og alt er i en tåge.
Det er rigtigt at man fks ikke har humørsvingninger længere pgr af din cyklus, prisen er bare en verden som ikke bare er grå. Det er en kæmpe tåge.
Og så er der den sidste som ikke er nævnt (og p-piller er VERDENS bedste prævention) ; Hov, velkommen til hormon land, for nu er du nemlig også kemisk kastreret! Juridisk nægter man at gøre noget så voldsomt mod selv den værste serie voldtægts forbryder (altså en mand underforstået) men man har ingen hæmninger med at udskrive til kvinder i flæng - de kan vel sprede ben uanset hvad, og svaret fra en læge er, hvis du skulle formaste dig til at bringe det op, at du kan da bare købe en tube glidecreme.
Sorry, jeg er bare så vred over vores læge og medicinal industri i det her spørgsmål