Nyhed
Læsetid: 6 min.

Løkke hemmeligholdt FN-advarsel mod udlændingestramninger

Forud for vedtagelsen af den såkaldte smykkelov advarede FN’s generalsekretær i et brev til statsministeren imod forslaget. Men statsministeriet stemplede brevet som fortroligt. Nu beklager Lars Løkke Rasmussen, at brevet ’ved en fejl’ blev hemmeligholdt for politikere og offentligheden
Statsminister Lars Løkke Rasmussen modtog i januar en advarsel mod den omdiskuterede såkaldte ’smykkelov’ fra FN’s generalsekretær Ban Ki-moon. Men Statsministeriet holdt advarslen hemmelig for Folketingets almindelige medlemmer – og offentligheden. Det beklager statsministeren nu. Billedet er fra Ki-moons besøg i Danmark i 2009.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen modtog i januar en advarsel mod den omdiskuterede såkaldte ’smykkelov’ fra FN’s generalsekretær Ban Ki-moon. Men Statsministeriet holdt advarslen hemmelig for Folketingets almindelige medlemmer – og offentligheden. Det beklager statsministeren nu. Billedet er fra Ki-moons besøg i Danmark i 2009.

Jens Dige

Indland
17. oktober 2016

Op til vedtagelsen af den kontroversielle ’smykkelov’ i januar hemmeligholdt Statsministeriet en advarsel imod lovforslaget fra FN’s generalsekretær Ban Ki-moon.

Det skete, mens den internationale kritik af lovforslaget var på sit højeste, og hemmeligholdelsen medførte, at almindelige folketingsmedlemmer ikke kunne kende til advarslen fra FN, da lovforslaget blev sat til afstemning.

Generalsekretærens kritiske brev til den danske statsminister, som Information via aktindsigt kunne afsløre i september, blev — formentlig sammen med statsministerens svar – oversendt fra Statsministeriet til Udenrigspolitisk Nævn, men inden da blev det stemplet som fortroligt. Og det var forkert, erkender statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu.

»Der er ikke noget fortroligt i brevenes indhold. Det har heller ikke været Statsministeriets hensigt at holde dem fortrolige,« skriver statsministeren i en kommentar til Information. Det er »beklageligt«, at det alligevel skete, tilføjer Lars Løkke Rasmussen, som nu får kraftig kritik fra både eksperter og politikere fra begge sider af Folketingssalen.

Sagen begyndte den 15. januar – knap to uger før smykkeloven blev vedtaget af blå blok og Socialdemokratiet – hvor FN’s generalsekretær i et officielt brev udtrykte »bekymring« over, »at Danmark på lige fod med en række andre europæiske lande indfører stadig mere restriktive politikker og foranstaltninger, som vil resultere i en mindsket støtte til dem, der behøver beskyttelse, og vil begrænse menneskers mulighed for bevægelse«.

Forskningschef på det svenske Raoul Wallenberg-institut Thomas Gammeltoft-Hansen har tidligere i Information vurderet det som usædvanligt, at FN’s generalsekretær på den måde retter henvendelse direkte til den danske statsminister.

Lige så meget til offentligheden

Ban Ki-moons henvendelse blev først offentligt kendt, da Information fik aktindsigt i brevet, og generalsekretærens advarsel var altså ikke fremme, da Folketinget diskuterede og vedtog lovforslaget.

Formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn, Dansk Folkepartis Søren Espersen, er utilfreds.

»Det er helt galt. Det skal selvfølgelig ikke stemples fortrolig. Når Ban Ki-moon skriver sådan, er hensigten jo sikket, at brevet kommer i avisen – det er lige så meget sendt til offentligheden som til regeringen.«

Søren Espersen vil dog ikke gætte på, om der er tale om en fejl eller om en bevidst mørklægning.

Læs også: FN kritiserer de seneste års danske asylstramninger

»Når statsministeren siger, at det var en fejl, så må man tro på det,« siger Søren Espersen.

Alternativets medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Rasmus Nordqvist, kalder sagen »meget alvorlig«.

»Når FN’s generalsekretær kommer med det, jeg vil betegne som en voldsom kritik af Danmark, så skal Folketinget selvfølgelig have det at vide. Så jeg er glad for, at statsministeren indrømmer, at han har begået en fejl,« siger Rasmus Nordqvist.

Lars Løkke Rasmussen forklarer i en skriftlig kommentar til Information, at statsministeriet i januar orienterede Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om brevet fra Ban Ki-moon, »fordi jeg synes, nævnsmedlemmerne skulle kende til brevene«.

Men »ved en fejl« blev oplysningerne klassificeret som fortrolige, forklarer han, og derfor kunne medlemmerne af Udenrigspolitisk Nævn ikke gå videre med oplysningen.

International kritik

I perioden op til den 15. januar, hvor brevet blev sendt, voksede den internationale kritik af smykkeloven, og en række udenlandske medier skrev om sagen, bl.a. Washington Post, BBC, Le Figaro og Süddeutsche Zeitung. Den 14. januar – én dage før Ban Ki-moon sendte brevet – var smykkeloven på forsiden af New York Times illustreret med et billede at Lars Løkke Rasmussen.

Lektor i offentlig ret på RUC Pernille Boye Koch kalder statsministeriets håndtering af sagen »problematisk«.

»Det er et principielt demokratisk problem, hvis oplysninger, som ikke er fortrolige, bliver gjort fortrolige. Der er tale om en meget bemærkelsesværdig henvendelse, som kunne tænkes at have en betydning for, hvordan Folketinget havde stillet sig i forhold til lovforslaget,« siger Pernille Boye Koch, som de seneste to valg har været folketingskandidat for Radikale.

Hun er medforfatter til bogen Ansvaret der forsvandt, som beskriver, hvordan embedsmændene i de danske ministerier lidt for ofte bøjer juraen, så den passer i ministerens kram.

Bogens anden forfatter, professor emeritus i statskundskab ved København Universitet, Tim Knudsen, kritiserer også statsministeren.

»Det er naturligvis helt urimeligt, at partierne i Folketinget ikke har været bekendt med generalsekretærens advarsel,« skriver han i en kommentar til Information.

»Det er endnu et eksempel på, at regeringen forråder den danske tradition for at slutte op om internationale institutioner, skønt Danmark som et lille land har en indlysende interesse i internationalt samarbejde og i at leve op til de bedste standarder.«

Efter at Information i september skrev om Ban Ki-moons brev første gang, er der i Folketinget blevet stillet en række spørgsmål til Lars Løkke Rasmussen om sagen:

»Mener statsministeren ikke, at regeringen burde have informeret Folketinget om brevet,« lyder ét.

Og så sent som i sidste uge (den 10. oktober) svarede Lars Løkke Rasmussen, at brevet »efter sædvanlig praksis blev oversendt til orientering for alle medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn«. Han nævnte dog ikke, at brevet var blevet stemplet som fortroligt, og at der var begået en »fejl«.

Ikke ændret noget

»Det sejler« for Lars Løkke Rasmussen, mener Enhedslistens medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Nikolaj Villumsen.

»Jeg synes ærligt talt, det sejler for statsministeren, det er grotesk, at vi står i en situation, hvor man tilbageholder så vigtige oplysninger for Folketinget. Og at man, når man så bliver spurgt direkte til det, svarer i øst og vest,« siger Nikolaj Villumsen. Han vil nu bede statsministeren om en redegørelse.

Tror du på, at det bare var en fejl?

»Jeg vil i hvert fald sige, at det undrer mig, at statsministeriet ikke tidligere er blevet opmærksom på det her. Hvis man virkelig mener, at det er en fejl, hvorfor har det så taget så lang tid at få det frem?« siger Nikolaj Villumsen.

Også Socialdemokratiets medlem af nævnet, Nick Hækkerup, er kritisk:

»Det er afgørende, at Folketingets partier er orienterede, så vi kan gøre vores arbejde ordentligt. Det gælder også i denne sag,« skriver Nick Hækkerup i en kort kommentar til Information.

Selv om De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard også mener, at »henvendelsen burde være tilgået offentligheden og Folketinget«, tror hun ikke, at brevet havde ændret noget i debatten om smykkeloven.

»Da vi vedtog loven, var der adskillige udenlandske tv-hold i presselogen. Der var massiv dækning og kritik. Jeg tror ikke, at hans (Ban Ki-moon, red.) stemme havde ændre noget i den sag,« siger Mette Abildgaard.

Lovforslaget, som blev vedtaget den 26. januar, blev i offentligheden kendt som ’smykkeloven’, fordi det indeholdt en bestemmelse om, at hvis flygtninge ankom med »en kuffert fyldt med diamanter«, som justitsminister Søren Pind (V) udtrykte det, så kunne de danske myndigheder beslaglægge værdierne.

Lovforslaget indeholdt dog også andre stramninger, blandt andet blev fristen for, hvornår flygtninge med midlertidig beskyttelse kan søge familiesammenføring, forlænget fra ét til tre år.

Smykkeloven

  • 13. november 2015: Regeringen fremlægger en pakke med 12 asylstramninger: Politiet skal have ret til at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande, det skal værre sværere at få permanent opholdstilladelse, og muligheden for at søge om familiesammenføring bliver udskudt fra ét til tre år.
  • 29. november 2015: Justitsminister Søren Pind forklarer lovforslaget i et tv-interview: »Vi taler om en situation, hvor en mand kommer gående med en kuffert fuld af diamanter og samtidig søger ly i Danmark.«
  • Midt december: Udenlandske medier begynder at skrive kritisk om det danske lovforslag, bl.a. Washington Post.
  • 12.-14. januar: Den internationale kritik af lovforslaget tager til. BBC, Wall Street Journal, Le Figaro, Süddeutsche Zeitung, BBC og The Telegraph skriver om sagen, og den 14. januar er smykkeloven på forsiden af New York Times med et billede af Lars Løkke Rasmussen.
  • 15. januar: Ban Ki-moon sender et brev til Lars Løkke Rasmussen og advarer imod loven.
  • 25. januar: Lars Løkke Rasmussen svarer Ban Ki-Moon, og både brevet og svaret stemples »ved en fejl« som fortroligt.
  • 25. januar: Inger Støjberg og Kristian Jensen forsvarer lovforslaget i EU-Parlamentet.
  • 26. januar: »Det mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien,« som Lars Løkke Rasmussen kalder smykkeloven (L87), vedtages med stemmer fra Socialdemokratiet og hele blå blok.
  • 27. januar 2016: The Guardian bringer en satiretegning af Lars Løkke Rasmussen som nazist.
  • 17. september: Information afslører, at Ban Ki-moon advarede Lars Løkke imod loven.
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming S. Andersen

Løkke fifler videre, ganske som det er traditionen i partiet.

Torben K L Jensen, Klaus Flemløse, Ole Frank, curt jensen, John Andersen, Tom Andreæ, Bodil Waldstrøm, Wilhelm May, Finn Lindberg, Einar Carstensen, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson, Carsten Mortensen, Janus Agerbo, Bjarne Andersen, Jørn Andersen, Sup Aya Laya, Mads Berg, Alan Strandbygaard og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Det var engang et hæderligt parti, det skal ikke glemmes...
Det er bare med undren, at man kan se Lars Løkke Rasmussen med støtter (må de være - resten?) fortsætte sine løgne og samfundsskadelige påfund.

Ole Frank, Hanne Ribens, Tom Andreæ, Finn Lindberg, Benta Victoria Gunnlögsson, Calle Hansen, Bjarne Andersen, Gert Romme, Jørn Andersen, Mads Berg, Liliane Murray, Alan Strandbygaard og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar

Engang et hæderligt parti? Det må være før Alberti?

Flemming Berger, Finn Lindberg og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard tror ikke, at brevet havde ændret noget i debatten om smykkeloven.
Nej, for de partier der stemte for, ville alle have gjort det samme som Lars Løkke, hvis de havde haft statsministerposten !!!
Engang et hæderligt Land ?? det er år siden !!!

Flemming Berger, Ole Frank, curt jensen, John Andersen, Tom Andreæ, Bodil Waldstrøm, Jan Troelsen, Søren Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Arne Lund, Carsten Mortensen, Calle Hansen, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, Liliane Murray, Alan Strandbygaard, Anne Eriksen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Fatter ikke at vælgerbefolkninen i DK bliver ved med at have tillid til denne mand og hans parti.!

john andy houbo Pedersen, Klaus Flemløse, Daniel Fruelund, John Andersen, Tom Andreæ, Jan Troelsen, Wilhelm May, Einar Carstensen, Nils Frier, Søren Andersen, Calle Hansen, Ib Christensen, Bjarne Andersen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Holger Madsen

Vælgerbefolkningen bliver købt af Venstres fiflerier, med muligheden for at gældsætte sig for egne penge.
Denne gang med boligskatten, sidste gang med afdragsfrie lån

ingemaje lange, Klaus Flemløse, Flemming Berger, curt jensen, Jan Troelsen, Janus Agerbo, Bjarne Andersen, Liliane Murray og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar

Ja, det er rigtig mange år siden - og hvor folk ikke er med længere. Det var før Føgh...
Og vælgerbefolkningen? - De har vel heller ikke tillid overhovedet, de/ vi finder os tilsyneladende i lidt af hvert, omend man heller ikke kunne forudsige forløbet efter sidste valg.
Så længe Løkke støtter "pengeposen" mener han, at han er sikret.

Bjarne Andersen, Liliane Murray og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Belastende materiale bortskaffes fra sagen

En almen praksis blandt ministre og især embedsmænd.

Dette viser fakta på fakta desværre igen og igen:

Rigsadvokaten har bortskaffet beviser for strafbare forhold til uberettiget fordel for ministre og embedsmænd og til skade for de forurettede borgere.

Tilsvarende har statsadvokaten i København og Københavns politi gjort.

For at nævne nogle, der har fulgt den udbredte praksis, når der er noget at komme efter, der skal dækkes over.

Finn Lindberg, Benta Victoria Gunnlögsson, Gert Romme, Jørn Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

"Lars Løkke Rasmussen forklarer i en skriftlig kommentar til Information, at statsministeriet i januar orienterede Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om brevet fra Ban Ki-moon, »fordi jeg synes, nævnsmedlemmerne skulle kende til brevene«." siges det i artiklen.

Brevet fra FN er altså i januar sendt til udenrigspolitisk nævn , der vist har ca 17 medlemmer + suppleanter ( alle er MF'ere)( - eller var der tale om en mundtlig orientering om, at der var kommet et brev, og blev indholdet i så fald læst op ?)

Kan nævnets medlemme ikke gøre indsigelse og spørge om en hemmelig-stempling (elle hemmelig mundtlig orientering) er rimelig, hvis der er tale om materiale , som medlemmerne synes bør komme f eks det samlede folketing til kundskab ?

Nogle af de MF'er, der nu kritiserer hemmelighedsstemplingen, sad vist i nævnet, da brevet blev fremsendt til ( eller refereret for) nævnet ?

Der er vist behov for en journalist til at få styr på datoer og hvem, der vidste hvad hvornår o s v ?

Helene Kristensen, Finn Thøgersen, Klaus Flemløse, Flemming Berger, Britta Hansen, Hans Aagaard, Finn Lindberg og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Måske bør man lige i al stilfærdighed henlede opmærksomheden på, at Danmark faktisk har de politikere og den demokratiske regering, som danskerne selv har valgt, - og som de har valgt igen og igen. - Og det gælder også det såkaldte politiske parti, som svindler og bedrager med de EU-midler, som jeg har betalt i skat.

Flemming Berger, Hanne Ribens, Tom Andreæ, Finn Lindberg, Einar Carstensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Det he er vist det, der nu hedder alm. daglig parlamentarisk praksis.
Også jeg undres over, hvorfor de mere kvikke medlemmer af Udenrigspolitisk nævn ikke i januar spurgte til hemmelighedsstemplingen? Kan de tre journalister ikke lige spørge Willumsen og Nordqvist om hvorfor de først reagerer nu?

Anne Eriksen, Flemming Berger, Britta Hansen, Hans Aagaard, John Andersen, Finn Lindberg og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Har danskerne et frit og åbent land?
Der er mange ting der tyder på at "vi" ikke har, når "vore" love vedtaget uden Folketinget kan få oplyst alle fakta.
Fx har (i følge P1s Orientering) Espen Lunde Larsens omlægning af kontrakterne med forskere ikke givet større ¨åbenhed - snare tværtimod, da forslaget ved nærlæsning nu udvider forskernes tavshedspligt indtil loven er vedtaget.
Så mon det var en fejl, at Løkke Rasmussen stemplede FNs brev for fortroligt til Udenrigspolitisk Nævn

Helene Kristensen, Arne Lund, Anne Eriksen, Ole Frank, Jesper Frimann Ljungberg og Finn Lindberg anbefalede denne kommentar

Jf. Arne Lunds indspark, så der ingen kvikke medlemmer af Udenrigspolitisk nævn - og hvis 'kvik' skal forstås som etisk ansvarlig og demokratisk redelig, så skal vi lede efter undtagelser i tinget, for at kunne komme op med sådant fungerende individer. Og dét er tilmed kun periodisk. Elendigheder, så langt høtyvens sigte rækker.

Helene Kristensen, Flemming Berger og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvis Willumsen og Nordqvist havde fortalt om det hemmeligstemplede brev fra FN’s generalsekretær Ban Ki-moon - hvad er så straffen for at bryde deres tavshedspligt?
Ville Løkke Rasmussen ikke have råbt op om, at de var samfundsskadelige osv...
Fx. blev Frank Aaen (EL) først hængt ud for at have givet oplysninger om Jægerbogen. Men det viste sig så at være en falsk oversættelse fra Forsvaret.

John Andersen, Anne Eriksen, Finn Lindberg og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig var det en fejl! Det var en fejl at han blev statsminister, og hvis du har glemt de mange, mange andre fejl af samme karakter, som venstreformanden har begået, kan de friskes op her:
http://politiken.dk/indland/politik/ECE2293289/overblik-her-er-alle-lars...

Philip B. Johnsen

Det racistiske danske Folketing og de underlødige søforklaringer.

Folketinget bomber fortsat Irak og Syrien til ukendelighed, kvinder og børn mister livet og vælges flugten til Europa, er den farlig, menneskerettigheder bliver ikke overholdt i Grækenland, hvor deportation uden mulighed for at søge asyl, er dagligdagen, men overleves Middelhavet, flugten fra den umenneskelig, ulovlig deportation fra Grækenland og nås grænsen til Danmark, mødes krigsflygtninge, som vores danske politikere er så bekymrede for, at de har måtte bombe deres hjemland til ukendelighed i årevis, af fuld forståelse for flygtninges umenneskelige behandling i deres hjemland, af den danske varme og forståelse, af det rummelige demokrat af retsstaten, der beskytter mindretal og overholder alle konventioner.

Fra link:
"Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free, the wretched refuse of your teeming shore, send these the tempest-tost to me...

I'LL lift their wallets, jewels, gold teeth and more!

Lars Løkke Rasmussen Venstre.
Probably the stupidest political party in the world."

It's offensive to compare us to the nazis!

Link: http://www.theguardian.com/commentisfree/picture/2016/jan/26/steve-bell-...

Jørn Andersen

"Den lille svindler" , det er og bliver hans sande natur.

Erik Jensen,
Efter at ha' læst dit link, om Lars Lykketofts mange fejl, -
http://politiken.dk/indland/politik/ECE2293289/overblik-her-er-alle-lars... vil jeg mene at Mogens Lykketoft havde kun delvis ret da han påstod "at Lars Løkke er en lille svindler". Han må være en habituel svindler.

Peter Jensen - ta' nu ikke alle mine illusioner fra mig. Jeg vil jo helst tro, at der dog i det mindste er et par udvalgsmedlemmer, der er kvikke.

Poul Sørensen

Når man udnævner en person som Støjberg, så har man uden tvivl lært at lukke af for de ting man ikke vil høre... ellers havde han aldrig udnævnt Støjberg.