Læsetid: 6 min.

Mafiaen kan også erobre Danmark

3F har anmeldt to italienske virksomheder med underentrepriser på offentlige anlægsarbejder for narkotikasmugling. Men problemet stikker formentlig dybere
I sidste uge politianmeldte fagforbundet 3F to italienske virksomheder, der er underleverandører på metrobyggeriet i København, letbanen i Aarhus og angiveligt også udvidelsen af jernbaneforbindelsen mellem København og Ringsted, for kokainsmugling

I sidste uge politianmeldte fagforbundet 3F to italienske virksomheder, der er underleverandører på metrobyggeriet i København, letbanen i Aarhus og angiveligt også udvidelsen af jernbaneforbindelsen mellem København og Ringsted, for kokainsmugling

Linda Johansen

Indland
4. oktober 2016

Beklagelse

I denne artikel refererer Information Weekendavisen og Fagbladet 3F for, at fagforbundet 3F har politianmeldt to italienske virksomheder, der er underleverandører til metrobyggeriet i København, for kokainsmugling. Hovedentreprenøren på det københavnske metrobyggeri, Copenhagen Metro Team (CMT), der overvejende er ejet af den italienske virksomhed Salini Impregilo, har imidlertid protesteret over indholdet af artiklen og har anmodet om en beklagelse og en afklaring.

CMT skriver: »Artiklen efterlader indtrykket af, at entreprenører på Metro-projektet kan være styret af eller have forbindelse med kriminelle organisationer, der angiveligt blandt andet er involveret i salg af narkotika i Danmark. Artiklen er især baseret på en tidligere artikel i Weekendavisen, som igen primært er baseret på en politianmeldelse fra fagforeningen 3F, der citerede anonyme kilder, som ifølge fagforeningen 3F var tidligere medarbejdere på Metroprojektet.« CMT anfører endvidere, at »udtalelserne fra de indirekte, anonyme og unavngivne kilder«, som politianmeldelsen og medieomtalen er baseret på, »ikke er faktuelt underbyggede, og at Information ikke er bekendt med holdepunkter for rigtigheden heraf.« CMT oplyser desuden, at CMT »selv har taget kontakt til politiet, der på CMTs Camp har foretaget ransagninger, der som forventet ikke har ført til fund af politimæssig interesse, og som heller ikke har underbygget oplysningerne fra 3F«. Endelig anfører CMT, at »oplysningerne fra 3F er svære at undersøge, da de er baseret på fire unavngivne kilder, der ikke ønsker at stå frem eller tage kontakt til politiet.«

Information beklager, at det ikke fremgik tydeligt nok af denne artikel, at der er tale om anklager, hvis troværdighed er uklar. Information mener dog ikke, artiklen efterlader det indtryk, at entreprenørerne på Metro-projektet kan være styret af mafiaen, sådan som CMT anfører. Information beklager desuden den måde, hvorpå Information i artiklen kæder politianmeldelserne sammen med et anonymt brev, som Information modtog i december 2012 »om to mystiske dødsfald på en byggeplads i Syditalien«. Som det fremgår af artiklen, indgår det byggeselskab, der omtales i brevet, i Salini Impregilo-koncernen, og Information burde have indhentet svar fra virksomheden om sagen.

 

Der løber et spor af hvidt pulver fra byggepladser i Danmark til den syditalienske region Calabrien, hvor mafiaorganisationen La ’ndrangheta kontrollerer hele samfundslivet.

I sidste uge politianmeldte fagforbundet 3F to italienske virksomheder, der er underleverandører på metrobyggeriet i København, letbanen i Aarhus og angiveligt også udvidelsen af jernbaneforbindelsen mellem København og Ringsted, for kokainsmugling:

»Vi har gennem længere tid fået oplysninger om, at der foregik alvorlige kriminelle aktiviteter på flere af byggepladserne, og derfor har vi nu valgt at gå til politiet,« udtaler næstformanden for 3F’s Byggegruppe, Palle Bisgaard, til Fagbladet 3F: »Vi går hver dag på pladserne og arbejder på at få et tillidsforhold til arbejderne på de danske metrobyggerier for at sikre, at der er ordentlige løn- og arbejdsvilkår,« tilføjer Bisgaard, »og den kamp bliver ikke nemmere, hvis flere af firmaerne er styret af en dybt kriminel organisation.«

Konkret har 3F modtaget indberetninger om, at forsendelser af kokain bliver transporteret sammen med byggematerialer og omlastet på byggepladser.

Weekendavisen har lavet et flot journalistisk graverarbejde om de politianmeldte virksomheder New World Constructions og Nicofer, der angiveligt har beskæftiget et par hundrede mand på danske byggepladser og deler adresse i et industrikvarter i den norditalienske by Verona: »Ingen af de to firmaer gør meget ud af at reklamere for sig selv,« skriver Weekendavisen, »der er ingen telefonnumre, ingen hjemmesider, ingen mails, der virker.«

Truet til tavshed

Risikoen for mafiainfiltrationer i forbindelse med store offentlige anlægsarbejder er velkendt. Det er vanskeligt at kontrollere, hvem der reelt ejer de firmaer, der får underentrepriser.

I Italien har man et såkaldt antimafia-certificeringssystem i forbindelse med offentlige entrepriser, men det kan selvfølgelig omgås ved hjælp af stråmænd.

I Danmark mangler vi stort set alle de juridiske redskaber til at forebygge mafiakriminalitet og er efterforskningsmæssigt nærmest forsvarsløse uden for det europæiske politisamarbejde som følge af folkeafstemningen om retsforbeholdet i december 2015.

De personer, der står bag de to politianmeldte selskaber, er ifølge Weekendavisen ikke dømt for mafiakriminalitet, men bliver ikke desto mindre i efterretningsrapporter beskrevet som tæt knyttet til nogle af de dominerede familier i ’Ndranghetaen, der betragtes som verdens mægtigste og mest vidtforgrenede forbrydersyndikat.

Bortset fra at undersøge den konkrete mistanke om narkokriminalitet kan dansk politi dog næppe stille meget op.

I politianmeldelsen omtaler 3F de mistænkte virksomheder som »en central del af en større international narkoring«.

At man angiveligt kan købe kokain på danske pizzeriaer er dog ikke det alvorligste aspekt ved mafiainfiltrationerne, men snarere blot et symptom. ’Ndraghetaen har gennem alliancer med latinamerikanske narkokarteller opnået en slags monopol på distributionen af kokain i Europa, men de samfundsmæssige skadevirkninger handler især om forurening af den legale økonomi gennem korruption og hvidvaskning.

Således spørger mafiaeksperter for tiden sig selv, hvorfor f.eks. boligmarkedet i Paris trods den økonomiske krise stadig er så ophedet. Tendensen i mafiaernes ekspansion mod nord går fra kontrol med territoriet, som man kender det i Syditalien, mod kontrol med økonomien.

For at kunne arbejde ubemærket er det i organisationernes interesse at benytte sig af korruption i stedet for vold. Men truslen om vold er altid implicit og tvinger samarbejdspartnere til at adlyde mafiaens tavshedslov, omertà, som 3F helt rigtigt påpeger.

Advarsler og forudanelser

Det er godt, at 3F nu tvinger politiet, politikerne og borgerne til at forholde sig til et alvorligt problem. Men det har ikke skortet på advarsler og forudanelser. Information modtog i december 2012 et anonymt brev, afsendt fra København, med en tekst på italiensk om to mystiske dødsfald på en byggeplads i Syditalien, som vi informerede politiet om.

Det byggeselskab, som omtales i brevet, indgår i Salini Impregilo-koncernen, som også er hovedentreprenør på metrobyggeriet i København.

Politiken har gennem flere år skrevet udførligt om forholdene på de københavnske metrobyggepladser, hvor der har været adskillige eksempler på brud på sikkerhedsreglerne og krænkelser af arbejdstagernes rettigheder. Her i avisen advarede vi i en leder i november 2013 mod at undervurdere problemet.

Politianmeldelsen viser dog også, at mafiaen heldigvis ikke er almægtig. Men for at forstå risikoen bør man se på udviklingen i rige områder i Norditalien, som indtil for få årtier siden ikke kendte til fænomenet mafia.

Gennem især bygge- og renovationsbranchen har de syditalienske mafiaer fået så stor økonomisk vægt, at de også har vundet politisk magt. Og lokale erhvervsdrivende opfatter tilsyneladende efterhånden klanerne som effektive og alsidige servicevirksomheder, der kan bruges til at låne penge, vinde licitationer, inddrive gæld osv. Således svækkes ellers sunde civilsamfunds immunforsvar.

Beklagelse:

Hovedentreprenøren på det københavnske metrobyggeri, Copenhagen Metro Team (CMT), der overvejende er ejet af den italienske virksomhed Salini Impregilo, har protesteret over indholdet af artiklen og har anmodet om en beklagelse og en afklaring.

CMT skriver: »Artiklen efterlader indtrykket af, at entreprenører på Metro-projektet kan være styret af eller have forbindelse med kriminelle organisationer, der angiveligt blandt andet er involveret i salg af narkotika i Danmark. Artiklen er især baseret på en tidligere artikel i Weekendavisen, som igen primært er baseret på en politianmeldelse fra fagforeningen 3F, der citerede anonyme kilder, som ifølge fagforeningen 3F var tidligere medarbejdere på Metroprojektet.«

CMT anfører endvidere, at »udtalelserne fra de indirekte, anonyme og unavngivne kilder«, som politianmeldelsen og medieomtalen er baseret på, »ikke er faktuelt underbyggede, og at Information ikke er bekendt med holdepunkter for rigtigheden heraf.«

CMT oplyser desuden, at CMT »selv har taget kontakt til politiet, der på CMTs Camp har foretaget ransagninger, der som forventet ikke har ført til fund af politimæssig interesse, og som heller ikke har underbygget oplysningerne fra 3F«.

Endelig anfører CMT, at »oplysningerne fra 3F er svære at undersøge, da de er baseret på fire unavngivne kilder, der ikke ønsker at stå frem eller tage kontakt til politiet.«

Information beklager, at det ikke fremgik tydeligt nok af artiklen i Information, at der er tale om anklager, hvistroværdigheder uklar. Information mener dog ikke, artiklen efterlader det indtryk, at entreprenørerne på Metro-projektet kan være styret af mafiaen, sådan som CMT anfører.

Information beklager desuden den måde, hvorpå Information i artiklen kædede politianmeldelserne sammen med et anonymt brev, som Information modtog i december 2012 »om to mystiske dødsfald på en byggeplads i Syditalien«. Som det fremgår af artiklen, indgår det byggeselskab, der omtales i brevet, i Salini Impregilo-koncernen, og Information burde have indhentet svar fra virksomheden om sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mafiaen kan også erobre Danmark?
Og jeg troede det var allerede for længst et faktum.

Men så ser jeg at det faktisk er en anden mafia I skriver om...

Anne Eriksen, Flemming Berger, Jens Falkenberg, Helene Kristensen, Hans Paulin og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Det er et problem der kommer til at gøre mere ondt i længden end indvandring, flygtninge eller terrorister gør. Og alligevel er det et problem vi ikke rigtigt hører om, selvom - eller måske fordi - vores myndigheder stort set er magtesløse overfor det.

Claus Nielsen, Britta Hansen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

"I Danmark mangler vi stort set alle de juridiske redskaber til at forebygge mafiakriminalitet og er efterforskningsmæssigt nærmest forsvarsløse uden for det europæiske politisamarbejde som følge af folkeafstemningen om retsforbeholdet i december 2015."

Mao så hviler der et tungt ansvar på nej-partierne for deres medvirken til, at DK nu ryger ud af Europol. VI kunne sagtens få en parallel-aftale, lød det gang på gang, og en sådan ville ikke være ringere, end hvad vi havde indtil da. Også det viste sig at være bluff og tomme løfter. Men det holder nej-partierne kæft med.
Kun Tulle ristes for åben skærm, mens EL slipper for at blive stillet til regnskab for deres ansvarsløshed mht. retsforbeholdet. Underligt,

@Arne Lund
Nu kræver det jo heldigvis ikke mere end en enkelt folkeafstemning, og så har vi sagt ja til Europol.

Forudsat det kun er Europol vi bliver spurgt om, og at vi ikke samtidig bliver forsøgt narret til at afskaffe retsforbeholdet uden grundig forudgående offentlig diskussion, naturligvis.

Flemming Berger, Henrik Hesselholdt, Hans Larsen, Helene Kristensen, Randi Christiansen, Arne Lund, Janus Agerbo, Bill Atkins og curt jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Det er klart, at hvis New World Constructions og Nicofer ser byggeriet af den københavnske Metro og den aarhusianske letbane som en distributionskanal for kokain, så kan de 2 firmaer afgive underleverandørtilbud, som ingen entreprenør kan konkurrere med.

Hvis hovedentreprenøren desuden bibringes en forståelse af, at det er et tilbud, han ikke kan sige Nej til, så har vi kun set begyndelsen.

Det er svært at se, hvordan man skulle kunne stoppe mafiaens fremtrængen, hvis den ellers skulle have interesse i det danske marked.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Og hvordan er det lige, at Europol ville hjælpe os her? Hvad har den udrettet mod mafiaen i Italien?
Det her drejer sig ikke om, at det danske politi mangler personoplysninger, eller informationer om narkotikaens vej. Vi er for resten heller ikke udelukkede endnu ...
Det drejer sig om, at de store offentlige byggerier bliver udført af meget anløbne firmaer - at de er anløbne, viser sig på mange punkter: Lønningerne, arbejdernes sikkerhed, manglende overholdelse af overenskomster. Det ville bedst bekæmpes med et velordnet samfund, hvor vores - måske lidt sløve, men hæderlige - fagforeninger fik den magt tilbage, de er blevet frataget.
Et samfund, hvor man holdt op med at udlicitere til det billigste firma - tænk, hvis vi havde valgt anderledes, der der sidst blev købt nye tog ...
Denne sag skulle behandles i Danmark, ved danske politikeres vilje til at se på realiteterne i firmaers arbejde - ved at indføre kædeansvar, fx. Så de brådne kar kunne stoppes. Hvis EU skulle blandes ind i det, skulle det være i form af ændrede licitationsregler og bedre beskyttelse af arbejdstagere - så de ikke blev fristede til at se gennem fingre med ulovligheder.
Hvis retsforbeholdet var blevet vedtaget, havde de danske politikere formentlig kunnet tilmelde os CETA uden ny folkeafstemning - prøv at undersøge, hvad det ville betyde ...
Og lad så være med at blande Europol ind i sager, det aldeles ikke har indflydelse på - og prøv at undersøge, hvad de danske politikere har gjort for at få en aftale af en slags ... måske er der ikke så stort et ønske om en aftale fra dansk side? Måske ser man hellere, at man desværre er nødt til at tage en ny afstemning?

Anne Eriksen, Dennis Iversen, Flemming Berger, peter fonnesbech, Hans Larsen, Helene Kristensen, Hans Kvisgaard, Randi Christiansen, Flemming S. Andersen, Torben Bruhn Andersen, Per Meinertsen, Janus Agerbo, Anne Schøtt og curt jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Troels Larsen

Men vi vil jo ikke kun blive spurgt om Europol - Schengen er sammenkoblet.

Thora H.R.
Det her drejer sig ikke om, at det danske politi mangler personoplysninger, eller informationer om narkotikaens vej.
Jeg undrer mig lidt over hvordan du så stråsikker kan påstå dette, men er ellers meget enig i det du skriver.

Mafiaen ligesom de store religioner, står altid stærkest der hvor elendigheden er højest.
Hvis den nu truer med at brede sig i Danmark, så siger det mere om tilstanden af velfærdsstaten end om politi, Europol eller retsforbehold.

Det er en af de mange mørke sider af den neoliberalistiske illusion som neoliberalismens spydspidser slet ikke er intelligente nok til at kunne fatte. De jo ikke i stand til at se længere frem end deres næste selvangivelse.

Helene Kristensen, Jens Kofoed, Randi Christiansen, Arne Lund og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

@Torben Lindegaard
Du har helt ret. De hænger sammen, så vi skal selvfølgelig spørges om de to i en sammenhæng. Hovedsagen er, at man ikke forsøger at snige større ændringer ind ved siden af - såsom en afskaffelse af retsforbeholdet.

Jeg tror stadig det vil blive et temmelig komfortabelt "ja" til Europol og Schengen. Og selv, hvis man ikke er sikker på et ja, så bør man da høre befolkningen ad alligevel? Vi er trods alt endnu ikke blevet spurgt om dette.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Curt Jensen: Tjah, det kan da gerne være, at det danske politi mangler oplysninger - der udtrykte jeg mig upræcist - men det er i så fald ikke, fordi vi er udelukkede fra Europol - for det er vi ikke endnu.

Mafiaen har i Syditalien haft sin udbredelse, fordi der har været en alarmerende mangel på stat. Det bliver interessant at se, hvor meget de kan klare sig her, hvor der er en helt anden styrke i staten.

Jens Erik Starup

Ja, David Zennaro. Udbredelsen skyldes vist også, at nogle politikere ikke er de helt store modstandere af mafiaen.

Først det lidt formelle. Weekendavisen skriver, at de to italienske firmaer ikke har websites. Det er ikke korrekt: http://www.nicofer.it/azienda/ og http://infobel.com/it/italy/new_world_construction_srl/crotone/IT1047074...'

Jeg tror ikke, at hvis - hvis - de to firmaer fungerer som skalkeskjul for distribution af dope, at de så kun virker her i landet, mon de så ikke også vil være aktive i andre EU-lande? Andet ville være underligt.

Philip B. Johnsen

Mafia.
Privatisering af vital infrastruktur er et typisk mafia selskabstømmer tricks, i det kriminelle økonomiske miljø, kaldes det for beskyttelses penge forretning.

Hvis de private ejere truer med, at skader infrastrukturens kvalitet, udbredelse eller pris, hvis der ikke ydes statsligt tilskud til ejerne, typisk til ikke overskudsgivende yderområder, må folketinget alvorligt overveje kravet og konsekvenserne fordi, hvis ikke staten bøjer sig, kan de private ejere ty til misligholdelse af infrastrukturen og samtidig forsøge, at få trukket penge ud af selskabet, for på sigt bevist at vælger, at går fallit.

Afpresningen virker ved at, skal staten uanset om de betaler penge til de private som forlangt, eller undlader at betale, med trussel om de private vil ty til misligholdelse og muligvis prisstigninger, underforstået at de private vil kunne gå fallit, så vil staten blive tvunget til, at overtage forretningen og udbedre alle skaderne og det for skatteydernes regning, hvis de private ejere går fallit.

Det er derfor, det kaldes vital infrastruktur.

Flemming S. Andersen

Der er ikke plads til den Italienske mafia kommer her.

Ikke uden modstand og kamp fra den der er her allerede.

Konkurrencestat??

Randi Christiansen

Det er, hvad der kommer ud af at se på pris i stedet for kvalitet. Og globale udbud? Vor frue på lokum, hvordan skulle virksomheder, der har rod i det italienske mafiøse system kunne kontrolleres af danske instanser? Det er jo håbløst, og endnu et eksempel på et dysfunktionelt eu design og een af mange grunde til, at så mange stemmer nej til eu i sin nuværende form. Sørgeligt fordi europæisk samarbejde er et imperativ.

Og blev man klogere efter ic 4 togskandalen? Som kostede danske skatteydere mere end kontanthjælpsreform og topskattelettelser tilsammen. Dumhed og/eller korruption. Det er tydeligt.

Skal vi virkelig have krig, før folk ligesom efter ww2 vågner en lille smule op til samarbejdets væsen og bydende nødvendighed? Tilbedelsen af konkurrencestaten er een af tidens helt store synder (ordet 'synd's etymologiske oprindelse er 'at ramme ved siden af') Et fejlskud af så store dimensioner, at de ansvarlige ikke fatter det. Vi lever i et univers, der er så stort og indtil videre ubegribeligt, at det stupide hovmod, som visse gebærder sig med, er lige så ubegribelig primitivt.

Verdenssamfundet trænger til en time out på den terapeutiske briks i det psykodynamiske rum, så de to hjernehalvdele kan lære at arbejde bedre sammen. Det ser nu ud som om, at det kan videnskabeligt bevises, at psilocybin og andre bevidsthedsudvidende stoffer, kan være til stor hjælp. (Erritsøe, lone frank, 24/7).

En påtrængende opgave hvis det skal lykkes at finde et andet bosted i kosmos inden den blå planet af en eller anden grund ikke længere er en mulighed.

curt jensen, Claus Nielsen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Morten Beiter har for nylig udgivet "Mafiaen kommer": https://www.saxo.com/dk/mafiaen-kommer_morten-beiter_haeftet_9788702167511

Ja, Arne Lund. Naturligvis er Mafiaen for længst ankommet i Europa. Den har ifølge tyske dokumentarer udbredt sig magtfuld i Tyskland. Især efter genforeningen, hvor en stor del af genopbygningen af infrastrukturer, huse, pladser osv. blev brugt at Mafiaen til at bedrive storstilet hvidvaskning af kriminelle penge. Pizzeriaer mv. blev brugt som legale adresser og opholdssteder for medlemmerne, hvor 20 og flere personer havde adresse på et enkelt værelse...

Der er også flere mord, som henregnes Mafiaen. Underligt, at de angiveligt først nu udvider deres areal nordpå.

Et andet område, hvor vi herhjemme snorksover og uden belæg altid tror på det bedste i mennesker, selv mafiøse italienere - snak med tyskerne og hør lidt om mafiaens huseren dernede - 'kommer snart i deres teater' ...

I min tid i den rådgivende ingeniørbranche kaldte vi fænomenet 'den sicilianske bagermester', der mange gange dukkede op i forbindelse med store udbud af anlæg eller systemer - men det burde man efterhånden have fundet ud af - alle de EF-lovlydige danskere ...

Randi Christiansen, Flemming Berger, Claus Nielsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar