Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ny svensk samtykkelovgivning er først og fremmest signallovgivning

En enig Riksdag er klar til at gøre det stafbart, hvis sex sker uden samtykke. Men ifølge formand for udvalget bag anbefalinger til den nye lov vil det ikke føre til, at flere stilles for retten i voldtægtssager. Sigtet er i høj grad pædagogisk. S afviser at kopiere svensk lov
Efter flere års debat ønsker komiteen og en enig svensk Riksdag at skabe nye normer for, hvad der er okay sex i et moderne og ligestillet samfund.

Efter flere års debat ønsker komiteen og en enig svensk Riksdag at skabe nye normer for, hvad der er okay sex i et moderne og ligestillet samfund.

Jens Dresling

Indland
10. oktober 2016

Den svenske Riksdag skærper nu kravet om samtykke i voldtægtssager, som flere oppositionspartier i Danmark også har talt for. Sverige er på vej til at indføre et krav om, at sex skal være frivilligt og ske ved samtykke.

Det var beskeden, da justitsminister Morgan Johansson (S) præsenterede den såkaldte Sexualbrottskommitts anbefalinger til en ny voldtægtslovgivning.

Efter flere års debat ønsker komiteen og en enig svensk Riksdag at skabe nye normer for, hvad der er okay sex i et moderne og ligestillet samfund. Og som ordføreren Annika Hirvonen Falk fra Miljöpartiet, der har deltaget i komiteens arbejde, ifølge Aftonbladet sagde ved fremlæggelsen:

»Forslaget kommer virkelig til at have en effekt, både når det kommer til, hvad der er kriminelt, og på samfundets normer.«

Men, understreger højesteretsdommer og formand for komiteen, Mari Heidenborg, den nye lovgivning vil højst sandsynligt ikke føre til, at flere voldtægtssager bliver ført ved retten.

»Det skal blive tydeligere i loven, at sex skal ske frivilligt. I dag kræver svensk lov, at gerningsmanden har benyttet sig af tvang eller har udnyttet, at ofret har været i en situation, hvor han eller hun ikke har kunnet sige fra. Men vi kommer ikke til at dømme flere med den nye lov. For det handler om kravet til bevisbyrden, og der bliver ikke tale om at lempe det på nogen måde,« siger Mari Heidenborg.

Der har været sager i Sverige, hvor der har været tale om ufrivillig sex. Men eftersom gerningsmanden ikke har anvendt vold eller udnyttet en situation, har man ikke kunnet dømme for voldtægt, men for en betydelig mindre forseelse. Der kan straffen nu skærpes, men selve samtykkeloven har i højere grad et pædagogisk sigte, forklarer højesteretsdommeren.

Nedprioriteres

»Vi mener, at det er værdierne for, hvad der er god sex, der skal gøres tydeligere. Det er også en form signallovning, som man på sigt kan forestille sig fører til færre seksuelle overgreb. Loven kan til gengæld føre til hårdere straffe. Mens det snarere er bedre politiudredningsarbejde, der skal til, hvis man vil have, at flere sager skal føres ved retten,« siger hun, og peger på, at der her findes et stort »forbedringspotentiale« inden for det svenske politi. Avisen Dagens Nyheter har tidligere afdækket, hvordan politiarbejdet med seksualforbrydelser i Sverige bliver nedprioriteret.

Men Mari Heidenborg forklarer også, at det er de svenske domstoles opgave med den nye lov at sikre, at forklaringsbyrden ikke kommer til at ligge hos den anklagede i voldtægtssager, i form af at han eller hun skal bevise, at der har fundet et samtykke sted.

Komiteen har i forbindelse med deres rapport foretaget en del internationale sammenligner og i den forbindelse skelet meget til Skotland, som er gået fra en tvangsbaseret lovgivning til en lovgivning, der baserer sig på frivillighed.

»Vi har talt med både med organisationer, der repræsenterer ofre, med forsvarsadvokater og anklagere. Og det entydige svar var, at det ikke har ført til omvendt bevisbyrde,« siger Mari Heidenborg.

Desuden bliver seksuelle overgreb nu defineret som handlinger, der også indbefatter f.eks. analsex og ikke kun vaginalt samleje, samtidig er loven gjort så kønsneutral som muligt.

»Det er lovgivning, der skal afspejle et moderne og ligestillet samfund, hvor man får absolut beskyttelse af sin seksuelle integritet. Hvis man ikke vil have sex, skal det respekteres, ellers er det en forbrydelse. Der går vi et skridt videre. Man skal ikke have gjort modstand,« siger Mari Heidenborg.

De danske socialdemokrater, der tidligere har været fremme med ønsker om at skærpe samtykket i dansk lovgivning, vil imidlertid ikke følge deres svenske kollegers eksempel, siger partiets retsordfører Trine Bramsen.

»Hvis der f.eks. har været tre om en voldtægt, så mener vi, at det skal være en skærpende omstændighed, at der ikke har været et samtykke. Det er markant forskelligt fra det svenske forslag. Og vi mener, at vores ikke er bare symbolsk, fordi man vil kunne dømme i sager med flere gerningsmænd, hvor det ikke tidligere har talt til offerets fordel, at der skal have været indhentet samtykke,« siger Trine Bramsen.

Hun er enig i, at det kan være vigtigt fra samfundets side at signalere, hvad man mener er normer for okay sex.

»Men jeg tror, man skal have fat i andre redskaber end lovgivning, som f.eks. oplysningskampagner og fokus, f.eks. i folkeskolen, på, hvordan man indgår i seksuelle relationer med hinanden,« siger Trine Bramsen.

Kvindens opførsel

En af de stærkeste indvendinger mod samtykkelovgivning er, at det kan føre til urimeligt fokus på kvindens handlinger og opførsel. Men det mener højesteretsdommeren heller ikke vil blive tilfældet:

»Problemet er, at det allerede er sådan, og det kan ikke blive særlig meget værre. Ifølge de skotske erfaringer er det præcis, det der er sket. Der er ikke kommet mere fokus på kvinderne end før. Det var slemt før, og er det også nu,« siger Mari Heidenborg og henviser desuden til, at der også er forslag om bedre støtte til ofrene.

»Og vi har også forslag til selve domstolsprocessen, så dommerne bliver gjort ansvarlige for, spørgsmål til kvindelige ofre, der ikke relevante. Men hvor der nu er det krav om, at frivilligheden skal udtrykkes positivt, så vil der tværtimod være endnu større krav til manden om, at han skal forklare, hvorfor han troede, at ofret var med frivilligt, og hvordan den frivillighed blev udtrykt. I sidste ende er det jo ofte ord mod ord, og det vil det også være efter en sådan lov bliver indført,« siger den svenske højesteretsdommer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Sørensen

Jeg måtte lige checke kalenderen for at se om det var første april.... selvfølgelig skal man samtykke.