Nyhed
Læsetid: 5 min.

På de sikrede institutioner anbringes seksuelt krænkede piger sammen med voldtægtsforbrydere

Mange af de sociale anbringelser er psykisk sårbare piger, der har været udsat for fysiske eller seksuelle krænkelser. De bor på de sikrede institutioners afdelinger med drenge, der er dømt for vold eller voldtægter. Det er et miljø, som risikerer at skade pigerne yderligere, mener forsker
Indland
15. oktober 2016

Danmarks otte sikrede institutioner for kriminelle børn og unge må i stigende grad tage vare på psykisk sårbare piger, der anbringes til pædagogisk observation eller efter ’farlighedskriteriet’, fordi de er i akut fare for at skade sig selv eller andre.

De har ikke begået noget ulovligt, men har typisk en historik med at stikke af fra åbne bosteder, hvorfor frihedsberøvelse skønnes at være nødvendig.

Mange af pigerne har været udsat for fysiske eller seksuelle overgreb, men anbringes alligevel på afdelinger med drenge, der er dømt eller tiltalt for vold eller voldtægter. Af frygt for nye overgreb mandsopdækkes pigerne derfor konstant af personalet, som også forbyder tøj som nederdele og shorts af frygt for, at det kan virke »seksuelt opstemmende« på drengene.

Det forklarer antropolog Ann-Karina Henriksen. Hun har i forbindelse med sin postdoc på Aalborg Universitet foretaget 300 observationstimer på de sikrede institutioner og interviewet både ansatte og ’indsatte’, herunder 12 piger. 10 af dem boede alene på afdelinger, som ellers kun var befolket af drenge.

»Der er et paradoks i, at man anbringer pigerne for at beskytte dem mod sig selv, men så placerer dem sammen med fem 17-årige drenge, som personalet så skal beskytte pigen imod. De har konstant ’bodyguard’ på, og de er udsat for en mistænkeliggørelse af deres seksualitet fra personalets side,« mener Ann-Karina Henriksen.

Læs også: Sårbare unge anbringes sammen med kriminelle

I en endnu ikke udgivet forskningsrapport beskriver hun personalets indgreb i pigernes handlefrihed:

»Ofte blev de [pigerne] placeret i rum ved siden af kontoret eller køkkenet, drengene fik forbud mod at blive på pigernes værelse, og man sikrede sig, at personalet altid var til stede sammen med pigerne i fællesarealerne.«

Frivillig eller ufrivillig seksuel aktivitet er derfor en sjældenhed, men mandsopdækningen fra de ansatte har ifølge Ann-Karina Henriksen konsekvenser.

»Det kan føre til en isolation og en følelse af ikke at passe ind, hvilket ikke gavner deres behandling,«

I 2015 var i alt 52 piger og 475 drenge i kortere eller længere perioder anbragt på et af Danmarks otte sikrede ungdomsinstitutioner. Det er første år, Danske Regioner har udarbejdet en oversigt fordelt efter køn.

Ikke vise bryster

Ann-Karina Henriksen har skrevet to forskningsrapporter på baggrund af sine observationer, som aktuelt er under peer review hos de videnskabelige tidsskrifter Gender & Society og Youth & Society.

Information har læst de foreløbige udkast, hvor flere af pigerne og de ansatte udtaler sig anonymt.

»Du skal ikke udstille dig selv, vise dine bryster og sådan. Jeg mener, det er hårdt for drengene at være herinde og se den slags ting,« siger 17-årige Petra eksempelvis om tøjreglerne, som forbyder nederdelsskørter, shorts, ærmeløse toppe samt tætsiddende eller gennemsigtigt tøj.

En anden af de interviewede piger beskriver, at hun fik konfiskeret stort set hele sin garderobe, fordi personalet »tænkte, at det kunne tiltrække drengene på en måde«.

I sine rapporter beskriver Ann-Karina Henriksen et miljø, hvor personalet kun sjældent skrider ind over for drengenes verbale og nonverbale tilnærmelser.

Personalet fokuserer alene på at stoppe overgreb, men arbejder ikke pædagogisk med at lære de unge at have »normal, ikkesexistisk kontakt på tværs af kønnene«. En afdelingsleder forklarer i rapporten, at kulturen på institutionen gør det svært at indføre i praksis:

»De andre [ansatte] vil nok sige, at drengene afskyr pigerne, de ser ned på dem, og de distancerer sig fra dem. De vil relatere til dem seksuelt som objekter, men ikke følelsesmæssigt.«

Institutionel uenighed

Information har talt med tre forstandere, der repræsenterer fire af Danmarks otte sikrede ungdomsinstitutioner, om Ann-Karina Henriksens observationer. De mener grundlæggende, at pigerne har gavn af at blive anbragt.  

»Jeg synes faktisk, de piger, vi har arbejdet med gennem de sidste år, har fået en stor succesoplevelse ud af det. Det er ofte piger, som har tendens til at flygte fra problemerne, i stedet for at møde dem,« siger Stevnsfortets forstander Peter Jørgensen.

»Sådan har de reageret andre steder i systemet, men her er der et hegn omkring, så de kan ikke løbe væk. Det giver os tid til at levere en indsats, der gør en forskel.«

Han advarer mod at sammenligne forholdene på institutionen med verden udenfor, eftersom der er tale om børn med »stærk dyssocial adfærd«, der »ofte har oplevet svigt og krænkelser i barndommen, og som kan være misbrugere eller akut selvmordstruede«.

»Vi er ikke betjente, men selvfølgelig passer vi ekstra godt på pigerne. Det er ud fra en erfaring om, at de ofte er ude af stand til at passe på sig selv, og den seksualiserende adfærd er måske også et produkt af det. Jeg vil hellere beskyldes for at overbeskytte, end jeg vil ringe hjem til en mor og fortælle, at hendes datter er blevet gravid, mens hun var på Stevnsfortet,« siger han.

Forstanderinde Tina Maria Larsen fra Kompasset genkender problematikken, at pigerne ofte er eneste pige på drengeafdelinger, som det er tilfældet med 10 af de piger, Ann-Karina Henriksen har interviewet. Tina Maria Larsen ønsker dog ikke at placere pigerne entydigt i en offerrolle.

»Lige så ofte er vores personale inde og beskytte drengene mod pigerne. De er ofte mere udviklede og forstår det seksuelle spil, som drengene ikke er ret bevidste om.«

De kønsmæssige forskelle ser hun dog kun som et mindre problem i forhold til de voldsomme udfordringer, de anbragte kommer med.

»Du må tænke på, at vi skal kunne rumme det hele. Vi har både den klassiske dreng, som har været med i en gruppevoldtægt. Men også den mentalt retarderede dreng, som er yderst sårbar og skrøbelig.«

Antropolog Ann-Karina Henriksen er enig med forstanderne i, at der også gøres meget godt for pigerne på de sikrede afdelinger.

»Mange af pigerne har helt afgjort stor gavn af opholdet, det er jeg ikke i tvivl om. Det, jeg slår ned på, er de uhensigtsmæssige praksisser, jeg har set under min observation, og de tilfælde, hvor pigerne ikke hjælpes. Derfor er vi nødt til at have en debat om, hvorvidt det her er den rigtige måde at anbringe pigerne på.«

Læs også: Svar fra Danske Regioner: ’Det er synd for de unge’

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Erik Nielsen

Institutionsledernes respons på postdoc'en, synes nuanceret og virkelighedsnær, og dermed står sidste halvdel af artiklen i virkeligheden stærkest.

Der er for eksempel en vis ironi i dette udsagn fra rapportens forfatter : "(man) placerer dem sammen med fem 17-årige drenge, som personalet så skal beskytte pigen imod. De har konstant ’bodyguard’ på, og de er udsat for en mistænkeliggørelse af deres seksualitet fra personalets side," mener Ann-Karina Henriksen.

Jeg mener, hvilket køn bliver mistænkeliggjort for sin seksualitet i udtalelsen selv? Antyder den, at fem 17-årige drenge formentlig er fem potentielle seksualforbrydere?

Responsen er heldigvis nuanceret:

»Lige så ofte er vores personale inde og beskytte drengene mod pigerne. De er ofte mere udviklede og forstår det seksuelle spil, som drengene ikke er ret bevidste om.« (...)
»Du må tænke på, at vi skal kunne rumme det hele. Vi har både den klassiske dreng, som har været med i en gruppevoldtægt. Men også den mentalt retarderede dreng, som er yderst sårbar og skrøbelig.«

Søren Kristensen

Jeg synes det synd for umodne syttenårige drenge, at de skal være sammen jævnaldrene piger, der ikke gider/kan/må bolle med dem. Derfor går jeg i et vist omfang ind for drengeskoler og pigeskoler. Pigeskolerne kunne så være for de piger der enten kan lide drengene lidt for godt eller helst bare er fri for dem. Der burde kort sagt være nogle flere valgmuligheder.

Der er tale om unge med mange problemer - psykiske/ traumer. Lad være med at gøre det til et spørgsmål om at nogen skal bolle eller ej.
Det har ikke noget med det her at gøre...

Jens Erik Starup

Man kan da godt tvivle på, om psykisk syge har gavn af at opholde sig sammen med kriminelle.
Man kan vel også godt stille spørgsmålstegn ved, om kriminelle har gavn af at være sammen med kriminelle.

Søren Kristensen

Kriminalitet har ingen selvstændig værdi og ingen har, alt andet lige, gavn af at være sammen med kriminelle for kriminalitetens skyld. Men derfor kan kriminelle godt have andre sider, som kan være befordrende i et samspil, herunder med bl.a.psykisk syge. Det kræver bare at kriminaliteten er under kontrol og ikke får lov til at dominere spillet. Og for at det kan finde sted kræves sikkert enorme ressourcer og derfor var det måske nærliggende at sortere lidt i klientellet, inden man stuver folk sammen.Man kommer jo ikke uden om at lige børn leger bedre end skæve, i det lange løb, selv om de måske ikke griner så meget og lige så fjoget.