Læsetid: 1 min.

Nu satser regeringen på Europol-light

7. oktober 2016

Det er ikke muligt for Danmark at få en parallelaftale med EU og derved forblive et fuldgyldigt medlem af det europæiske politisamarbejde, Europol, konkluderer regeringen. Derfor vil den nu arbejde på at få en mindre særaftale. Det siger udenrigsminister, Kristians Jensen (V), til Politiken.

»Det er simpelthen ikke juridisk muligt at finde grundlaget for at være helt og fuldt med. Så må vi jo finde det juridiske grundlag, der gør, at vi kan være så meget med i den operative del som muligt,« siger han.

Den 3. december sidste år stemte danskerne nej til at skifte retsforbeholdet ud med en tilvalgsordning. Og netop på grund af retsforbeholdet vil det ikke længere være muligt for Danmark at være en del af Europol, når politisamarbejdet den 1. maj 2017 overgår til at blive et overstatsligt samarbejde.

Med et light-medlemskab af Europol håber regeringen, at Danmark fortsat kan søge i Europols database, som dansk politi benytter cirka 70.000 gange om året.

Lektor i EU-ret ved Syddansk Universitet Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen siger til Politiken, at der er nogle få muligheder for, at Europol vil dele data med Danmark, ligesom de gør med tredjelande som f.eks. Norge. Men han er yderst skeptisk over for, at Danmark vil blive betragtet som et tredjeland af EU-Kommissionen.

»Så alt i alt er det min opfattelse, at det er et håbløst projekt, ministeren nu har gang i. Hvis vi skal deltage i Europol, kan det kun ske ved at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning,« siger forskeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Vi - HAR SAGT NEJ - til en tilvalgsordning. Basta. Retsforbeholdet består! (Gud ske lov!)

Mon ikke den light model der her beskrives, i virkeligheden svarer til - hvad der forventedes af en parrallelaftale.

Nejsigerne på venstrefløjen, ønsker ikke at EU udvikler sig til en POLITISTAT.

Grænseoverskridende kriminalitet bør Interpol tage sig af, foruden det politisamarbejde som vi nu formentlig kan få del i på linje med Norge o.a. lande.

Danskere ønsker mindre EU - ikke mere.

God dag der ude

Torben Lindegaard

@John Christensen

YES, vi må klare os uden databaseadgang - sådan er det bare.

Jeg er klar til at fjerne hele retsforbeholdet; men jeg stemmer NEJ til alle de lidt for smarte opt-in forslag.

Måske bør der her gøres opmærksom på, at det retslige forbehold ikke er et enkelt parameter, men en hel gruppe af forskellige retslige forbehold.

Et sted i demokratiets "dunkle baggård" var det faktisk danske politikere alene, der selektivt havde plukket enkelte forbehold ud til folkeafstemning, - i øvrigt uden at gøre opmærksom på de andre retslige forbehold, som man ikke ønskede debat omkring.

Men her fanger demokratiet trods alt, for man kan jo ikke se bort fra, at vælgerne faktisk har stemt for at beholde de retslige forbehold, der blev stemt om.

Men hvis man absolut vil gå imod befolkningens demokratiske ønske, kan man da bare bede Kristian Thulesen Dahl, og at fixe det. For han lovede trods alt jo vælgerne, at det ville være ganske let at opnå en aftale, selv om man ved afstemningen evt. valgte at stille sig udenfor samarbejdet.