Nyhed
Læsetid: 6 min.

Socialdemokratiets højredrejning er enestående i Europa

Socialdemokratiet er rykket længere mod højre i deres udlændingepolitik end mange af deres europæiske søskendepartier, vurderer forskere. Men det varer måske ikke længe, inden socialdemokraterne over hele Europa følger trop
For nyligt udtalte Mette Frederiksen, at Socialdemokratiet har et »utroligt godt og tillidsfuldt samarbejde med Dansk Folkeparti«. Og den højredrejning, som Socialdemokratiets udlændingepolitik har undergået, er en af de mest markante i europæisk sammenhæng, vurderer adjunkt ved Aarhus Universitet Christoph Arndt, der har forsket i europæiske socialdemokratier.

For nyligt udtalte Mette Frederiksen, at Socialdemokratiet har et »utroligt godt og tillidsfuldt samarbejde med Dansk Folkeparti«. Og den højredrejning, som Socialdemokratiets udlændingepolitik har undergået, er en af de mest markante i europæisk sammenhæng, vurderer adjunkt ved Aarhus Universitet Christoph Arndt, der har forsket i europæiske socialdemokratier.

Rene Schutze

Indland
19. oktober 2016

Socialdemokratiets udlændingepolitik har taget et stort skridt mod højre. Gennem det seneste år har de stemt for 37 udlændingestramninger mod Venstres 36, og for nyligt udtalte Mette Frederiksen til Politiken, at Socialdemokratiet har et »utroligt godt og tillidsfuldt samarbejde med Dansk Folkeparti«.

Og den højredrejning, som Socialdemokratiets udlændingepolitik har undergået, er en af de mest markante i europæisk sammenhæng, vurderer adjunkt ved Aarhus Universitet Christoph Arndt, der har forsket i europæiske socialdemokratier.

»Hvis du ser på de stramninger, som Socialdemokratiet har været med til at gennemføre, så er det en hel del. Jeg kan ikke komme i tanke om andre lande, hvor man ser socialdemokrater være så villige til at understøtte borgerlige partier i stramninger af indvandringslove og asyllovgivning.«

Det synspunkt bakkes op af Pontus Odmalm, der er seniorforsker ved institut for internationale relationer på University of Edinburgh. For nok er Socialdemokratiet langt fra de eneste socialdemokrater i Europa, som har strammet deres udlændingepolitik over de seneste år, men de er alligevel noget særligt.

»Dansk politik er lidt af en afviger i europæisk sammenhæng, fordi den radikale højrefløj har været så succesfuld og i så høj grad har formået at ændre udlændingepolitikken. Derfor adskiller de danske socialdemokrater sig også fra eksempelvis andre nordiske lande. Socialdemokraterne i Sverige og Finland forsøger stadig – i hvert fald på papiret – at fremme en blødere udlændingepolitik og har en mere multikulturel tilgang,« siger Pontus Odmalm.

Socialdemokratiets markante højredrejning skyldes ifølge forskerne den helt unikke position, som Dansk Folkeparti har i dansk politik. For hvor Sverigedemokraterna først kom ind i Riksdagen i 2010, og Alternative für Deutschland først blev stiftet i 2013, så har Dansk Folkeparti tiltrukket vælgere fra Socialdemokratiet gennem mere end 20 år.

»Socialdemokraterne er rykket længere mod højre end mange af deres europæiske søskendepartier, men det er også det land, hvor udfordringen har været størst og mest veletableret. I mange andre lande har de højrepopulistiske partier været langsommere om at etablere sig og været mere flygtige, end tilfældet har været i Danmark,« forklarer Christoffer Green-Pedersen, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Et af de lande, som Danmark bedst kan sammenlignes med, er ifølge flere af forskerne Østrig. De østrigske socialdemokrater (SPÖ) har en lang tradition for at samarbejde med det højrenationalistiske parti Frihedspartiet. Op gennem 1980’erne sad de i regering sammen, og i 2015 indgik SPÖ i en koalitionsregering med Frihedspartiet i delstaten Burgenland.

Danmark som frontløber

Det er ikke kun i Danmark, at socialdemokratiets vælgere vandrer mod højre. Over alt i Europa klør socialdemokrater sig i nakken over flygtningespørgsmålet. For hvordan kombinerer man en ideologi om solidaritet og omsorg for de svageste i samfundet med en stram politik over for mennesker på flugt?

Efter flygtningekrisen sidste sommer har man ifølge Pontus Odmalm kunnet iagttage et næsten identisk skifte over alt i Europa i retning mod en mere restriktiv asylpolitik. Selv Sveriges Socialdemokratiske Arbejderparti og SPD i Tyskland er begyndt at stramme på udlændingeområdet. Men der er også nogle socialdemokrater, som går mod strømmen.

»Labour i Storbritannien trækker i den modsatte retning. Det hænger sammen med valget af Jeremy Corbyn som ny partileder, som jo går ind for en reel venstrefløjskurs. Han kæmper mod kapitalisme, er meget åben over for asylansøgere og mener, at man skal udvise solidaritet med den tredje verden. Det ser man ikke i mange andre socialdemokratiske partier,« vurderer Christoph Arndt.

Hvor meget de enkelte socialdemokratiske partier drejer til højre afhænger blandt andet af, hvor godt højrepopulismen trives i det pågældende land, forklarer Susi Meret, der er lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet. De højrepopulistiske partier i for eksempel Holland, Tyskland, Sverige, Østrig, Frankrig, England og Norge har alle været gode til at appellerer til en vælgergruppe, som traditionelt har stemt socialdemokratisk. Men ingen steder har et parti slået så grundigt rod, som i Danmark.

»Det er min fornemmelse, at i Danmark har Socialdemokratiet rykket sig længere til højre end de andre europæiske lande. Men det er jo et ret komplekst spørgsmål, fordi der er forskellige kontekster i alle lande. Men det er klart, at i takt med at DF bliver mere og mere normaliseret som parti, bliver det mindre problematisk for de andre partier at følge trop.«

Netop på grund af Dansk Folkepartis lange historie mener Susi Meret, at Danmark er interessant at undersøge. For de politiske dynamikker, som vi har set i Danmark i gennem de sidste 20 år, kan være et forvarsel om, hvad vi kommer til at se i andre europæiske lande over de næste år.

»Danmark udgør en interessant case, fordi DF blev stiftet tidligere end andre lignende partier rundt om i Europa. De havde fra start en dagsorden, som handlede om at bevare velfærdsstaten. Og det er netop det, der kan udgøre en trussel for socialdemokratierne.« 

Også Pontus Odmalm mener, at Danmark kan være et godt sted at kigge hen, hvis man vil have en fornemmelse af, hvordan socialdemokratier rundt om i Europa vil udvikle sig over de kommende år.

»Danmark kan være et meget tidligt eksempel på en general tendens I Europa. Det kan tænkes at andre lande vil følge samme vej som Danmark i fremtiden. Men det er svært at sige, fordi tingene ændrer sig så hurtigt for tiden. Sidste år bød Tyskland og Sverige asylansøgere velkommen, og nu har de indført grænsekontrol.«

Stor opbakning til det socialdemokratiske projekt

At Socialdemokratiet og andre socialdemokratiske partier rundt om i Europa taber stemmer til højrefløjen, skal dog ikke ses som et udtryk for, at der ikke længere er opbakning til det socialdemokratiske projekt om velfærdsstaten, vurderer lektor ved institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved Roskilde Universitet, Flemming Juul Christiansen.

»Vælgerforskning viser, at der er stor opbakning til en position, som forener det klassiske velfærdssamfund med en stram udlændingepolitik. Det har DF gjort i mange år, og det forsøger Socialdemokratiet også at gøre nu,« forklarer Flemming Juul Christiansen.

Problemet for socialdemokratierne er ifølge Pontus Odmalm, at de vælgere, som går ind for en stram udlændingepolitik, foretrækker at stemme på de partier, som hele tiden har påpeget problemet. For hvor partier som Dansk Folkeparti, Alternative für Deutschland og Sverigedemokraterna har udlændingespørgsmålet som en del af deres DNA, så er udlændingepolitik traditionelt ikke er noget, som har optaget socialdemokrater særlig meget. Men i takt med at det er blevet tydeligt, at indvandring er et emne, som er vigtigt for vælgerne, er de blevet nødt til at forholde sig til det.

»Partier er nødt til at reagere på de spørgsmål, som er vigtige for vælgerne. Men der er mange partier, som har svært ved at komme op med en fortælling, som passer sammen med, hvem de er som parti. Partier på venstrefløjen taler typisk om solidaritet og en gavmild velfærdsstat, og det har de svært ved at få til at passe sammen med nogle af de udfordringer, som indvandring medfører, i form af arbejdsløshed og adgang til velfærdsgoder,« siger Pontus Odmalm.

Konsekvensen af Socialdemokratiets nye stramme udlændingepolitik er ifølge Pontus Odmalm, at der reelt ikke længere er nogen diversitet i de store danske partiers udlændingepolitik.

»Der er ikke noget valg i Danmark, fordi valget står mellem stram og mere stram. Så hvis du som vælger gerne vil have en blødere udlændingepolitik, så er du nødt til at gå til et af de mindre partier.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mette Frederiksens og Sass Larsens højredrejning er gennemført usympatisk, for den er taktisk bestemt. SD viger ikke tilbage for at krybe til køjs med DF for at komme tilbage til magten, intet er partiet helligt.

Mon SF og EL er i stand til at opsamle de SD-vælgere og -medlemmer, der ikke vil være med til partiets voldsomme højredrejning? Eller vil de pågældende flakke hjemløst omkring?

Torben Bruhn Andersen, Wilhelm May, Hans Larsen og Martin Madsen anbefalede denne kommentar

Socialdemokraterne har svigtet alt hvad de stod for, og burde tage et mere passende navn. Altså et hvori bder ikke indgår 'social'

S som avantgarde - hvem havde lige set det komme ...

Helt ærligt så tyder opinionstallene ikke på at vælgerne løber skrigende væk bare fordi Socialdemokraterne har opdaget virkeligheden.

Finn Thøgersen, Hans Aagaard, Lasse Reinhold, Britt Kristensen, Bjarne Frederiksen og Jørgen M. Mollerup anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Hvor meget afviger Socialdemokratiets indvanderpolitik fra det, som Anker Jørgensen stod for?
Der var i dette spørgsmål stor afstand mellem Anker Jørgensen og akademikersocialisten Svend Auken.

Finn Thøgersen, Hans Aagaard, odd bjertnes og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar

Socialdomokratiet er måske ved at komme ned på gulvet... nu skal de virkelig være på vagt for ikke at skride i populismens brækklatter.

Anker indførte indvandrerstop i de tidlige halvfjerdsere.

Philip B. Johnsen

"Danmark kan være et meget tidligt eksempel på en general tendens I Europa."
Det står der virkelig 'en tendens', så bliver det ikke meget mere overfladisk.

Tendensen er et meget tidligt eksempel på ingen lyst til at håndtere de underliggende problematikker.

Hvis EU vil begrænse tilstrømning af immigranter fra Afrika, må EU give adgang til EU med fairhandels aftaler mm.

Fairhandel skal generelt etableres på længdekredse og ikke breddekredse, det løser befolkningstilvækst og immigration problematikker og skaber ikke samtidig, på kort sigt, menneskeskabte klimaforandringer.

Når befolkningen føler sig og virkelig ’er’ oprigtigt truet af folkevandringer fra de menneskeskabte klimaforandringer, de i kølvandet opblussede krige og fattigdom generelt, når magthaverne, politikerne i kombination med økonomiske system og de mest velhavende, ikke beskytter befolkningen imod alvorlige fare, så bliver der, mere end rigeligt plads til populister, der ikke behøver at forholde sig til det større samlede politiske verdensbillede og dennes udfordringer, opportunister behøver kun at puste til ilden under frygten, have mindst en syndebuk og ville magten og et folkevalgt racistisk parti er født, et Dansk Folkeparti og et ynkeligt Socialdemokrati for selvudråbte overmennesker.

Spørgsmålet er, hvornår begynder vores Folkevalgte politikere, at opføre sig som folkets repræsentanter, med langsigtede mål, opbygget på fremtidssikret og realistisk politisk vision og politisk veldefineret strategi for realisering?

Hvornår?

Jesper Frimann Ljungberg

Usocialdemokraterne er jo blevet en del af den brune akse sammen med Venstre og DF.

// Jesper

Flemming Berger, Torben Bruhn Andersen, erik winberg, Steffen Gliese og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Beslettede invandrestop men ikke krigstop, det hænger ikke sammen.

Søren S. Andersen

Måske har socialdemokraterne kigger over sundet og set, at fri indvandring fra den tredje verden ikke er helt uden problemer...

Folk, der ikke synes om socialdemokraternes nye linje, kan jo bare stemme på Alternativet, SF, Det Radikale Venstre eller Enhedslisten. Det er nok partier at vælge imellem, hvis man ønsker at sætte turbo på masseindvandringen.

Finn Thøgersen, Hans Aagaard, Jørgen M. Mollerup, Lasse Reinhold og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

I min lommemtar ovenpå var der en lille fejl: det skal være "besluttede"

Socialdemokraterne er blevet fascister sammen med deres garde af pensionister de har vildledt, til at tro, det er den nye fagre orden.

Det set før og fører kun til død og elendighed.

Socialdemokraterne er det mest indgribende parti i den personlige frihed, de nøjes ikke bare med at berøve os og binde os i et økonomisk mareridt ligesom de andre, nej de stjæler din frihed så du ikke kam vippe med en storetå uden at skulle stå til ansvar for Mette.

michael andersen

Men intet problem med Socialdemokratiets neoliberaliste social og økonomisk politik. hmm. Viser at hele kultur og værdieliten ikke har forstået en døjt.

Steffen Gliese

Hvis Socialdemokratiet ikke havde solgt ud i velfærdspolitikken, havde vi aldrig pres på flygtningepolitikken.

Så sent som i 2000 bedyrede S, at Anker Jørgensens indvandrerstop stod ved magt, og der var ikke indvandret en kvart tamilsk palæstinenser til Danmark siden 1973 !
Velkommen S, tilbage til virkeligheden. At fravige den rene tåbelighed er dog den nemme etude. Den internationale frie bevægelighed gælder jo både mennesker --- og kapital. Næste runde bliver sværere : Das Kapital ^^

Søren Kristensen

Postfilantropi. Lige her nede på hjørnet, fra hvor jeg sidder, står der en "fremmed" foran supermarkedet. Han er måske tyve år, stærkt bygget og med et klart blik i øjnene. Han har stået der i et halvt års tid og er der hele dagen, uden at foretage sig andet end at sige goddag til de forbipasserende. Jeg vil vædde på han sagtens kunne varetage et af de arbejder der påtvinges en skrantende dansker, som bare ikke må få førtidspension. På en måde er det jo åndssvagt, at det skal være sådan. Systemet er bare ikke bygget til indvandrere - eller førtidspensionister, for den sags skyld; det er bygget til arbejdere og det er her Socialdemokratiet kommer ind og spiller den rolle det altid spiller, nemlig rollen som forsikringsselskab.

Daniel Joelsen

Det sejler vist også for socialdemokraterne!

Christian Lucas

Den er også enestående pinlig og uforsvarlig.