Læsetid: 4 min.

Vismændene: Uligheden tager til

Uligheden er steget i Danmark, men vi er fortsat blandt verdens mest lige lande, lyder det fra vismændene. DA og Cepos mener ikke, der er grund til bekymring, hvorimod LO og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd advarer om, at 2025-planen og allerede aftalte forringelser for kontanthjælpsmodtagere vil øge uligheden yderligere
Mens den promille, som har de højeste indkomster, har tredoblet deres andel af de samlede indkomster, er antallet af fattige fordoblet siden 2005 fra 20.000 til 40.000. Arkivfoto fra julen 2015, hvor Frelsens Hær uddelte julehjælp på Frederiksberg.

Mens den promille, som har de højeste indkomster, har tredoblet deres andel af de samlede indkomster, er antallet af fattige fordoblet siden 2005 fra 20.000 til 40.000. Arkivfoto fra julen 2015, hvor Frelsens Hær uddelte julehjælp på Frederiksberg.

Jens Dresling

12. oktober 2016

De rige bliver stadig rigere og de fattige fattigere.

Det viser en ny rapport fra De Økonomiske Råds formandsskab, de såkaldte vismænd, som har undersøgt, hvordan lønninger og formuer har udviklet sig det seneste kvarte århundrede.

Ginikoefficienten, som måler indkomstuligheden, er således vokset med syv point siden 1990, eller fra 0,20 til 0,27, og er nu på sit højeste niveau i perioden.

En ændring, som også medfører, at de, der tjener allermest, får en større andel af de samlede indkomster, mens antallet af personer i fattigdom er steget.

Læs også: Ulighed er ikke et opråb

Mens den promille, som har de højeste indkomster, har tredoblet sin andel, er antallet af, hvad vismændene kalder »fattige«, fordoblet siden 2005 fra 20.000 til 40.000.

Til gengæld er uligheden i formuerne, som er større end for indkomsterne, dog ikke steget i samme periode.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Hvorfor har Danmark ingen ambitioner.
Bør vi ikke stræbe efter at være dét mest lige land istedet for et vi-er-jo-ikke-så-ulige-som-i-usa-cepos blandt de mange andre ulige lande ?

Philip B. Johnsen

Hvad ved økonomer egentlig om skabelsen af økonomisk vækst, beskæftigelse, fordeling af velstand og fattigdom?

"Læren fra de seneste års reformer under Løkke og Thorning er, at når der skal gennemføres reformer, der øger beskæftigelsen og velstanden, så er bieffekten lidt højere ulighed,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen."

Fakta tjek:
De menneskeskabte klimaforandringer, de såkalte økonomiske videnskablig eksperter, ulighed og velstand.

Ingen nulevende økonom har til dato kunne skabe, samlet set global vækst, uden brug af energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

ingen nulevende økonom har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen må derfor være, at økonomer generelt og samlet set, ikke har forstået, hvad gode økonomiske forhold er, økonomer har ikke forstået, skabelsen af økonomisk vækst, fornuftig beskæftigelse, rimelig fordeling af velstand og fattigdom?

Derfor har Cepos cheføkonomer, som Mads Lundby Hansen helt overordnet set, ikke fortjent andet end, at oppebære en titel, som voredages politikers taburet klister pushere, ord som velstand og ulighed, når det kommer fra Cepos og Mads Lundby Hansen, giver overhoved ingen menig, det er bare narko pushere snak, til de økonomisk vækst afhængige politikere.

Økonomisk vækst og økonom i samme sætning, har ikke givet mening siden Svante Arrhenius (1859-1927), beskrev den menneskeskabte globale opvarmning ved afbrænding af kul, olie og gas.

Read more: http://www.lenntech.com/greenhouse-effect/global-warming-history.htm#ixz...

Flemming S. Andersen

Jamen fortsæt da bare i det spor.
Gør uligheden og utrygheden større for flere og flere, og se i vejviseren efter den forkætrede vækst der skal løse alle problemer i samfundet.

Benægt også fortsat hårdnakket at fremtiden vil kalde på løsningen af fordelingsproblemet, og ikke mangel på arbejdskraft. Måske skal robotter stemme på fremtidens politikere.

Udfordringen for Danmark er væksten i antallet af hofnarre ansat af de rige. På en hofnar bider intet argument, for de er programmeret til at gentage sig selv i en uendelighed - og de siger kun det, som er i overensstemmelse med meningen hos dem, der betaler dem. De er sande hofnarre.

Philip B. Johnsen

Politikere og økonomer forstå verden gennem kapitalisme, imperialisme og har ingen reel forståelse for fordelingspolitik.

Kapitalisme:
Kapitalismen bygger på laissez faire princippet, det frie marked, hvor individer udveksler varer og serviceydelser uden statens indblanding.
Det er årsagen til den katastrofe, verden står midt i en katastrofe, der kun kan underdrives.

Husk på hvem der er beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen (V):

"Begreber som »social dumping«, »kædeansvar« og »klausuler« er kommet ind i debatten, men der er efter Dansk Arbejdsgiverforenings opfattelse tale om en helt fordrejet debat, der kun tjener det formål at skabe kunstige mure imod en sund international konkurrence," skrev Jørn Neergaard Larsen i 2013.

Politisk planlagt løndumpningspolisik, der skal sikre, at de fattige er sultne nok til, at tage et job man ikke kan leve for, det holder gruppen i fattigdom (working poor), hvilket er nødvendighedens politik for, at Danmark skal holdes konkurrencedygtige over for udlandet i den globaliserede verden.

Økonomer og politikere har generelt og samlet set, ikke har forstået, hvad gode økonomiske forhold er, økonomer og politikere har ikke forstået, skabelsen af økonomisk vækst, fornuftig beskæftigelse, rimelig fordeling af velstand og fattigdom?

Det eneste politikere og økonomer generelt og samlet set kender er magt, kapitalisme og imperialisme.

Peter Bækgaard

det er da klart at ulighedens tiger hvis de der er i job får flere penge i lønningsposen end de der er på overførsel ( og hvor overførslerne reguleres efter helt andre principper).
Er det slemt at der er nogen der kan tjene en 600.000 som smed? Det er jo ikke et sjældent syn.Hvis de gik fra at tjene 500.000 til nu at tjene 600.000 så er det da klart at der er stigende ulighed.

..."Danmark er udfordringen derfor ikke ulighed, men mangel på vækst." Tros reform på reform for at "sikre velfærden" med øget arbejdsudbud og vækst, så er væksten udeblevet. Så længe de velhavende får større forbrugsmuligheder, som de ikke har noget at bruge til, så stiger opsparingen, uden der kommer vækst. Nej giv flere penge til mennesker med lave indkomster så vil forbruget stige, det er det vi kalder vækst.
Selvom topskatten er faldet gennem mange år, så er væksten udeblevet, men, huspriserne stiger og stiger. Hvis høje skatter var så dræbende for vækst og fremgang, så kunne Danmark ikke være så velhavende som det er tilfældet.
I lande med stor ulighed er der et enormt spild af uudnyttede menneskelige ressourcer.