Flere børn og unge bliver genindlagt i psykiatrien

Siden 2009 er andelen af genindlæggelser i børne- og ungepsykiatrien fordoblet. Udviklingen risikerer at gøre børnene mere syge, mener både SIND og Bedre Psykiatri. Danske Regioner ser med alvor på det stigende antal genindlæggelser
Siden 2009 er andelen af genindlæggelser i børne- og ungepsykiatrien fordoblet. Udviklingen risikerer at gøre børnene mere syge, mener SIND og Bedre Psykiatri.

Siden 2009 er andelen af genindlæggelser i børne- og ungepsykiatrien fordoblet. Udviklingen risikerer at gøre børnene mere syge, mener SIND og Bedre Psykiatri.

Indland
17. november 2016

I 2015 var hver fjerde indlæggelse i børne- og ungepsykiatrien en genindlæggelse af en patient, som var blevet udskrevet inden for den seneste måned. I 2009 var det kun hver tiende. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, der bygger på registerdata fra hospitalerne.

Formand for Psykiatriudvalget i Danske Regioner, Charlotte Fischer, ser med stor alvor på stigningen i antallet af genindlæggelser:

»Vi kan ikke være tilfredse, før den udvikling er knækket. Antallet af genindlæggelser er et af de få kvalitetsparametre vi har, så det er vi nødt til at tillægge rigtig stor betydning,« siger Charlotte Fischer (R), der mener, at der fra centralt politisk hold er for lidt fokus på kvaliteten af behandlingen i psykiatrien.

Genindlæggelser er ifølge Sundhedsstyrelsen en vigtig indikator for kvaliteten og effekten af behandlingen, derfor bekymrer udviklingen både også sundhedsøkonom, patienter og pårørende.

»Vi risikerer at ødelægge de her børns chance for et godt liv. Langt de fleste psykisk syge børn kan godt blive raske, hvis de får den rigtige behandling fra dag ét, men hver gang barnet falder tilbage og bliver indlagt igen, så skal man starte forfra, og det gør det langt sværere for barnet at udvikle sig i den rigtige retning,« siger Birgit Elgaard, der er formand for de pårørendes forening Bedre Psykiatri.

Formand for patientforeningen SIND Knud Kristensen mener, at den store stigning i genindlæggelser inden for en måned skyldes, at lægerne udskriver alt for syge børn og unge.

»Det er noget skidt, at de indlagte slet ikke når at blive raske, før de bliver udskrevet, og det kan i værste fald føre til, at de ender som kronisk syge,« siger Knud Kristensen.

Ifølge sundhedsøkonom Betina Højgaard fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning – KORA – så afspejler antallet af genindlæggelser typisk, at sundhedsvæsenet har et problem: »På det somatiske område vil man sige, at det er et udtryk for manglende kvalitet. Det er mere komplekst i psykiatrien, fordi nogle psykiske sygdomme kræver langvarig behandling, men det er stadig påfaldende, at vi ser så kraftig en stigning på få år,« siger Betina Højgaard og tilføjer, at det kan skyldes, at patienterne bliver udskrevet for hurtigt, eller at den understøttende behandling efter udskrivning er mangelfuld.

De 50 læger og psykologer i børne- og ungepsykiatrien, som i et opråb i Information i september fortalte om, at det stigende arbejds- og styringspres gik ud over behandlingen af psykisk syge børn og unge, er hidtil blevet mødt med et svar om, at det ikke er gået ud over kvaliteten af behandlingen.

Også Danske Regioners rapport, som udkommer i dag, registerer en stigning i antallet af genindlæggelser, omend den er noget mindre, men det har ikke været muligt at få svar fra Danske Regioner på, hvad forskellen i tallene skyldes.

Læs også: Regionsformand: Forkert styring af psykiatrien fører til genindlæggelser

Presset i børnepsykiatrien

I et fælles opråb har 50 yngre læger og psykologer advaret om, at børne- og ungdomspsykiatrien er blevet samlebåndsarbejde. Kravet om hurtige udredninger går ud over kvaliteten, og det risikerer at skade børnene.

Forældrene føler sig ikke hørt af fagpersonalet, som i stigende grad giver børnene medicin, fordi der ikke er råd til terapi. Ingen undersøger, om det virker.

I denne serie sætter Information fokus på vilkårene i børne- og ungdomspsykiatrien.

Seneste artikler

 • Slået tilbage til start

  18. november 2016
  Psykisk sygdom er besværligt, langvarigt og i nogle tilfælde kronisk. Derfor vil der altid være genindlæggelser i psykiatrien, men når andelen af genindlæggelser stiger så meget, som det er sket i børne- og ungdomspsykiatrien, er der noget galt
 • Regionsformand: Forkert styring af psykiatrien fører til genindlæggelser

  17. november 2016
  Et stigende antal genindlæggelser behøver ikke være udtryk for dårligere behandling, mener leder i børne- og ungepsykiatrien. Men tallet skal ned, lyder det fra Danske Regioner, der ser det stigende antal genindlæggelser som et tegn på, at styringen af psykiatrien ikke er begavet nok
 • Ingen børn bør have det, som jeg havde, uden at få hjælp

  12. november 2016
  Mine spæde teenageår gik med kontrolhandlinger. Jeg vaskede hænder til det blødte, og familiens sko og snørebånd blev lagt i snorlige rækker. Men effektiv behandling i børnepsykiatrien gjorde mig fuldstændig rask. Spørgsmålet er, om slutningen også ville have været lykkelig, hvis jeg var blevet syg i dag
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bedre og bedre velfærd havde betydet bedre og bedre behandling, ikke bare flere.

Det skyldes vel, at de bliver givet piller som går ind og ændrer deres hjerner, I stedet for at finde ud af hvor problemerne stammer fra og arbejde med familien, sociale relationer, psykoterapi, livsstil, miljø mm.

Hvis børnene medicineres, hvilket jeg antager at de bliver når de er indlagt, så er det virkeligt bekymrende.

Venlig hilsen

Om forholdene i USA skriver Robert Whitaker i sin bog 'Anatomy of an epidemic' bland andet, at

'...idag (udkommet i 2010) er der muligvis 3.5 millioner amerikanske børn, der tager et middel mod ADHD, idet Center for Disease Control i 2007 rapporterede, at et ud af hvert 23. amerikanske barn i alderen fire til syv (!) således er medicineret.'

'...børnene her (i USA) forbruger 3 gange så mange stimulanser som resten af verdens børn tilsammen.'

'For omkring et årti siden begyndte det at blive mere og mere almindeligt at ordinere psykofarmaka til børn i vuggestuer og børnehaver'

Er det der vi er på vej hen?

Venlig hilsen

Her er der forøvrigt et foredrag om ADHD medicin udtrapning:

https://www.youtube.com/watch?v=CEBYNwaql1Y