Nyhed
Læsetid: 4 min.

Folketinget kritiserer Løkke for lukkethed om skattesvindel

Hvem vidste hvad og hvornår om danmarkshistoriens største tyveri? Statsministeren afviser Folketingets krav om at få en forklaring på milliardsvindlen med refusion af udbytteskat
Statsminister Lars Løkke Rasmussen afvsier at fortælle Folketinget, hvem der vidste hvad – og hvornår – i forbindelse med, at SKAT blev advaret om svindlen med refusion af udbytteskat

Statsminister Lars Løkke Rasmussen afvsier at fortælle Folketinget, hvem der vidste hvad – og hvornår – i forbindelse med, at SKAT blev advaret om svindlen med refusion af udbytteskat

Nicolai Tobias

Indland
18. november 2016

Ingen over og ingen ved siden af Folketinget, hed det i sin tid, da parlamentarismen blev indført i Danmark.

Men nu afviser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at fortælle Folketinget, hvem der vidste hvad – og hvornår – i forbindelse med, at SKAT blev advaret om svindlen med refusion af udbytteskat.

I hvad der kan ende som danmarkshistoriens største tyveri, lykkedes det udenlandske kriminelle at få udbetalt 12,3 milliarder kroner i refusion af udbytteskat, før SKAT stoppede udbetalingerne den 6. august 2015.

»Jeg lægger stor vægt på, at regeringen stiller sig til rådighed for Folketinget, herunder som led i den parlamentariske kontrol med regeringen,« skriver statsministeren i et brev til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

»Dette gælder også ved besvarelse af spørgsmål fra Folketingets udvalg og folketingsmedlemmer. Der kan dog være helt særlige tilfælde, hvor hensynet til særlige beskyttelsesinteresser vurderes at veje så tungt, at oplysninger ikke videregives til andre, herunder Folketinget.«

Og netop udbytteskattesagen er et sådan særligt tilfælde, forklarer Lars Løkke Rasmussen i brevet, som kommer, efter at Folketingets skatteudvalg har klaget til formanden og Folketingets præsidium over, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) nægter at imødekomme skatteudvalgets ønske om en redegørelse for forløbet sidste sommer.

Ifølge Rigsrevisionen kunne det udbetalte beløb nemlig have været 3,2 milliarder kroner mindre, hvis SKAT havde reageret tre måneder tidligere, i juni, hvor myndighederne første gang blev advaret om svindlen.

Grundloven 

Lars Løkke Rasmussen henviser imidlertid til, at der ikke står noget i Grundloven – eller andre love og regler – om, at en minister skal videregive oplysninger til Folketinget. Kun at oplysningerne skal være rigtige, hvis de vel at mærke videregives (der er dog en særlig oplysningspligt over for netop Rigsrevisionen).

I stedet beror det på en »konkret afvejning« af hensynet til den parlamentariske kontrol på den ene side og hensynet til de forhold, der kan begrunde hemmeligholdelse, på den anden side, om oplysninger skal udleveres til Folketinget. Statsministeren advarer om, at det kan skade den igangværende efterforskning af svindelsagen, hvis »en række særligt sensitive oplysninger i sagen, herunder om det nærmere forløb op til at SKAT i august 2015 anmeldte forholdet til SØIK (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, red.), videregives til andre end en snæver kreds af personer, der beskæftiger sig med sagen«.

»Skatteministeren og justitsministeren har derfor vurderet, at hensynet til efterforskningen med henblik på at stille de ansvarlige til ansvar og få flest mulige af skatteborgernes penge tilbage i det aktuelle tilfælde vejer tungest. Hvis det på et tidspunkt vurderes, at de forhold, der kan begrunde en hemmeligholdelse, ikke længere gør sig gældende, vil skatteministeren oversende oplysningerne til Folketingets skatteudvalg,« skriver statsministeren.

Folketingets formand skriver i et svar til statsministeren, at Præsidiet anser det »for givet«, at udvalget har en interesse i at vide, hvad der skete, fra SKAT først blev advaret og til politianmeldelsen.

Pia Kjærsgaard kan dog ikke vurdere, hvad der taler for at tilbageholde oplysninger, da hun netop ikke har adgang til disse. Men Folketingets formand mener, at skatteudvalgets medlemmer i det mindste burde få mulighed for at læse de relevante dokumenter under visse sikkerhedsforanstaltninger, for eksempel ved et personligt gennemsyn i Skatteministeriet.

Senest har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) givet Folketingets finansudvalg mulighed for under fortrolighed at se de bud, som blev givet i forbindelse med DONG’s omstridte kapitaludvidelse i 2014.

»Præsidiet finder det utilfredsstillende, hvis en almindelig mistro til folketingsmedlemmers evne eller vilje til at iagttage fortrolighed generelt fører til en uvilje i regeringen og forvaltningen mod at give medlemmerne adgang til fortrolige oplysninger,« skriver Pia Kjærsgaard.

Bag ønsket om at få adgang til oplysningerne står et flertal af partierne i skatteudvalget, og Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, forstår ikke statsministerens beslutning. En beslutning skatteordføreren finder særlig uforståelig, da skatteministeren har afvist Rigsrevisionens kritik af at have handlet for sent.

I en pressemeddelelse har Karsten Lauritzen tidligere forklaret, at det først var i starten af august, at oplysningerne om svindlen fik en »tilstrækkelig kvalitet« til, at SKAT satte al udbetaling af udbytteskat i bero.

Hvorfor Rigsrevisionen?

»Hvis skatteudvalget skal kunne udøve sin parlamentariske kontrol med regeringen, så har vi brug for at få de her oplysninger. Det er underligt, at man godt kan give oplysningerne til Rigsrevisionen, som så kommer med en kritik af regeringen. Og når så skatteudvalget siger, at det må vi selvfølgelig følge op på, så lyder svaret, at vi ikke kan få lov at se de selvsamme oplysninger, som Rigsrevisionen bygger sin konklusion på,« siger Dansk Folkepartis skatteordfører. 

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, kalder statsministerens beslutning for »uacceptabel«:

»Desværre har regeringen ikke nogen pligt til at udlevere oplysningerne, men nu bliver der sendt et meget klart signal fra Folketingets formand og præsidium om, at det bør den alligevel, da det forhindrer, at demokratiet kan fungere ordentlig ved, at Folketinget kan kontrollere regeringen.«

Formanden for skatteudvalget, Lea Wermelin (S), kalder det »bemærkelsesværdigt«, at statsministeren – og regeringen – åbenbart ikke mener, at Folketingets medlemmer kan modtage fortrolige oplysninger.

»Det er jo en forudsætning for arbejdet i Folketinget. Vi modtager dagligt mange fortrolige oplysninger. Så kan nogle selvfølgelig være mere fortrolige – eller afgørende – end andre. Men det er ikke det samme som, at man ikke kan finde en model for at dele disse oplysninger. Skatteudvalget har strakt sig langt og er sådan set bare interesseret i at gøre sit arbejde bedst muligt, hvilket kræver, at vi har adgang til oplysningerne. Både for at se, om regeringen har gjort det godt nok, og for fremadrettet at sikre, at vi undgår lignende skandaler, hvor det virker, som om man bare har kunnet hive dankortet frem og begynde at hæve penge i SKAT,« siger skatteudvalgets formand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

...Irak kommision, skattesvindel - Den-Lille-Svindler fejer alt ind under gulvtæppet. Og han kan mageligt gøre det. Ingen protesterer af betydning.

Kurt Nielsen, Ib Christensen, Anne Eriksen, Tue Romanow, Kristian Jensen, Liliane Murray, Anne-Marie Krogsbøll, Anne Schøtt, Bill Atkins og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Regeringen påstår, at disse oplysninger kan skade regeringens opklaringsarbejde omkring præcis samme forhold.

Og nu kan man så starte med at spørge, hvilket opklaringsarbejde? For sagen er jo stort set fuldt belyst, og den "forretningsmand" der opnåede langt de største beløb af skatteborgernes penge, har jo ligefrem storpralet i udenlandske og danske medier med metoden til "succes".

Derefter kan man spørge om, hvilke opklaringsarbejde regeringen, skatteministeren og de øvrige ansvarlige i skatteministeriet egentlig har kompetence til at bedrive. Og hvis der fortsat kan være blot den mindste tvivl om, at det hele skyldes de enorme nedskæringer af skattemyndigheden, var det så ikke bedre, at man lod kompetente myndigheder som bagmandspolitiet afklare dette.

Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen, Tue Romanow, Liliane Murray, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Hvor meget hemmelighedskræmmeri har LLR ellers begået, han synes at kunne lide hemmeligheder. Hvor meget er der ladet usagt, hvor meget er der gemt ned i den hemmelige skuffe i hans skrivebord, ja jeg spørger bare!

Benta Victoria Gunnlögsson, Ib Christensen og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

»religiøs politisk fokusering på besparelser«.

Folketinget fyrede alle Skat's bedste folk, helt bevist før EDB systemet kunne overtage deres arbejde, efterfølgende har Folketinget systematisk sikret sig, at det fortsat ikke var muligt at ansætte kvalificeret personale, på trods af Folketinget var velvidende om, at der var meget store gevinster for samfundet ved, at ansætte skattefolk.

Fra link
"Ifølge Bagge og Bygholm er Skat blevet sparet i stykker, efter at staten overtog opgaven fra kommunerne i 2005.
En storstilet omlægning, der blev gennemført, af den daværende VK-regering, men som med Bygholms ord blev baseret på en:

»religiøs politisk fokusering på besparelser«."

Fra link:
"De budgetterede besparelser blev fastholdt, selv om forudsætningerne skred. Det lykkedes aldrig at få helt styr på de it-løsninger, der skulle overtage arbejdet fra de fyrede skattefolk. Og mange af de dygtigste medarbejdere valgte at blive i kommunerne frem for at følge med over i den nye statslige skattevirksomhed. Alligevel blev spareplanen ikke justeret undervejs."
Link: http://politiken.dk/oekonomi/ECE2388338/svag-kontrol-faar-firmaer-til-at...

Fra link: statsrevisorernes Beretning om Skatteministeriets økonomistyring 3/2015

3/2015 "Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Skatteministeriet ikke har sikret rammer og grundlag for en tilfredsstillende opgaveløsning i SKAT. SKATs drift og sty- ring er ikke tilstrækkelig effektiv og sikker.

Link: http://www.ft.dk/Statsrevisorerne/Nyheder/2015/11/~/media/Statsrevisorer...økonomistyring.pdf.ashx

Politisk frirum breder sig

Desværre er det ikke kun mindretalsstatsminister Lars Løkke Rasmussen, som bakker op om nysprog "politisk frirum". Politisk er der formentlig bred enighed om det og det gælder ikke kun i forhold til den sønderskudte Offentlighedslov også kaldt Mørkelægningsloven. Resultatet af det såkaldte politisk frirum har negativ indflydelse på hele det danske demokrati med de store tabere i Folketinget, pressen og ikke mindst befolkningen, som også skal betale for Skatteministeriets tvivlsomme indsats.

Noget tyder på, at der er noget at komme efter, når Lars Løkke mørkelægger hændelserne i Skat. Har han mon et ansvar, som ikke tåler nærmere granskelse?

Ib Christensen, Peter Ole Kvint og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Der bliver ført politik efter, at enhver dansker er en potentiel svindler, som skal behæftes med omkostningstung mistillid. Hvorimod porten har stået helt åben for svindel udefra. Trist.

LLR har vel selv haft snablen i kassen? Det lyder da sandsynligt ikke?

Flemming S. Andersen, Peter Ole Kvint, Anne Eriksen, peter fonnesbech, Niels Duus Nielsen, Kim Houmøller, Kristian Jensen og Nanna Wulff M. anbefalede denne kommentar

Sjovt, at medlemmerne i Udenrigspolitisk Nævn kan holde tæt om et relevant brev fra Ban Ki-moon i månedsvis, mens medlemmerne i Skatteudvalget antages at være som en si.

Kunne vi monstro få en liste over hvilke folketingsmedlemmer regeringen henholdsvis stoler og ikke stoler på med fortroligt materiale?

Kurt Nielsen, Ib Christensen, Peter Ole Kvint, Anne Eriksen, ingemaje lange og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er i modsætning til hvad det officielle politiske Danmark vil forsøge, at forklare befolkningen, sund fornuft og rigtigt, at betale og opkræve både moms og skat.

Danmark mf. kan med fordel stoppe virksomhederne der snyder i porten, til fordel for retfærdig skat og momsbetalende velfungerende virksomhedder, der tjener borgerne til gavn.

Alternativet til inddrivelse af retsmæssige moms og skat, er afvikling af velfærdsstaten, demokrati og retsstat.

Til sammen skylder danskerne knap 90 milliarder kroner til til offentlige.

Havde det været Helle Thorning ville den samtlige dagspresse stå i kø for at skrive side op og side ned og nedgøre hende omkring "hvad som helst". Vi har stort set en meget blå presse, som alle beskytter "den dygtige politiske håndværker" ?!! LLR for hvad som helst. Sådan er det bare !

Benta Victoria Gunnlögsson, Arne Lund, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Peter Ole Kvint, kjeld jensen, Anne Eriksen, peter fonnesbech og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

There is something rotten in the State of Denmark. Det bliver mere og mere tydeligt at Lars Løkke Rasmussen er sin egen Statsminister og ikke folkets. Hvad skal vi overhovedet med den lille svindler.

Benta Victoria Gunnlögsson, Kurt Nielsen, Anne Eriksen og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar

Skal man tro konklusionerne i dokumentaren Shadow World, som DR2 viste forleden (uden nogen form for debat i øvrigt nogetsteds i danske medier), k a n købet af F35'eren ikke være sket uden betragtelige bestikkelser til de ansvarlige politikere og embedsfolk. Det er simpelthen en del af spillet. Bestikkelserne er blevet et formål i sig selv.

Måske er sandheden om vort politiske system, at den til enhver tid siddende regering i kraft af sin helt unikke position får adgang til store bestikkelser, som de skal bruge skattely til at skjule, fjender til at holde kørende og medier til at retfærdiggøre. Hvem ved?!? Hver gang, vi kommer bare i nærheden af en reel undersøgelse om sådanne forhold, lukkes det ned, hurtigere end man kan nå at sige 'korru...'

Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Peter Ole Kvint og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Ib Lynæs Hansen

Fup-nummeret på have krævet en del involverede og insiderviden. Og de medarbejdere der kunne blive whistle-blowere tør ikke.

Landsforræderi!

Benta Victoria Gunnlögsson og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Kære børnlille nu må I lære at lyve. Det afgørende er for at kunne lyve er at nogen kan tro på at du kan tale sandt. Der ingen som kan tro på at statsministeren taler sandt, så derfor kan han ikke lyve længere.

Peter Ole Kvint

ib lynæs hansen: Fup-nummeret på have krævet en del involverede og insiderviden.
Det var ikke nødvendig at have en særlig insiderviden. Der var kun en ting, som Glostrup Øko-rådgivning ikke viste og det var bagatel-grænsen. Den var på 30.000 kr. Det vil sige at når du holder dig under den grænse, så bliver din fordring ikke revideret.

Peter Ole Kvint

Grunden til at svindlen med udbytteskat stoppede, var at at momssvindlen gav bedre. Moms-svindlen stoppede fordi de havde fundet på noget som giver mere. Spørgsmålet er hvad har de nu fundet på? noget, som giver meget mere end en milliard?

Peter Ole Kvint

Søren Wegner: "Skal man tro konklusionerne i dokumentaren Shadow World, som DR2 viste forleden (uden nogen form for debat i øvrigt nogetsteds i danske medier), kan købet af F35’eren ikke være sket uden betragtelige bestikkelser til de ansvarlige politikere og embedsfolk. Det er simpelthen en del af spillet. Bestikkelserne er blevet et formål i sig selv."
Er det slet ikke nogen som undre sig over at vi skal købe udgåede reservedele et fly, som vi ikke har modtaget endnu?
Svenskerne trak sig (med kampflyet Gripen) fra valget af det nye kampfly med den begrundelse at der var betalt bestikkelse.

Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Flemming S. Andersen, Ib Christensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Blotlæg svindelen og skift politikerne ud - annuller købet af fly, man ikke ved om kan flyve - med sikkerhed - come on!

Bjarne Bisgaard Jensen

Det mest deprimrende er, at der bliver længere og længere mellem snapsene. Vis mig den politiker der vil være hele landets statsminister og ikke blot varetage særinteresser og tilgodese vennerne. At folket kan blive ved med at stemme på dem er mig en gåde