Læsetid: 9 min.

’Det er forfærdeligt. Det er Ejbøl, der har gjort det!’

Forhenværende chefredaktør på Jyllands-Posten Carsten Juste anklager nu sin tidligere chef, ansvarshavende chefredaktør Jørgen Ejbøl, for at have lækket udlændingekritiske artikler til Venstre under valgkampen i 2001. Juste kan ikke dokumentere anklagen, men er sikker i sin sag. Også Ulrik Haagerup, der ligeledes var chefredaktør under Jørgen Ejbøl, bryder nu tavsheden om, hvad der foregik på Jyllands-Posten i dagene omkring valget. Ejbøl afviser anklagen som en vandrehistorie
Tidligere chefredaktør for Jyllands-Posten Carsten Juste siger, at Jørgen Ejbøl sørgede for, at Venstre op til udlændingevalget i 2001 på forhånd blev orienteret om nogle artikler, der ville få udlændingedebatten til at eksplodere

Tidligere chefredaktør for Jyllands-Posten Carsten Juste siger, at Jørgen Ejbøl sørgede for, at Venstre op til udlændingevalget i 2001 på forhånd blev orienteret om nogle artikler, der ville få udlændingedebatten til at eksplodere

Joachim Ladefoged

25. november 2016

For 15 år siden herskede der en presset stemning på Jyllands-Postens chefredaktion i Århus-forstaden Viby J. Venstre havde lige vundet folketingsvalget den 20. november 2001, og Anders Fogh Rasmussen var ny statsminister.

Den politiske chefredaktør, Carsten Juste, var overbevist om, at hans ansvarshavende redaktør, Jørgen Ejbøl, havde hjulpet Venstre, og han delte hemmeligheden med den journalistiske chefredaktør, Ulrik Haagerup. De lovede hinanden aldrig at fortælle den videre.

De frygtede, at deres avis aktivt havde medvirket til Foghs sejr. Jørgen Ejbøl var officielt sygemeldt efter en blodprop i hjernen, men var under valgkampen oftere og oftere til stede i bladhuset.

Forholdet mellem Ejbøl og den journalistiske chefredaktør Ulrik Haagerup var dybt betændt og endte kort efter med Haagerups fyring.

Læs også: På sporet af en læk

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Margit Tang
  • jørgen djørup
  • Espen Bøgh
  • Poul Anker Sørensen
Margit Tang, jørgen djørup, Espen Bøgh og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg kan slet ikke se problemet. Det er indlysende, at en borgerlig avis vil fodre en borgerlig statsminiserkandidat med materiale i en valgkamp, også før offentliggørelsen, og problemet er et ganske andet: fraværet af en ikke-borgerlig presse, som fagbevægelsen desværre valgte ikke at opretholde. De pågældende artikler afspejler jo stadig JPs holdninger - men derimod er spekulationen i, at man gerne vil have TV2 privatiseret, så man kan overtage det, naiv! Det er et forsøg på at bortforklare den ideologiske kamp.
Iøvrigt tabte S ikke på udlændinge, de tabte på efterlønnen, der for tid og evighed fik selv flere-generationssocialdemokrater til at føle sig svigtede og forladte af deres eget parti.

jørgen djørup

Jeg husker, at det var belejlige artikler for venstre.
Ligesom Kinnocks skattesag kom på et godt tidspunkt.
Det er vel som forventet.
For mig er det mest uventede Haagerups rolle.

Til evt. ufølsomme debatører i denne tråd

Er det ikke et problem, når Carsten Juste:

"var betænkelig. Jeg havde jo været med til at udforme de reklamer for avisen, som fremhævede, at »Danmark har en avis, der er uafhængig af partipolitiske, økonomiske og organisationsinteresser«. Det er også udtrykt i Jyllands-Postens fundats. Så kan du jo ikke ha’ en ansvarshavende chefredaktør, der begunstiger et bestemt politisk parti. Det strider mod alt, hvad avisen står på,« "

Det må da minimum være et problem for JP's troværdighed? Det må da også være et problem, at mange af JP's læsere bliver bedraget?

Det er formentlig ikke alle, der er vidende, skeptiske kynikere, som en del debatørerne på denne hjemmeside.

Nu må en ansvarlig socialdemokrat vist på banen og fastslå at det var dagpengereformen der kostede Lykketoft-administrationen magten. Det har det sandelig altid været ;-)