Læsetid: 9 min.

Nu hæver landmænd på fallittens rand stemmerne på Facebook

Dansk landbrug bløder, skriver vestjysk landmandskvinde og retter sin vrede mod bankerne, der lokkede, og Landbrug & Fødevarer, der svigter. En strøm af lignende skæbneberetninger og støttetilkendegivelser er fulgt efter
Konkursramte landmænd gør oprør via Facebook. Her er det Eskild Sig og Helle Andreasen, der spiser morgenmad med børnene – de står bag hjemmeside på Facebook, der samler landmænds protester. 

Konkursramte landmænd gør oprør via Facebook. Her er det Eskild Sig og Helle Andreasen, der spiser morgenmad med børnene – de står bag hjemmeside på Facebook, der samler landmænds protester. 

Tor Birk Trads

23. november 2016

I stedet for at bøje hovederne i skam hæver fortvivlede landbofamilier nu stemmerne i kor, i en fælles kritik af bankerne og et fælles råb om hjælp fra landbrugets egne organisationer, som man synes svigter.

Fortællingerne om krise og nedtur er samlet på Facebook, og initiativet udgår fra Vestjylland, hvor Helle Andreasen og hendes mand i disse dage kæmper for at tilbagekøbe deres konkursramte gård ved Spjald, nær Ringkøbing.

»Dansk landbrug bløder,« skriver Helle Andreasen på den Facebook-side, hun har oprettet med navnet ’Landbrugets stemmer’.

Læs også: Renteswaps – et aktivt risikotilvalg

»Hvor er hjælpen? Hvor er de stemmer, der skal tale landbrugets sag,« spørger landmandshustruen med en opfordring til andre landbofamilier om at træde frem og fortælle deres egne historier om krisen og dens omkostninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Niels Nielsen
  • Philip B. Johnsen
Viggo Okholm, Niels Nielsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Jeg mindes TV-programmet fra 2014 "Sikke tømmermænd 2" hvordan, Danske Bank forsøgene, at tørre dårlig forretning på bøgerne i overbelånte landbrug med swap-lån, af på unge nyuddannede landmænd der brændende ønskede at få eget landbrug, der ovenikøbet i mange tilfælde kom med en fornuftig egenkapital, frem for at finansiere nye sunde landbrugsprojektet, det var utilstedelig.

Programmet burde genudsendes.

Allan Stampe Kristiansen, Kirsten Andersen, Peter Jensen, Torben Bruhn Andersen, Karsten Aaen, Torben K L Jensen, Arne Lund, Bill Atkins, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Torben Skov, Finn Lindberg, Kim Houmøller, Mona Blenstrup, Torben Arendal, Odd Fellow og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
jørgen djørup

Jeg sidder og undres over, at jeg har svært ved at være ked af det på de udmærkede, hårdt arbejdende familiers vegne.
Det må skyldes Bæredygtigt Landbrugs massive propaganda de seneste år.
Jeg ser fejlagtigt en af disse talsmænd for mig, når jeg læser om landbrug. På samme måde oplever jeg, at landmænd ser Robert og Carina som repræsentanter for alle andre på overførselsindkomst.
Vi har som aldrig før brug for en dialog i samfundet.

Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen, Søs Dalgaard Jensen, Peter Jensen, Cristina Nielsen, Karsten Aaen, Ole Frank, Torben K L Jensen, Tue Romanow, Flemming Berger, Helene Kristensen, Arne Lund, lars søgaard-jensen, Jørn Andersen, Ole Henriksen, Hans Larsen, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Finn Lindberg og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar

Man har glemt den gamle snusfornuft som tidligere prægede bonden.
I rusen over at alting blot var til for dem selv, har de desværre fjernet sig fra en vis skepsis over om nu alting var så nemt blot de fik større og flere gårde, større og flere besætninger og større og flere maskiner.
Nu indser de at træerne ikke vokser ind i himlen, og at dårlige tider ikke blot var historier.

Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen, David Zennaro, Brian Jensen, Karsten Aaen, Flemming Berger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

At banker prøver at fuppe landmænd er intet nyt. Det har eksisteret så længe som der har fandtes både banker og landmænd. Det er bl.a. derfor vi havde ret stramme reguleringer af finanssektoren. Dem har landmændene så stemt på at fjerne - og de stemmer stadig på de partier der vil fjerne endnu flere reguleringer. Reguleringer som for det meste er til for at beskytte os almindelige dødelige imod de stygge stores overgreb.
Hvis landmændene vil have samfundets hjælp med deres helt sikkert dybt alvorlige problemer, må de begynde med at stemme på politikere som vil skabe et samfund der bygger på gensidig hjælp.
Det får de hverken med V eller DF og slet ikke med LA.
Vågn op, bønder!

Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen, Einar Carstensen, Roselille Pedersen, Martin Madsen, Kirsten Andersen, David Zennaro, Erik Feenstra, Brian Jensen, Karsten Aaen, Mona Blenstrup, Anette Guldmann, Tue Romanow, Flemming Berger, Helene Kristensen, Arne Lund, lars søgaard-jensen, Carsten Mortensen, Janus Agerbo, Jørn Andersen, Steffen Gliese, Ole Henriksen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Vi siger det lige igen.

Danmark skal tages tilbage fra kapitalen og politikerne som har valgt intet at gøre i de sidste 50 år, skal have et los i røven og sendes ud at lave noget til mindste løn.

De decentrale fællesskaber skal udvikles og styrkes så "magten" er hos folket og ikke en folk despoter som varetager meget snævre interesser.

Er der nogen der kan huske hvornår kapitalen ikke har skabt problemer i denne verden.

Allan Stampe Kristiansen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Mona Blenstrup, Flemming Berger, Hans Larsen, Carsten Mortensen, Janus Agerbo og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

En stor del af disse banker var jo tidligere sparekasser med lokal forankring og dermed også styret af lokale interesser. Bankfolks ønske om at slippe ud af de ret stramme regler for sparekassedrift blev desværre godkendt af bestyrelserne.

Torben Skov, Allan Stampe Kristiansen, Einar Carstensen, Erik Feenstra, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Flemming Berger, morten rosendahl larsen, Arne Lund, Jørn Andersen, lars søgaard-jensen, Carsten Mortensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

....vrede mod.......også politikerne, som har skændtes indbyrdes, istedet for at handle på problemet i international sammenhæng - EUUUUUU
Og mod venstrefløjen, der anser alle landmænd for svin.

Jeg kan ikke have ondt af de bønder (nutid) der har så også har stemt på venstre.
jeg får ingen ingen kognitiv dissonans over status quo.

Karsten Aaen, Sune Ranum Brandt, Helene Kristensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Eigil Thomassen

Antallet af konkurser/tvangsauktioner i landbruget er mindre end 1 % om året af det samlede antal bedrifter. Enhver anden branche ville juble hvis den kunne nøjes med at 1 % af virksomhederne måtte lukke på grund af dårlig økonomi. Der er hver dag mennesker slm må se deres livsværk gå overbord og hvorfor det skulle være specielt synd for landmænd er vanskeligt at forstå.

Einar Carstensen, Mette Breinholdt, Niels K. Nielsen, Brian Jensen, Karsten Aaen, Mona Blenstrup, Hans Larsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
morten rosendahl larsen

Hvis nu de allesammen ikke bare hovedløst producerede de samme afgrøder og produkter....næsten uden at skele til hvad forbrugerne egentligt efterspørger, der må da være tonsvis af muligheder for niche, kvalitetsproduktion og nytænkning, som det skete på Newzeland, da de fjernede statsstøtten (en EU lignende ordning bare nationalt). Der var undergangs og dommedagsprofetierne i fuldt flor, som de er i Danmark nu. Lidt i stil med den medicinske canabis, de snart begynder at producere, i øvright lidt ironisk, at venstrebønderne skal til at dyrke galara ! I stedet for bare at give markedet skylden. Hvor er de danske "sortfods og gode parmakinker ? Mig bekendt er landbruget den eneste brance der ikke forholder sig til afsætnings mulighederne, for de produkter man vælger at producere. Det har de simpelthen ikke været vant til historisk.

Mogens Holme, Steffen Gliese, David Zennaro, Mona Blenstrup, Sune Ranum Brandt, Hans Larsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Det her er lige som med fiskerne bankerne lokkede os, og vi kunne ikke sige nej. Ikke? Er det en naturlov, at landmænd etablerer sig med gård og kæmpegæld før de er fyldt 25? er det en naturlov, at de dyrker/avler produkter, der baserer sig på EU-tilskud, og den slags har de med at gå op eller ned.
Jeg erindrer en tid, hvor en landmand enten fik fødegården overdraget via slægten (langtfra nogen dans på roser), elle at den pågældende bonde, havde sparet så meget sammen, at han havde til en solid udbetaling. Nogle forpagtede som alternativ en gård, med forkøbsret, og vist nok også på ret lempelige vilkår.
Den slags har unge landmænd ikke tid til at vente på i dag, nu skal det gå med ild i røven, og de skal være store fra dag 1, avler lige så mange svin, som naboen.
Naturligvis må det være bittert for de mange, der er ved at gå konkurs, men byboen her, bliver også nødt til at sige, at landmændene har ualmindelige dårlige rådgivere, og de stemmer på partier, der ikke er dem til nogen nytte.
Og det samme gør fiskerne. Også de har qua moderne fangstmetoder støvsuget havet, så der i perioder ikke er noget at leve af.

Mogens Holme, Roselille Pedersen, David Zennaro, Karsten Aaen, Mona Blenstrup, Sune Ranum Brandt, Hans Larsen, Flemming Berger, Helene Kristensen og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar

Det kommer bag på mig, at landmændene er i krise, det fyger med Mercedes, bmw firehjulstrækker ude på gårdene.

Per Jongberg, Roselille Pedersen, Arne Lund, Kim Houmøller, Karsten Aaen, Sune Ranum Brandt, Hans Larsen, Helene Kristensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det har altid undret mig, at landmænd skulle være så grådige.

Roselille Pedersen, Flemming Berger og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Hvis vi andre belåner os over hvad vi evner at betale, ja så hænger vi selv på den. Bønderne piver, uhh vi stakler vi lod os friste af store biler, større besætninger end naboen, større og flottere maskinpark end naboen, nye flotte stuehuse - og vi vil dælme ikke producere noget der ikke er fede tilskud fra EU og staten til.

Næhh økologer har fanden skabt, for de viser de dumme arbejdere, som pukler fra 8-16 hver dag for at betale skat, så staten kan forære landbruget 10 mia. i tilskud om året - at det faktisk kan lade sig gøre at producere noget som forbrugerne vil have og vil betale for - uden at forurene miljø og drikkevand, uden at påføre forbrugerne resistente bakterier. Vil I se det glødende had fra det konventionelle landbrug rettet mod økologer, behøver I blot gå ind på landbrugsavisen og se debatterne der.

Nej jeg har heller ikke ondt af dem, og jeg vil meget hellere at mine skattekroner går til mennesker der uforskyldt er blevet arbejdsløse,til syge, gamle, mennesker der er blevet født handicappede eller er blevet det, til skoler og hospitaler - til hele samfundets nytte, ikke for at holde røven oppe på hovmodige bønder der kræver ind og nægter at tage hensyn til resten af samfundet.

Janus Agerbo, Mogens Holme, Søs Dalgaard Jensen, Roselille Pedersen, Arne Lund, Karsten Aaen, morten rosendahl larsen, Michael Kongstad Nielsen, Mona Blenstrup, Sune Ranum Brandt og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Tja: Indlæggene her viser i hvert fald at det ikke er her nogen prøver at forstå problematikkerne.
Jeg siger ikke de ikke er medansvarlige i situationen, men menneskeligheden fra os, som ikke står i l... til halsen savner jeg.

Flemming Berger, Peter Andreasen, Steffen Gliese og Erik Feenstra anbefalede denne kommentar

Jeg har ondt af landmændene.
Men som verden er skruet sammen nu så giver det ingen mening at man har landbrug i Danmark. Hvis man ikke kan have et erhverv kørende uden ekstrem støtte, så er der jo noget galt.

Vi burde stoppe med at have landbrug der ikke er selvfinansierende, og så må vi importere produkterne og dermed hive mindre fattige lande op. Det nuværende system er råddent.(EU to blame)

Philip B. Johnsen

Viggo Okholm
Personlig er jeg bekymret, for både den enkelte og os alle, så intet kunne være længere fra sandheden, det er nu, der skal focus på både det enkelte menneske og vores fælles udfordringer.

Folketinget tager ingen af os alvorligt, de er bankens folk.

Flemming Berger, Janus Agerbo, Einar Carstensen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Eigil Thomassen

Konkurs er altid en tragedie for den enkelte, men landbruget er bestemt ikke hårdere presset end mange andre erhverv. Landbrugsunderstøttelsen er som bekendt DKK 10 000 000 000 (10 milliarder) om året. Her er der ikke noget kontanthjælpsloft.

Janus Agerbo, Mogens Holme, Mona Blenstrup, Roselille Pedersen, Arne Lund, David Zennaro, Hans Larsen og Brian Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Hvem havde ondt af de græske landmænd, da EU og trojkaen nægtede dem at leve videre på etableret gæld?

Både bankerne og landmændene har ansvaret her.

Landmændene fordi de køber jorden for dyrt til at det kan betale sig.
Bankerne, fordi de uden skrubler låner pengene til de nye landmænd fordi de ikke vil inkassere et tab på den tidligere ejers håbløse økonomiske optimisme.

Landbrugsstøtten burde ikke kunne være højere end kontanthjælp. Hvis man øger landbrugsstøtten, stiger jordpriserne, så der er ingen effekt udover for dem, der allerede sidder på jorden. Der er ingen samfundsnytte i høje jordpriser. Lad bankerne tage smækket for deres uansvarlige lån. Det er ikke en offentlig opgave at opretholde pyramidespillet om brugs- og forureningsret af vore miljø.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Mogens Holme, Mona Blenstrup, Einar Carstensen og Roselille Pedersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er et overordnet problem, at det er den enkelte borger, der får ødelagt sit liv og samtidigt bliver hele befolkningen også samlet set tabere.
Folketinget ikke varetager borgernes interesser, det burde være sådan, at Folketinget skal regulere økonomien og ikke som i dag, hvor økonomien der skal bestemme politiken.

Det er på tide, at det stopper.

Mona Blenstrup, Ib Christensen, Einar Carstensen, Roselille Pedersen, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

"Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, afviser blankt, at nye regler for husdyrregulering vil forringe miljøbeskyttelsen og gå ud over grundvandet."

Link: https://www.information.dk/telegram/2016/11/venstre-afviser-blankt-risik...

Venstre har opfundet en alternativ virkelighed, med hjemmebryggede nye fakta.

klimaudviklingen i Danmark de seneste knap 150 år, har vist, at nedbøren i Danmark steget 20-25 procent, dette viser tal fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Så udvaskningen og nedsivning problematikken vokser, Venstre digter nye fakta, men det ænder ikke på virkeligheden.

Et andet eksempel.

"Langt fra drømmene fra Paris.
Ifølge IEA’s beregninger vil en fremskrivning af det aktuelle øjebliksbillede, hvor IEA samtidig tager højde for, at alle lande opfylder deres forpligtigelser i henhold til Paris-aftalen – det vil sige, at landene gør som lovet i deres nationale handlingsplaner – vil kloden blive 2,7 grad varmere ved udgangen af dette århundrede."

Link: https://www.information.dk/udland/2016/11/iea-direktoer-svaert-naa-maale...

Det tales for døve øren, energi og klimaminister Lars Christian Lilleholt siger han lytter, men når han handler, er det på en løgn, drømmen om mulig global vækst, der har fået det sidste ord.
Hvis Lilleholt, Socialdemokratiet og resten af den dansk højrefløjs drøm om global økonomisk vækst, skal blive til virkelighed, er det med at få gang i nye investeringer i kulproduktionen og udnyttet olie og gas resurserne, for der er ’ikke’ vedvarende energi til rådighed til samlet set global økonomisk vækst, det høre energi og klimaminister Lars Christian Lilleholt og det handler ministeren på, da global økonomisk vækst fejlagtig opfattes vigtigere end klima, for den såkalte energi og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Konklusionen er at ministeren ikke har forstået sin opgave og er dumpet som minister.
Energi og klimaminister Lars Christian Lilleholt siger også Danmark er et forgangsland, men ministeren burde heller forholde sig til *fakta.

Lilleholt, Socialdemokratiet og resten af den dansk højrefløj, der handler på global økonomisk vækst på kul, olie og gas, har til en hver lejlighed der byder sig, opfundet en alternativ virkelighed, med hjemmebryggede nye fakta, for at få deres samlet set globale økonomiske vækst, med en opdigtet ikke eksisterende ansvarlighed og den turnere ministeren så med, hvor Danmark er et forgangsland.

* fakta om energi og klimaminister Lars Christian Lilleholt som ’ikke’ forgangsland.
Fra link: Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS.

"Danmark har forpligtet sig til ambitiøse mål for at begrænse udledningen af drivhusgasser. Og målt på udledningen af CO2 fra dansk produktion går det fremad. Men dette mål medtager alene CO2 fra produktion inden for Danmarks grænser og måler dermed ikke CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug. En væsentlig begrænsning i det produktionsbaserede mål er, at udledninger, der er knyttet til vareimport, ikke medregnes.

Med forskningsmidler fra Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS nu undersøgt, hvad det betyder for målopfyldelsen, hvis man opgør CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug. Analysen viser, at Danmarks forbrugsbaserede årlige CO2-udledning siden 1996 har været op til 18 procent højere, end det traditionelle CO2-regnskab indikerer."
Link: http://www.rockwoolfonden.dk/app/uploads/2015/12/Faktaark_CO2-udledning-...

Et eksempel:
Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Samtidig bliver foderet produceret med sprøjtemidler, der er forbudt i EU. En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser. Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport.
Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2013/11/10224956.htm

Karsten Aaen, Janus Agerbo, Mona Blenstrup, Roselille Pedersen, Arne Lund og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Philip: beklager jeg generaliserede, men jeg så selvfølgelig at der var indlæg som er mere nuancerede.

Det at priserne hoppede så voldsomt på jord fulgte vel i grunden resten af husprisernes himmelflugt.
Faktisk er hus-og jordprisstigning jo ifølge de kloge, eller er de dumme? tegn på at nu går det godt. At landbruget er en del af vores kultur og ressourcer bør være klart, men selve adfærden og prioriteringerne har haltet i takt med modernisering og mandeflugt. Men som det ligger nu er der for mange som personligt bliver knust, virksomheder sørger for det meste for at adskille firma-og privat økonomi gennem anpart eller aktier.

Dansk konventionelt landbrug - hmmmm - Nej tak!
I har på 40 år forvandlet Danmark til en biologisk ødemark og altid ønsket at få lov til at ødelægge endnu mere. Jeg er gammel nok til at huske dengang der var svaler, insekter, sommerfugle og småkryb overalt. Jeg er faktisk tæt på at hade jer...

Hans Larsen, Flemming Berger, Torben Skov, Egon Stich, Janus Agerbo, Mogens Holme, Mona Blenstrup, Einar Carstensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Agrofobiens ulideligt nærsynede ekkokammer er fyldt med uproduktive afdankede blogkommentatorer, der lufter sine mest primitive følelser over for en, for dem ganske ukendt og dermed komplet ligegyldig omverden. På mig virker de sgu usympatiske.

jens peter hansen

Det er ikke så mærkligt at antallet af svaler er gået ned da antallet af kvægbesætninger er faldet, ( skriver DOF)men faktisk er det kun dalet med 25 % over 40 år. For 50 år siden sprøjtede man med bladan, ddt og andet godt. Det er sært så mange som formentlig bor i byer er så kloge på hvad de der grødbønder skulle gøre. Lad de forgældede landmænd gå ned, naturligvis. Jeg ser nu de fleste 4-hjulstrækkere, Audier og andre kæmpebiler på vejene omkring København. De køres vel ikke alle sammen af landmænd der skal ind og spise på Michelinrestauranter.

Karsten Aaen, Peder Kruse, Mona Blenstrup og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

"Agrofobiens"!!!!!
Spændende nyt ord som åbenbart skal dække over landbrugs skeptikere.
Det gældsbetyngede ikke-ølkologiske landbrug, der i kappestrid med andre lande producerer landbrugsvarer primært kød med dertil lave priser og dermed lav indtjening, er altid på pletten over for andres meninger, der ikke harmonerer med deres egne. Det er der slet ikke noget produktivt over.
Man er ikke mere ynkværdig som falleret landmand med stor gæld og ingen indtjening, end den arbejdsløse kontanthjælpsmodtager blot fordi man har prøvet at berige sig via landbrugets tro på at alting via størrelse blev bedre af det. at man må se i øjnene at boligen ryger sammen med virksomheden er den konsekvens, som også andre må finde sig i, når spekulation eller uheld i disponeringen af virksomhedens formåen medfører konkursen.

Leo Nygaard, Janus Agerbo, Martin Madsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Viggo Okholm tak.
Det er blevet en bank kultur styret af kortsigtede økonomiske interesser, der fylder ekstremt meget og stadigt mere i takt med, at størrelse på bedrifterne er blevet gigantiske for at klare enhedspriser i international konkurrence.
Hele branchen virker til at være blevet tung og sårbar i takt med væksten, ikke længere smidig og omstillingsparat i en stadig mere omskiftelig verden, med klimaforandringer og mange nye udfordringer, men også nye mulighedder.

Der skal focus på bonden og kunsten, at drive en sund bedrift, selve håndværket, det skal brødføde en familie og gerne flere familier end i dag.

Mona Blenstrup, Flemming Berger, Torben Skov, Janus Agerbo og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Det specielle for landbruget er, at EU-tilskud i årevis har skævvredet landbrugsproduktionen, og har giver landbruget et akavet livsgrundlag, hvor man i årevis har navigeret i en pseudo virkelighed.

De evigt destruktive liberale kræfter med konstant krav om optimering og stordrift, hersker på den ene side, medens et afsætningsmarked der ikke følger nogen naturlove, hersker på den anden side.

Mange af os husker sikkert EF/EU - smørbjerge og kødbjerge der blev opkøbt og destrueret, samt frugt, grøntsager og korn der blev dumpet i havet, for at sikre landbruget afsætning, uanset om der var behov for deres produkter eller ej. Der ér sket ændringer i tilskudspolitiken, men der gives stadig masser af direkte og indirekte tilskud, for at holde unaturligt liv i dele af branchen.

Landbruget har på den baggrund en historisk baseret forventning om, at samfundet holder hånden under dem, når der er overproduktion i en eller anden retning. Derfor kender vi dem bedst kom klynkere, og knap så omstillingsparate som man kunne forvente. Overgangen til et ægte bæredygtigt landbrug sinkes af falsk retorik og bagstræberiske tiltag i branchen. Økologien er som bekendt bæredygtig - også økonomisk, men alt for mange sværger trods dette stadig til traditionel drift, og spæder i stedet kendsgerningerne op med nødråb.

Vejen frem, er at droppe liberalismen som styreværktøj i samfundet. Fokus på øget effektivitet og stordriften, både i den private - og den offentlige sektor fjerner nemlig nærhed og ansvar fra de involverede. Sæt i stedet livskvalitet, anstændighed og fælles ansvarlighed på dagsordenen.

Lad penge og økonomi være et middel og ikke et mål for al gøren og laden. Så vil landbrug, håndværk, handel, industri, skoler, offentlig forvaltning m.m. kunne drives til glæde for såvel ansatte og brugere som for samfundet og kloden.

Mona Blenstrup, Karsten Aaen, Flemming Berger, Torben Skov, Philip B. Johnsen, Peder Kruse, morten rosendahl larsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Poul Solrart Sørensen

Vi må have en redningsplan for landbruget og man kunne starte med at lave en statslig bank, som har mere interesse i at landbrugene overlever end at sætte dem i bundløs gæld.
- Det er ikke noget nyt med redningsplaner for landbruget det har vi altid haft og sådan vil det også være i fremtiden, men en stats bank vil kunne afhjælpe nogen af problemerne.

@Mona Blenstrup

Helt enig. En fallit er en fallit, men jeg angriber den underliggende agenda i mange kommentarer. "Så kan de sgu lære det, de miljøsvin". Jeg har intet andet med landbruget at gøre, end at min nabo er landmand, og jeg har fået en vis respekt, når jeg ser hans arbejdsindsats året igennem, og når jeg så oplever en kongeklog kommentator, som har tid fri til at kommentere her 24/7, bliver jeg lidt harm.

Du har fuldstændig ret. Globaliseringen har sandelig ramt landbruget også. Fødevarer transporteres kloden rundt fra billigste produktion til købestærke forbrugere. Hvis vi blev en smule mere lokale, kunne vi tillade os at betale lidt mere for en bedre kvalitet og dyrevelfærd, men de siger jo at globaliseringen er uafvendelig og det kræver jo den nødvendige politik. Her er ikke plads til hverken tant eller fjas.

Philip B. Johnsen, Mona Blenstrup, Karsten Aaen, Flemming Berger og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Vi kan ikke nøjes med det aktuelle i beskrivelsen. Bondekulturen har dybe rødder. Meget kan vurderes med negative øjne, hvis det er tilgangen.
En landbofamilie skulle forholde sig til enorme forandringer undervejs - miljøregler og økonomi - Jordværdier og spekulationer heri - EU tilskud og skiftende regeringer.
Målt med disse alen er bønder for dumme. De har sociale ambitioner, godsejermentaliteten lever, erkender ikke familiebrugets udløbsdato.
Jeg kende mange landmænd og deres familier. De er kun menneske - forskellige mennesker.
En ville ikke låne mere end driften kunne betale. En smed køerne ud, rev stalden ned og byggede en hal til velbetalt EU overskudslager. Andelsvirksomhedernes kapitalisering. Markedets svingninger. Flere bortforpagtede jorden og opgav.

Det er nemt at dømme. Hvem bestemmer helt selv sine handlinger. Hvem er ikke for dum.

Luk landbruget i DK ned, udstyk dets marker til gartnerribrug, vi har da vist slet ikke brug for landbruget produkter, men fornuftige gartnerri produkter ... jo da.

Og landmaendende saa. Jamen de skal nuturligvis hjaelpes. Rasmusserne, jeg laeller Helle-et-eloer-andet med her, har jo da de seneste 15 aar sikret et glimrende socialt system, der vil kunne tage vare ogsaa paa mislykkede landmaend. Mon ikke ? Smag Venstre-socialismen venner, der er plads i arbejdsloeshedkoeen.

WIN-win situation ... for landet, for naturen og for de kuldsejlede. Ikke sandt !

Jeg husker også denne mangfoldighed, Martin Madsen. En natur i bedre balance. I 80'- 90'erne medvirkede de braklagte marker til synlige forbedringer. Om vinteren så jeg altid de små klynger af mørke pletter på sneklædte marker. Det var små flokke af agerhøns, som hjalp hinanden med at grave ned til noget spiseligt.
Så kom der en idiot til, som sagde, at ikke en fugl og ikke en frø ville lide, hvis man fjernede braklægningen.
Uanset hvor godt jeg kigger efter, ser jeg aldrig mere de små mørke klynger om vinteren. Idioten havde jo ret. De døde lider ikke!

Jeg håber sådan set, at de omkommer pga. MRSA! Hele banden!

Blot lige for at slå fast: alle selvstændigt erhvervsdrivende knokler mange timer hver dag, for at få tingene til at hænge sammen, det er ikke kun i landbrugt.
Og andre end landbrugere må se virksomheden og boligen ryge når betalingerne ikke kan opfyldes.

@Mona Blenstrup
Bare lige for at slå det 100% fast... Alle selvstændige forfølger deres eget ønske om at realiserer sig selv. Om at blive sin egen herrer og om at opnå harmoni og velstand for sig selv og sine nærmeste. Deres "lidelse" er ikke påført dem af andre, og det er derfor også sjældent vi hører den enkelte klage, når han er kommet i økonomisk uføre.
Bortset fra dette, så er det jo altid trist, når hårdtarbejdende mennesker ikke kan klarer til dagen og vejen i vores komplekse samfund.

For landmændene er historien som allerede beskrevet lidt speciel i forhold til andre selvstændige. Det har intet med deres lyst og evne til at knokle at gøre, der er en helt anden baggrund for klynkeriet.

Danmarks jord og resurser bør kun udlejes og udnyttes mod betaling til fælleskassen.
Friheden til udnyttelsen skal ske under overholdelse af loven.