Feature
Læsetid: 9 min.

Nu hæver landmænd på fallittens rand stemmerne på Facebook

Dansk landbrug bløder, skriver vestjysk landmandskvinde og retter sin vrede mod bankerne, der lokkede, og Landbrug & Fødevarer, der svigter. En strøm af lignende skæbneberetninger og støttetilkendegivelser er fulgt efter
Konkursramte landmænd gør oprør via Facebook. Her er det Eskild Sig og Helle Andreasen, der spiser morgenmad med børnene – de står bag hjemmeside på Facebook, der samler landmænds protester. 

Konkursramte landmænd gør oprør via Facebook. Her er det Eskild Sig og Helle Andreasen, der spiser morgenmad med børnene – de står bag hjemmeside på Facebook, der samler landmænds protester. 

Tor Birk Trads

Indland
23. november 2016

I stedet for at bøje hovederne i skam hæver fortvivlede landbofamilier nu stemmerne i kor, i en fælles kritik af bankerne og et fælles råb om hjælp fra landbrugets egne organisationer, som man synes svigter.

Fortællingerne om krise og nedtur er samlet på Facebook, og initiativet udgår fra Vestjylland, hvor Helle Andreasen og hendes mand i disse dage kæmper for at tilbagekøbe deres konkursramte gård ved Spjald, nær Ringkøbing.

»Dansk landbrug bløder,« skriver Helle Andreasen på den Facebook-side, hun har oprettet med navnet ’Landbrugets stemmer’.

Læs også: Renteswaps – et aktivt risikotilvalg

»Hvor er hjælpen? Hvor er de stemmer, der skal tale landbrugets sag,« spørger landmandshustruen med en opfordring til andre landbofamilier om at træde frem og fortælle deres egne historier om krisen og dens omkostninger.

Appellen efterkommes i hastig takt af andre familier, iblandet en lang liste af udsagn, der på Facebook giver de ramte landmænd trøst og opbakning.

Selv bor Helle Andreasen, hendes mand Eskild Sig og deres fire børn på gården Møgelbjerg, der har været i familiens eje i seks generationer, nu med 316 malkekøer og 250 hektar jord. Men gården ejes i dag af banken.

»Vi er gået konkurs på grund af lave mælkepriser og et swap-lån,« skriver Helle Andreasen.

»Vi har arbejdet på at finde en løsning siden før jul sidste år. Nye banker står ikke i kø og tør ikke tro på landbruget endnu. I juni kunne vi ikke bære gældsbyrden mere og måtte melde os i rekonstruktion. Forhandlingerne gik i stå, og vi er nu konkurs.«

Konkursbegæringen kom 6. juli, og siden har banken søgt at sælge gården, prissat til 39 mio. kr.

»Banken har meddelt, at medmindre vi finder en løsning inden midt i november, sælger de køerne. En flot højtydende besætning, der er blevet arbejdet op igennem flere år for at kunne give et godt resultat, risikerer at ende som hakkekød som følge af en principiel beslutning taget af folk, der ikke engang har taget sig tiden til at besøge vores gård,« skrev Helle Andreasen i sidste måned.

Delt af mange

Hun siger til Information, at det første indlæg på Facebook om familiens kamp er blevet delt over 2.600 gange. Og mange har siden meldt sig med lignende beretninger.

»Om lidt er vi væk,« skriver én, hvis navn ikke opgives.

»Vi har haft mange fredage gennem de sidste otte år, hvor vi overvejede, om sidste udvej var at lægge nøglerne til gården på skrivebordet i banken og se, hvordan de så ville klare den fremover, for vi ville ikke være med mere ... Men vi er her endnu på slægtsgården.«

»Jeg er trist over, at min mands forældre skal opleve dette efter at have leveret mad til de danske spiseborde i 40 år som selvstændige her på gården (…) Vi er ikke mange tilbage, der stadig kæmper. De fleste har tabt gejsten for længst. De er knækket.«

Eskild og Helle bor i Eskilds forældres hus tæt på deres gårde. Eskild er taget ud til køerne kl 5 og kommer hjem kl 7 med frisk komælk til havregrynene. 

Eskild og Helle bor i Eskilds forældres hus tæt på deres gårde. Eskild er taget ud til køerne kl 5 og kommer hjem kl 7 med frisk komælk til havregrynene. 

Tor Birk Trads

En af dem er Ronald Lindhardt Klijnstra, tidligere landmand fra Ribe-egnen, nu chauffør.

»Vi har også tabt kampen, og det har ikke været nemt,« skriver han.

»Vi valgte selv at smide håndklædet i ringen i 2013. Efter nogle år med underskud på grund af malkerobotter, der ikke fungerede, og en swap-belåning gik den ikke mere. Ydelsen faldt fra 10.000 til 8.000 kilo, men steg, efter vi skiftede til malkestald igen, der var det dog for sent. Banken ville ikke mere,« beretter Ronald Lindhardt Klijnstra.

Find Ejby og hans søn har sammen drevet en malkekvægsbesætning på Fyn. De blev på et tidspunkt opfordret af banken til at lave et renteswap, sagde nej, men blev så opfordret igen og sagde ja. Det skulle de ikke have gjort. Økonomien gik i minus.

»Vi prøvede at få en rimelig aftale med banken for ca. et år siden, men det lykkedes ikke, og så ville vores søn ikke mere. Vi havde 160 køer med en ydelse på 11.000 kilo pr. ko. Men prisen på gården faldt fra 24,5 mio. kr. i 2008, og vi skyldte 18 mio., da vores søn ikke kunne se en fremtid på gården. Gården er lige blevet solgt for 11 mio. kr.,« skriver Find Ejby.

Lokket og presset af banken

Henk og Jacqueline van Roekel kom i 2001 til Danmark fra Holland for at bosætte sig og drive landbrug. Deres bedrift i Sevel i Vestjylland havde 80 malkekøer og præsterede sorte tal på bundlinjen hvert år. Alligevel endte det med konkurs i 2013, fortæller Jacqueline van Roekel på Facebook-siden. En konkurs, som hun efterfølgende også har beskrevet i en bog for at bearbejde smerten og advare andre mod bankernes metoder.

Rejsen mod konkursen begyndte således, da banken lokkede parret til at underskrive et lån med et højrisikabelt renteswap indbygget, selv om Henk og Jacqueline udtrykkelig have bedt om et fastforrentet lån. Med finanskrisen fulgte stigende udgifter på lånet og et stadig stærkere pres fra banken, der bl.a. ville have Jacqueline til at skyde en mindre opsparing i Holland ind i bedriften.

Til sidst gik Henk van Roekel ned med stress, og for at slippe ud af fælden valgte parret at erklære sig konkurs og opgive landmandsdrømmen.

»Efter tre år er vi kommet videre. Vi er flyttet, har arbejde, alt er faldet på plads. Vi har ro i vores familie,« skriver Jacqueline.

»Men vores konkurs har haft store konsekvenser. Dengang stod vi meget alene i vores kamp. Nu rejser der sig flere og flere stemmer om bankernes grådighed og den uretfærdige behandling, man får i et demokratisk og velfungerende samfund.«

Udmattede

En anonym landmandskvinde beskriver en nedtur, der ikke er overstået.

»Vi er nu på femte måned i vores livs værste krise. Over 30 år på vores gård blev på 20 minutter lagt ned. Nu venter vi på, at en nær slægtning overtager. Det har været fem frygtelige måneder. Når jeg om aftenen lå i min seng, tænkte jeg tit: Tak, endnu en dag har vi overkommet. Endnu en dag som bestod af opringninger fra kreditorer, vi ikke kunne betale.«

Kvinden fortæller om møder på gaden »med bekendte, som enten slog øjnene ned eller hastede væk – for hvordan mon jeg reagerede? Sladderen, som man ikke kan undgå at høre, som gjorde så ondt. Alt det, vi har sagt nej til, fordi vi bare var så udmattede. Den stille bondemand, som altid har svaret enhver sit, blev endnu mere stille. Han måtte omkring hospital med stressrelaterede sygdomme.«

Ard og Karen Arkesteijn ved, at deres hjem ikke mere skal være gården Vestervang i Møldrup nær Viborg. De købte den med 70 malkekøer for 23 år siden og har lige siden drevet den med dygtighed og udviklet den til en betydeligt større, moderne bedrift. Men nu er det slut.

»I sidste uge blev der sat en stopper for fortsættelsen af drømmen,« skriver Karen Arkesteijn.

»Efter nogle hårde år, med finanskrise, swap-lån og en mælkepris langt under kostpris, hvor det til tider har været svært at betale regningerne, er gården nu erklæret konkurs. En driftsleder er ansat på gården, Ard er pludselig blevet ansat som landbrugsmedhjælper med en 37 timers arbejdsuge. Vi skal se os om efter et nyt sted at bo, hvor vi kan starte et nyt liv. Hård kost for en familie, som lever og ånder for landbruget.«

Den høje pris

Det samme oplever Kirsten Johanne Børsting og hendes mand. Deres gård med malkekvæg ved Roslev udenfor Viborg blev erklæret konkurs i april.

»Åh, hvor historierne har mange paralleller,« skriver hun om vidnesbyrdene på Facebook-siden.

»Det vakuum, man står i bagefter, er forfærdeligt! Jeg har også prøvet, at selv nære venner pludselig undgår mig i børnehaven, i Brugsen, til sammenkomster osv. Måske af forlegenhed, måske af bedste mening, men det gør kun situationen værre. Det gør så ubeskriveligt ondt!«

»Og prisen har været umenneskelig høj. Stress, helbredsproblemer, afsavn ... Jeg ønsker jer det bedste, og I er langt fra alene,« skriver Kirsten Johanne Børsting til Helle Andreasen, der med sin familie stadig står midt i kampen, med ryggen mod muren.

»Siden 2010 har vi siddet i møder med banken hvert år, og de har sagt ’Var det ikke nemmere bare at stoppe’. Men det var jo ikke det, vi ville,« siger hun til Information.

Netop nu leder Helle Andreasen og Eskild Sig efter en model, der f.eks. med interessenter udefra kan gøre det muligt at stille den nødvendige sikkerhed for at købe gården tilbage, inden banken sælger den. For nylig meldte banken, at den nu var klar til at sælge køerne, og flere gange har den sendt folk ud for at se på, hvad besætningen egentlig er værd.

»Vi fik denne deadline, hvor de sagde, at de ville sælge dyrene, selv om vi arbejdede på at kunne købe gården tilbage. Det blev katalysatoren for, at jeg tænkte ’Nej, nu må det være nok. Det er ikke fair,’ og så begyndte jeg at skrive på Facebook-siden.«

Vreden retter sig ikke mindst mod Landbrugets Finansieringsbank (LFB), der blev sat i verden i 2012 for at hjælpe dygtige landmænd ud af en gældsklemme med ny risikokapital og hjælp til at finde ny bank.

»Det må vel handle om landmandsfamilier som os. Vi har driftsresultater blandt de 15 pct. bedste i kvægbrug i Danmark, så vi må være dygtige,« siger Helle Andreasen.

Men modellen virker ikke, mener familien, der har brugt lang tid sammen med LFB for at finde en løsning – uden held.

»Det er alt for bureaukratisk, og LFB vil reelt ikke yde risikovillig kapital. Og nye banker, som vi har forsøgt at arbejde sammen med for at finde en løsning, vil ikke samarbejde med LFB.«

»Der er mange landmænd i samme situation som os, men når man taler med helt almindelige mennesker, har de svært ved at sætte sig ind i, hvordan det er. Det er også svært at fortælle om det – ingen landmænd har lyst til at klynke, og især mange ældre landmænd finder situationen skamfuld. Mange tør heller ikke fortælle deres historie, fordi de stadig er klemt af banken. Folk bliver virkelig dårligt behandlet.«

Svaret?

Familien på Møgelbjerg har netop fået en ekstra frist, fordi man efter lang tids søgen har fundet en anden bank, der godt vil overtage dem som kunder – forudsat pengene til tilbagekøbet kan rejses.

»Vi ved godt, at vi selv i sin tid har skrevet under på swap-lånet, men vi var ikke informeret om, hvor farligt det var for os. Så havde vi ikke taget det,« siger Helle Andreasen.

– Hvad er svaret på landbrugets krise?

»Jeg ved det ikke. Jeg har skrevet til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild og organisationens direktør Karen Hækkerup, og jeg har inviteret dem herud og se gården. De synes alle, det er rigtig synd for os, men de kommer ikke. De undskylder sig med, at de arbejder på at ændre rammebetingelserne. Men det er jo ikke afgørende for vores overlevelse, om man må sprøjte en bræmme mere eller mindre.«

– Regeringen har netop bebudet en ny lånepulje, Dansk Landbrugskapital, der med én milliard – halvdelen fra staten, halvdelen fra tre pensionskasser – skal kunne hjælpe ’effektive veldrevne landbrug med en høj gældsprocent’. Er det ikke en vigtig håndsrækning?

»Lånene vil man give til nye projekter og yderligere investeringer, men det er måske ikke nu, man skal til at bygge en masse nyt. Man vil bare i gang igen.«

Lånene fra puljen vil blive givet på markedsvilkår, således at den gennemsnitlige rente på landmandens samlede lån lander på op til fem pct., men måske med op til 10 pct. på selve det statslige lån.

»Med 10 pct. bliver det kun de landmænd, der allerede har penge, som har råd til disse lån. Det kommer ikke til at hjælpe os. En rente på 10 pct. er hel fint, hvis man er ude på at slå flere bedrifter ihjel,« siger Helle Andreasen.

Mens familien i kapløb med tiden søger en måde at redde gården, indløber der lignende beretninger og megen moralsk opbakning på Facebook-siden.

»Jeg håber, flere vil tage bladet fra munden, så vi også kan få råbt dem på Christiansborg op og få forklaret forbrugerne, hvad der foregår herude. Og så vi kan få samlet landmændenes stemmer. Deres stemme skulle jo være Landbrug & Fødevarer, men jeg synes ikke, de råber særlig højt på vores vegne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Jeg mindes TV-programmet fra 2014 "Sikke tømmermænd 2" hvordan, Danske Bank forsøgene, at tørre dårlig forretning på bøgerne i overbelånte landbrug med swap-lån, af på unge nyuddannede landmænd der brændende ønskede at få eget landbrug, der ovenikøbet i mange tilfælde kom med en fornuftig egenkapital, frem for at finansiere nye sunde landbrugsprojektet, det var utilstedelig.

Programmet burde genudsendes.

Allan Stampe Kristiansen, Kirsten Andersen, Peter Jensen, Torben Bruhn Andersen, Karsten Aaen, Torben K L Jensen, Arne Lund, Bill Atkins, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Torben Skov, Finn Lindberg, Kim Houmøller, Mona Blenstrup, Torben Arendal, Odd Fellow og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
jørgen djørup

Jeg sidder og undres over, at jeg har svært ved at være ked af det på de udmærkede, hårdt arbejdende familiers vegne.
Det må skyldes Bæredygtigt Landbrugs massive propaganda de seneste år.
Jeg ser fejlagtigt en af disse talsmænd for mig, når jeg læser om landbrug. På samme måde oplever jeg, at landmænd ser Robert og Carina som repræsentanter for alle andre på overførselsindkomst.
Vi har som aldrig før brug for en dialog i samfundet.

Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Peter Jensen, Cristina Nielsen, Karsten Aaen, Ole Frank, Torben K L Jensen, Tue Romanow, Flemming Berger, Helene Kristensen, Arne Lund, lars søgaard-jensen, Jørn Andersen, Ole Henriksen, Hans Larsen, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Finn Lindberg og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar

Man har glemt den gamle snusfornuft som tidligere prægede bonden.
I rusen over at alting blot var til for dem selv, har de desværre fjernet sig fra en vis skepsis over om nu alting var så nemt blot de fik større og flere gårde, større og flere besætninger og større og flere maskiner.
Nu indser de at træerne ikke vokser ind i himlen, og at dårlige tider ikke blot var historier.

Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen, David Zennaro, Brian Jensen, Karsten Aaen, Flemming Berger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

At banker prøver at fuppe landmænd er intet nyt. Det har eksisteret så længe som der har fandtes både banker og landmænd. Det er bl.a. derfor vi havde ret stramme reguleringer af finanssektoren. Dem har landmændene så stemt på at fjerne - og de stemmer stadig på de partier der vil fjerne endnu flere reguleringer. Reguleringer som for det meste er til for at beskytte os almindelige dødelige imod de stygge stores overgreb.
Hvis landmændene vil have samfundets hjælp med deres helt sikkert dybt alvorlige problemer, må de begynde med at stemme på politikere som vil skabe et samfund der bygger på gensidig hjælp.
Det får de hverken med V eller DF og slet ikke med LA.
Vågn op, bønder!

Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen, Einar Carstensen, Estermarie Mandelquist, Martin Madsen, Kirsten Andersen, David Zennaro, Erik Feenstra, Brian Jensen, Karsten Aaen, Mona Blenstrup, Anette Guldmann, Tue Romanow, Flemming Berger, Helene Kristensen, Arne Lund, lars søgaard-jensen, Carsten Mortensen, Janus Agerbo, Jørn Andersen, Steffen Gliese, Ole Henriksen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Aktivér. Facebook er kun snak.

Peter Jensen, Erik Feenstra, Flemming Berger og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar

Vi siger det lige igen.

Danmark skal tages tilbage fra kapitalen og politikerne som har valgt intet at gøre i de sidste 50 år, skal have et los i røven og sendes ud at lave noget til mindste løn.

De decentrale fællesskaber skal udvikles og styrkes så "magten" er hos folket og ikke en folk despoter som varetager meget snævre interesser.

Er der nogen der kan huske hvornår kapitalen ikke har skabt problemer i denne verden.

Allan Stampe Kristiansen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Mona Blenstrup, Flemming Berger, Hans Larsen, Carsten Mortensen, Janus Agerbo og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

En stor del af disse banker var jo tidligere sparekasser med lokal forankring og dermed også styret af lokale interesser. Bankfolks ønske om at slippe ud af de ret stramme regler for sparekassedrift blev desværre godkendt af bestyrelserne.

Torben Skov, Allan Stampe Kristiansen, Einar Carstensen, Erik Feenstra, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Flemming Berger, Morten Larsen, Arne Lund, Jørn Andersen, lars søgaard-jensen, Carsten Mortensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Jeg kan ikke have ondt af de bønder (nutid) der har så også har stemt på venstre.
jeg får ingen ingen kognitiv dissonans over status quo.

Karsten Aaen, Sune Ranum Brandt, Helene Kristensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Eigil Thomassen

Antallet af konkurser/tvangsauktioner i landbruget er mindre end 1 % om året af det samlede antal bedrifter. Enhver anden branche ville juble hvis den kunne nøjes med at 1 % af virksomhederne måtte lukke på grund af dårlig økonomi. Der er hver dag mennesker slm må se deres livsværk gå overbord og hvorfor det skulle være specielt synd for landmænd er vanskeligt at forstå.

Einar Carstensen, Mette Breinholdt, Niels K. Nielsen, Brian Jensen, Karsten Aaen, Mona Blenstrup, Hans Larsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Hvis nu de allesammen ikke bare hovedløst producerede de samme afgrøder og produkter....næsten uden at skele til hvad forbrugerne egentligt efterspørger, der må da være tonsvis af muligheder for niche, kvalitetsproduktion og nytænkning, som det skete på Newzeland, da de fjernede statsstøtten (en EU lignende ordning bare nationalt). Der var undergangs og dommedagsprofetierne i fuldt flor, som de er i Danmark nu. Lidt i stil med den medicinske canabis, de snart begynder at producere, i øvright lidt ironisk, at venstrebønderne skal til at dyrke galara ! I stedet for bare at give markedet skylden. Hvor er de danske "sortfods og gode parmakinker ? Mig bekendt er landbruget den eneste brance der ikke forholder sig til afsætnings mulighederne, for de produkter man vælger at producere. Det har de simpelthen ikke været vant til historisk.

Mogens Holme, Steffen Gliese, David Zennaro, Mona Blenstrup, Sune Ranum Brandt, Hans Larsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Det her er lige som med fiskerne bankerne lokkede os, og vi kunne ikke sige nej. Ikke? Er det en naturlov, at landmænd etablerer sig med gård og kæmpegæld før de er fyldt 25? er det en naturlov, at de dyrker/avler produkter, der baserer sig på EU-tilskud, og den slags har de med at gå op eller ned.
Jeg erindrer en tid, hvor en landmand enten fik fødegården overdraget via slægten (langtfra nogen dans på roser), elle at den pågældende bonde, havde sparet så meget sammen, at han havde til en solid udbetaling. Nogle forpagtede som alternativ en gård, med forkøbsret, og vist nok også på ret lempelige vilkår.
Den slags har unge landmænd ikke tid til at vente på i dag, nu skal det gå med ild i røven, og de skal være store fra dag 1, avler lige så mange svin, som naboen.
Naturligvis må det være bittert for de mange, der er ved at gå konkurs, men byboen her, bliver også nødt til at sige, at landmændene har ualmindelige dårlige rådgivere, og de stemmer på partier, der ikke er dem til nogen nytte.
Og det samme gør fiskerne. Også de har qua moderne fangstmetoder støvsuget havet, så der i perioder ikke er noget at leve af.

Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, David Zennaro, Karsten Aaen, Mona Blenstrup, Sune Ranum Brandt, Hans Larsen, Flemming Berger, Helene Kristensen og Morten Larsen anbefalede denne kommentar

Det kommer bag på mig, at landmændene er i krise, det fyger med Mercedes, bmw firehjulstrækker ude på gårdene.

Per Jongberg, Estermarie Mandelquist, Arne Lund, Kim Houmøller, Karsten Aaen, Sune Ranum Brandt, Hans Larsen, Helene Kristensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det har altid undret mig, at landmænd skulle være så grådige.

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Hvis vi andre belåner os over hvad vi evner at betale, ja så hænger vi selv på den. Bønderne piver, uhh vi stakler vi lod os friste af store biler, større besætninger end naboen, større og flottere maskinpark end naboen, nye flotte stuehuse - og vi vil dælme ikke producere noget der ikke er fede tilskud fra EU og staten til.

Næhh økologer har fanden skabt, for de viser de dumme arbejdere, som pukler fra 8-16 hver dag for at betale skat, så staten kan forære landbruget 10 mia. i tilskud om året - at det faktisk kan lade sig gøre at producere noget som forbrugerne vil have og vil betale for - uden at forurene miljø og drikkevand, uden at påføre forbrugerne resistente bakterier. Vil I se det glødende had fra det konventionelle landbrug rettet mod økologer, behøver I blot gå ind på landbrugsavisen og se debatterne der.

Nej jeg har heller ikke ondt af dem, og jeg vil meget hellere at mine skattekroner går til mennesker der uforskyldt er blevet arbejdsløse,til syge, gamle, mennesker der er blevet født handicappede eller er blevet det, til skoler og hospitaler - til hele samfundets nytte, ikke for at holde røven oppe på hovmodige bønder der kræver ind og nægter at tage hensyn til resten af samfundet.

Janus Agerbo, Mogens Holme, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Estermarie Mandelquist, Arne Lund, Karsten Aaen, Morten Larsen, Michael Kongstad Nielsen, Mona Blenstrup, Sune Ranum Brandt og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Tja: Indlæggene her viser i hvert fald at det ikke er her nogen prøver at forstå problematikkerne.
Jeg siger ikke de ikke er medansvarlige i situationen, men menneskeligheden fra os, som ikke står i l... til halsen savner jeg.

Flemming Berger, Peter Andreasen, Steffen Gliese og Erik Feenstra anbefalede denne kommentar

Jeg har ondt af landmændene.
Men som verden er skruet sammen nu så giver det ingen mening at man har landbrug i Danmark. Hvis man ikke kan have et erhverv kørende uden ekstrem støtte, så er der jo noget galt.

Vi burde stoppe med at have landbrug der ikke er selvfinansierende, og så må vi importere produkterne og dermed hive mindre fattige lande op. Det nuværende system er råddent.(EU to blame)

Philip B. Johnsen

Viggo Okholm
Personlig er jeg bekymret, for både den enkelte og os alle, så intet kunne være længere fra sandheden, det er nu, der skal focus på både det enkelte menneske og vores fælles udfordringer.

Folketinget tager ingen af os alvorligt, de er bankens folk.

Flemming Berger, Janus Agerbo, Einar Carstensen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Eigil Thomassen

Konkurs er altid en tragedie for den enkelte, men landbruget er bestemt ikke hårdere presset end mange andre erhverv. Landbrugsunderstøttelsen er som bekendt DKK 10 000 000 000 (10 milliarder) om året. Her er der ikke noget kontanthjælpsloft.

Janus Agerbo, Mogens Holme, Mona Blenstrup, Estermarie Mandelquist, Arne Lund, David Zennaro, Hans Larsen og Brian Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Hvem havde ondt af de græske landmænd, da EU og trojkaen nægtede dem at leve videre på etableret gæld?

Både bankerne og landmændene har ansvaret her.

Landmændene fordi de køber jorden for dyrt til at det kan betale sig.
Bankerne, fordi de uden skrubler låner pengene til de nye landmænd fordi de ikke vil inkassere et tab på den tidligere ejers håbløse økonomiske optimisme.

Landbrugsstøtten burde ikke kunne være højere end kontanthjælp. Hvis man øger landbrugsstøtten, stiger jordpriserne, så der er ingen effekt udover for dem, der allerede sidder på jorden. Der er ingen samfundsnytte i høje jordpriser. Lad bankerne tage smækket for deres uansvarlige lån. Det er ikke en offentlig opgave at opretholde pyramidespillet om brugs- og forureningsret af vore miljø.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Mogens Holme, Mona Blenstrup, Einar Carstensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er et overordnet problem, at det er den enkelte borger, der får ødelagt sit liv og samtidigt bliver hele befolkningen også samlet set tabere.
Folketinget ikke varetager borgernes interesser, det burde være sådan, at Folketinget skal regulere økonomien og ikke som i dag, hvor økonomien der skal bestemme politiken.

Det er på tide, at det stopper.

Mona Blenstrup, Ib Christensen, Einar Carstensen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

"Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, afviser blankt, at nye regler for husdyrregulering vil forringe miljøbeskyttelsen og gå ud over grundvandet."

Link: https://www.information.dk/telegram/2016/11/venstre-afviser-blankt-risik...

Venstre har opfundet en alternativ virkelighed, med hjemmebryggede nye fakta.

klimaudviklingen i Danmark de seneste knap 150 år, har vist, at nedbøren i Danmark steget 20-25 procent, dette viser tal fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Så udvaskningen og nedsivning problematikken vokser, Venstre digter nye fakta, men det ænder ikke på virkeligheden.

Et andet eksempel.

"Langt fra drømmene fra Paris.
Ifølge IEA’s beregninger vil en fremskrivning af det aktuelle øjebliksbillede, hvor IEA samtidig tager højde for, at alle lande opfylder deres forpligtigelser i henhold til Paris-aftalen – det vil sige, at landene gør som lovet i deres nationale handlingsplaner – vil kloden blive 2,7 grad varmere ved udgangen af dette århundrede."

Link: https://www.information.dk/udland/2016/11/iea-direktoer-svaert-naa-maale...

Det tales for døve øren, energi og klimaminister Lars Christian Lilleholt siger han lytter, men når han handler, er det på en løgn, drømmen om mulig global vækst, der har fået det sidste ord.
Hvis Lilleholt, Socialdemokratiet og resten af den dansk højrefløjs drøm om global økonomisk vækst, skal blive til virkelighed, er det med at få gang i nye investeringer i kulproduktionen og udnyttet olie og gas resurserne, for der er ’ikke’ vedvarende energi til rådighed til samlet set global økonomisk vækst, det høre energi og klimaminister Lars Christian Lilleholt og det handler ministeren på, da global økonomisk vækst fejlagtig opfattes vigtigere end klima, for den såkalte energi og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Konklusionen er at ministeren ikke har forstået sin opgave og er dumpet som minister.
Energi og klimaminister Lars Christian Lilleholt siger også Danmark er et forgangsland, men ministeren burde heller forholde sig til *fakta.

Lilleholt, Socialdemokratiet og resten af den dansk højrefløj, der handler på global økonomisk vækst på kul, olie og gas, har til en hver lejlighed der byder sig, opfundet en alternativ virkelighed, med hjemmebryggede nye fakta, for at få deres samlet set globale økonomiske vækst, med en opdigtet ikke eksisterende ansvarlighed og den turnere ministeren så med, hvor Danmark er et forgangsland.

* fakta om energi og klimaminister Lars Christian Lilleholt som ’ikke’ forgangsland.
Fra link: Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS.

"Danmark har forpligtet sig til ambitiøse mål for at begrænse udledningen af drivhusgasser. Og målt på udledningen af CO2 fra dansk produktion går det fremad. Men dette mål medtager alene CO2 fra produktion inden for Danmarks grænser og måler dermed ikke CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug. En væsentlig begrænsning i det produktionsbaserede mål er, at udledninger, der er knyttet til vareimport, ikke medregnes.

Med forskningsmidler fra Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS nu undersøgt, hvad det betyder for målopfyldelsen, hvis man opgør CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug. Analysen viser, at Danmarks forbrugsbaserede årlige CO2-udledning siden 1996 har været op til 18 procent højere, end det traditionelle CO2-regnskab indikerer."
Link: http://www.rockwoolfonden.dk/app/uploads/2015/12/Faktaark_CO2-udledning-...

Et eksempel:
Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Samtidig bliver foderet produceret med sprøjtemidler, der er forbudt i EU. En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser. Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport.
Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2013/11/10224956.htm

Karsten Aaen, Janus Agerbo, Mona Blenstrup, Estermarie Mandelquist, Arne Lund og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Philip: beklager jeg generaliserede, men jeg så selvfølgelig at der var indlæg som er mere nuancerede.

Det at priserne hoppede så voldsomt på jord fulgte vel i grunden resten af husprisernes himmelflugt.
Faktisk er hus-og jordprisstigning jo ifølge de kloge, eller er de dumme? tegn på at nu går det godt. At landbruget er en del af vores kultur og ressourcer bør være klart, men selve adfærden og prioriteringerne har haltet i takt med modernisering og mandeflugt. Men som det ligger nu er der for mange som personligt bliver knust, virksomheder sørger for det meste for at adskille firma-og privat økonomi gennem anpart eller aktier.

Dansk konventionelt landbrug - hmmmm - Nej tak!
I har på 40 år forvandlet Danmark til en biologisk ødemark og altid ønsket at få lov til at ødelægge endnu mere. Jeg er gammel nok til at huske dengang der var svaler, insekter, sommerfugle og småkryb overalt. Jeg er faktisk tæt på at hade jer...

Hans Larsen, Flemming Berger, Torben Skov, Egon Stich, Janus Agerbo, Mogens Holme, Mona Blenstrup, Einar Carstensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Agrofobiens ulideligt nærsynede ekkokammer er fyldt med uproduktive afdankede blogkommentatorer, der lufter sine mest primitive følelser over for en, for dem ganske ukendt og dermed komplet ligegyldig omverden. På mig virker de sgu usympatiske.

jens peter hansen

Det er ikke så mærkligt at antallet af svaler er gået ned da antallet af kvægbesætninger er faldet, ( skriver DOF)men faktisk er det kun dalet med 25 % over 40 år. For 50 år siden sprøjtede man med bladan, ddt og andet godt. Det er sært så mange som formentlig bor i byer er så kloge på hvad de der grødbønder skulle gøre. Lad de forgældede landmænd gå ned, naturligvis. Jeg ser nu de fleste 4-hjulstrækkere, Audier og andre kæmpebiler på vejene omkring København. De køres vel ikke alle sammen af landmænd der skal ind og spise på Michelinrestauranter.

Karsten Aaen, Peder Kruse, Mona Blenstrup og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

"Agrofobiens"!!!!!
Spændende nyt ord som åbenbart skal dække over landbrugs skeptikere.
Det gældsbetyngede ikke-ølkologiske landbrug, der i kappestrid med andre lande producerer landbrugsvarer primært kød med dertil lave priser og dermed lav indtjening, er altid på pletten over for andres meninger, der ikke harmonerer med deres egne. Det er der slet ikke noget produktivt over.
Man er ikke mere ynkværdig som falleret landmand med stor gæld og ingen indtjening, end den arbejdsløse kontanthjælpsmodtager blot fordi man har prøvet at berige sig via landbrugets tro på at alting via størrelse blev bedre af det. at man må se i øjnene at boligen ryger sammen med virksomheden er den konsekvens, som også andre må finde sig i, når spekulation eller uheld i disponeringen af virksomhedens formåen medfører konkursen.

Janus Agerbo, Martin Madsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Viggo Okholm tak.
Det er blevet en bank kultur styret af kortsigtede økonomiske interesser, der fylder ekstremt meget og stadigt mere i takt med, at størrelse på bedrifterne er blevet gigantiske for at klare enhedspriser i international konkurrence.
Hele branchen virker til at være blevet tung og sårbar i takt med væksten, ikke længere smidig og omstillingsparat i en stadig mere omskiftelig verden, med klimaforandringer og mange nye udfordringer, men også nye mulighedder.

Der skal focus på bonden og kunsten, at drive en sund bedrift, selve håndværket, det skal brødføde en familie og gerne flere familier end i dag.

Mona Blenstrup, Flemming Berger, Torben Skov, Janus Agerbo og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Det specielle for landbruget er, at EU-tilskud i årevis har skævvredet landbrugsproduktionen, og har giver landbruget et akavet livsgrundlag, hvor man i årevis har navigeret i en pseudo virkelighed.

De evigt destruktive liberale kræfter med konstant krav om optimering og stordrift, hersker på den ene side, medens et afsætningsmarked der ikke følger nogen naturlove, hersker på den anden side.

Mange af os husker sikkert EF/EU - smørbjerge og kødbjerge der blev opkøbt og destrueret, samt frugt, grøntsager og korn der blev dumpet i havet, for at sikre landbruget afsætning, uanset om der var behov for deres produkter eller ej. Der ér sket ændringer i tilskudspolitiken, men der gives stadig masser af direkte og indirekte tilskud, for at holde unaturligt liv i dele af branchen.

Landbruget har på den baggrund en historisk baseret forventning om, at samfundet holder hånden under dem, når der er overproduktion i en eller anden retning. Derfor kender vi dem bedst kom klynkere, og knap så omstillingsparate som man kunne forvente. Overgangen til et ægte bæredygtigt landbrug sinkes af falsk retorik og bagstræberiske tiltag i branchen. Økologien er som bekendt bæredygtig - også økonomisk, men alt for mange sværger trods dette stadig til traditionel drift, og spæder i stedet kendsgerningerne op med nødråb.

Vejen frem, er at droppe liberalismen som styreværktøj i samfundet. Fokus på øget effektivitet og stordriften, både i den private - og den offentlige sektor fjerner nemlig nærhed og ansvar fra de involverede. Sæt i stedet livskvalitet, anstændighed og fælles ansvarlighed på dagsordenen.

Lad penge og økonomi være et middel og ikke et mål for al gøren og laden. Så vil landbrug, håndværk, handel, industri, skoler, offentlig forvaltning m.m. kunne drives til glæde for såvel ansatte og brugere som for samfundet og kloden.

Mona Blenstrup, Karsten Aaen, Flemming Berger, Torben Skov, Philip B. Johnsen, Peder Kruse, Morten Larsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Vi må have en redningsplan for landbruget og man kunne starte med at lave en statslig bank, som har mere interesse i at landbrugene overlever end at sætte dem i bundløs gæld.
- Det er ikke noget nyt med redningsplaner for landbruget det har vi altid haft og sådan vil det også være i fremtiden, men en stats bank vil kunne afhjælpe nogen af problemerne.

@Mona Blenstrup

Helt enig. En fallit er en fallit, men jeg angriber den underliggende agenda i mange kommentarer. "Så kan de sgu lære det, de miljøsvin". Jeg har intet andet med landbruget at gøre, end at min nabo er landmand, og jeg har fået en vis respekt, når jeg ser hans arbejdsindsats året igennem, og når jeg så oplever en kongeklog kommentator, som har tid fri til at kommentere her 24/7, bliver jeg lidt harm.

Du har fuldstændig ret. Globaliseringen har sandelig ramt landbruget også. Fødevarer transporteres kloden rundt fra billigste produktion til købestærke forbrugere. Hvis vi blev en smule mere lokale, kunne vi tillade os at betale lidt mere for en bedre kvalitet og dyrevelfærd, men de siger jo at globaliseringen er uafvendelig og det kræver jo den nødvendige politik. Her er ikke plads til hverken tant eller fjas.

Philip B. Johnsen, Mona Blenstrup, Karsten Aaen, Flemming Berger og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Luk landbruget i DK ned, udstyk dets marker til gartnerribrug, vi har da vist slet ikke brug for landbruget produkter, men fornuftige gartnerri produkter ... jo da.

Og landmaendende saa. Jamen de skal nuturligvis hjaelpes. Rasmusserne, jeg laeller Helle-et-eloer-andet med her, har jo da de seneste 15 aar sikret et glimrende socialt system, der vil kunne tage vare ogsaa paa mislykkede landmaend. Mon ikke ? Smag Venstre-socialismen venner, der er plads i arbejdsloeshedkoeen.

WIN-win situation ... for landet, for naturen og for de kuldsejlede. Ikke sandt !

Jeg husker også denne mangfoldighed, Martin Madsen. En natur i bedre balance. I 80'- 90'erne medvirkede de braklagte marker til synlige forbedringer. Om vinteren så jeg altid de små klynger af mørke pletter på sneklædte marker. Det var små flokke af agerhøns, som hjalp hinanden med at grave ned til noget spiseligt.
Så kom der en idiot til, som sagde, at ikke en fugl og ikke en frø ville lide, hvis man fjernede braklægningen.
Uanset hvor godt jeg kigger efter, ser jeg aldrig mere de små mørke klynger om vinteren. Idioten havde jo ret. De døde lider ikke!

Jeg håber sådan set, at de omkommer pga. MRSA! Hele banden!

Blot lige for at slå fast: alle selvstændigt erhvervsdrivende knokler mange timer hver dag, for at få tingene til at hænge sammen, det er ikke kun i landbrugt.
Og andre end landbrugere må se virksomheden og boligen ryge når betalingerne ikke kan opfyldes.

@Mona Blenstrup
Bare lige for at slå det 100% fast... Alle selvstændige forfølger deres eget ønske om at realiserer sig selv. Om at blive sin egen herrer og om at opnå harmoni og velstand for sig selv og sine nærmeste. Deres "lidelse" er ikke påført dem af andre, og det er derfor også sjældent vi hører den enkelte klage, når han er kommet i økonomisk uføre.
Bortset fra dette, så er det jo altid trist, når hårdtarbejdende mennesker ikke kan klarer til dagen og vejen i vores komplekse samfund.

For landmændene er historien som allerede beskrevet lidt speciel i forhold til andre selvstændige. Det har intet med deres lyst og evne til at knokle at gøre, der er en helt anden baggrund for klynkeriet.