Læsetid: 6 min.

Vil LA og K gå med til en kraftig øgning af overvågningen i ny regering?

Dagen før LA og K blev inviteret med i en ny regering, fremlagde justitsminister Søren Pind nye planer, der kraftigt vil øge overvågningen af den enkelte borger. Begge partier har tidligere hårdt kritiseret et lignende forslag for at være for indgribende
»Systematisk overvågning af alle danskere, fordi enkelte ikke kan opføre sig ordentligt, er ganske enkelt ude af proportioner,« sagde Søren Pape Poulsen i februar, og krævede, at man i stedet gik »målrettet« efter dem, der udgør en trussel

»Systematisk overvågning af alle danskere, fordi enkelte ikke kan opføre sig ordentligt, er ganske enkelt ude af proportioner,« sagde Søren Pape Poulsen i februar, og krævede, at man i stedet gik »målrettet« efter dem, der udgør en trussel

Jonas Olufson

26. november 2016

I aktivistkredse blev det fejret som en stor sejr, da Søren Pind før sommerferien blev nødt til at droppe en planlagt udvidelse af logningsbekendtgørelsen.

Justitsministeren havde forregnet sig og havde lagt op til et for dyrt og teknisk uigennemtænkt forslag, der blev mødt af hård kritik fra både aktivister og telebranche.

Det blev taget af bordet, inden det overhovedet kom i høring.

Sidste fredag tog ministeren så revanche og varslede et nyt lovforslag i foråret 2017, der igen kraftigt vil øge overvågningen af alle danskere – og denne gang til en lavere pris.

Dette forslag er heller ikke sendt i høring endnu, men skal man tro Justitsministeriet selv – og de forlydender, der kommer ud fra dialogmøder i ministeriet – er det denne gang lidt mere teknisk klart, men stadig en markant øgning i forhold til den nuværende lov.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Klaus Engelholt
  • Kurt Nielsen
  • Dorte Sørensen
  • Anne-Marie Krogsbøll
Klaus Engelholt, Kurt Nielsen, Dorte Sørensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Ville det ikke være nemmere at udstyre alle danskere med en gps, så har den siddende regering og Folketing osv. da altid styr på landets borgere?

Liliane Murray, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, Bjarne Andersen, Arne Lund og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Bare rolig, både Pape og Samuelsen vil sælge deres gamle bedstemor som råvare til sæbefremstilling, gerne flere gange, hvis de kan få ministerposter. Pind skal nok få vedtaget sit Stasi-forslag.

Jacob Jensen, Tue Romanow, Liliane Murray, Helene Kristensen, Torben Skov, Bjarne Andersen, Arne Lund, Torben K L Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Mogens Ritsholm

Glimrende artikel, som nogenlunde retvisende beskriver sagen på en forståelig måde for dem, der ikke er dybt inde i sagen

Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Pinden er jo historieløs,.
Ældre mennesker ved jo, husker, hvad den slags får af konsekvenser.
Det står i historiebøgerne.

Ole Frank, Liliane Murray, Flemming Berger, Pórto Qisuk, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Martin Madsen anbefalede denne kommentar
Mogens Ritsholm

Noget af det, der ikke er helt rigtigt, er, at Pantons log viser, at vi bliver logget 100 gange i døgnet med TDCs metode.

Panton brugte nemlig VPN fra sin mobiltelefon. Det gør de færreste. Uden VPN og med samme aktivitetsniveau vil der blive trigget 10-100 gange flere logninger.

Ole Frank, Liliane Murray, Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Forsikrings selskaber forlanger at man låser sin dør når man går hjemmefra, hvis man vil være dækket af indbrudsforsikringen. Det er ikke dem der kommer med, at det kun er dem der har noget at skjule der sikrer sit hjem.
De data sæt de ønsker at samle kan i de forkerte hænder nemt benyttes til alt fra bagvaskelse til at arrangerer "hændelige" uheld med døden til følge. Muligheder den nye teknologi bringer.
Er mediernes Thrump ikke et godt eksempel på "at blot fordi man skifter teknologi, skal man ikke have udvidet mulighed for" magtmisbrug?

Disse data vil blive håndteret, bearbejdet og administreret af mennesker. Med NETS skandalen har vi faktuelt set, hvordan penge har brudt den fantasi om at data var låst inde. Der er andre ting der påvirker mennesker til handling udover penge. Ideolog/tvang/nød som et par eksempler.

Jeg bliver ikke imponeret af politikere der vil intimiderer mig med, at hvis jeg vil låse min dør, så må det være fordi jeg har noget at skjule.
Enten er den politiker meget naiv, eller han fornærmer mig med at jeg er det!

Carsten Munk, Thomas Petersen, Kim Houmøller, Tue Romanow, Liliane Murray, Flemming Berger, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Jeg afgiver gerne en del sikkerhed, for frihed.
Pind er ren Stasi!

Jacob Jensen, Egon Stich, Finn Thøgersen, Liliane Murray, Torben Skov og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Sebastian Gjerding

@Mogens Ritsholm: Det jeg henviser til er lokationslogning ud fra hans netforbindelse på telefonen. Hvordan skulle det ændre sig med VPN?

Der er ingen der vil mig noget ondt, så det dumme pinden er nødt til at forstå er at det er typer som ham selv, der er nogen der vil gøre ondt.

Det kan man jo godt forstå, det jo selvforsvar.

Mogens Ritsholm

@Sebastian Gjerding

Fordi TDCs logning egentlig er lavet for at registrere dine identiteter via CGNAT. Og så følger oplysninger om mast med.

Så triggeren for en logning er ny tildeling af IP og portnummer på det åbne internet, og det sker typisk hver gang en TCP-forbindelse åbnes. Altså meget tæt på sessionslogning i omfang.

Når du kører VPN sker al din kommunikation inden i en TCP-fobindelse til VPN-serveren. Og den forbindelse kan stå meget længe. Den trigger derfor ikke så mange registreringer. Til tider falder TCP forbindelsen for VPN ud, og den må genetableres. Så sker der en logning og det var netop mange af disse logninger som Panton undrede sig over. Men det er helt naturligt.

Man kan så sige, at det er ligegyldigt om master registreres 100, 1000 eller 10.000 gange pr. dag. Det giver jo ikke bedre oplysninger om din færden med mange registreringer.

Til gengæld vil den tætte registrering også - ifølge det oplyste - indeholde oplysning om de IP-adresser du har besøgt. Det får man jo heller ikke med VPN.

Mads Kjærgård

Læste i går på tekst tv, at en ung pige på 17 år har fået 4 mdr's betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste for at dele et opslag på Facebook. Statsistaten er en realitet og hvor er den højtbesungne ytringsfrihed? Og hvorfor reagerer folk ikke! Må jeg skrive, at jeg synes Castro var en helt? Eller kommer jeg også i spjældet? 1984 er realitet og det er Venstre Danmarks "liberale" parti, der vil stramme op på reglerne. Hvorfor accepterer folk KGB's "har du intet gjort, har du intet at frygte?".

Jacob Jensen, Egon Stich, Pórto Qisuk, Torben Skov, Ib Christensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Måske skulle jeg hellere skrive, at 1933 er en realitet, og som dengang er der kun få, der reagerer!

Egon Stich, Kim Houmøller, Flemming Berger, Helene Kristensen, Torben Skov, Ib Christensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

»Der er mennesker, som vil os det rigtig, rigtig ondt og begår grov, hærdet kriminalitet<< Lidt om formulering ”De er systemer indenfor Staten, som os rigtig, rigtig ondt og begår grov, hærdet kriminalitet.”
Danmark er på vej mod en ubehagelig samfundsstruktur. Kontrol og sanktioner mod borgere tager til. Det er på tide at stoppe op og sige ”nu er det nok.”
Politiet og efterretningstjenester er bemandet med almindelige dødelige personer. Vedvarende og ukritiske beføjelser til almindelige politi myndigheder er farligt. Jeg har efterlyst kontinuerligt nærmere granskning af politi metoder uden større held.
Efter min opfattelse sker der alarmerende og fordærvet kultur indenfor efterretningsvæsnet og diverse politienheder. Hvis Søren Pind har kendskab til diverse politienheders værktøjer som jeg betragter som menneskefjendske og antidemokratiske efter min opfattelse, ja, så bør Søren Pind anholdes og dømmes hårde fængselsstraf.

Peter Bækgaard

Jeg er sikker på at alle tinder profiler og alt det sorte arbejde i laver nok skal vise sig at være guf for Big brother. Måske er det bare det sædvanlige hysteri

Torben - Nielsen

@Mads Kjærgård, - 26/11-14,07.

Jeg er ikke helt sikker på, at du forstår det med ytringsfrihed.

Pigen har ytret sig, det var der igen der forhindrede hende i, - men ordene hun kom frem med, skulle hun stå til ansvar over for domstolene, for. Helt efter grundlovens § 77.

§ 77 sikrer, at hun kan komme ud med sit budskab, og først derefter træder andre paragraffer i kraft, for at sikre, at ordvalget er efter lovens bogstav.

Finn Thøgersen

Hm, nu ser det ud til at vi slipper for Søren Pind

Så vil det vise sig om den nye justitsminister er ligs så forhippet på stasificeringen eller der kommer andre prioriteter i spil...

Mogens Ritsholm

@Sebastian Gjerding

Det er en udbredt misforståelse, at mobilnettet holder øje med hvor en tændt telefon er, og at nettet dermed registrerer hver gang din telefon hopper på en ny mast.

For hvordan kan nettet ellers finde dig, når du skal ringes op eller modtage data?

Men sådan er det ikke. Og det er der en rigtig god grund til. Forestil dig et gennemgående S-tog eller flere rækker af biler på vej hjem ad motorvejen. Passagerernes telefoner vil hoppe og danse rundt mellem master på vejen. Også frem og tilbage til den samme mast. Og telefonernes batterier ville hurtigt blive flade, da de ustandseligt skulle rapportere nye master.

Hvis nettet skulle holde styr på dette, ville det dø af signalering om telefoner, der skifter mast. Og telefonernes batterier ville hurtigt blive flade, da de ustandseligt skulle rapportere nye master.

Derfor er systemet baseret på større områder - f.eks. hele Storkøbenhavn. Kun når mobilen forlader dette område vil den blive aktiv radiomæssigt og fortælle nettet, at den nu er indtrådt i et nyt område.

Ellers sker kommunikationen ved at mobilen først "kaldes" i hele trafikområdet, hvorefter den melder sig på en mast. Og så tager vi den videre derfra inkl. skift af celle under kommunikation.

Derfor kan skift af celle i sig selv ikke være en logning. Logning må knyttes til kommunikation, hvor man så også kan gemme den mast, der er involveret.

I 2005 havde jeg lange diskussioner med jurister, der ikke kunne kan forstå det. De kunne ikke forstå, at nettet ikke præcist vidste hvilken mast, de var på. De kunne jo se masten i displayet. Så måtte nettet også vide det. Men hvordan skulle nettet vide det, med mindre telefonen brugte energi på at meddele sig ved hvert celle skift.

Der var dog en Jurist, der forstod det med det samme. Det var den aldrende Isi Foighel, der døde få år efter.

Hvor vi dog savner sådanne klarhjernede jurister i offentlighedens tjeneste..