Læsetid: 4 min.

Løkkes manøvre kan fremskynde opbruddet i dansk politik

Statsministeren måtte sande, at etpartiregeringer er en vanskelig størrelse. Ved at indlemme LA og K i regeringen kan han tvinge de to partier ind på en kompromissøgende kurs. Kompromisser ligger til gengæld ikke til DF, og partiets position uden for en mere liberal regering kan intensivere dets flirt med S
Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti var den store vinder ved valget i 2015. Med partiets nuværende krise er lysten til nyvalg næppe stor, og derfor er Thulesen Dahl tilsyneladende parat til at acceptere, at en VLAK-regering rykker mod højre i fordelingspolitikken.

Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti var den store vinder ved valget i 2015. Med partiets nuværende krise er lysten til nyvalg næppe stor, og derfor er Thulesen Dahl tilsyneladende parat til at acceptere, at en VLAK-regering rykker mod højre i fordelingspolitikken.

Linda Johansen

21. november 2016

Da Lars Løkke Rasmussen sidste år dannede sin lille Venstreregering, havde Danmark ikke haft en etpartiregering siden Anker Jørgensens sidste, der stoppede i 1982. Lars Løkke var den første venstremand siden Poul Hartling i 1973, der forsøgte sig med at lade et enkelt parti sidde i regering. Og ligesom for Poul Hartling, hvis regering kun holdt godt et år, gik det galt efter kort tid.

Sandheden er, at flerpartiregeringer er langt mere manøvre- og levedygtige end regeringer bestående af et enkelt parti. Det er gammelkendt viden blandt embedsmænd, politikere og iagttagere.

Logikken er simpel: Jo flere partier inden for samme blok, der indgår i regeringen, desto færre partier er der tilbage i blokken til at kritisere regeringen og fremsætte mere eller mindre ultimative krav til den. Regeringspartierne må finde sammen om kompromisser og forsvare deres politik sammen – og regeringen kan koncentrere kræfterne om den politiske kamp imod oppositionen i stedet for at skulle slås mod sit eget parlamentariske grundlag.

Lars Løkke Rasmussen beskrev selv udfordringerne ved at stå i spidsen for en etpartiregering i sin tale på Venstres landsmøde lørdag. Forhandlingerne om 2025-planen blev »vanskeliggjort – ja, måske nærmest umuliggjort – af, at vi stod i et krydspres«, forklarede han. Regeringen skulle på én gang forhandle »til venstre og til højre«, og som statsministeren sagde: »Dette dobbeltpres viste sig at være en vanskelig udfordring.«

Et akut behov

Liberal Alliance og De Konservative, der nu står til at komme i regering, må nødvendigvis finde ind på en mere kompromissøgende vej. Det er hele pointen med statsministerens manøvre. Og det er som bekendt ikke noget abstrakt projekt. Akut har Lars Løkke brug for, at Liberal Alliance til gengæld for ministerposter opgiver sit ultimatum om at vælte regeringen, hvis ikke partiet kommer igennem med topskattelettelser »hele vejen op«. At dømme ud fra partileder Anders Samuelsens udtalelser indtil videre skal det nok lykkes.

Formentlig er det selv samme mekanisme, der afholder Dansk Folkeparti fra at gå med i en borgerlig regering. DF er et parti, der lever af markante krav på udvalgte områder – om hårdere regler over for udlændinge, mindre integration i EU og flere penge til de ældre. Kompromissets kunst ligger ikke til DF, og historisk har partiet oplevet, at det fik mere igennem på sine kerneområder under Anders Fogh Rasmussen til gengæld for i øvrigt at støtte regeringens politik, end det ville have gjort, hvis det selv var i regering. Rutinemæssigt blev udlændingereglerne således strammet sidst på året til gengæld for DF’s støtte til finansloven. Den måde at føre politik på fungerer ikke for et parti, der er en del af regeringen.

Ved at holde sig uden for Lars Løkkes regering kan DF til gengæld som det eneste borgerlige parti bevare sin vetoret og konstant true med at danne flertal uden om regeringen. Det er en overordentlig favorabel position.

Som partiets næstformand, Søren Espersen, skrev på Twitter, efter at Lars Løkke havde præsenteret sine planer på Venstres landsmøde: »V-LA-K-regering...? Fremragende for DF. Nu får vi samme gunstige situation som vi havde i 0’erne. Spændende ...!«

DF’s krise

Omvendt står det klart, at DF med indlemmelsen af LA og De Konservative i regeringen accepterer en højredrejning inden for velfærds- og fordelingspolitikken, som går imod partiets egen politik. Med til forklaringen på Kristian Thulesen Dahls accept af denne højredrejning hører selvsagt også, at partiet står i en historisk krise.

Lars Løkkes manøvre er efter alt at dømme den eneste mulighed for at undgå et folketingsvalg, og Kristian Thulesen Dahl vil givetvis gøre meget for at undgå valg på et tidspunkt, hvor sagen om svindel med EU-midler og Nye Borgerliges indtræden i dansk politik presser DF.

Af samme årsag må DF også formodes at blive mere samarbejdsvillig over for en VLAK-regering, end partiet ellers ville have været. Ikke desto mindre accentuerer det faktum, at DF som det største parti i blå blok står uden for den borgerlige regering, at noget er i opbrud i dansk politik.

Det er ikke længe siden, at Kristian Thulesen Dahl i et interview med Berlingske annoncerede, at »blokopdelingen bliver mere og mere kunstig«, og at DF, Socialdemokraterne og Venstre reelt ligger meget tæt på hinanden og derfor burde danne regering sammen på længere sigt. Det fik kort efter S-formand Mette Frederiksen til i Politiken også at tale om »et opbrud i dansk politik« og om et »utroligt godt og tillidsfuldt samarbejde med Dansk Folkeparti.

Altid stramninger

Inden for de senere år har Socialdemokraterne og DF rigtignok også rykket sig så meget nærmere hinanden, at forskellene på de to partier i dag er små. Velfærds- og fordelingspolitisk har de ligget tæt, siden DF kom til verden.

Og efter at mange års socialdemokratiske højredrejning på udlændingeområdet under Mette Frederiksen er endt med, at Socialdemokraterne som udgangspunkt altid vil gå med på nye forslag om stramninger af reglerne over for udlændinge, er hullet også nogenlunde lukket her.

Lars Løkke har måske på kort sigt reddet regeringsmagten med sin seneste manøvre. Men tilbage står spørgsmålet, om han kan komme til at fremskynde den tilnærmelse mellem DF og Socialdemokraterne, som allerede er i gang, når han isolerer DF som det eneste borgerlige parti uden for en regering, der må forventes at komme til at føre en mere liberal politik.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Fosberg
Søren Fosberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er det rene spil for galleriet med uenighed mellem borgerlige partier. I alt væsentligt er de enige om klassekampen fra oven, som er det eneste, der for alvor betyder noget og har konsekvens i indenrigspolitikken.

Søren Fosberg, Carsten Wienholtz, Flemming S. Andersen, Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, kjeld jensen, Karsten Aaen, Glenn Lynge Andersen, Anne Eriksen, Egon Stich, Niels Duus Nielsen, Kim Houmøller og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nu får vi se hvor meget det egentlig betyder for DF, at Anders Samuelsen avancerer til minister.

Med en ren Venstre-regering til en regering med Team Saxo Bank, da går alle fra slet til meget værre.
TSB er horrible. For dem er egoismen den højeste menneskelige dyd, mens alm. humane betragtninger og holdninger, næstekærlighede en dødbringende gift for vækst og profit. TSB mener ikke, at mennesker har pligt til at hjælpe andre, men kun sig selv.
Så nu får vi nok kuglestøderen som beskæftigelsesminister - det skal nok blive muntert for de, der er på overførselsindkomst. Og Lars Seiers marionetdukke, Anders Samuelsen, som skatteminister?
Nå, den regering holder næppe til grundlovsdag, men derfor kan den da sagtens nå at lave rigtig mange ulykker.

Søren Fosberg, Hanne Ribens, Carsten Wienholtz, Britt Kristensen, Flemming S. Andersen, Anders Graae, Allan Stampe Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, kjeld jensen, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Egon Stich, Nette Skov, Per Meinertsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Som det nævnes i overskriften, er det en indlysende mulighed, at DF holder bagdøren åben. Det der for kort tid siden ikke var en sandsynlighed, er det nu efter ro på indvandrerpolitikken.
De to største partier - også efter et valg - kan få tilslutning hele vejen rundt, særlig hos Radikale, SF og Alternativet.
Det skal man ikke være en Michael Moore for at se.

morten rosendahl larsen

Er der mon nogle kritiske journalister, som vil undersøge og konfrontere Løkke med hvad sådan en gang politisk studehandel koster samfundet ??
Her tænker jeg på ministerpensioner........ "skat lignende" tilstande, grundet uendelige udskiftninger af ministre, og flytten rundt på resortområder, i mellem ministerierne. Men ikke mindst den lede sådan en øvelse bør give i den store del af befolkningen....en kærkommen lejlighed for journaliststanden til at hæve deres egen anseelse en anelse...?? Men hvis man stiller den slags spørgsmål, bliver man jo nok ikke inviteret med til venstres julefrokost.....

Hanne Ribens, Carsten Wienholtz, Britt Kristensen, Flemming S. Andersen, Arne Lund, Flemming Berger, kjeld jensen, Karsten Aaen, Anne Eriksen og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Nu ved vi, at dette emmer af de 4 forskellige politiske partiers stærke selvegoisme. - Eller rage til sig på andres bekostning politik.

Men jeg kunne tænke mig at vide, hvilke vision disse partier egentlig har for Danmark og danskerne. For det har slet ikke være oppe i debatten. Og hvordan disse forskellige visioner kan forenes til stærke, konstruktive og operative mål, der gavner h-e-l-e samfundet på kort og længere sigt. For det er faktisk det, som politik går ud på, det er ikke egoisme.

Hanne Ribens, Britt Kristensen, Allan Stampe Kristiansen, Arne Lund, Steffen Gliese, Nette Skov, Flemming Berger, Anne Eriksen, Egon Stich og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

Fire gange har jeg spurgt direkte til LA MF`ere om en stillingtagen til UBI-Basisindkomst.
Flere af partiets hovedsynspunkter peger i den retning : Personlig frihed, mindre stat, lavere skat, mere nærdemokrati, regelsanering...........men de svarer ikke engang - ikke engang et rutine svar fra en studentermedhjælper.

Politikere er ligeglade med folket. De tænker kun på egen position.

NB :
Enhedslisten svarede på samme spørgsmål, stillet ud fra deres omsorg for de ledige og samfundets svageste - men svaret var nej til UBI.
Alternativet svarede, at det ville de tænke over. Det kan man nu læse om i deres program.
Nye Borgerlige svarede - hvad er UBI !!

Opdateret magtelite
Anti-Montesquieu danner en ny regering - De lovløse, de uøvede og de drømmende - til magten …

@ Leo Nygaard,

Du berører et interessant emne. Og jeg ved faktisk ikke, hvordan Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse er kommet frem til, at der i Danmark er en skjult ledighed på 53.000 personer, for efter min opfattelse er den langt større.

Men måske har DS ikke medregnet alle dem, der er en eller anden kreativt opfunden arbejdsmarkedsordning eller i et 225-timers job. For de tælle jo med som borgere, der er i beskæftigelse.

Danmark havde sidst nærligt fuld beskæftigelse i 1971-72. Og med den nærmest "industrielle" effektivisering som samfundet har været inde i siden dengang - og i stort set alle fag og brancher, vil der aldrig mere blive blot nærlig fuld beskæftigelse. I stedet viI arbejdsløsheden blot stige nærmest lineært fremover, samtidig med at produktiviteten fortsat vil stige. - Altså det jobløse samfund.

Og derfor bliver det mere og mere interessant, hvad samfundet egentlig stiller op med alle de arbejdsløse.

Men det ligger klart, at der skal penge til, for en god samfundsborger er ikke blot en person, der tjener penge og betaler skat. Men en god samfundsborger skal også forbruge, og dermed efterspørge varer og tjenester. Og hvis dette ikke sker - og det gør det ikke i nutidens skævvredet Danmark, så vil arbejdsløsheden hastigt blive endnu større, for ingen vil jo ansætte en lønnet medarbejder, hvis der ikke er noget arbejde at udføre.

Carsten Wienholtz, Flemming S. Andersen, Flemming Berger og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

"Kompromissets kunst ligger ikke til DF"

???

Meget forkert. DF er igen og igen gået på kompromis med sin velfærdspolitik til gengæld for indvandringspolitiske stramninger. De kan købes for et par grænsebomme, som man siger. Nej, det er bare bedst for deres image at stå udenfor regering, så de kan fremstille sig selv som den lille mands parti, der kæmper mod den politiske elite.

Hanne Ribens, Carsten Wienholtz, Sascha Olinsson, Anders Reinholdt, Karsten Aaen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Opbrud i dansk politik, står der i overskriften.
Hvad kunne der ligge deri. Man kan kun håbe, at politikerne begynder at tænke på at få denne kabalen til at gå op :
Produktionsmetoderne, arbejdstiden, rigtige jobs, socialpolitikken, sundhedsindsatsen, regeljunglen, klientsamfundet, NPM-styret, boligboblerne, skattekaosset, den voldsomme pengecirkulation, skatteplyndringen, klimaet, globaliseringen - og den øgede sociale polarisering i samfundet.
Kort sagt : At få samfundet til at passe til borgerne - istedet for omvendt.
Hvis ikke, kan vi stille op i køen : Trumf, Wilders, Le Penn og en tysk tilsvarende, i et oprør fra bunden i dansk version.

Egon Stich, Flemming Berger, Gert Romme og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Ingen tvivl om, at Lars Løkkehjul for alvor viser os sin kræmmersjæl for at redde Venstre fra total deroute, inden deres vælgere bliver enten DF.ere eller det nye borgerlige facistparti medlemmer.
Katho

Egon Stich, Allan Stampe Kristiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tak Jan Weis for den interessante annonce om generalist til Søfartsstyrelsen.

Nærlæser man den, finder man frem til, at en generalist Søfartsstyrelsen åbenbart er en bredspektret specialist. - Altså en bredspektret person der kan rigtig meget om et ganske lille fagligt område.

Og går man ind på Søfartsstyrelsens hjemmeside mødes man af overskriften: "Vi arbejder for sikkerhed til søs og maritim vækst". Men i Søfartsstyrelsen er maritim kompetence altså blot i vejen for den rette person til rette job.

Så kan man jo fundere lidt over, hvad det egentlig er, som styrelsen mener, den kan ekspandere den inden for dens vækstområde. Og som gammel skibsfører der også er økonom, kan man godt få indtrykket af, at det er noget med kystnære hoteller, der bliver bygget helt ude på revlerne.

Egon Stich, Carsten Wienholtz, Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Mon Løkke søger ? Han har erfaring med at sejle i egen sø på dybt vand.
Han lærer sikkert hurtigt at bruge et kompas til at sætte kursen.

Løkke vil bygge sin regeringsstabilitet på noget af det mest stabile og urokkelige i dansk politik er venstrefløjsfolkelig DF-bashing ? Det er lidt spøjst at EL's fodfolk på facebook og lign. nu skal være 'regeringsgrundlag' på metaplan, men det er da vist det man forestiller sig.

Lars Løkke er en smart taktikker. Falder hele regeringsudvidelsen på gulvet er det lille Lars fra Horsens der har klokket i det. Venstre kan kun vinde, uanset hvordan det går. Kommer folketingsvalget, går Venstre frem.

Vi har brug for populistiske venstrefløjsbloggere, der kan skære tingene ud i pap for menigmand!
Hvis man læser de svar, som progressive kræfter skriver ovenpå Trump og Brexit, mødes de med afvisninger, der tydeligvis er æltet ind i folk over lang tid, med særlige ord og vendinger, der ligesom i diverse sekter vender tingene på hovedet og skaber sin egen 'realitet'.
Højrefløjen må grine en vis legemsdel i laser over, at den ikke-opdaterede ældre del af befolkningen og den skolefjerne ungdom er så nem at manipulere til at arbejde imod egne interesser. Læs det selv, rundt omkring, det er temmelig skræmmende, og vi får brug for både adfærdspsykologer og andre, der kan fortælle, hvad venstrefløjen i virkeigheden arbejder for, og hvorfor det er en langt mere retfærdig stat.

Carsten Wienholtz og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar

Det her er virkelig dristigt gjort af Løkke - at invitere to partier med solid tilbagegang i meningsmålingerne ind i sin regering.
De konservative går med i en regering ud fra en forventning om mandatfremgang. Og at de kan erobre nogle af de vælgere, der er gået til Nye Tarvelige.
Men hvad nu hvis fremgangen udebliver, og partiet fortsat ligger ved spærregrænsen, om fx et halvt års tid - hvis trekløverregeringen da holder så længe. Hvad gør Pape så? Fortsætter dødssejladsen, og håber på bedre tider - at noget vil vise sig? - eller træder han ud af regeringen, når den barske kendsgerning omsider går op for ham: at partiet ikke vil kunne overleve næste valg?

Hvem tror Løkke han narrer? Det er muligt, at Løkke kan nå til enighed med C og LA, og fint med det. Så starter der igen et cirkus i centraladministrationen med opsplitninger, omrokeringer og et helt nyt ministerhold. Netop som de var begyndt at komme til hægterne efter valget. Igen er det sagsbehandlingstider, der er prisen. De kontanthjælpsmodtagere, der iøjeblikket må vente 8 uger på at modtage deres første ydelse, er sikkert taknemmelige !!
Løkke skal nok få DF med i første omgang. Også med 2025 plan og topskattelettelser. Løkke behøver bare at true med, at Pia Kjærsgaard har brug for hans stemme, når den nye regering træder sammen og formanden skal vælges.
Når DF i løbet af foråret opdager, at nu behøver LA og C ikke at købe sig til DF's stemmer og give ubegrænsede indrømmelser på flygtningeområdet, er der ikke andre steder at gå hen, end til Mette Frederiksen, når Løkke siger nej. Og det gør han. Han har i store træk sagt, at nok er nok, og at han ikke agter hverken at bruge mia. på en symbolsk grænsebom eller at overtræde konventionerne. DF har haft så mange chancer og udmeldinger om regeringsdeltagelse, at man må formode, de foretrækker at være et protestparti, så jeg tvivler stærkt på, at de skaber grundlag for en ny regering. Tværtimod tror jeg, de skyder sig selv i foden, hvis de ikke får stoppet Løkke mens tid er.

Vær nu ikke så negative. Folkestyret virker. Violet bliver den symbolske farve.
Løkke holder jo fast. S kommer med. Den udbredte politikerlede tvinger dem til at være ansvarlige og samarbejde.
Jeg spår denne regering lang levetid.

What the hell do we have to lose !!!! Det hele er stort set den samme gang fantasi forladte plat, der før eller siden vil bringe en gal populist til magten i Danmark anyway....alle mikrofonholderne og politikerne servere den samme kool-aid der sender sund fornuft til en anden planet og slipper alle de deplorable nisser løs i laksegade... Ingenting imellem ørene kan ende med en gal populist, der dagdrømmer om et Danmark til Ejderen.... predators elsker den strukturløs gråhed, hvor svagheden langsomt æder det demokratiske sindelag væk....

Hanne Ribens, Egon Stich og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

" ...opbruddet i dansk politik " vil være karakteriseret ved skiftende flertal.
Vil den ene ikke, vil den anden måske.
Dette afhænger helt af, om DF fortsat vil være blå. Deres nedtur i målingerne skal vendes .
Hvordan gør de det - blandt gamle vender, som stjæler deres vælgere, eller med en ny veninde, der kan efterligne Løkke, og lokke med............................

I DR1 har satiren "Platform" sagt noget realistisk : Samuelsen sagde, at han ville vælte regeringen.
Det har han gjort og der er dannet en ny.
Omvendt er politik toppen af satire, som opfører forestillingen om folkestyret.