Nyhed
Læsetid: 3 min.

Er mænd for følsomme væsener til hormonprævention

Forskning i hormonprævention til mænd er blevet stoppet på grund af bivirkninger trods stor tilfredshed blandt flertallet af mændene i forsøget. Medicinsk kønsforsker undrer sig over, hvorfor mænd finder sig i det. Mandeforsker tvivler på, at der er stor interesse for p-piller til mænd
Indland
7. november 2016

320 mænd i parforhold har gennem et år deltaget i et forsøg, hvor de har fået indsprøjtet hormonprævention hver anden måned. Præparatet viste sig næsten lige så effektivt som p-piller, og 75 procent af mændene i forsøget var så tilfredse med præventionen, at de ville fortsætte brugen af det, hvis det var muligt. Det skriver New Scientist. Alligevel er forsøget blevet stoppet igen på grund af bivirkninger som depression, humørsvingninger, muskelsmerter, acne og forøget libido.

I 2011 blev et lignende forsøg blandt 400 mænd fra forskellige verdensdele stoppet af World Health Organization, der stod bag afprøvningen. Det nye forsøg adskiller sig dog fra det tidligere, idet mændenes libido ikke bliver påvirket negativt.

Psykiater Birgit Petersson, der er mangeårig lektor i medicinsk kønsforskning på Københavns Universitet, undrer sig over, at forsøget er stoppet, når så stor en andel af mændene er tilfredse.

»Sundhedsmyndighederne stiller større krav i dag, end da p-piller til kvinder blev frigivet i 60’erne, men det er mærkeligt, at man synes, det er i orden med de samme bivirkninger til kvinder, men fluks stopper det her forsøg,« siger Birgit Petersson og tilføjer, at rigtig mange kvinder jo også stopper med at tage p-piller på grund af bivirkninger som depression, blodpropper, vægtøgning og mindsket sexlyst.

»De bivirkninger, har man besluttet, er o.k., derfor er det mærkeligt at stoppe udviklingen af det her, når så mange af mændene er glade for det. Jeg forstår ikke, at mænd finder sig i, at der ikke kommer lignende prævention til dem, når vi samtidig har hele diskussionen om mænd, der ufrivilligt bliver fædre. Så prøv det dog og tag ansvar,« siger Birgit Petersson.

Professor og p-pilleforsker på Københavns Universitet Øjvind Lidegaard kan derimod godt forstå, at forsøget er stoppet.

»Mænd er nogle følsomme væsener, og en kunstig hormonpåvirkning forøger måske ens libido på kort sigt, men på lang sigt kan det have en negativ effekt på libidoen, ligesom man ser det hos mænd, der bruger hormonpræparater som anabolske steroider,« siger Øjvind Lidegaard.

At 75 procent af mændene i forsøget er tilfredse med præparatet, mener han ikke er en god nok begrundelse for at sende hormonprævention til mænd på markedet – også selvom p-piller til kvinder har lige så mange bivirkninger.

»Det er jo ikke et argument for, at mænd også skal udsættes for de bivirkninger,« siger Øjvind Lidegaard og tilføjer, at kvinder har en større tilskyndelse til at tage p-piller, fordi det er dem, der helt fysisk står med problemet ved uønsket graviditet.

Ikke den store interesse

Når der stadig ikke er udviklet p-piller til mænd mere end 50 år efter, at p-piller til kvinder kom på markedet, så kan det ifølge Birgit Petersson også skyldes, at medicinalindustrien ikke øjner en stor nok økonomisk indtjening i p-piller til mænd. At der er bivirkninger ved præventionen, mener hun ikke er årsagen til, at medicinalvirksomhederne endnu ikke har udviklet en p-pille til mænd. Hvis blot bivirkningerne lægges åbent frem af medicinalvirksomhederne, så kan de ikke sagsøges, påpeger Birgit Petersson.

»Det meste medicin har jo en lang række bivirkninger, men det er den risiko, som mange er villige til at løbe, og jeg kunne da sagtens forestille mig, at yngre og oplyste mænd ville være interesseret i den mulighed. Jeg forstår faktisk ikke, hvorfor mænd ikke er rasende over, at de stadig ikke har det valg,« siger Birgit Petersson.

Kenneth Reinicke, der er mandeforsker på Roskilde Universitet, tvivler dog på, at der er den store interesse blandt mænd i hormonprævention på trods af diskussionen af ufrivillig faderskab og juridisk abort.

»Juridisk abort er ikke en stærk samfundsmæssig diskurs, så jeg tror ikke, at det er stort issue blandt mænd at få mulighed for at tage en præventionspille. Udover måske for mænd i faste relationer med kvinder, der ikke kan tåle p-piller,« siger Kenneth Reinicke.

Han tror dog også, at den manglende interesse for anden prævention end kondom skyldes, at mænd har nogle forestillinger om deres maskulinitet, som noget der ikke må påvirkes medicinsk.

»Det er så rodfæstet, at man kan tage kondom på, og man ikke vil have nogen piller, som kan gøre en kulret eller gøre, at man ikke er kneppeklar hele tiden. Selvom det er langt ude i skoven, fordi ens præstationsevne jo ser ud til at forblive intakt, så kan det virke som en trussel mod den mandlige maskulinitetsopfattelse,« siger Kenneth Reinicke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Han tror dog også, at den manglende interesse for anden prævention end kondom skyldes, at mænd har nogle forestillinger om deres maskulinitet, som noget der ikke må påvirkes medicinsk.

Ja måske.
Men 3/4 af mændene i forsøget nu gerne ville have fortsat, så må de jo sagtens kunne acceptere medicin med deres maskulinitet..?

Niels Duus Nielsen

"Det er jo ikke et argument for, at mænd også skal udsættes for de bivirkninger"

Hvem bestemmer, hvilke bivirkninger, det er okay at udsætte sig for? Hvis jeg nu accepterer risikoen for bivirkninger, hvorfor blander medicinalindustrien og forskerne sig så i, om det er godt for mig eller ej?

Argumentet om en for lav profit på produktet kan jeg derimod bedre forstå. Men det er et lidt ubehageligt argument, som sætter fokus på de virkelige drivkræfter i medicinalindustrien, som jo ikke så meget er hensynet til forbrugerne, men mere hensynet til producenterne.

Henrik L Nielsen

Sikke en skam. Jeg blev gerne kunde. Kan ikke se hvordan min maskulinitet skulle blive påvirket overhovedet. Tværtimod, da det ville give bedre kontrol over min reproduktivitet. Og kontrol er da ikke "u-maskulint" (eller "u-feminint" for den sags skyld).
Bivirkningerne må man jo så se individuelt om de er prisen værd.

Der er jo også nogen, der oplever bivirkninger ved kvindernes p-piller. Ved at have pillen til begge parter kunne de af os, der er i faste forhold, jo så vælge pillen til den part, der oplever færrest eller ingen bivirkninger.

June Pedersen, Viggo Okholm, Tina Sommer, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Mikkel Nohr Jensen

Det har jo ingenting med bekymringen for bivirkninger at gøre. Sagen er at siden P-pillerne blev frigivet har den vestlige verden kørt med fødselstal under reproduktionsniveau, og det er kommet dertil hvor det truer samfundet økonomisk på livet.

Så selvfølglig vil myndighederne ikke tillade et ekstra slag mod fødselsraterne i form af effektiv prævention til mænd.

Ingen fiflerier, tak
Det drejer sig ikke om at ville acceptere medicin – men lige præcis i denne yderst følsomme forbindelse kunne det jo risikere at være en ’medicinsk kastration’ … ;-)