Fortællinger fra ’Underdanmark’ er ofte skildringer af en gruppe af borgere, som klientgjorte sidder fast på offentlig forsørgelse.
’Systemet’ er nærmere en forhindring end en hjælp for de socialt udsatte, og når fortællingen skal udfordres med en positiv historie, er det gerne beretningen om individets personlige kamp.
»Selvom det brede velfærdssamfund på mange måder er en succes for underklassens børn, så fokuserer politikere og medier mere og mere på det enkelte individ, der har kæmpet sig ud og videre,« fortæller formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau.
Hun bakkes op af Klaus Petersen, der er professor og leder af Center for Velfærdsforskning ved Syddansk Universitet.
Læs også: Vi elsker ildsjælen og hader kommunen
»Skal man fortælle noget positivt, er det jo rigtig populært at fortælle historierne om de her ’mælkebøttebørn’, der på trods af alle mulige sociale udfordringer klarer det godt,« siger han.
Politikere og medier elsker at beskæftige sig med ’mønsterbryderen’, der i kraft af sin stærke karakter er migreret til et højere socialt lag. Men skønt der med en social opstigning bestemt er tale om individuel kamp, og skønt der uden tvivl er problemer med, at folk ikke hjælpes videre fra social understøttelse, så skævvrider det individorienterede fokus også historien om systemets brede velfærdsløft, mener Majbrit Berlau.
»Hvis du ser på virkeligheden i dag, så kommer seks ud af ti børn af kontanthjælpsmodtagere aldrig selv på kontanthjælp. For det er det brede velfærdssamfund, der har skabt mulighederne for under- og arbejderklassens børn – det er folkeskolen, daginstitutionen, fritidstilbuddene og gratis uddannelsestilbud, der har løftet bredt,« siger hun.
Når debatten i dag handler om socialt udsatte, er fokus i høj grad på de allersværeste tilfælde, hvor systemets succesrate er relativt lav i forhold til at hjælpe folk videre. Og på den måde bliver fortællingen om en hel socialklasse, der er stagneret på overførselsindkomst, altså dominerende.
»Så der kunne man godt savne en mere grundlæggende orientering i, at de brede velfærdsordninger har været de største socialpolitiske tiltag, vi har lavet i det her samfund,« siger Majbrit Berlau.
Individets ansvar
Professor ved Department of Business and Politics på Copenhagen Business School, Ove Kaj Pedersen, deler Majbrit Berlaus bekymring.
Han mener, at den individualiserede tildeling af sociale ydelser, hvor der nu måles på den enkeltes kompetencer, arbejdsevne og arbejdsmotivation, har haft indflydelse på den offentlige debat om emnet.
»Individualiseringen af sociale ydelser er slået igennem i den offentlige debat som en stigmatisering af arbejdsløse. Hvor arbejdsløshed tidligere var strukturel, så er den nu en del af den enkeltes ansvar. Og den her individualiserede diskussion gør så, at der i meget høj grad skygges for den enorme evne, velfærdssystemet generelt har til at fremme den sociale mobilitet,« siger Ove Kaj Pedersen.
Han peger på, at den danske velfærdsstat stadig er en af de mest succesfulde i forhold til at bryde den sociale arv. Skønt Danmark på det seneste er sakket bagud på uddannelsesmæssig social mobilitet, så klarer vi os relativt godt, hvad angår økonomisk social mobilitet.
Et forskningsprojekt fra University of Ottawa har blandt andet placeret Danmark på en førsteplads blandt vestlige lande på grund af den lille sammenhæng mellem indkomster på tværs af generationer.
»Men når vi individualiserer diskussionen, så giver den offentlige debat den fortolkningsmulighed, at velfærdsstaten simpelthen ikke har nogen positive effekter,« siger Ove Kaj Pedersen.
Det store fokus på både de positive og negative enkelteksempler fører samtidig til en langt fra ideel lovgivning, som så igen kan puste til kritikken af velfærdssystemet.
»Man kan for eksempel diskutere, hvor mange der for alvor udnytter systemet. Man må sige, at det i hvert fald er relativt få eksempler, vi har set. Og den paradoksale konsekvens er så, at de få eksempler kun kan adresseres med en generel lovgivning, som rammer alle. Man kan jo ifølge Grundloven ikke lave en lov kun for ’Dovne Robert’, så i stedet laver man en lov imod at være doven. Og alt det fører jo bare til mere bureaukrati og administration,« siger Ove Kaj Pedersen.
Den stærke hjælper
I den politiske debat har skildringen af ’systemet’ udviklet sig fra at blive anset som en hjælp og en løsning til nærmere at være »et problem, man skal overvinde«, forklarer Klaus Petersen.
Er velfærdssamfundet positivt repræsenteret i historierne om socialt udsatte, tilskrives det ikke så meget velfærdssamfundet eller ’systemet’ som den enkelte ildsjæl, der er ansat her.
»Så optræder de i de her personfortællinger som ressourcestærke enkeltpersoner, der har hjulpet folk til at ændre deres livsretning,« siger Klaus Petersen.
Man kan sige, at det individfokuserede er en grundlæggende måde at fortælle historier på, forklarer han. Ligesom hovedpersonen i et eventyr har en enkelt hjælper, kan den enkelte ’stærke folkeskolelærer’ eller ’idealistiske socialrådgiver’ måske også indgå. Men altså ikke systemet som sådan.
»Når noget lykkes for et udsat menneske, er det på grund af enkeltpersoners indsatser. Når noget går galt, er det systemets skyld,« som stifter af Huset Zornig og forhenværende formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig, formulerer det i kronikken i dagens Information.
På den måde har det altid været svært at skildre velfærdstaten og ’systemet’, forklarer Peter Simonsen, der er professor ved Institut for Kulturvidenskaber og Litteratur på Syddansk Universitet med speciale i velfærdsstatens litteratur og kultur. Han påpeger, at det er svært at finde nogen reel hyldest til velfærdsstaten i løbet af de sidste mange årtiers danske litteratur.
»Hvordan kan man elske en velfærdsstat? Det er sådan noget funktionalistisk, firkantet beton. Noget med skatteprocenter og overførselsindkomster. Forfattere fra de sidste 200 år har været på frihedens og individets frigørelses side. Jeg mener, velfærdsstaten producerer frigørelse, men det kan være svært at fortælle den historie uden at blive opfattet som, at man taler efter magthaverne,« siger han.
Nuancerne går tabt
Forfatter Peder Frederik Jensen, som har skrevet speaks til TV 2-serien På røven i Nakskov, anser det som fuldt berettiget, at han er med til at skildre en gruppe mennesker, som ikke virker til at kunne bevæge sig videre fra offentlig forsørgelse og et system, som ikke virker til at kunne hjælpe dem.
Men han vurderer også, at der er grupper fra underklassen og den lavere middelklasse, som sjældent er repræsenteret i medieoffentligheden.
»Der er helt sikkert nogle fortællinger, der mangler i vores samfund. Der mangler historier om, hvordan det hver eneste dag lykkes at få mennesker på ret køl, og hvordan systemet faktisk fungerer på rigtig mange måder,« siger han.
Peder Frederik Jensen mener, at nuancerne og de mange forskellige fortællinger fra de laveste socialklasser oftest går tabt og bliver reduceret til faste narrativer og stereotyper, som gerne skal bekræftes.
»Når det gælder fortællingerne fra bunden af samfundet, er livet selvfølgelig lige så mangefacetteret som i resten af samfundet. Og det skal vi tage seriøst. Der er mange succeshistorier fra under- og middelklassen,« siger han.
Det er Majbrit Berlau enig i. Når en anden repræsentation er vigtig, er det fordi, man skal være bevidst om, hvad der virker, mener hun.
»Når vi som socialrådgivere bekymrer os rigtigt meget, også når man skærer ned i daginstitutioner, folkeskole og sundhed, så er det jo, fordi vi ved, at det betyder, at flere mennesker ikke formår at holde fast i de brede tilbud og risikerer at havne i vores butik. Og det, vi rigtig gerne vil undgå, er jo en stigning i folk, der har brug for en socialrådgiver. Vi synes jo, de allerbedste dagsordener er de forebyggende.«
Med hjælp fra velfærdsstaten
Følger man debatten om velfærdssamfundet og det sociale sikkerhedsnet i Danmark, får man det indtryk, at mennesker i hundredtusindvis er parkeret på evig overførselsindkomst. Enten fordi de er dovne, og systemet er for slapt til at sparke dem i gang. Eller fordi systemet afmægtiggør dem og tapper dem for kræfter med endeløse arbejdsprøvninger og nedværdigende samtaler med kommunale skrankepaver. Men mange mennesker oplever faktisk at få hjælp. At komme videre, fordi systemet fungerer, tror på dem og bakker op. Denne serie stiller skarpt på, hvad der virker og hvorfor.
Seneste artikler
Er velfærd en god forretning?
13. december 2016Politikerne tænker for kortsigtet, når de skærer i velfærdsydelserne, for på den lange bane er den forebyggende indsats rentabel, hævder flere forskere. Andre er mindre sikre på, om velfærdsstaten udgør den bedste forretningsplan og peger på, at velfærd engang var mål nok i sig selvVar det ikke for kommunedamen, havde jeg sultet mig selv til døde
7. december 2016Mit arbejde er at holde min vægt stabil. Men det lykkes kun, fordi min kommunale spisestøtteperson kommer forbi fire gange om ugen, og fordi kommunen giver mig tid til at hele i stedet for at tvinge mig i uddannelse eller aktivering. Alternativet ville nok være indlæggelse. Eller dødVi elsker ildsjælen og hader kommunen
30. november 2016Det er altid den enkelte skolelærer eller socialrådgiver, der hyldes, mens hans arbejdsgiver, kommunen, hånes. Det er ikke rimeligt, for bag enhver ildsjæl gemmer sig et system – en kommune – der skaber rammerne for at handle personligt, kreativt og med fokus på den enkelte borger
PS: tiden op gennem omk. 1970ér var mønsterbryder mere reglen end undtagelsen. Det skyldes at samfundet havde givet mulighed for at også "underklassens" børn fik muligheden. Dengang var der ikke fokus på mønsterbryderne - Derfor kan jeg ikke lade være at smile overbærende, når fx. Løkke Rasmussen i sin Åbningstale kan fortælle, at han var den første i hans familie, der læste videre.
Historier og selvros synes at være det vi skal tro på - og ikke virkeligheden...
Mønsterbryderne hives frem som en slags moderne helte.
Der findes ikke ret mange andre slags forebilleder i vores samfund.
Måske er det derfor, mønsterbryderne trækkes frem og hyldes.
Man skal tænke en lille smule for at gennemskue, at der bag heltene ligger en gevaldig stor bunke opkomlinge, som det ikke lykkedes for.
Men hvad er det i grunden, der skal lykkes? Er det penge, prestige, strandvejsvilla, brud med fortiden, kynisme, afstand til de gamle kammerater og familien... hvad er det, der skal lykkes for at de kan blive udråbt til mønsterbrydere?
Og er mønsterbryderne så virkelig helt rigtig lykkelige i til deres dages ende?
Mønsterbryder er et buzzword, som kan dække over alt muligt. Fra landsretssagførerens datter, der bliver popmusiker eller fotomodel på modehusenes internationale catwalk, og tjener kassen på det, til proprierærsønnen, der bliver familiens første akademiker, og ender sine dage som højesteretsadvokat, justitsminister eller forlagsdirektør på Gyldendal.
For ikke at tale om akademikerfamiliens 'sorte får'. Forfatteren som bliver bekranset med boghandlernes gyldne laurbær og ryger og drikker sig i hegnet, til han falder om med en blodprop i hjertet på toppen af sin kunstneriske karriere.
Burde overskriften ikke være: 'Mønsterbrydere skygger for fortællingen om velfærdsstatens fiasko.'
Det er mere det jeg læser i artiklen, at fordi det stadig lykkedes for nogle få, al respekt til dem det lykkedes for, bliver mønsterbrydere brugt til at negligere det faktum, at vi stadig har store problemer med lige muligheder for alle.
Mønsterbryder-diskursens politiske ærinde er, som det (måske lidt ufrivilligt) fremgår af artiklen, blandt andet at individualisere sociale problemer, dekonstruere strukturelle klassebarrierer samt at gøre det muligt at lovgive på grundlag af undtagelsen. Dermed er der såvel magtterræn vundet (del og hersk) som omkostninger sparet (= potentiel kapital til marked og investor).
@ Dorte Sørensen,
Grunden til at mange mønsterbrydere lykkedes omkring 1970 var flere:
- Samfundet udviklede sig så de primære erhverv blev mindre og de sekundære erhverv blev størst.
- Denne enorme omstilling af samfundet gav positive dynamiske effekter.
- Eneste tidpunkt hvor Danmark har haft nærligt fuld beskæftigelse, var i 1971-72.
- Og det indvirkede, at man havde brug for mange arbejdstagere med højere uddannelser.
- Samfundets omstilling kostede mange penge, men trods dette var der simpelt hen bedre råd til at hjælpe.
Jeg er selv et produkt af denne tid, men nu er samfundet stivnet, og alle de positive muligheder mangler, og det jeg gjorde, ville ikke være muligt i nutidens Danmark.
Uanset om man kommer til at tjene en masse penge eller ej, så ender vi alle på et plejehjem, hvor vi må ligge timevis i vores egen afføring...
... længe leve det motiverende samfund. Vi har haft politikere i over hunderede år og alligevel skal det hele ende på den sølleste måde når man er blevet for gamel til at tjene penge...
- Politikerne påstår de står på skuldrene af giganter, men det hjælper intet når de ikke kan gøre det bedre. (Jeg tror de fleste af politikerne står på skuldrene af en egoistisk nisse)
- Jeg går ind for samfundet og ville aldrig, som flertallet af Jesus proselytter 60 % af hvide katolikker eller 58% af evangilisterne, stemme på en populist som Trump, men jeg må indrømme at man kan godt blive træt af politikerne og troen på at de gør deres bedste, den har jeg ikke mere... sad
@Poul Solrart Sørensen
Ikke hvis man vælger at blive sørøver - så er der større chance for at dø i en pøl af sit eget blod end i en pøl af sit eget snavs.
Eller at bestige Mount Everest, uden at have trænet bjergbestigning.
Retfærdigvis må det nævnes, at der forleden her på sitet var en fortælling fra en ung kvinde, som takkede psykiatrien for en hjælp uden hvilken, hun ikke havde klaret sig.
Men det burde da være indlysende, at miljø-og socioøkonomisk omsorg giver trivsel - mangel giver mistrivsel.
Tja hvem er mønsterbryder og i forhold til hvad? Rigtig mange forældre som har knoklet det bedste de har lært og måske tilhørende arbejderklassen, må måske få en dårlig smag i munden eller et sår i sindet, når deres ene søn eller datter opnår at blive rig og beundret tilhørende en anden og "bedre" klasse. Gad vide hvor mange som anser en akademiker eller direktørsøn vælge at arbejde som mekaniker, renovationsarbejder eller bonde som en mønsterbryder? Vi er snobber hele bundtet groft sagt.
Er det ikke lidt skuffende at en DJØF snob som jeg er den eneste der gør opmærksom på, at Danmark er et land hvor man kan klare sig ganske godt som ufaglært? Stilladsarbejdere, chauffører, sømænd etc. kan have gode indkomster, gode arbejdsforhold og en frihed i jobbet som mangen en arbejdsløs expert i interkulturel kommunikation nok kunne misunde.
Ja, hvad skulle chefen gøre uden sin rengøringshjælp? Selv gøre rent i stedet for at crossfitte nede i fitnesscentret - meget god ide eller hvad - og så samtidig få noget respekt for håndens arbejdere.
Nu handler artiklen jo ikke så meget om at blive akademiker i stedet for at bruge hænderne. Der menes vel mønsterbrydere i forhold til social elendighed i form af langvarig arbejdsløshed, fattigdom og misbrug.
Det er da ikke snobberi at ønske at børn ikke automatisk havner i samme suppedas som deres forældre. Jeg håber i hvert fald ikke at superliberalisterne får smadret vores velfærdssamfund totalt så det bliver umuligt at slippe ud af fattigdom hvis man er født i den.
Marie Jensen: Du har da ret i dine form for modsvar til min lidt grove udtryk om snobberi. Min pointe i indlægget var at det at være mønsterbryder ikke nødvendigvis handler om såkaldt socialklasse succes. Det må vel dreje sig om at få et værdigt liv, hvor både det at hvile i sig selv og turde udfordre sine omgivelser samtidig med at livet trods alt får glimt af lykke.
Når antallet af mønsterbrydere (jeg foretrækker plejer-brydere) er uinteressante for pressen er det fordi den sociale moblitet virker,modsat er når når det bliver fremhævet bliver det et tegn (undskyldning) for at det halter med mobiliteten. Det bedste er når Plejer er død.