Baggrund
Læsetid: 6 min.

Ny grøn fond vil lade borgerne opkøbe landbrug i krise

Hverken regeringen eller Folketinget har villet indføre en statslig jordbrugsfond til opkøb af lukningstruede bondegårde. Nu gør Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening det i stedet for at styrke økologien
På Samsø er man ved at etablere en lokal jordbrugsfond, der i samarbejde med forbrugere skal gøre det muligt for unge landmænd at fortsætte i erhvervet.

På Samsø er man ved at etablere en lokal jordbrugsfond, der i samarbejde med forbrugere skal gøre det muligt for unge landmænd at fortsætte i erhvervet.

Ulrik Hasemann

Indland
30. november 2016

Danmark får nu en jordbrugsfond, der gør det muligt for alle danskere at tage ansvar for landbrugets fremtid og udbredelse af økologien.

Det er Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Økologisk Landsforening (ØL), der efter længere tids forberedelse er klar til at søsætte Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Til at begynde med vil fonden opkøbe landbrug, der er ved at lukke eller blive solgt, for omkring 100 millioner kroner for efterfølgende at forpagte dem ud til f.eks. unge landmænd, der vil drive dem videre som økologiske bedrifter.

I dag har unge landmænd ikke penge til at overtage de store, gældstyngede bedrifter og dermed sikre generationsskiftet efter aldrende landmænd på vej ud af erhvervet.

Læs også: Noget nyt spirer frem i Europa

»Med de priser på landbrugsbedrifter og de lånevilkår, der gælder i dag, kan ingen starte for sig selv. Der er lukket for det varme vand hos bankerne, og det er også vanvittigt at skulle sætte sig for en gæld på 20-40 millioner kroner for at kunne blive selvstændig landmand. Så vores fælles projekt handler i høj grad om at løse problemet med generationsskifte i landbruget,« siger Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk medarbejder i DN, om baggrunden for projektet.

Pengene til fonden skal sikres via aktier, som interesserede borgere kan købe og dermed blive medejere af de landbrug, fonden køber.

Kim Qvist er økologisk landmand nær Aarhus og tidligere forstander for Kalø Økologisk Landbrugsskole og bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening. Han understreger behovet for nye ejerformer som dem, jordbrugsfonden vil realisere.

»Alternativet er, at dem med pengene i behold – det kunne være nogle af de rigtig store svineproducenter med stor kapital bag sig – opkøber danske landbrug, som der p.t. dør tre af om ugen, og dermed bliver endnu større. Men når nogle bliver større, så forstærkes den skæve udvikling, hvor by og land adskilles. Den veneration for landbruget, som borgerne havde i sin tid, forvitrer yderligere,« siger Kim Qvist.

Flere økohektar

Dette er det ene perspektiv i fonden: Gennem nye ejerformer vil flere landbrug kunne overleve, hvilket vil give større sammenhængskraft i landdistrikterne. Det andet er at fremme landbrug med fokus på miljø og økologi.

»For os som naturfredningsforening er det afgørende, at så megen jord som muligt bliver drevet med et økologisk hensyn til miljø, drikkevand, biodiversitet osv.,« siger Rikke Lundsgaard.

»Udfordringen fra strukturudviklingen falder sammen med, at vi nu oplever vækstrater for salget af økologiske varer i både detailhandlen, foodservicesektoren og eksporten som aldrig før. Hvis vi skal kunne producere tilstrækkeligt med økologiske fødevarer, så har vi brug for langt flere hektar end de mange, der bliver lagt om lige nu,« supplerer Kim Qvist.

Planen er derfor via jordbrugsfondens opkøb både at sikre økologiske bedrifter, som måtte være trængt, og at omlægge konventionelle landbrug til økologisk drift.

Læs også: Unge landmænd vil gentænke dansk landbrug

»Noget af det rigtig gode ved fonden er, at vi rejser det grundlæggende spørgsmål: Hvis er jorden? Hvor dybt ned tilhører den landmanden? Hvem har retten til viben, lærken og rådyret? Og til grundvandet? Det har danskerne, og nu giver vi danskerne muligheden for at påvirke en udvikling, som vore politikere ikke har villet tage alvorligt. Nu kan danskerne stemme med fødderne,« siger Kim Qvist.

Andelskassen Merkur, der har stor erfaring med at være bank for økologiske landmænd, har rådgivet de to foreninger omkring fondens indretning. Merkurs administrerende direktør, Lars Pehrson, betoner, at også dagens økologiske bønder er presset af strukturudvikling og generationsskifte-problematik, og at fonden derfor også skal være med til at sikre, at de består.

»Hvis ikke generationsskiftet sikres, risikerer vi, at en stor del af de økologiske bedrifter ophører. Der er således stor sandsynlighed for, at de i den situation opkøbes af naboer, der er konventionelle landmænd, og dermed falder tilbage i den konventionelle dyrkningsform,« siger Lars Pehrson.

Ideologi og beskedent afkast

Når Danmarks Økologiske Jordbrugsfond begynder at købe bedrifter, bliver landmanden forpagter på gården. Fonden vil via et gårdråd, en gårdbestyrelse eller lignende bistå med rådgivning og konsulentbistand – også omkring det økonomiske – og derfor kan landmanden koncentrere sig om det centrale: at dyrke jorden og passe dyrene.

For at stifte fonden kræves der en startkapital på 300.000 kroner – dem deles DN og ØL om at indskyde. Derefter er det målet at sælge aktier til interesserede danskere for omkring 35 millioner kroner. Med den sum vil det være muligt at optage realkreditlån på omkring 65 millioner kroner, så der i alt vil være omkring 100 millioner kroner at opkøbe landbrug for. Aktiekøberne vil få et beskedent afkast på deres investering.

Læs også: For den konventionelle landmand er jeg en rød satan

»Vi er ret sikre på, at pengene er derude. Alene DN har 128.000 medlemmer, hvoraf nogle jo har penge på bankkontoen, som de i øjeblikket får nul kroner for i rente. Hvis de i stedet kunne få 1,5-2 procent, så er der formentlig mange, der gerne vil være med. Hvis man kan sikre nogle landbrugs overlevelse, og at disses produktion er giftfri, så er der sikkert mange, der vil,« siger Rikke Lundsgaard.

AP Pensions administrerende direktør Søren Dal Thomsen ser fonden som en spændende investeringsmulighed. AP Pension har selv siden 2014 investeret 550 mio. kr. i opkøb af danske landbrug – i alt ni, et par af dem økologiske – som i dag er forpagtet ud til landmænd, der står for driften.

»Vi kan kun hilse velkommen, når folk sætter nye initiativer i gang. Så hvis man som deltager i fonden kan leve med et afkast, der er bedre end nul, men ikke går i himlen, hvis man kan undvære pengene fra bankbogen i omkring 10 år, og hvis organisationerne bag fonden og de involverede landmænd har evnen og viljen til at kombinere den økologisk rigtige tanke med benhårdt arbejde og forretning, så kan det være en god idé at sætte sine penge i det,« siger han.

Kun en start

Men hvor mange gårde kan fonden egentlig opkøbe?

– I dag koster en mellemstor bedrift 20-40 millioner kroner. Så for 100 millioner kan man kun købe ganske få landbrug?

»Hvis vi med tegningsperioden i 2017 oplever en interesse for projektet, så er der skabt grobund for, at vi kan lave nye tegningsperioder og udvide aktiekapitalen,« siger Kim Qvist.

Et regneeksempel viser, at hvis blot én ud af hver 40. medlem af DN køber en enkelt aktie á 10.000 kroner, så er man tæt på de 35 millioner i aktiekapital, der er fondens første mål.

»Vi ønsker at skabe en model, som både kan tjene som eksempel for andre til efterfølgelse, og som kan vise unge landmænd, at der er en anden vej for dansk landbrug end det konventionelle selveje,« siger Rikke Lundsgaard.

Landbrugsøkonom Jan Holm Ingemann, Aalborg Universitet, kalder projektet »både meningsfyldt og realistisk«.

»Det giver associationer til den store udstykningsbevægelse blandt landmænd i sidste århundrede, hvor man købte jord op og udstykkede det til selvbærende husmandsbrug. Det startede småt, men fik en fantastisk betydning for dansk landbrug, indtil industrialiseringen slog igennem fra 1960’erne. Det er oplagt nu igen at lave en struktur, der via en fond kan skabe forudsætninger for en ny og mere hensigtsmæssig måde at producere landbrugsvarer på,« siger Jan Holm Ingemann.

»Selv om 100 mio. kr. ikke i sig selv kan købe ret mange landbrug, er det en start. Sådan en bevægelse bliver ikke stor fra dag ét, men det skal starte et sted, og så kan der komme en sneboldseffekt over det.«

Der har flere gange været fremsat forslag i Folketinget om en statslig jordbrugsfond, uden at der har været flertal, og Jan Holm Ingemann nærer ingen forestillinger om, at Christiansborg går i spidsen på dette område.

»Det er bestemt ikke politikerne og centralforvaltningen, der er first movers. Det var det heller ikke med den vedvarende energi eller introduktionen af økologisk jordbrug. Det startede også blandt pionerer på gulvniveau.«

DN og ØL regner med at have jordbrugsfondens bestyrelse på plads inden nytår og at kunne åbne den første tegningsperiode til foråret.

Læs også: Mød miljøpolitikkens nye magthavere

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

Survival of the fittest - og der er ingen tvivl om, at permakulturel ressourceadministration er mest velegnet for biotopen og dens indbyggeres overlevelse.

Lillian Larsen, Lars Knudsen, Mona Blenstrup, Torben Skov og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Det var da en sjældent god nyhed!

Lillian Larsen, Lars Knudsen, Viggo Okholm, Mette Poulsen, Martin Mørch, Ruth Gjesing, Flemming Berger, Ejvind Larsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Kim Houmøller, Sabine Behrmann, Philip B. Johnsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Men jordpriserne må ud af boblen og ned. Bankerne må tvinges til at tage tab!

Carsten Markussen, Troels Brøgger, Flemming Berger, Benta Victoria Gunnlögsson, Brian Jensen, Kurt Nielsen, Jens Erik Starup, curt jensen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er på høje tid, at borgerne tager luften ud af profit jagten på borgernes vitale infrastruktur.
Det er en god gave idé, der kunne være en julegave, hvis ikke lige man skulle vente til foråret, start istedet salget på en fredag, som et grøn fredags tilbud i modsætning til, de sørgelige black friday tilbud.

Lillian Larsen, Carsten Markussen, Mona Blenstrup, Flemming Berger, Benta Victoria Gunnlögsson og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Torben Skov
Banker betaler intet selv, du får regningen, for hvodan skal direktionen ellers få deres overskuds bonus, når banken driver dårlig forretning?

Mona Blenstrup, Flemming Berger, Peter Bækgaard og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Der er ikke meget fidus i at købe jord til boblepris. Den pris kan man altid få det til! Det er sådan set at løskøbe bankerne fra deres ansvar :(

Flemming S. Andersen, Flemming Berger, Jens Erik Starup og Tom Andreæ anbefalede denne kommentar
Anne Grethe Olsen

En lille korrektion (til billedteksten):
På Samsø er jordbrugsfonden blevet etableret og den har købt sin første ejendom (Ydums Have).

Flemming Berger, Randi Christiansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kurt Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Et grundkursus i økonomi ville være på sin plads her.
Med venlig hilsen
Lennart

Der er brug for at man åbner for mikroinvesteringer, så også folk som ikke kan undvære 10.000 kroner sedler kan være med!

Lillian Larsen, Susanne Amstrup, Klaus Lundahl Engelholt, Troels Brøgger, Flemming Berger, Randi Christiansen, Kurt Nielsen, Ole Steensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Et forslag undertegnede formastede sig til at foreslå, men blev slettet af administrator her på avisen. L.A. og Bæredygtigt Landbrug sidder åbenbart med sletteblækket.

curt jensen, Kurt Nielsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

og så er jeg helt enig med Torben Skov.
Så længe vi har den bobleøkonomi vi nu har er det op ad bakke. Bankerne er jo del af problemet, det er dem der har snydt landmændene ud af deres skjorter. Bankerne fik så hjælp og eftergivelse efter krisen, lændmændene en omgang varm luft.
Bankerne arbejder jo målrettet hen imod at der kun bliver nogle få mega landbrug (koncerner) der kontrollerer markedet. Madproduktion er en evigvarende og i princippet altid profitabel global indtægtskilde - bare man kan kontrollere markedet og kan undgå en overproduktion. Det er alt for profitabel til at man overlader det til amatører og småfolk.
Så forvent ikke at bankerne ser på disse nye initiativer med venlige øjne.

Troels Brøgger, Flemming S. Andersen, Torben Skov og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Bankerne snød ikke landmændene - de fristede bare de grådige, så de kunne overgå naboerne i jord, maskiner, biler og stuehuse. Ingen tvang bønderne til at overbelåne i en grad som de vidste de aldrig ville kunne tilbagebetale. Men det vil som sædvanlig være de dumme og blandt bønder foragtede 8-16 arbejdende skatteydere, der skal betale bønderne ud af kniben.

Mona Blenstrup, Troels Brøgger, Flemming S. Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

En rigtig god nyhed, og jeg ville personligt gerne købe en aktie, og senere måske en til. Men med en pris per aktie, på 10.000 kroner, så har man allerede nu udelukket mange der måske gerne ville støtte. Lad os få nogle aktier til 1.000 kroner. Og hvis det også er et krav, at man skal være medlem af Danmarks Naturfredningsforening. Ja, så har man udelukket endnu flere.

Hallo, derude! Måske vil os på bunden af samfundet også gerne være med til at støtte en sådan udvikling, i stedet for altid, at blive kaldt asociale!

Lillian Larsen, Mona Blenstrup, curt jensen, Susanne Amstrup, Troels Brøgger, Flemming Berger, Randi Christiansen, Brian Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kurt Nielsen, Hans Larsen, Anders Graae, Philip B. Johnsen, Lise Lotte Rahbek og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Pointen er, at med aktier til 1.000 kroner, så kan de allerfleste være med, og dem der gerne vil 'investere' 10.000, jamen så køber de da bare 10 aktier.

Med så høj en pris, er vi igen ude i det elitære!

Mona Blenstrup, curt jensen, Susanne Amstrup, Hans Larsen, Flemming Berger, Benta Victoria Gunnlögsson og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Efter som det er Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening, der står bag, at søsætte Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, hvilket vil sige realistiske intressenter, der i modsætning til politikerene i Folketinget, ikke opfinder deres egne fakta, når landbruget fremtidige udfordringer skal tages i betragtning, bliver det interessant at følge, hvordan opgaven bliver løftet, for i denne virkelige verden, hvor kun verificeret fakta holder vand, er der enorme udfordringer i vente for vores lavtliggende lille land med havet, så at sige hele vejen rundt om, de stadig mindre og truede grønne pletter, hvor grundvandet stiger konstant og hastigt.

Fakta om de menneskeskabte klimaforandringer og påvirkningen af alle danskeres liv.

Miljøministeriet, Naturstyrelsen 2014, FN’s klimapanel IPCC og DMI beskriver et tydeligt billede af, hvad man kan forvente de klimamæssige udfordringer bliver de kommende årtier.

Denne rapport analyserer hovedbudskaberne fra delrapport 2 i den 5. hovedrapport fra FN’s klimapanel IPCC med fokus på, effekter, klimatilpasning og sårbarhed med særligt focus på Danmark, udgivet af Miljøministeriet, Naturstyrelsen 2014.

Fra link:
"Oversvømmelser i Europa vil påvirke flere personer, og materielle tab vil blive to- eller tredoblet inden 2080. Den forøgede ekstremnedbør vil resultere i forøget jorderosion og transport af bl.a. fosfor, som derfor i stigende grad udvaskes til vandmiljøet."
Link: http://naturstyrelsen.dk/media/129289/analyse-af-ipcc-delrapport-2-effek...

DMI lever supplerende data til klimaudviklingen i Danmark og påpeger, at de seneste knap 150 år, er nedbøren i Danmark steget 20-25 procent, dette viser de seneste tal fra Danmarks Meteorologiske Institut.

Fra link:
"Professor Kaj Sand-Jensen fra Københavns Universitet, én af Danmarks førende eksperter i vandløb og vådområder, er ikke i tvivl.

- Der vil blive mere sump i Danmark, blandt andet fordi jorden langs åer og søer mange steder er sunket. Nogle steder med 30 centimeter, andre steder med op til halvanden meter, siger han til Jyllands-Posten og mener ikke, at udviklingen ikke står til at ændre.

Seniorrådgiver Hans Jørgen Henriksen fra Geus, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, er enig i, at Danmark står foran store forandringer.
Link: http://jyllands-posten.dk/indland/ECE8405819/vandet-breder-sig-over-hele...

- Det ændrede klima vil få stor betydning, fordi mere nedbør hæver vores grundvand, hvilket fører til, at områder vil blive omdannet til sump. Undersøgelser viser, at grundvandet mange steder allerede er steget med cirka en halv meter de seneste fire-fem år.

- Nogle klimamodeller over fremtidens klima viser, at grundvandet kan stige med op til fem meter nogle steder. Det vil føre til markante ændringer ikke mindst for mange landmænd, siger Hans Jørgen Henriksen til Jyllands-Posten.
Link: http://www.b.dk/nationalt/danmark-er-ved-at-blive-oversvoemmet

Dorte Sørensen

Et helt ugennemtænkt forslag - til ovenstående indlæg.
Hvad med at sælge/give noget af "vort" overskydende grundvand til tørkeramte områder.

I en tid med negative renter på indlån, der lyder det noget mystisk at bankerne ikke vil låne penge til opstart og overtagelse af økologiske landbrug, når (hvis?) situationen er sådan at der er brug for mange flere hektar øko-landbrug for at tilfredsstille efterspørgslen. Der er noget der ikke hænger sammen. Kan bankerne ikke se en oplagt god forretning længere? Eller tror bankerne ikke på at danske økolandbrug kan konkurrere med udenlandske landbrug? Lad mig sige det sådan; hvis bankerne ikke tror på der er forretning i at drive (øko-)landbrug, så er jeg da i tvivl om jeg tør risikere mine sparepenge på projektet...

Flemming S. Andersen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Er det en god ide at investere i vores jord, så det ikke er banker og multinatioale konglomerater, der ejer den? Ja, mon ikke.

Lillian Larsen, Lars Knudsen, Mona Blenstrup, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Torben Skov og Thomas Jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Og ikke blot ejer jorden men skaber en situation, så de kan opkøbe den til spotpris og dermed kontrollere markedet. En klassiker.

@Thomas Jensen
Jeg tænker mere, at bankerne ikke vil låne 20-40 millioner kroner til en ung (uprøvet) landmand, de er måske også bundet af kapitalkrav og så kan de måske ikke se sig selv bortforpagtere.

Og så er der måske også et par stykker, der helst så den gæld der har hos jordejere inddrevet via andre penge og ikke deres eget lån til ny landmand.

John Damm Sørensen

Ja, så DN vil til at drive landbrug i stor målestok.

Så giver foreningens modstand mod håndhævelse af EUs strenge beskyttelse af arter som Spidssnudet Frø jo langt bedre mening. Især når man tager i betragtning, at en reel beskyttelse af arterne kræver en bræmme på mellem 200 og 500 meters bredde omkring hvert eneste vandhul med ynglende arter som Spidssnudet Frø. Hertil kommer arealer til spredningskorridorer mellem de enkelte vandhuller for at modvirke indavl.

Når DN nu går aktivt ind i landbrugsdrift i større stil, mister DN derfor al mulig troværdighed i forhold til naturbeskyttelse. For undertegnede skete det dog for flere år siden med en aldeles utroværdig optræden i forbindelse med den såkaldte fredning af Bagsværd Sø.

Randi Christiansen

En renæssance for andelsbevægelsen, det danske folk køber sin egen jord tilbage - hvis det skal være på den måde, og hvis det er måden at indføre permakulturelt jordbrug.

Lillian Larsen, Lars Knudsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

"Til at begynde med vil fonden opkøbe landbrug, der er ved at lukke eller blive solgt, for omkring 100 millioner kroner for efterfølgende at forpagte dem ud til f.eks. unge landmænd, der vil drive dem videre som økologiske bedrifter."

Næppe det bedste udgangspunkt at købe noget lukningsmodent, som ikke er kreditværdigt for at fordele risikoen på andre end den der driver bedriften.

Troels Brøgger

Jeg kan godt blive lidt træt når jeg ser størrelsen af det Dansk Naturfredningsforening vil indskyde !!
Er den forening ikke STENRIG ??
Og jeg er ganske enig i de indlæg som påpeger at det dybt åndsvagt at kun folk der lige kan undvære titusind kan være med.
Jeg er nabo til DN's gods Skovsgaard som er på 342 hektar. I driften af dette har man gennem årene kunne se DN's splittede holdning udstillet. Man synes at man skal beskytte nauren og derfor drives godset lavintensivt med masser af udyrkede arealer, sådan set helt i overenstemelse med foreningens navn.
Det kunne være helt vildt fedt hvis man ville tage fløjlshandskerne af og dive godset med et kæmpe overskud, som man så kunne erhverve mere jord for og voila, mere kunne udlægges til ren natur.
Initiativet som her beskrives er godt, emn jeg synes DN skulle barbere deres driftsudgifter og skyde mere ind i fonden, der skal mere blus på kedlen.
Samtidig kan man ikke undgå som flere og skriver her, at gøre et eller andet for at begrænse bankernes profit på landbrugsområdet, og det skal ske politisk ved lovgivning.

Troels Brøgger

Jeg har lige været ovre på DN's hjemmeside. Et almindeligt medlemskab koster 350 kr årligt. Lad os prøve at gange det med 128.000 som er deres medlemstal....44.800.000 kr i årligt indtægt hvis vi antager at aller er almindelige medlemmer, og de indskyder..........150.000 kr i fonden... DET var sørme flot!

Randi Christiansen, Flemming Berger, curt jensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Jeg bliver endnu mere træt når jeg tænker på at den bank som jeg selv er andelshaver i ikke har kastet sig ind i fonden, nå men måske har banken gjort det i al hemmelighed ? det må jeg straks undersøge.

Susanne Amstrup

Rigtig godt initiativ. Crowdfunding ville helt sikkert være på sin plads her

Lillian Larsen, Troels Brøgger, Randi Christiansen, Mona Blenstrup og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Helene Kristensen,

at snyde og at tvinge nogen er ikke det samme. Snyge betyder at man typisk med hjælp af fordrejede fakta vildleder den anden til at tro på noget som ikke er sandt. Netop hvad bankerne gjorde med landmændene.
Ikke alle landmænd har været grådige, nogle var simpelthen desperate for at komme af med deres i forvejen store gæld og hoppede på en "risikofri" investeringsmulighed med jorden som indsats.

Troels Brøgger, Randi Christiansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar