Læsetid: 3 min.

Regeringens energiforlis

PSO-forhandlingerne er gået i hårdknude, og regeringens drøm om at droppe de kystnære vindmøller kan blive forpurret af et flertal uden om Venstre. Partierne står stadig stejlt over for hinanden på spørgsmålet om afskaffelsen af PSO-afgiften
Det forlyder fra kilder på Christiansborg, at der fortsat er et flertal i form af en samlet rød blok og De Konservative for at bevare de kystnære vindmøller uden om regeringen. Foto af  havvindmølleparken Lillegrund syd for Øresundsbroen.

Det forlyder fra kilder på Christiansborg, at der fortsat er et flertal i form af en samlet rød blok og De Konservative for at bevare de kystnære vindmøller uden om regeringen. Foto af  havvindmølleparken Lillegrund syd for Øresundsbroen.

Joachim Adrian

15. november 2016

Der er stadig ingen løsning på, om PSO-afgiften og planerne om de kystnære vindmøller skal afskaffes, som regeringen ellers har sat sig for.

Weekenden blev inddraget, da regeringen skulle forsøge at forhandle en løsning på den omdiskuterede PSO-afgift på plads. Det lykkedes ikke, parterne forblev uenige.

Det forlyder dog fra kilder på Christiansborg, at der fortsat er et flertal i form af en samlet rød blok og De Konservative for at bevare de kystnære vindmøller uden om regeringen. Men regeringen forsøger stadig at få afskaffet PSO-afgiften for at lette borgernes og erhvervslivets elregning.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er fløjet til klimatopmødet COP22 i Marokko med uforrettet sag, mens finansminister Claus Hjort Frederiksen de næste dage vil fortsætte hulemøderne om finansloven.

I Marokko vil ministeren givetvis blive mødt af et internationalt samfund, der vil beundre den historisk billige pris på el produceret fra vindmøller, som energiselskabet Vattenfall har givet løfte om med sit vindende bud på havmølleparken Kriegers Flak i Østersøen.

Den internationale beundring kan imidlertid blive vendt til decideret undren, for på trods af at vindmølleindustrien med sin overraskende lave pris på vind-el i Danmark har serveret regeringens eftersøgte besparelse på energiområdet, står regeringen fast på, at de kystnære vindmøller skal sløjfes.

Tidligere har regeringen argumenteret for, at de kystnære vindmøller var blevet for dyre, i forhold til da den politiske energiaftale blev indgået i 2012. Her regnede man med en maksimalpris på 70 øre pr. kWh for de kystnære møller. Vattenfall, som også har vundet udbuddet om de kystnære vindmøller, har imidlertid her garanteret en pris på kun 47,5 øre pr. kWh.

Den besparelse, som regeringen ville opnå ved at droppe kystmøllerne, er dermed allerede skaffet. Det forlyder fra kilder tæt på forhandlingerne på Christiansborg, at regeringen har droppet den økonomiske argumentation for nu alene at fokusere på, at opførelsen af de kystnære vindmøller vil skæmme udsigten fra Vestkysten, som Lars Christian Lilleholt også har udtalt til DR.

Stilstand

Under weekendens forhandlinger kom parterne ingen vegne. Regeringen stod ved sit oprindelige forslag, mens de resterende partier holdt på deres.

Socialdemokratiet kæmper stadig for de kystnære vindmøller, og det samme gør De Konservative, De Radikale og resten af rød blok. Informations kilder fortæller, at det meget vel kan ende med, at regeringen accepterer opførelsen af de kystnære vindmøller for at forsøge at få landet en aftale og for at have givet modstanderne en indrømmelse, der gør en afskaffelse af PSO-afgiften mere modtagelig.

At afskaffe PSO-afgiften er dog stadig en kontroversiel sag. Socialdemokratiet har meldt ud, at de er klar til at imødekomme regeringens oprindelige plan fra foråret om at hæve bundskatten for at finansiere PSO-afskaffelsen, skønt regeringen selv har droppet den tanke.

Lars Christian Lilleholt udtalte i oktober til Information, at Socialdemokratiets forslag om at hæve bundskatten for at finansiere PSO-afgiften vidnede om, at Socialdemokratiet ikke har en sammenhængende økonomisk politik.

»Så er det lettest bare at bruge det gamle trick: hæv skatterne. Det er ikke en forhøjelse af skatterne, som Danmark har brug for. Tværtimod,« sagde Lars Christian Lilleholt.

I stedet foreslår regeringen nu at finde penge ved blandt andet at afskaffe den grønne check, som er et skattefradrag til de lavest lønnede. Det har fået Socialdemokraterne til at beskylde regeringen for at tørre regningen af på samfundets svageste. De to partier står på dette område stejlt over for hinanden.

De Konservative bakker regeringen op i at afskaffe den grønne check, mens De Radikale forhandler for at beholde PSO-afgiften. Ifølge De Radikales Martin Lidegaard er »partiets røde linje i forhandlingerne at holde fast i et højt grønt ambitionsniveau, og vi er derfor åbne overfor flere forskellige finansieringsmuligheder«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Birger Bartholomæussen

Åh denne Lilleholt og hele Venstre-slænget. Når det økonomiske argument viser sig ikke at holde, bliver disse banditter pludselig æstetikere og bekymrede for sommerhusejernes udsigt over Vesterhavet. Jow godaw do. Og denne bekymring kommer fra et parti som var villig til at plastre vore kyster til med badelande, casinoer og blinkende lygter. Hykleriet stinker langt væk. Har de mennesker dog ingen skam i livet, og tror de virkelig at vores hukommelse er så kort, at de kan slippe afsted med hvad som helst

Carsten Wienholtz og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Så må man bare håbe, at der er en masse vestjyske venstrefolk, der indser hva' faen, det er at 'deres' parti har gang i. Det her kommer til at koste en del arbejdspladser i vestjylland.

// Jesper

Dorte Sørensen

Jeg kan ikke lade være - regeringen vil nu ikke tale økonomi, men alene ikke tillade de kystnære møller - trods de var med i energiforliget - fordi de er grimme og skæmmer landskabet. Med det argument så må regeringen , da også stoppe al motorvej byggeri osv.........

Ligeledes snakker regeringen meget om at skabe arbejdspladser ude i landet - men det MÅ bare ikke være arbejdspladser ved drift og anlæg af kystnære møller.
Det bliver mere og mere uforståeligt.