Nyhed
Læsetid: 4 min.

Bortviste frivillige fra AIDS-Fondet åbner ny rådgivning

Hensigten er at supplere og ikke konkurrere med AIDS-Fondet, men de frivilliges nye rådgivning kickstarter en juridisk sag om retten til navn, domæne, logo og telefonnummer
Sammen med 44 andre frivillige blev Susi Pedersen for nyligt bortvist fra arbejdet på AIDS-Linien, som har etableret en ny rådgivning. Men nu har 35 af dem oprettet deres egen AIDS-rådgivning: »Vi sidder inde med rigtig meget engagement, erfaring og viden, som ikke skal gå til spilde. Og vi er ikke ildsjæle for ingenting, så vi rykkede hurtigt og fik udviklet en ny platform,« siger Susi Pedersen.

Sammen med 44 andre frivillige blev Susi Pedersen for nyligt bortvist fra arbejdet på AIDS-Linien, som har etableret en ny rådgivning. Men nu har 35 af dem oprettet deres egen AIDS-rådgivning: »Vi sidder inde med rigtig meget engagement, erfaring og viden, som ikke skal gå til spilde. Og vi er ikke ildsjæle for ingenting, så vi rykkede hurtigt og fik udviklet en ny platform,« siger Susi Pedersen.

Indland
12. december 2016

Kun halvanden måned efter 45 frivillige blev bortvist med øjeblikkelig virkning fra arbejdet på AIDS-Linien, har de etableret en ny rådgivning.

»Vi gik i kollektivt chok, da vi fik mail om, at vi ikke kunne bruges mere, men vi havde en fælles opfattelse af, at vi sidder inde med rigtig meget engagement, erfaring og viden, som ikke skal gå til spilde. Og vi er ikke ildsjæle for ingenting, så vi rykkede hurtigt og fik udviklet en ny platform, vi kan arbejde fra,« siger Susi Pedersen.

Hun har været tilknyttet AIDS-Linien i 11 år, men som beskrevet tidligere i Information blev hun og alle andre frivillige på linjen for nylig opsagt. Nu er Susi Pedersen imidlertid med i projektgruppen bag AIDS-linjen for ALLE, som den nye rådgivning hedder.

Telefonlinjen åbnede i mandags, og indtil videre har 35 fra gruppen af frivillige fra AIDS-linien meldt sig under fanerne. Alle har bidraget med et mikrolån på 300,00 kroner til indkøb af telefoner og telefonabonnementer.

»Der skal skabes et økonomisk fundament, og der venter en masse arbejde, men alle bakker op. Vi ved jo, vi kan tilbyde noget, der er behov for. På rådgivningen i AIDS-Fondet fik vi næsten tusind flere henvendelser i 2015 end i 2014, men på trods af dette valgte man at indskrænke åbningstiden. Det er ret uforståeligt, men med etableringen af den nye linje, gør vi vores til at rette op på det,« siger Susi Pedersen.

Rådgivning for alle

Det var en enig ledelse i AIDS-Fondet, der stod bag afskedigelsen af de frivillige, og begrundelsen var, at rådgivningen fremover skulle bemandes af fastansatte med en ’terapeutisk og/eller sundhedsfaglig baggrund’. Denne forklaring blev senere undskyldt af direktør Klaus Legau.

»Jeg har lavet en fodfejl,« udtalte direktøren til Information og fortsatte: »Der er intet at udsætte på de frivilliges faglighed« Men han understregede samtidig, at fondet ikke skulle »fastholde noget, der ikke længere er brug for.«

I en ny strategi for AIDS-Fondet fremgår det, at der fremover skal være fokus på de mest udsatte grupper. Forebyggelsesarbejdet skal målrettes dem, der har størst risiko for hiv-smitte – primært mænd, som har sex med mænd. Med denne præcisering er rådgivningens åbningstid reduceret til perioden fra 10-14 på hverdage, hvor der tidligere var træffetid fra 9-20 på hverdage og også åbent i weekender og på helligdage.

Det er det tidsrum, AIDS-Fondet har skåret væk, som den nye AIDS-linje for ALLE vil dække. 

»Vi er ikke ude på at konkurrere, men supplere. AIDS-Fondet vil lave målgruppering, men vi synes, der skal være en AIDS-rådgivning for alle. Behovet er der helt sikkert, og det ved vi, der har siddet ved telefonerne. Brugerne kommer med mange forskellige tilgange, og vi synes, hver og en har stor vigtighed. Der skal ikke sorteres, og det er derfor, vi kalder vores rådgivning AIDS-linjen for ALLE,« siger Susi Pedersen. 

Kamp om navnet

Udover tilføjelsen ’for ALLE’ er det kun i stavemåden, der er forskel på AIDS-Linien og AIDS-linjen, og det er helt bevidst.

»Det er jo vores navn. Helt enkelt! Men for at at forstå de følelser, der er omkring navnet, skal man nok kende historien. AIDS-Linien har eksisteret i 30 år som en selvstændig enhed, der har været båret primært af frivillige hænder. I 2012 blev vi fusioneret med AIDS-Fondet, men nu, hvor vi er fritstillet og starter for os selv igen, vil vi have det med, der tilhører os,« forklarer Susi Pedersen.

I AIDS-Fondet ser ledelsen anderledes på den sag. I begyndelsen af november ansøgte den hos Varemærkestyrelsen om rettigheden til navnet AIDS-Linien. Ansøgningen er stadig under behandling, og det skal blandt andet vurderes, om navnet har et tilpas særpræg til, at der kan søges om eneret til det.

Fondets direktør, Klaus Legau, ønsker ikke udtale sig, men i en mail fra en pressemedarbejder i organisationen, står der:

»Vi er selvfølgelig kede af, navnene på de to rådgivningstilbud ligger så tæt op ad hinanden, for det kommer nok til at forvirre brugerne.«

For de frivillige er det bestemt ikke intentionen at skabe forvirring.

»Jeg gentager gerne, at det ikke er hensigten at konkurrere med AIDS-Fondet, for vi arbejder for samme sag. Når det er sagt, så ønsker vi ikke at opgive vores navn, og hvis det er et problem, må det afgøres af de instanser, der har myndighed til det. Nu, hvor sagen er rejst, har vi fået en jurist indover, og udover navnet kigger han også på rettighederne til logo, domæne og telefonnummer. Egentlig giver det god mening, at vi får det hele, for det er jo os, der viderefører samme telefonrådgivning, som der har været i tredive år. Og AIDS-Fondet, der har lavet nye tiltag,« siger Susi Pedersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her