Nyhed
Læsetid: 3 min.

Brikkerne begynder at falde på plads i Tibetkommissionen – bortset fra de vigtigste

Konturerne af en sammenhængende historie tegner sig nu efter otte dages afhøringer i Tibetkommissionen. Men de væsentligste detaljer mangler stadig
Konturerne af en sammenhængende historie tegner sig nu efter otte dages afhøringer i Tibetkommissionen. Men de væsentligste detaljer mangler stadig
Indland
16. december 2016

TIBETKOMMISSIONEN DAG 8 – To parallelle handlingsforløb former sig nu, hvor Tibetkommissionen er cirka halvvejs gennem sine afhøringer. Men kommissionen mangler stadig noget af det mest afgørende: at finde koblingen mellem de to forløb.

Det første handlingsforløb fandt sted i foråret og forsommeren 2012. Her mødtes repræsentanter for Udenrigsministeriet flere gange med repræsentanter for den kinesiske ambassade og et væld af kinesiske embedsmænd for at planlægge et statsbesøg fra den daværende kinesiske præsident Hu Jintao.

Statsbesøget skulle markere en forbedring af forholdet mellem Danmark og Kina, efter daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen var kommet for skade at mødes med Dalai Lama, hvilket kineserne var blevet »kede af«.

Det forklarede Nis Lauge Gellert i går Tibetkommissionen. Han var i 2012 ansat i Udenrigsministeriet og tilknyttet den særlige Asien- og Stillehavssektion. Han deltog i forberedelserne af statsbesøget i 2012 og var med ved flere møder med den kinesiske fortrop af embedsmænd.

Kineserne var meget optaget af, at deres præsident ikke måtte »tabe ansigt« eller konfronteres med »fornærmende manifestationer«, forklarede Nis Lauge Gellert.

Men ifølge ham understregede ministeriets repræsentanter over for kineserne, at den danske grundlov sikrer folk retten til at demonstrere.

Alligevel fik nogen i Københavns Politi indtryk af, at det var politiets opgave at holde demonstranter, flag og bannere ude af syne for præsidenten. Det fremgår af politiets ordrer fra 2012 og førte til, at demonstranter blev tilbageholdt og fik konfiskeret deres flag.

»Jeg synes, det er en stor skam,« sagde Nis Lauge Gellert til kommissionen.

»Jeg synes, det er synd for de mennesker, det gik ud over. Jeg synes, det er en stor skam, at Grundloven blev overtrådt. At der åbenbart var nogen i systemet, der havde drevet det så langt ud.«

Ingen fornærmelser

To dage inden præsidentens besøg i 2012 holdt Nis Lauge Gellert og Udenrigsministeriets asienchef møde med to kinesiske embedsmænd. En af kineserne anmodede om, at ministeriet gjorde, hvad der »var muligt inden for lovens rammer for at skærme delegationen« for »fornærmende manifestationer«.

Asienchefen lovede at gå videre med kinesernes anliggende til de »kompetente myndigheder«.

»Hvem ville være de kompetente myndigheder,« spurgte Tibetkommissionens udspørger Jakob Lund Poulsen.

»Det er jo politiet,« svarede Nis Lauge Gellert, som ifølge hans egen forklaring ikke havde nogen kontakt med politiet om statsbesøget.

Fortsat mysterium

Det andet handlingsforløb drejer sig om Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET). PET deltog også i møder med den kinesiske fortrop i forsommeren 2012. Kort efter møderne talte en PET-mand i telefon med politikommissær Michael Dekker Poulsen i Københavns Politi.

Michael Dekker Poulsen har forklaret, at PET-manden sagde til ham, at kineserne skulle underskrive handelsaftaler for 20 mia. kr., og at de formentlig ville rejse hjem igen, hvis de så et eneste tibetansk flag.

Kort efter opkaldet stod der pludselig i et nyt udkast til politiets ordrer, at politiet skulle holde demonstranter ude af syne for den kinesiske præsident.

Det fortsatte mysterium er, hvad forbindelsen mellem de to forløb er. Hvem videreformidlede kinesernes ønske? Fik PET sine oplysninger fra Udenrigsministeriet? Eller måske under de middage, som PET holdt med kinesiske embedsmænd inden besøget? Det er fortsat uklart.

Scharf husker intet

Tidligere på dagen afhørte kommissionen forhenværende PET-chef Jakob Scharf. Han afviste at have spillet nogen rolle i forbindelse med videreformidlingen af kinesernes ønsker. Det til trods for, at han holdt møder med de øverste embedsmænd fra Udenrigsministeriet, Justitsministeriet og Forsvarsministeriet i samme periode.

Han havde ingen erindring om, hvorvidt det kinesiske statsbesøg blev drøftet på deres møder.

»Der er rigtig mange statsbesøg hvert år. Det er jeg nødt til at sige,« forklarede Scharf kommissionen.

I dag afhører kommissionen tidligere ambassadør i Kina Friis Arne Petersen.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
 • Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

  29. november 2018
  Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Forbindelsen mellem Udenrigsministeriet, PET og Københavns Politi bliver åbenbart aldrig belyst.

Men det må være muligt at klarlægge hvilke personer i Københavns Politi, der udstak den grundlovsstridige operationsbefaling, og hvilke personer i Københavns Politi, der i 3 år løj om hele sagen, herunder producerede et antal falske indberetninger til den siddende Justitsminister, der herefter løj for Folketinget - igennem 3 år!!!

Peter Jensen, Knud Chr. Pedersen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen og Brian Jensen anbefalede denne kommentar

@Torben Lindegaard, ja - hvis ikke man kan besvare disse helt enkle spørgsmål, så er det fordi man ikke VIL. Og det er strafbart!

Peter Jensen, Flemming Berger og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Kig på den loge de er medlem af, fascister hele bundtet.

Udenrigsministeriet fik ordrer oppefra, spørgsmålet er kun, hvem der hænger på den...
Måske skulle man gå efter toppen, bare for en gangs skyld?