Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danmark fjerner transkønnethed fra sygdomsliste

Transkønnede er de senere år blevet mere synlige i medier og populærkultur end nogensinde før. Nu går Danmark enegang i verden og fjerner transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme. ’Det kan vi bestemt godt tillade os at være stolte af,’ lyder det fra sundhedsministeren
Indland
23. december 2016

Fra nytår fjerner Danmark – som det første land i verden – transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme. En beslutning, som kommer efter, at det ikke er lykkedes Danmark at få FN’s Sundhedsorganisation WHO til at gøre det samme før tidligst i 2019.

»Det sker i denne omgang kun i Danmark, men vi arbejder stadig hårdt på også at få de øvrige WHO-lande med på vognen,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

»WHO har allerede vist gode takter, men det har desværre ikke været muligt for WHO at handle så hurtigt, som vi ønsker fra dansk side. Vi går derfor nu dansk engang i sagen – og det kan vi bestemt godt tillade os at være stolte af.«

I praksis betyder betyder beslutningen, at diagnosekoden for transseksualitet flyttes fra kapitlet om »psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser« i sundhedsvæsenets klassifikationssystem og til et andet, det såkaldte ’Z-kapitel’, hvor diagnosen hverken opfattes som en sygdom, en lidelse eller en seksuel tilstand – men i stedet kan være »rask forsøgsperson«, »barns ophold på sygehus eller institution ifm. Adoption« eller »kontakt uden begrundelse i sygdom IKA«.

Når der stadig kræves en diagnosekode, skyldes det, at sundhedsvæsenet ellers ikke vil kunne tilbyde en eventuel behandling.

Film om Lili Elbe

Transkønnede er de senere år blevet mere synlige i medier og populærkultur end nogensinde før. Ved det europæiske Melodi Grand Prix Eurovision i 2014 vandt den transkønnede østrigske sangerinde Conchita Wurst.

I foråret 2015 sprang den 65-årige amerikanske tidligere OL-vinder Bruce Jenner ud som kvinde og skiftede navn til Caitlyn Jenner, hvilket kom på forsiden af magasinet Vanity Fair.

Og biografgængerne kunne i 2016 se filmen The Danish Girl om den danske kunstmaler Lili Elbe, der i 1931 var den første mand i verden, der fik foretaget en kønsskifteoperation.

Alligevel har både Amnesty og Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) kritiseret, at sundhedsvæsnet sygeliggør transpersoners kønsidentitet, når de skal have en psykiatrisk diagnose for at få adgang til en eventuel behandling.

Tidligere på året pålagde Folketingets sundhedsudvalg derfor sundhedsministeren at arbejde for at fjerne og/eller flytte diagnosekoderne kønsidentitetsforstyrrelser og seksuelle afvigelser fra sundhedsvæsenets klassifikationssystem.

Mindsker stigmatiseringen

Danmark har allerede fjernet diagnosen transvestisk fetichisme – eller seksuel ophidselse ved at iføre sig det modsatte køns tøj – fra listen over psykiske sygdomme, og transpolitisk talsperson for LGBT Linda Thor Pedersen er tilfreds med, det nu også sker for transkønnethed.

»Vi er utrolig glade for flytningen, så det ikke længere er en psykiatrisk diagnose, hvilket vil mindske stigmatiseringen af de transkønnede. Nu håber vi så, at Sundhedsstyrelsen – som det næste skridt – afskaffer det psykiatriske udredningsforløb for at få hormonbehandling. Når det ikke længere er en sygdom, er der ikke nogen grund til et sådan psykiatrisk udredningsforløb,« siger Linda Thor Pedersen.  

I dag er det således ikke muligt for transkønnede at blive udredt og få behandling med hormoner hos praktiserende speciallæger. I stedet skal et såkaldt ’multidisciplinært team’ stå for udredning og behandling, og da et sådant team kun findes ét sted i Danmark, nemlig på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, har denne nu fået et reelt monopol på behandling af transkønnede.

Men tidligere på året beskrev Amnesty i en rapport, hvordan transkønnede oplever ikke bare lange ventetider, men et system, der udreder dem for en lang række psykiatriske lidelser som skizofreni, psykopati og personlighedsforstyrrelser.

Og ikke mindst føler de sig krænkede af grænseoverskridende spørgsmål om deres sexliv som »har du nogensinde haft seksuel kontakt mod betaling?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sikke en god nyhed.

Det er en kamp verden over, at være transseksuel og ikke mindst i Danmark.

Vi har her på siden hørt få beretninger om den transseksuelle. Jeg husker tydeligst en artikel om en mor der fortalte om hendes dreng på 3 år, som forsøgte at klippe sin tissemand af, ved at sætte den i dørkarmen og smække døren.

Det er udfordrende at være markant anderledes end "de andre" og vi lever stadig i en verden hvor minoriteter bliver stigmatiseret i sådan en grad, at det ofte fører til et liv i samfundets sidespor.

For et par år siden lavede min kammerat og jeg 3 små dokumentar om transseksuelle i Iquitos, Peru.
Her bor hundredevis af LGBT folk, som midt i denne Amazonas ø, har fundet et smalt håb, om et nogenlunde værdigt liv blandt andre af deres "slags".
...Selvfølgelig alle med drømmen om en dag at flytte til storbyen.

De 3 film har en længde på cirka 5 minutter hver og i kan se dem her:

#1
https://vimeo.com/185365068

#2
https://vimeo.com/185365069

#3
https://vimeo.com/185365070

God nyhed på lille juledag og så i alle have en glædelig og god jul :-)

Thomas T. Jensen

Det er snart ikke til at forstå, hvordan sygdom, især psykisk sygdom, skal defineres.
Hvis man føler sig forkert i sin egen krop, er man så ikke syg?
Er seksuel dysfori ikke en sygelig tilstand, som kan/skal behandles?
Er det selve ordet "syg", som er blevet så stigmatiseret, at vi ikke formår at bruge det i rette sammenhæng mere?

Birger Klünder Karlsson

Tak til Information for oplysende artikel. Det har været svært for mig at forstå, at et parlamentsflertal kan definere psykisk sygdom, da jeg formodede dette var en opgave for videnskaben.

Var det ikke - nej, det var det nok ikke - en idé, at vi alle tildeles en psykiatrisk diagnose? Så behandler vi i stedet den raske del af patienten, man kan formode også er til stede, og gør det til et raskere raskt menneske. Uanset hvad vi indeholder eller har udenpå, så er eller burde vi være i besiddelse af kvaliteter, der burde være af værdi for os alle. Psykiatere behandler syge mennesker og har i mine øjne - og det er tillige en erfaring - ikke anden opgave end efter bedste evne at se fuldstændig bort fra, at en patient er andet end psykisk syg. Det kan man - fremgår det - så vidt jeg kan læse - også af denne artikel - gå hen og blive syg eller mere syg af.

Vi er alle varianter af skabningen mennesket. Den, der siger om fx mig, at jeg er en forkert variant, kan selv være syg i hovedet. Måske kan mine mentale evner ikke lægge arm med en psykiater og vinde, men det kan ikke berettige ham til at sparke benene væk under mig.

Tillykke til de transkønnede. Hvis verden stadig bliver smukkere, så er det også jeres skyld.

Og i grunden også tillykke til jer stakler - alle I tabere - der står i kø uden for psykiaternes venteværelser for at få en videnskabelig forklaring på jeres taberliv. Tillykke. I er ikke kun syge i hovedet. I er også idioter.

Denne kommentar røg vist ikke kun af sporet, men blev vist også stødende. Debat er ikke boksning. Boksning er klar tale og ærlig snak. Tak for ordet.