Nyhed
Læsetid: 5 min.

Danmark vil sende kvoteflygtninge hjem til Somalia

Udlændingestyrelsen undersøger nu, om somaliske kvoteflygtninge kan sendes hjem, selv om FN i et brev til integrationsminister Inger Støjberg udtrykker bekymring. Ifølge Dansk Flygtningehjælp er det aldrig sket tidligere, at kvoteflygtninge sendes hjem
Udlændingestyrelsen undersøger, om somaliske kvoteflygtninge kan sendes hjem, for som integrationsminister Inger Støjberg skriver i et svar til Enhedslisten, er det regeringens ’klare opfattelse, at hvis en udlænding ikke længere har behov for beskyttelse, skal den pågældende ikke fortsat have asyl i Danmark’.

Udlændingestyrelsen undersøger, om somaliske kvoteflygtninge kan sendes hjem, for som integrationsminister Inger Støjberg skriver i et svar til Enhedslisten, er det regeringens ’klare opfattelse, at hvis en udlænding ikke længere har behov for beskyttelse, skal den pågældende ikke fortsat have asyl i Danmark’.

Jens Dresling

Indland
28. december 2016

Den 7. november 2016 modtog udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) et brev fra FN’s vicehøjkommissær for flygtninge, Volker Türk.

I brevet udtrykte han sin bekymring over, at Udlændingestyrelsen er ved at undersøge, om omkring 100 somaliske kvoteflygtninge, som via FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, tidligere er blevet genbosat i Danmark, nu kan få inddraget deres opholdstilladelse.

»Genbosætning er bredt anerkendt som en varig løsning frem for en midlertidig,« skriver Volker Türk, der understreger, at når flygtninge via FN bliver genbosat i et tredjeland, som har accepteret at modtage dem, så ligger der heri en anerkendelse af, at der skal være tale om en varig løsning. Vicehøjkommissæren håber derfor på, at kvoteflygtningene får lov til at blive permanent i Danmark.

Asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp er enig med Volker Türk i, at UNHCR ser genbosættelser af kvoteflygtninge som en varig løsning. Og hun kender ikke til, at Danmark nogensinde tidligere har villet inddrage opholdstilladelser for kvoteflygtninge.

»Det er meget usædvanligt at undersøge og eventuelt inddrage opholdstilladelser for flygtninge, der er kommet til Danmark via UNHCR. Mig bekendt har man ikke gjort det før med henvisning til ændrede forhold i hjemlandet, som der er tale om her,« siger Eva Singer, der dog tilføjer, at »muligheden altid har været der lovgivningsmæssigt, i hvert fald siden 2005«.

På det tidspunkt indførte den daværende VK-regering ifølge Eva Singer nemlig en ændring af udlændingeloven med bl.a. en graduering af den beskyttelse, Danmark ville give til kvoteflygtninge. Nogle bliver anerkendt som konventionsflygtninge, mens andre får en lidt ringere beskyttelsesstatus.

Og det er netop omkring 100 somaliske flygtninge med denne lavere beskyttelse, som Udlændingestyrelsen nu er i gang med at undersøge. Spørgsmålet er, om forholdene i Somalia har forbedret sig så meget, at det efter de danske flygtningemyndigheders vurdering er forsvarligt at sende dem hjem.

1.450 somaliere undersøges

Eva Singer kender heller ikke til, at andre lande skulle have gjort det, som Udlændingestyrelsen nu er i gang med.

»Det er meget usædvanligt, at et land, som har genbosat flygtninge via UNHCR, går ind og anvender ophørsgrunde, som ikke fremgår af konventionen,« siger hun.

I Norge, hvor myndighederne i lighed med de danske undersøger mulighederne for at inddrage opholdstilladelserne for omkring 1.600 somaliske flygtninge, kender Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS (Norsk Organisasjon for Asylsøkere, red.), heller ikke til, at kvoteflygtninge skulle være omfattet af undersøgelserne, oplyser hun til Information.

»Mig bekendt er det aldrig sket før‚« siger Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og tilføjer:

»Derfor er det ikke alene en historisk beslutning fra højrefløjen og Socialdemokratiet, der i forening har besluttet ikke at tage imod flere kvoteflygtninge, men at regeringen nu også vil sende kvoteflygtninge tilbage til ’skrøbelige og uforudsigelige’ forhold er helt uantageligt og dybt uansvarligt, ikke bare over for de enkelte flygtninge, men også over for FN’s kvoteflygtningesystem.«

Også de radikales Sofie Carsten Nielsen er oprørt over bestræbelserne:

»Det er endnu et skud fra boven fra et Danmark, der vender ryggen til sine internationale forpligtelser. Hidtil har vi kun taget et meget begrænset antal kvoteflygtninge, som er det system, vi har internationalt, for at lande kan vise FN, at vi sammen er med til at løfte byrden.«

Heller ikke Martin Henriksen (DF) er begejstret, men ud fra et andet udgangspunkt:

»100 kvoteflygtninge er for lidt, synes vi. Men det er godt, at man er kommet i gang med arbejdet, for det er noget, vi har rejst gentagne gange over for ministeren i forskellige sammenhænge, bl.a. i forhandlinger siden folketingsvalget. Flygtninge bør kun være her midlertidigt, og de bør sendes hjem – om nødvendigt med tvang. Stod det til os, skulle det være flere tusinde flygtninge samt deres ægtefæller og børn, der skulle sendes hjem, selv om de har opholdstilladelse i Danmark. Selvfølgelig vil der komme et ramaskrig, men det lever vi med,« siger Martin Henriksen.

Hvor stabile forbedringer?

Som Information tidligere har beskrevet, har Flygtningenævnet – der er den højeste instans i asylsager – i august-september vurderet, at forholdene i hovedstaden Mogadishu ikke længere er så farlige, at den blotte tilstedeværelse i byen kan give anledning til asyl.

Det er baggrunden for, at Udlændingestyrelsen ud over de ca. 100 kvoteflygtninge også undersøger forholdene for omkring 1.100 andre somaliske flygtninge for at se, om deres opholdstilladelse i Danmark kan inddrages. Med ægtefæller og børn er antallet af somaliere, der nu får deres forhold undersøgt, ca. 1.450.

Præcis her opstår problemet for kvoteflygtningene, mener Eva Singer. For i UNHCR opererer man kun med én form for beskyttelse, nemlig konventionsbeskyttelsen. Og hvis konventionsbeskyttelsen skal inddrages, skal der være tale om »fundamentale, varige og stabile ændringer i hjemlandet« ifølge FN’s fortolkning af Flygtningekonventionen.

Men så stabile forbedringer i hjemlandet behøver der ifølge de danske yndigheder ikke at være tale om, når flygtninge med lavere beskyttelse end konventionsstatus skal vurderes. Her er det tilstrækkeligt, at de generelle forhold i landet er forbedrede, selv om forholdene fortsat er alvorlige og må betegnes som skrøbelige og uforudsigelige, bare ændringerne ikke findes at være af helt midlertidig karakter.

»I selve flygtningebegrebet ligger der nogle såkaldte ophørsgrunde, og de vil i princippet også gælde for genbosatte flygtninge. Men der, hvor sagen bliver vanskelig, er, når man i Danmark vil anvende ophørsgrunde, som ikke findes i konventionen, og som UNHCR derfor ikke opererer med,« siger Eva Singer.

UNHCR er i øvrigt også uenig med de danske myndigheder i, at de generelle forhold i Mogadishu skulle være forbedret.

»UNHCR vurderer, at den generelle sikkerhedssituation i Mogadishu og det sydlige og centrale Somalia fortsat er ustabil,« skriver Volker Türk i sit brev til Inger Støjberg.

Derfor fraråder UNHCR alle FN’s medlemslande at tvangshjemsende somaliere til disse dele af landet.

I et svar til Johanne Schmidt-Nielsen skriver Inger Støjberg, at det er regeringens »klare opfattelse, at hvis en udlænding ikke længere har behov for beskyttelse, skal den pågældende ikke fortsat have asyl i Danmark«.

Derudover henviser ministeren til Udlændingestyrelsen, der på trods af Volker Türks advarsler ikke finder anledning til at ændre på sin mere positive vurdering af situationen i Somalia.

Styrelsen understreger i svaret, at den i undersøgelserne af de somaliske flygtninge ikke tager stilling til, om der er indtrådt »varige, fundamentale og stabile ændringer« i Somalia, hvilket ville være en betingelse, hvis konventionsflygtninge skulle have inddraget deres opholdstilladelse.

Information har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Inger Støjberg og oplysning om, hvorvidt ministeren har svaret Volker Türk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Bækgaard

Tjah en gang skal jo være den første og nu ingen jo sendt hjem endnu.

Man tager ned og udvælger nogle af de mest belastede flygtninge - familier - med lange ophold i flygtningelejrene og sender dem op til Danmark i henhold til konventioner, som Danmark selv har underskrevet, som så alligevel nægter at beholde disse flygtninge, og sender dem tilbage til flygtningelejrene. Vi danskere må fandeme være ondskabsfulde siden vi holder fast i den regering....

Mona Ahmed, curt jensen, Hanne Ribens, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Teodora Hansen, Ulla Søgaard, Christian Nymark, Carsten Munk, Kevin Vilhelmsen, Finn Lindberg, Mads Berg, Pia Svendsen, Christel Gruner-Olesen, Liliane Murray, Arne Lund, Karsten Aaen, Klaus Ipsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Fru Støjberg ser lidt fortrydelig ud.?
Måske er hun bare i distraktion kommet til at drikke lidt af den brune cola..

Jens Thaarup Nyberg

Vende "hjem".

Danmark har i små tempi langsomt men sikkert meldt sig gradvis mere og mere ud af det internationale samfund og dens fælles forpligtelser. Og dette gør man tilsyneladende for at tilfredsstille et i øvrigt ligegyldigt parti under seneste regeringsdannelse, der aldrig har bidraget med noget som helst - heller ikke med noget fornuftigt.

Og Danmarks valg af kvoteflygtninge er ikke, som her angivet, de mest belastede. Faktisk tildeles flygtninge af FN, men Danmark fik i starten af 2000-tallet en tradition for at selektivt udvælge yngre mennesker uden handikap og med bedre skolegang.

Men Danmark har altså også god og solid tradition for at lade Udlændingestyrelsen fuske og totalt manipulere med landenes tilstand, og det sker mod forfremmelser eller/og økonomisk bonus i "styrelsen". Og moralen i "styrelsen" er tilsyneladende så tilpas lav, at dette er fuldt muligt.

Og googler man bare et minut for at se, hvordan andre sammenlignelige lande helt aktuelt vurderer Somalia eller specifikt Mogadishu, så ser det helt anderledes ud. I flere lande fraråder udenrigsministeriet endda deres borgere i at rejse til og opholde sig i f.eks. Mogadishu på grund af "regeringen", der i princippet både har "valgt sig selv" og selv udarbejdet en ny forfatning, der legitimerer dem. Og dette har absolut ikke baggrund i den stærkt polariserede befolknings ønsker.

www.dr.dk/nyheder/politik/eksperter-fusk-i-dansk-asylrapport
www.b.dk/politiko/udlaendingestyrelsen-undlod-at-hoere-fn-ekspert-om-eri...

Mona Ahmed, curt jensen, Hanne Ribens, Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Teodora Hansen, Christian Nymark, Mads Berg, Dorte Sørensen, Christel Gruner-Olesen, Viggo Okholm, Hans Larsen, Liliane Murray, Arne Lund og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Gert Romme - Du må gerne uddybe afsnittet om forfremmelser i Udlændingestyrelsen. Har selv hørt rygter desangående, men ved du mere konkret.

For år tilbage talte Claus Hjorth hjertevarmt om det værdifællesskab, der er mellem Venstre og Dansk Folkeparti. Har endnu ikke hørt Inger Støjberg udtrykke sig på lign. vis. Hendes tætte parløb med sin siamesiske tvilling, Martin Henikzen, tyder på, at hun deler Hjorths opfattelse.

Mona Ahmed, Karsten Aaen, Finn Lindberg og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Er det for at tilfredsstille det udlændinge had i Danmark, som politikerne (med hjælp af pressen) selv har skabt?

Og kunne man ikke omdanne Anholt, for alle kontanthjælpsmodtagere og andre på offentlig forsørgelse, så alle danskere kunne blive ekstra glade i 2017?

Hvis befolkningen som helhed skal acceptere flygtninge, der skal beskyttes, må det være en afgørende forudsætning at dem der ikke er i farezonen sendes hjem i langt større stil end hvad vi har set.

Charlotte Svensgaard, Hans Aagaard og Henning Krog anbefalede denne kommentar

@ arne lund,

Måske har denne sag vagt mere opmærksomhed uden for landets grænser end i Danmark. Men jeg syntes, du skal Google lidt omkring Udlændingestyrelsens Eritrea-rapport og kontorchef Jakob Dam Glynstrup, så vil du finde noget, der bedste fald er politisk bestillingsarbejde. Og under sagens underlige oprulning blev der også nævnt visse - måske kan man kalde det "personalefordele".

Sagen var kort, at 3 ansatte i "styrelsen", en kontorchef og 2 eksperter i Eritrea, blev beordret til Eritrea "for at undersøge" om alle det internationale samfunds rapporter var korrekte.

I stedet for research sad de på et hotel og hyggede sig. Men de 2 blev hurtigt klar over, at den tredje, kontorchef Jakob Dam Glynstrup allerede havde en færdig rapport, som eksperterne i hvert fald ikke kunne stå inde for.

Trods dette blev rapporten offentliggjort ved hjemkomsten med de to eksperters navne som underskrivere. Og da de i tilfredshed med rapporten indkaldte til deres eget private pressemøde, hvor de gav deres version af sagen, medførte det politiske bortvisninger af eksperterne i månedsvis, og senere opsigelser eller afskedigelser.

Til gengæld befinder kontorchef Jakob Dam Glynstrup sig stadig i styrelsen, hvor han er en "troværdig" og prominent person for skiftende ministrene.

http://politiken.dk/indland/politik/article5556098.ece
http://www.b.dk/politiko/udlaendingestyrelsen-roser-egen-eritrea-rapport
http://www.bt.dk/politik/udlaendingestyrelsen-underkendt-i-eritrea-sag
http://denoffentlige.dk/eritrea-rapport
http://www.b.dk/politiko/forfatter-bag-eritrea-rapport-vi-staar-ved-vore...
http://www.kristeligt-dagblad.dk/mennesker/eritrea-sagens-omstridte-embe...
http://politiken.dk/indland/politik/article5555543.ece

curt jensen, Karsten Aaen, Jan Kønig, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Teodora Hansen, Arne Lund, Mads Berg, Bill Atkins og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

‘Is there literally nothing that shames you?’

Samantha Power må ha' tænkt på Støjberg & Henriksen, da hun kom med den udtalelse.

Det er et godt billede, Jens Dresling har taget. Men det er ikke rart at se på.

Niels Duus Nielsen, Hans Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Henning Nielsen

Næste valg sender Daniel Carlsen i Folketinget med 4 mandater og Venstre danner en flertalsregering med DF og resten af blå blok som støttepartier.

Jeg har, og har altid haft, svært ved at se, hvordan ordentlige mennesker kan stemme på anløbne grene af partiet Venstre. Måske er det gammel vane.

Det kan også være at vi får en jordskredssejr til Liberal Alliance og Alternativet. Og så dør vores politiske system i fundamentale uenigheder.

Det bliver spændende...

Dorte Sørensen

Det er dog utroligt hvilket land de danske politikere mener, at Danmark skal være. Er der ingen skam i livet på disse politikere?????

Bemærkning til Liliane Murray forslag om at omdanne Anholt opholdsstedet for kontanthjælpsmodtagere mv.
Det kunne være at det var en ide, når hverken kommunen eller staten vil betale for kystsikringen af øen. Måske kunne de folk, der var så uheldige at være kontanthjælpsmodtagere, så udføre arbejdet med øens kystsikring - arbejdslejre er desværre set før.

curt jensen, Flemming S. Andersen, Niels Duus Nielsen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

Leo Nygaard, kvoteflygtninge udgør i følge kvoteaftalen 500 om året for Danmarks vedkommende. Det skulle have været 500 af de hårdest trængende fra de umenneskelige lejre folk sidder fanget i i generationer. Men Gert Romme fortæller ovenfor at man har flyttet fokus fra de svageste flygtninge over på de stærkeste ...for derefter helt at lukke ned for modtagelse af kvoteflygtninge.

500 årlige flygtninge gøres til 1.000.000 flygtninge. ...så er det svært at diskutere, Leo Nygaard

curt jensen, Jan Kønig, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Morten Blicharz Nielsen, Hans Larsen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Leo Nygaard håber , at jeg misforstår dit indlæg.
Kvoteflygtninge er nogle af de svageste og udvalgt af danske embedsmænd fra FNs flygtningelejre.- mange med sygedomme osv. De bliver tilkendt blivende ophold. Hvis Danmark som et rigt land ingen gang kan overholde en sådan opgave så nedsmelter det hele da.

Bill Atkins: Du skriver, at de kommer tilbage til *flygtningelejre*? Hvor har du det fra? Artiklen skriver jo, at Mogadishu er fredelig i dag, så de kan jo vende hjem til deres hjemby.

rettelse: "for derefter at 'forsøge' helt at lukke ned"

Lasse Reinhold, det ville være lykkeligt, men da vi har påtaget os at tage 500 kvoteflygtninge årligt så bliver der vel bare plads til 100 andre nødlidende.

I øvrigt Lasse Reinholdt »UNHCR vurderer, at den generelle sikkerhedssituation i Mogadishu og det sydlige og centrale Somalia fortsat er ustabil,

Bill Atkins: Det er vel en definitionssag, hvornår man synes, den er tilstrækkelig stabil. På Wikipedia står der "Following a greatly improved security situation in the city in 2012, many Somali expatriates began returning to Mogadishu".

Det er så 4 år siden, og man kunne gætte på, at det er blevet endnu mere stabilt siden?

Jeg ville ønske, folk ville bruge deres hoveder lidt mere end deres hjerter. For det første må man lige indse, at man ikke kan hjælpe uendelig mange. Når man har indset det, må man prioritere: Hvis du fortsætter med at hjælpe folk, som ikke længere har behov for det, så optager de pladsen for dem, som virkelig er i nød.

Jeg forstår ikke hvad regeringen vil med denne sag. Tilsyneladende er der jo gode muligheder for at hjemsende rigtig mange tilrejsende flygtninge/immigranter til Afghanistan og nu også Irak og Syrien. Hvorfor vil man så fokusere på nogle af de 500 kvoteflygtninge?

@Lasse Reinhold

Principilet enig - men pointen med de 500 kvoteflygtninge er vel at Danmark har overgivet beslutningen til FN? Jeg mener både Danmark og Europa har alt for mange flygtninge der i virkeligheden er immigranter - men netop de 500 er vel en del af medlemskabet af FN - og det bør man stå ved.

Flemming S. Andersen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Lasse Reinhold
Hvorfor mener du ikke at disse mennesker er svage og i nød, når de er blevet udvalgt til at indgå som del af de få kvoteflygtninge fra FNs flygtningelejre som Danmark har forpligtet sig til?
Jeg forstår ikke at Inger Støjberg vil være bekendt at ville sende disse mennesker ud af landet. Hvorfor skal Danmark tilsmudses sådan????

Mona Ahmed, curt jensen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen, et presset Venstre vil stjæle vælgere fra et svækket DF ved at være lige så inhumane som DF - ren intern Blå Blok populisme.

curt jensen, Niels Duus Nielsen, Christian Nymark og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

@Henrik Brøndum: Jeg tror, jeg tabte tråden. Artiklen nævner 100 somaliere, som ligger *under* konventionsstatus, og så nævner den 1.100 somaliere uden at præcisere dem. Som jeg læser det gætter jeg på, at de 1.100 er normale flygtninge, dvs. de er selv kommet indover grænsen og søgt asyl.

Intet sted nævner artiklen nogen flygtninge med almindelig konventionsstatus, som de 500 du taler om...

Dorte Sørensen: Jo, du har ret i, at de har været forfulgt engang, men fordi Al-Shabaab blev fordrevet i 2011 (5 år siden!) er de det ikke længere i dag.

Hvorfor er det så svært at forstå - jeg synes jeg forklarede det ret godt...

Leo Nygaard, jeg vil påstå det er dig der ikke forholder dig til de faktisk tal for folk der får "fast ophold i Danmark".

https://www.information.dk/telegram/2011/11/markant-faerre-faar-fast-oph...

...og så blander både du og Lasse Reinholdt alle mulige forhold ind i det det, i følge overskriften, drejer sig om - nemlig "kvoteflygtninge". Kvoteflygtninge er en humanitær indsats på linje med ungarns- og finlandshjælpen - blot til folk med en anden hudfarve.

Det kan sagtens tænkes at forvirringen omkring kvoteflygtninge og resten af flygninge- migrantspørgsmålet er skabt helt bevidst fra xenofobernes side.

Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Christian Nymark og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Lasse Reinhold
Kvoteflygtninge er en hel særlig gruppe, som Danmark havde forpligtet sig til at modtage - så at Inger Støjberg med regeringens og DFs godkendelse har ophævet dette løfte til FN midlertidigt - kan da ikke også skulle gælde, at Danmark sender 100 kvoteflygtninge fra Somalier tilbage til en land som ingen gang FN mv. kan sige god for.

Jo det er svært at forstå, at du mener at Danmark ikke skal holde "vores" aftaler - hvis ingen gang et rigt land som Danmark kan overholde "vores" internationale forpligtelser så kan "vi" heller ikke forlange at andre lande overholder deres forpligtelser.

Mona Ahmed, curt jensen, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Bill Atkins og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Det er meget svært at tale for ordnede forhold i flygtningespørgsmålet når diskussionen altid trækkes ud af proportioner af xenofoberne, hvis målsætning er valget: Hvis du ikke skriger med på "frygten for invasion" så går ind for "åbne grænser". Balance og fornuft er mulig.

Flere tal der helt tager luften ud af Leo Nygaard 1 mio. flygtninge i Danmark.
https://www.nyidanmark.dk/nr/rdonlyres/e3c50ea0-bd36-4ddd-9c8d-7aaf44de1...

Jens Thaarup Nyberg

@Henrik Brøndum
"Hvorfor vil man så fokusere på nogle af de 500 kvoteflygtninge?"
Det er en provokation, på linie med snakken om at bryde med konventioner.

@ Lasse Reinhold,

Nu ved jeg ikke, hvor du har din konkrete viden om situationen i Mogadishu fra, når du skriver, at disse flygtninge blot kan vende tilbage til deres landsbyer.

I øvrigt er det ganske få, der flygter fra provinserne. Langt de fleste der har måttet flygte, er akademikere, - ofte gymnasielærere, fra Mogadishu, da den såkaldte "regering" ikke bryder sig om akademikere og intellektuelle, der kan se en situation fra flere sider.

Selv har jeg ingen speciel viden på området, men jeg har søgt dette på andre landes udenrigsministerielle hjemmesider. Og her se situationen faktisk helt anderledes ud.

Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Teodora Hansen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Leo Nygaard
1 million, og de må gerne bo på min ejendom allesammen. Ikke mere vrøvl med dig.

Niels Duus Nielsen, Teodora Hansen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Man bliver arrig - det glemmes, at flygtninge skal hjælpes til hurtigst muligt at normalisere deres tilværelse, så de ikke alt for omfattende bliver ofre for omstændighederne.

Peter Bækgaard

Men står der noget om at når man tager imod kvoteflygtninge at de så skal være i landet for evigt?
Jeg kan ikke helt blive klog på det, men mener at der skrives at det ikke nødvendigvis betyder permanent ophold?

Ja, det står der faktisk noget om oven for:
»Genbosætning er bredt anerkendt som en varig løsning frem for en midlertidig,« skriver Volker Türk, der understreger, at når flygtninge via FN bliver genbosat i et tredjeland, som har accepteret at modtage dem, så ligger der heri en anerkendelse af, at der skal være tale om en varig løsning. Vicehøjkommissæren håber derfor på, at kvoteflygtningene får lov til at blive permanent i Danmark.

Liliane Murray, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Jens Thaarup Nyberg og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Det er meget deprimerende at se hvordan mennesker som jeg igennem flere år har observeret som værende snusfornuftige, medfølende og selvstændigt tænkende, som fx. Leo Nygaard, Flemming S. Andersen og andre, i sidste ende også bukker under for den stadig dryppende giftcocktail af angst, fremmedehad og nidkærhed.
Som det bl.a. viser sig i debatniveauet der bliver ved med at synke mod en tilsyneladende bundløs morads.

Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Liliane Murray, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Bækgaard

Bill Atkins jeg er med på at der står at der ligger en anerkendelse i at kvoteflygtninge får permanent ophold. Men så er det vel mere en for form kutyme ikke? Og derfor ikke noget som står skrevet i aftalerne? Hvorfor har man ikke skrevet det ind at det skulle være permanent? det er underligt at man ikke skriver så vigtige elementer ind i aftalegrundlaget. Måske har man altid ønsket en kattelem i FN? Jeg kan ikke se anden forklaring.

Peter Bækgaard. Jeg er enig i at FN nok foretrækker at bygge på frivillighed og anstændighed frem for kontraktlig binding . Men det forklare ikke hvorfor Danmark pludselig springer ud, som et af de mest kyniske og inhumane lande i den rige verden. Forklaring hertil skal derimod findes i Venstres og DF's interne populistiske kamp om, at fremstå som landets mest flygtningefjendske politiske parti.

curt jensen, Karsten Aaen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Peter Bækgaard

Nej FN bygger ikke på frivillighed - FN bygger på enighed. Nu er man blevet enige om noget så abstrakt som kvoteflygtninge, men man sørgede ikke for at skrive at en kvoteflygtning er ensbetydende med permanent ophold, og det er der en logisk forklaring på. Det er fordi ingen vil gå med til at skrive permanent ophold.
Hvis vi nu agerede modsat - altså åbnede vores grænser på vid gab og samtidig finansierede flygtninges ophold i landet på lege fod med andre mennesker på overførselsindkomst - hvad tror du så ville ske? Jeg tror, og har intet at bygge denne tro på andet end Tyskland og Sverige, at vi vil opleve en tilstrømning ude lige til Danmark.
Hvem skal betale og hvem skal have mindre i overførselsindkomst, og vil det være stabiliserende for Danmark? Hvad nu hvis der kom 300.000 flygtninge til Danmark som fik mulighed for at blive her så længe de ønsker - hvornår flyder bægeret over? Jeg ved det ikke, men jeg ved at på ét eller andet tidspunkt så revner ballonen og den utilfredshed vi ser nu vil være vand imod hvad vi ville opleve.
Det er alt for let at sidde og himle op og sige at vi er inhumane osv. Fordi der ikke tages højde for konsekvenserne af den modsatte politik.
Jeg har endnu til gode at høre et argument imod at hjælpe i nærområderne - der hvor flygtninge som ikke har penge til rejsen, stadig sidder og rådner op. Det er jo flere år siden vi sidst har set nyheder fra tyrkiske flygtningelejre, og hvor vi hørte om at vi skulle sende hjælp til de mennesker. nu handler det om de flygtninge der er her, og de andre er glemt.
Det er ikke fordi jeg er for eller imod den ene eller anden form for hjælp, men jeg tror bare ikke på at det er så simpelt bare at åbne portene og tro at alt nok skal gå. Mig bekendt er den dårligst integrerede gruppe i danmark stadig Somaliere...

Ja, Peter Bækgaard, du har igen ikke ret og hvis du tænker problematikken igennem så vil det være muligt at forstå hvorfor:

Danmark har en frivillig ordning med FN om at modtage 500 kvoteflygtninge her i Danmark.

http://www.b.dk/kommentarer/fns-flygtningekonvention-er-foraeldet

Peter Bækgaard

Så FN bygger ikke på enighed vil det så sige at uanset om vi er enige eller uenige i noget så skal vi følges den fælles beslutning truffet af FN? Hvis et land er uenig i noget så har FN mig bekendt få muligheder for at sanktionere dette land. Nuvel der er diverse embargoer osv. Men Nordkorea har nu i mere end 70 eksisteret som et hermetisk lukket diktatur.
Tilbage til Danmarks politik så er der åbenbart ikke enighed om hvorvidt kvoteflygtninge har permanent ophold eller ej... for mig at se tyder det på at for at noget skal virke i FN så kræver det enighed mellem FN og de pågældende lande. Når enigheden forsvinder så udvandes FN endnu en gang.

Peter Bækgaard, lige netop "kvoteflygtninge", som er sagens substans, er omfattet af en frivillig aftale, som der ingen som helst grund er til ikke at overholde medmindre man af populistiske årsager skider på Danmarks omdømme ude i Verden.

En organisation som FN har ingen andre sanktionsmidler end dialog og udelukkelse. Udelukkelse fra indflydelse hvilket eksv USA har været udsat for flere gang fordi de har nægtet at betale til underorganisationer, der har misbilliget eller modarbejdet Israels bosættelsespolitik m.v.

Peter Bækgaard

Frivilligheden bygger på enighed i en given situation. Du går jo ikke frivilligt med til noget du erbuenig i med mindre man er dybt inkompetent som politiker. Dem har vi så 179 af på tinge.
Uanset vores forskellige opfattelser af hvad FN bygger på så er Danmark i sin gode ret til at sende kvoteflygtninge hjem hvis det er det man vil. Så er der jo forskellige opfattelser af hvor stor en betydning ens omdømme har. Jeg ved ikke hvor meget international fordømmelse beslutningen får men måske er det på tide at udfordre systemerne. FN har desværre været impotent siden dets dannelse og måske vil fremtiden indebære en reformering af beslutningsprocesserne i FN til det bedre for alle. Jeg har altid været uenig i at 5 lande partout skal have vetoret. Jeg er derimod tilhænger af simpelt flertal.

Peter Bækgaard. Enighed forudsætter frivillighed, men ikke omvendt - man kan sagtens være frivillig enegænger. Og formuleringen i Berlingerens redegørelse (se 10:30) er jo ikke til at tage fejl af - med mindre man er kværulant.

Naturligvis kan V og DF sende "kvoteflygtninge hjem - da ordningen er frivillig - men det bliver handlingen ikke mindre inhuman af. Og det inhumane kan begrundes i ordningens fokus på at de aller svageste skal hjælpes - et fokus som så desværre - da ordningen er frivillig - af neoliberalisterne og racister i folketinget er blevet ændret hen imod, istedet at hente de mest arbejdsduelige til landet. "Skammeligt" er min udlægning.

curt jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Kvoteflygtninge er i virkeligheden nok mest et symbol på FNs menneskelige ansigt. At vise at vi kan være fælles om humanitære mål, hvis vi vil.
Det drejer sig om anstændighed.

Men det har mange danskere allerede glemt hvad var.

Jeg mener at det er noget populistisk pjat at fokusere på hjemsendelse af netop 100 kvoteflygtninge når der nu ikke er mere entydigt fredeligt i Somalia end der er, men jeg mener også at det giver mening at igangsætte en diskussion om hvorvidt flygtningestatus i realiteten skal være de facto immigrantstatus, som det helt overvejende er tilfældet i øjeblikket. Selv afvist asylsøgerstatus ender ofte med at blive immigrantstatus. Vil man have folkelig opbakning til fortsat at have et flygtningeprogram, og ikke bare forære magten til højrepopulisterne, må man tage fat om nældens rod.

Langt størstedelen af de ca. 125.000 der er ankommet til Italien i år, som nu er hovedankomstpunktet, kommer fra Nigeria, og har karakter af migranter. Nigerias befolkning vil være fordoblet fra knap 187 millioner til ca. 350 millioner om 25 år. Næste år vil de være 5 millioner flere. I 1960 ved selvstændigheden var de 45 millioner. Hvad er elefanten i rummet?
http://worldpopulationreview.com/countries/nigeria-population/#

For perspektivets skyld: Danmark er et af ca. 30 lande der overhovedet modtager kvoteflygtninge. For flere af de andre, gælder det at kvoteflygtningene er de eneste flygtninge de modtager eller at de er netto afgivere. Japan med 127 millioner indbyggere, modtager langt under 50 kvoteflygtninge om året. Og ikke andre typer flygtninge.

Debatsporet kunne næsten give indtryk af at verdens ca. 170 andre lande, der slet ikke deltager i kvoteflygtningeprogrammet, alle er befolket af langt mere uanstændige folk. Eller har de mon andre vinkler at anskue problemet fra?
https://en.wikipedia.org/wiki/Third_country_resettlement

Gaveboden er åben
FN har altid været bedst til at uddele gaver som andre betaler, læs: rettigheder, men har ikke tænkt så meget på pligterne, som burde være en betingelse for hjælpen med stemplet: kvoteflygtning – og den er Danmark åbenbart en gang hoppet på i al sin naivitet …

Peter Bækgaard

FN trænger til at sætte sig ned og revidere hele sin eksistens. Hvad nytter et FN når der sidder stater iblandt som ikke tillader ytringsfrihed, religionsfrihed osv. Hvis man ser på den grundlæggende tanke og de chartre som danner fundamentet i FN, så er der langt fra disse og til realiteterne.
Er FNs legitimitet funderet i at alle skal være medlemmer? Hvorfor må Taiwan ikke være medlem? Hvorfor er Saudi Arabien medlem?
Hvad er det FN reelt står for i dag og harmonerer det med visionerne fra tide hvor FN blev etableret?
Er verden i dag magen til den FN blev skabt ovenpå?
Selvfølgelig kan og skal man ruske op i FN og man skal få gjort FN tidssvarende, og se så at få fjernet vetoretten for de 5 permanente medlemmer af sikkerhedsrådet, som samlet set er de lande der står bag flest krige på kloden.

Dorte Sørensen

Forslaget bliver mere og mere uhyggeligt - hørte i P1, at Udlændingestyrelsens udsendte til undersøgelse af mulig hjemsendelse ikke selv kunne rejse ind i Somalia pga manglende sikkerhed.

Sider