Læsetid: 4 min.

DI: ’Det skaber en meget udbredt og dyb bekymring hos os’

Populismens fremgang skaber frygt hos Dansk Industri og i europæisk erhvervsliv. DI’s underdirektør erkender, at erhvervslivet skal være bedre til at give svar på de udfordringer, som globaliseringen skaber. For eksempel kunne man have droppet dele af den omdiskuterede frihandelsaftale TTIP
Demonstration mod TTIP i København tidligere i år.

Demonstration mod TTIP i København tidligere i år.

Ivan Riordan Boll

22. december 2016

De populistiske og globaliseringskritiske vinde, der blæser over Europa og USA, er dårligt nyt på stort set alle områder, hvis man spørger Dansk Industri. Den ængstelse, som er at finde blandt det etablerede politiske og økonomiske system, eksisterer bestemt også hos erhvervsorganisationens underdirektør Peter Thagesen.

»Det skaber en meget udbredt og dyb bekymring hos os. Trump og Brexit er tydelige vidnesbyrd om, at der er en stærkt stigende globaliseringsskepsis, som er meget dybt funderet i befolkningerne rundt omkring i verden,« siger han.

Ifølge Dansk Industri er Danmark et af de lande i verden, der har den største eksport i forhold til økonomiens størrelse, og dermed er vi også nogen af dem, der nyder allerbedst af internationale institutioner, der sikrer et fundament for blandt andet samhandel. Men med populisternes nye landvindinger er det lige pludselig alt sammen oppe i luften.

»Er der noget, det seneste år har lært os, så er det, at vi ikke skal tage noget af det, vi har opnået, for givet. Det har vi måske haft en tendens til. Det er jo stort set alle internationale institutioner, som visse kræfter i øjeblikket sætter spørgsmålstegn ved. Bare Trump har jo sat spørgsmålstegn ved både WTO, NAFTA, NATO og FN.«

Kommunikationen fejler

– Mener du, der er brug for, at I forsøger at komme den her skepsis og modstand i møde?

»Ja. Vi er medlem af Business Europe, som ifølge dem selv repræsenterer 20 millioner virksomheder over hele Europa. Og her kommer det meget bag på folk, at den her antiglobaliseringsbølge er kommet så relativt stærkt og hurtigt. Hvis jeg skal være helt ærlig, så er folk meget i tvivl om, hvad det er, de skal gøre anderledes. Jeg plejer jo at sige, at når vi øger eksporten i Danmark med en milliard, så giver det en øget beskæftigelse på 700-800 arbejdspladser. Så vi synes jo, at vi har rigtig mange gode argumenter, som er helt indlysende rigtige. Men vi må så bare også konstatere, at det ikke er noget, som vinder genklang i samme omfang, som vi forventede. Så på den måde har vi jo fejlet i vores kommunikation,« siger han og fortsætter:

»Nu er det jo ikke så udtalt i Danmark, hvor der heldigvis er stor opbakning til globaliseringen, selv om den er dalet lidt. Men det er desværre ikke tilfældet rundt omkring i Europa, og det, der præger mine kolleger rundt omkring i Europa, er, at de er lidt rådvilde i forhold til, hvordan de ligesom får ændret på det.«

Automatisering

Peter Thagesen peger på, at Trump under sin kampagne især bebrejdede frihandel og dumping af både varer og arbejdskraft fra Kina og Mexico som årsagerne til amerikansk arbejdsløshed. Men den analyse mener DI er grundlæggende forkert, for godt nok er mængden af job i fremstillingsindustrien dalet meget i løbet af de seneste 25 år, men det er altså sket som resultat af en større grad af automatisering på området, bemærker Peter Thagesen.

»Men i forhold til den stigende bekymring, så har du selvfølgelig ret i, at i stedet for kun at fokusere på alle fordelene, så mener jeg også, at der er nogle rigtig gode argumenter, der taler for, at det er vigtigt, man stopper op og anerkender, at der også er nogle udfordringer ved globaliseringen, som det er vigtigt at få adresseret, så de ikke bliver fortiet eller bagatelliseret, men anerkendt og reageret på.«

– Har du nogen konkrete eksempler på det?

»Hvis vi nu tager forhandlingerne om frihandelsaftalen med USA, så synes vi jo grundlæggende, det er en fantastisk idé og mulighed for dansk erhvervsliv. Der er så dele af aftalen, som er blevet kritiseret. Og den har vi jo – loyale som vi er – været ude og forsvare til punkt og prikke, alle som én. Men der er tiden måske nu kommet til, at man tager bestik af situationen og så overvejer, om der måske er nogle enkelte elementer af den aftale, som vi bør overveje at tage ud. Hvis det er dét, der skal til for at få den fornødne opbakning rundt omkring i Europa.«

– Hvilke dele af aftalen kunne det være?

»Det skal jo ikke være nogen hemmelighed, at noget af det, som har været meget kraftigt kritiseret, er den her investeringsbeskyttelsesaftale ISDS. Og i erhvervslivet vil vi jo gerne have den med som en del af aftalen, men blandt os har der været en intern diskussion om, at hvis den bliver en barriere for, at vi får landet en aftale på alle de andre områder, så er det måske et af de områder, vi skal overveje, om man skulle tage ud. Det er ikke noget, der er taget officiel stilling til endnu, men det er noget af det, der har været diskuteret,« siger Peter Thagesen og tilføjer:

»Men lad os nu se, hvad der sker, når Trump nu får nøglerne til Det Hvide Hus den 20. januar. Der er jo ikke noget, der tyder på, at alt det her bliver nemmere.«

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Egentlig er globaliseringen og den samlede merindtægt for Danmark et gode. Det er blot et spørgsmål om at fordele gevinsten. Hvorfor skulle vi stoppe en indtjening bare fordi vi ikke magter at fordele den således at alle drager fordel af den.

Emil Albæk, Finn Lindberg, Martin Madsen, Jens Falkenberg, Morten Blicharz Nielsen, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

"Populismens fremgang skaber frygt"

Er der ikke bare een der kan definere "populisme"?
Efter min mening er begrebet så udvandet at det ikke længere giver mening til nogen meningsudveksling at anvende ordet.

curt jensen, Egon Stich, Flemming Berger og Henrik Klausen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Men vi må så bare også konstatere, at det ikke er noget, som vinder genklang i samme omfang, som vi forventede. Så på den måde har vi jo fejlet i vores kommunikation,« siger han

Hvolken del af usikre arbejdsforhold, fordelingsmæssig skævhed, gældsøkonomi, afskaffelse af politisk demokrati og velfærd til fordel for pengemagt for de få, han tror befolkningen ikke kan forstå?

curt jensen, Anders Reinholdt, Sabine Behrmann, Søs Jensen, Finn Hansen, Thomas Petersen, Gert Lindberg, Flemming Berger, Ole Henriksen, Martin Madsen, Poul Erik Riis, Jens Thaarup Nyberg, Morten Blicharz Nielsen, Henrik Klausen, Torsten Jacobsen, Allan Frederiksen, Ken Sass, Bjarne Andersen, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Lilli Wendt, Bill Atkins, Troels Larsen, Flemming S. Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg plejer jo at sige, at når vi øger eksporten i Danmark med en milliard, så giver det en øget beskæftigelse på 700-800 arbejdspladser. Så vi synes jo, at vi har rigtig mange gode argumenter, som er helt indlysende rigtige.

Peter Thagesen har (trods efternavnet) ikke fattet at sådanne eksportfremstød i udstrakt grad udkonkurrere arbejdspladser i de importerende lande.

Når Danmark eksportere 90% af vores svineproduktion (18 mio. grundvandsforurenende svin) så er det jo ikke sådan som branchen hævder at vi er igang med at brødføde hele verden. Næh vi har lukket svinestalde i en masse i de importerende lande - hvilket også embargoen af Rusland har vist. De er ved at få gang i egen svineproduktion som pludselig er blevet rentabel. Eksport er en unaturlig indtjeningskilde.

Finn Lindberg, Flemming S. Andersen, Jens Thaarup Nyberg, Ib Christensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Jeg kan godt have sympati for, at man er lidt uforstående hos DI.

Jeg tror da bestemt, at Peter Thagesen oprigtigt mener, at skabelsen af job er et ubetinget gode for Danmark, og jeg er overbevist om, at han gerne vil bidrage til et godt Danmark.

Det skal dog så siges, at hvis størstedelen af de skabte jobs er så dårligt betalte, at kontanthjælpen skal sættes ned, for at skaffe medarbejdere - så kan det da ikke overraske, at den brede danske befolkning ikke ligefrem hopper af glæde.

Hvis størstedelen af den skabte vækst aldrig kommer tættere på den brede befolkning end en faktisk citron på en citronmåne, så kan det igen ikke være overraskende at man ikke kan få øje på begejstringen.

Hvis det blot er en fejl i kommunikationen fra DI, så tror jeg enten det må være en fejl i den interne kommunikation ellers vil jeg glæde mig til fremtidige udmeldinger fra DI, der kan skabe større tiltro og glæde i befolkningen.

Jeg vil gerne slutte af med at sige, at jeg er overbevist om, at (langt) de fleste mennesker i Danmark oprigtigt vil det bedste for landet, medborgere og dem selv.
Det er bare ikke altid nemt at sætte sig i andres sted, det er nemt at tro man ved bedst og det er svært at bryde med et mønster man er sikker på virker.

Den slags rammer alle - altså undtagen mig selv selvfølgelig ;)

curt jensen, Olav Bo Hessellund, Søs Jensen, Finn Hansen, Gert Lindberg, Flemming Berger og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Populisme er vel langt hen af vejen, at sige det folk vil høre. Hvad er det lige et demokrati er?

Et demokrati burde ikke være en flok politikerer, der villigt manipulerer flertallet af befolkningen, efter hvad et mindretal ytre ønsker om bag lukkede døre.

Jeg tror at en del af forklaringen på de ting vi ser såsom Brexit og Thrump bunder i en ubevist eller instinktivt ide om, at valget mellem en der er dygtig til at snyde og bedrage os eller en der ikke er dygtig ender i heller ærlige amatører end professionelle bedragere.

Torben K L Jensen, curt jensen, Egon Stich, Morten Blicharz Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Torben Skov, Flemming S. Andersen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

liberalisme kombineret med globalisering,er det samme som erkende at vi vil udslette menneskeheden

Flemming S. Andersen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Skellet går, hvor det altid går: imellem det udfordrende, fornøjelige og personligt tilfredsstillende arbejde, som nogle har - og som regel er godt lønnet, fordi de, der har det, mere eller mindre selv kan sætte deres løn - og så alt det nødvendighedsbårne, der ikke altid er særligt tillokkende, og som heller ikke er tilnærmelsesværdigt så godt lønnet.
Bestræbelsen må gå på at udfase den sidste kategori og overlade det til maskiner, og opprioritere den første kategori for stadigt flere mennesker.
Det betyder også, at vi må væk fra en økonomi, der omregner alt i penge - og i stedet se på nytteværdi, ressourceforbrug og belastning af menneskers ufrivillige deltagelse.

"Er der ikke bare een der kan definere "populisme"?"
Ordet er et af mange exempler på Nysprog.
I dette tilfælde dækker det over de herskendes behov for et begreb, der på nedladende, hånlig, vis, er anvendeligt til at nedgøre den del af den danske population, der lever i en verden, truet af de herskendes uhæmmede grådighed.

Flemming S. Andersen

Egon Stich

Det er når nogen siger noget man ikke er enig i, på en måde så mange forstår det.

Henrik Petersen

Erhvervslivet har haft så meget medvind på cykelstierne, at de er blevet fartblinde.

Det må være muligt at forklare dette erhvervsliv, at det i længden ikke går, at man på den ene side stiller store krav til "rammevilkår" for erhvervslivet, mens man på den anden side ikke vil finde sig i at skulle betale skat.

Deres gratistadfærd undergraver deres egne langsigtede interesser. Nu kommer første afdrag på regningen.

Jens Falkenberg, Flemming S. Andersen, Lise Lotte Rahbek og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Cepos skriver i Berlingske 19. dec: "Der må forventes et fyrværkeri af reformer". Mads Lundby Hansen efterlyser ændringer af dagpengene, reformer af efterlønnen, pension, kontanthjælp, topskat mv. "Der er masser af lavthængende reformfrugter". Stop af tilgang til efterlønnen, som skal fjernes, fjernelse af registreringsafgiften, 10 % lavere dagpenge, en reduktion af dagpengeperioden med et år, reduktion af dagpengesatsen for dimittender/nyuddannede.

Storkapitalen har kun øje for tom snak, profit og eksploitering, Topsøe, Danfoss og Foss efterlyser fjernelse af generationsskifte skatten. Mere end halvdelen af erhvervslivets penge går til aktieopkøb i udlandet i stedet for til jobskabelse i Danmark, og havner i skattely.

Det skal kunne betale sig at arbejde, men erhvervslivet er for fede, derfor gider de ikke arbejde, derfor skaber de ikke jobs, vi skal have indført Minimalstaten for erhvervslivet og fjerne de ekstravagante fradrag, leasingbiler og firmadomiciler på statens regning, hundrede tusinde mennesker arbejder gratis i erhvervslivet på statens regning.

Statens penge skal gå til opgaver som hospitaler, veje o.l. samt til de nødstedte borgere, ikke til kalkunfede skattely svindlende erhvervsfolk som gambler på aktiemarkedet. Desuden skal vi have adskilt erhvervslivet og staten, de mange skandaler som ruller hen over landbruget i øjeblikket beviser et interesse sammenfald på randen af korruption.

Fagbevægelsen er kun interesseret i reallønstigning for dem som er i arbejde dvs. større ulighed.

Der skal skabes tryghed for borgerne i bunden, alle andre skal nok klare sig. Rul reformerne tilbage og befri mennesket, mennesket skal i fokus ikke virksomhederne og profitten. Kæmp for et anstændigt system, kæmp for miljøet og fremtiden. Startskudet til at vælte regeringen er givet, nok er nok. Her er en vejledning i 8 dele om hvordan vi gør oprør: https://www.information.dk/comment/1148889#comment-1148889

Torben K L Jensen, Bill Atkins, curt jensen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvad der gør demokratiet virkeligt stærkt er at flertallet deler magten med mindretallet.
Det virker ikke når man med 1 stemmes flertal sender Danmark i krig - på en løgn - eller sender SKAT i kunstig coma og dermed gør fremtidig lovgivning på området til en farce - uden behandling i Folketinget - sådan bare administrativt.

Claus E. Petersen

Så vi kan roligt slette ordet "populisme" fra sindet mens vi læser en tekst.
Det har jeg såmænd hele tiden ment, men det er rart at jeg ikke er den eneste der opfatter ordet som ligeså overflødigt som jeg opfatter bogstaverne "V", "W", "X" eller "C"..
Jeg gætter på at de kun findes i alfabetet fordi at romerne ikke kunne finde ud af at lave et brugbart talsystem.
ups.. det var et lille sidespor.