Læsetid: 9 min.

’Erkendelsen af problemerne går så ekstremt langsomt’

Økonomiens globalisering har frisat kræfter og genskabt problemer, som de nationale velfærdsstater ellers havde fået under kontrol. I dag savner vi evnen til at styre – det rammer bl.a. landbruget, siger jordbrugsøkonomen, tidligere overvismand Niels Kærgård
I globaliseringens æra har vi ikke været villige til at give de internationale organisationer den tilsvarende magt, der skal til for at beskytte klimaet, styre de multinationale selskaber og sikre indkomstfordelingen, mener Niels Kærgaard, der er jordbrugsøkonom, professor på Københavns Universitet, tidligere overvismand og til marts får  titel af professor emeritus.

I globaliseringens æra har vi ikke været villige til at give de internationale organisationer den tilsvarende magt, der skal til for at beskytte klimaet, styre de multinationale selskaber og sikre indkomstfordelingen, mener Niels Kærgaard, der er jordbrugsøkonom, professor på Københavns Universitet, tidligere overvismand og til marts får  titel af professor emeritus.

Sille Veilmark

27. december 2016

Niels Kærgård har lært, at man ikke skal prale. Han gør det alligevel:

»Jeg er fra Vendsyssel,« siger han.

Nærmere bestemt fra Vester Bagterp i udkanten af Hjørring. En vigtig plet på landkortet, som man bør kende, mener Kærgård og henviser til, at regeringen netop har flyttet Statens Administration til Bagterp Plantage, hvor Hærens Materielkommando allerede lå.

Selv er han for 74 år siden født og opvokset på den fædrene gård i Vester Bagterp med beskedne 17 tønder land, otte køer og nogle grise. Et lille alsidigt familiebrug af den slags, der i dag alle er udkonkurreret og opslugt af langt større, industrialiserede og specialiserede bedrifter.

Niels Kærgård blev ikke landmand. Han blev jordbrugsøkonom, professor på Københavns Universitet, økonomisk overvismand, og til marts får han titel af professor emeritus. Hans syn på verden afspejler både rødderne i den vendsysselske landbokultur og det mangeårige virke som forsker og ledende makroøkonom.

»Som opvokset på landet og økonom er jeg lidt skizofren,« siger professoren, når talen falder på fremtiden for det hårdt pressede danske landbrug.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Michael Kongstad Nielsen
 • Flemming Berger
 • David Zennaro
 • Leo Nygaard
 • Robert Ørsted-Jensen
 • Henrik Brøndum
 • Poul Schou
 • Ditlev Friis
 • Viggo Okholm
 • Ejvind Larsen
 • Grethe Preisler
 • Kristian Rikard
Michael Kongstad Nielsen, Flemming Berger, David Zennaro, Leo Nygaard, Robert Ørsted-Jensen, Henrik Brøndum, Poul Schou, Ditlev Friis, Viggo Okholm, Ejvind Larsen, Grethe Preisler og Kristian Rikard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvorfor mumler alle om det mystiske væsen Globalisering.
Vi har givet nogle få grupperinger lov til at bliv rige og magtfulde, som så mange gange før i de sidste 10000 år af menneskets historie. Og der sker det samme igen og igen, der opstår en klasse, som mener de er født til mere end andre.
Når de så med tiden får magt nok, opkaster de sig til herskere.
I al evighed. Ammen.

kjeld jensen, Per Torbensen, Flemming Berger, Anders Barfod, Bjarne Bisgaard Jensen, Michael Kongstad Nielsen, Carsten Mortensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Henning Nielsen

Måske skulle økonomen havde løftet øjnene fra bøgerne og set sig lidt omkring, allerede dengang han var vismand...

Det er min klare overbevisning at politik må have visioner, ikke kun økonomiske visioner.

Flemming S. Andersen, kjeld jensen, Flemming Berger, David Zennaro, Torben K L Jensen, Carsten Mortensen, Peter Knap og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Det er muligt at den globale elite har magten, men de skal ikke have det hele, og slet ikke uden modstand. Globaliseringen er ikke uovervindelig. Vi skal blot igen ty til nationalstaten og fornuft. Niels Kærgårds defaitisme og provinsialisme bør sendes på pension.

Flemming S. Andersen, kjeld jensen, Bruger 196134 og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Nationalstaten er slet ikke nok til at tøjle de internationale koncerner.

Ingen enkelt europæisk nationalstat havde kunne have udskrevet en skattebøde på små 100 mia kroner til Apple Inc., som har fundet skattely på Irland for sin globale indtjening.

Computerworld nævner, at Google, Cisco, IBM, Intel og HP har placeret store beløb i skattely. Ingen nationalstat kan hale disse beløb til beskatning - også fordi værtslandet ingen interesse har i at videregive oplysninger.

Det eneste håb er retsligt baserede fællesskaber mellem nationalstaterne - i Europa EU - som i sidste ende kan true de multinationale selskabers markedsadgang i hele Fællesmarkedet, og som har de nødvendige juridiske kræfter til at matche de multinationale.

Carsten Wienholtz, Ole Henriksen, Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro, John Andersen, Morten Blicharz Nielsen, C Munk og Ole Falstoft anbefalede denne kommentar

Torben Lindegaard, hvor mange militærdivisioner er det Appel, WV, og Barclays Bank har?

Enhver nationalstat skal selvfølgelig herske over sit eget marked og sin egen beskæftigelses- og finanspolitik.

Flemming S. Andersen, kjeld jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Økonomers utilnætmelighed

På avisens forside kan vi læse Niels Kærgård citeret for "Vi økonomer modsiges for lidt". Måske skal udsagnet vendes om til "I økonomer lytter for lidt".

Der er mange eksempler på udfordringer fra andre end den siddende magtelite. Men det er måske ikke dem Niels Kærsgård ønsker at høre.

Under alle omstændigheder lever økonomer i deres eget elfenbenstårn - i øvrigt som som mange andre akademiske faggrupper.

Jeg husker mit første og eneste år på jurastudiet i 1972-73. Her fortalte en af professorerne, at det var meget vigtigt at lære det juridiske sprog. Siden har jeg tænkt, at så har man da også den juridiske verden for sig selv i et elfenbenstårn.

Jeg synes netop at her e ren mand som måske i bagklogskabens bitre lys erkender at han/vi har burde og kunnet handle anderledes. Men er det ikke en styrke at turde reflektere og erkende? Jeg synes bemærkningerne her tyder på at flere ikke lige anerkender det :) Jeg synes netop han ser meget nøgternt og historisk korrekt på den udvikling som er sket. Personlig er jeg tre år yngre, men vores opvækst er helt ens, men jeg blev så "kun" pædagog.

Flemming S. Andersen, David Zennaro og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar

@Viggo Okholm

Pensionens frigørende effekt

Uden at konkludere noget om Niels Kærgårds motiver, så vil jeg blot påpege, at der mange før ham, som ved pensionisttiværelsens begyndelse afslører en anden side af deres professionelle indsigt.

Det er ærgerligt, at vi andre skal vente så længe på alternativ indsigt og holdninger hos autoriteter. Men det kan måske ikke være anderledes i magtens miljø, hvor man måske ikke kan bevare og forsvare sin position, hvis man afviger fra normen?

Flemming S. Andersen, Egon Stich, Per Torbensen, Carsten Wienholtz, Thomas Petersen, Flemming Berger, Ole Henriksen, Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Bo Jensen, Viggo Okholm, Christian De Thurah, Carsten Mortensen, Morten Blicharz Nielsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

...De reformer svindler regeringen iværksætter med afviklingen af velfærdsstaten og fællesskabet til fordel for forsikringssamfundet og privatisering har intet med globalisering at gøre. Absolut intet. Det er ren og skær ideologi, hvor globaliseringen bliver brugt som undskyldning af svindler regeringen til at fører befolkningen bag lyset.

Egon Stich, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Helene Kristensen, John Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Den såkaldte borgerlige integritet (ha ha ha) har skiftet sammenhængen og tilliden ud med svindel og bedrag, hvor den kloge narrer den dumme som det bærende element i det "moderne" Danmark.

...Velkommen til Løkkeland.

Den lille svindlers Kommunal reformen fra 2007 er den største svinestreg i Danmarks historien og har undergravet demokratiet fra at være et folkeligt demokrati til at være et elitær demokrati.

Og svindelen fortsætter indtil den nederste halvdel af befolkningen er sat komplet uden for indflydelse. Præcis som er tilfældet i Tyskland, hvor det såkaldte demokrati ene og alene styres af eksperter og elitære kredse og hvor bunden er afrettet til underdanighed overfor eliten.

...Velkommen til Løkkeland.

kjeld jensen, Karsten Aaen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Michael Pedersen, hvordan du får "marked, beskæftigelses- og finanspolitik" til at være Villaejeren i Valby og Morten Koch romantikere skal man vist være ignorant for at kunne deltage i.

00'ernes "det økonomiske opsving" - Det var ikke et opsving. Det var det varme pis før det blev koldt og i Danmark resultatet af en total uansvarlig politik ført af Anders Fogh Rasmussen som indførte afdragsfrie lån midt i en i forvejen hysterisk overgearet økonomi med eksploderende ejendoms- og jordpriser til følge.

...Storhedsvanvid eller bevist strategi om drømmen om en elitær minimal staten?

Flemming S. Andersen, Egon Stich, kjeld jensen, Carsten Wienholtz, Flemming Berger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

...Banker og landbrug står helt uden for ansvar. De bliver altid redet af staten og skatte kroner - Og det ved de godt. Særligt bankerne.

Viggo Okholm. Det er da fint at køen af økonomer og diriktørtyper ved håndasken vokser. Men de herre har skrabet til sig, mens andre kun har fået smugler og mange har mistet. Tror du, de har tænkt sig at betale noget tilbage?

Senest i år 2025 har mennesket udviklet teknologier, som er mere intelligent end noget menneske og dermed gjort sig selv overflødig - En maskine skal hverken have korn, kød, mælk, frisk luft, rent vand, løn, gode arbejdsbetingelser, et klima som fungerer eller noget som helst andet som det primitive væsen mennesket har behov for. Så i senest i 2050 har maskiner indtaget jorden og på vegne af den ene procent og smidt 99% af menneskeligheden på lossepladsen.

Den tilovers blevende 1% er fremtidens økonomiske magt elite, som til den tid ejer og kontrollerer 100% alt på kloden. De har i dag allerede købt demokratiet og dens politiske elite.

...Så bare rolig. Alle problemer løser sig. Ikke - Med mindre de 99% tage sagen i egen hånd før det er for sent.

kjeld jensen, Helene Kristensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Fra artikel:
»Det er vigtigt, at biologerne taler om grænserne. Økonomerne vil for deres del sige, at grænserne ikke er absolutte: Hvis blot vi fik nogle årtiers rationel politik, så kunne vi godt udvide grænserne og løse problemer som f.eks. klimaudfordringen. Ulykken er, at erkendelsen af problemerne går så ekstremt langsomt. Det bekymrer mig dybt.«

Langsomt er ikke ordet, for der er ingen erkendelse af problemets omfang.

Når der bygges højere diger langs kysterne for, at beskytte landbrugsjord imod ekstremt stigende pres fra havet, hvor hundrede års storme med tilhørende stormflod, nu forekommer, hvert andet eller tredie år og nedbøren samtidig er steget med 25% de seneste 100 år i følge DMI, så er Danmark ilde stedt, det er for store dele af landet, kun et spørgsmål om tid, før end overflade vandet står i et med grundandsspejlet, når vand presset stiger indenfor og udenfor digerne samtidigt.

Politikere og økonomer stikker danskerne blår i øjnene og taler om at "grænserne ikke er absolutte" og "nogle årtiers rationel politik, så kunne vi godt udvide grænserne og løse problemer som f.eks. klimaudfordringen".

Sandheden er ilde hørt, men er når alt kommer til alt, at økonomisk vækst og økonom i samme sætning, har ikke givet mening siden Svante Arrhenius (1859-1927), beskrev den menneskeskabte globale opvarmning ved afbrænding af kul, olie og gas.

Read more: http://www.lenntech.com/greenhouse-effect/global-warming-history.htm#ixz...

Suk!

Peter Knap: Jeg læser altså hans indlæg som et indlæg i en nødvendig debat og evt. ny erkendelse, og jeg synes ikke han vasker hænder. Vi har ikke brug for at beskylde for fejltagelser, men at ændre synspunkter.

Flemming S. Andersen, Karsten Aaen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Pensionens frigørende effekt - kommer til at tænke på en skibsinspektør der først efter sin pension røbede sin afgørende viden om en skibsbrand der kostede over hundrede mennesker livet.
Frigørelsens effekt? Lig nul. - eller så godt som.

Flemming S. Andersen, Flemming Berger og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Tre emner :

- Her ser vi beskrevet, hvad EU er.
Staten Danmark umyndiggør borgerne. Overstaten EU umyndiggør Danmark. Globalliseringen umyndiggør alle på de forkerte områder.
Ud af det umyndiggørende, planøkonomiske, overstatslige makværk ! Det løser ikke sin opgave.

- Den af flere efterlyste ideologiske holdning hos Kærgaard.
Kærgaard er så gammel, at han ved, hvad retsstaten er. I trekantsregeringen blev jorden genstand for megen debat. Det kom der lovforslag til jordreform ud af. Det faldt ved den eneste folkeafstemning nogensinde, som kom af 1/3 af tingets medlemmers krav.
Det blev ikke starten på hensigten : At hindre jordværdi stigninger og spekulation (landbrugsgæld og boligbobler). Følgen heraf kender alle.

- Videre til klimaet.
Denne politik med naturen som skatteobjekt, passer som hånd i handske med den grønne omstilling. Jordens overflade, såvel som under overfladen, bør være genstand for beskatning - hovedkilden til at fylde statskassen - i stedet for beskatning af flittige borgere indsats.

Men det er ikke for sent at lære af tidens fejltagelser. Det læser jeg mellem linjerne. Jeg mistænker Kærgaard for at være retsstatsmand. Som kommende ud af landbruget og med økonomisk indsigt er det en stor sandsynlighed.
Uden Retsforbundets politik sker det ikke !

Kærgaard burde være statsminister.

Philip B. Johnsen

@Torben Skov 04:40 dit link udstiller tydeligt problemet.
Saxo Banks liberale cheføkonom Steen Jakobsen, politikerne og den samlede økonomiske lære, lyver for danskerne og tillader dermed populismen overtager magten, men populisme er at betragte, som et politisk statskup, baseret på udnyttelse af den gennerelle politiske skabte tilstand af en uærlig, fordækt og derfor illegitim ført politik, der fejlagtigt forvækles med demokrati.

Elefanten i rummet er i sagens natur, at der ikke er energi til samlet global vækst, der ikke samtidig skaber klimaforandringer i en skala, der samtidigt gør forbrugsdrevet vækst urantabel.

Forbrugerisme, usikkerheden på arbejdsmarkedet og politikere der med økonomer fortier sandheden, om den umuligt opnåelige forbrugsdrevet økonomiske vækst gør populismen mulig.

Forbrugerisme er en betegnelse, der anvendes for at beskrive forholdet mellem enkeltindividet (forbrugeren) og samfundet/markedet i en kapitalistisk markedsøkonomi. Man taler også om, at det kapitalistiske samfund er et forbrugersamfund.

"OECD er en forkortelse for Organisation for Economic Co-operation and Development (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling). OECD er en international organisation, grundlagt efter 2. verdenskrig og arbejder for at stimulere økonomisk fremgang (...) vækst og markedsøkonomi mellem de demokratisk regerede medlemslande."

Céline Thévenot, analytiker i OECD mener, at det »kan knække den nuværende onde cirkel af økonomisk og politisk bekymring (Populisme)«, hvis politikerne sikrer, at alle i samfundet har samme muligheder i livet samt ved at højne den overordnede vækst."

"Dette er imidlertid dårligt nyt for Europa, eftersom 'den lave vækst' – ifølge (...)Hans Timmer cheføkonom i Verdensbanken – nu er »den nye normaltilstand".

»Hvis vi ser på uligheden i rigdom, som er langt større end indkomstuligheden, og ophobningen af rigdom i en lille del af samfundets hænder, så kan det føre til ulighed i forhold til mulighederne for den næste generation,« påpeger Hans Timmer cheføkonom i Verdensbanken, med henvisning til, at nogle unge vil arve rigdom, mens mange andre ikke vil.

Det overordnede problem addresseres bare ikke af hverken OECD, politikere, Saxo Banks liberale cheføkonom Steen Jakobsen, den tidligere overvismand Niels Kærgård i artiklen eller af Verdensbanken.

Problemet er ellers indlysende, at ingen nulevende økonom har til dato kunne skabe, samlet set global vækst, uden brug af energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen nulevende økonom har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen må derfor være, at traditionelle vækst økonomer generelt og samlet set, ikke har forstået, hvad gode økonomiske forhold er, økonomer har ikke forstået skabelsen af samlet set økonomisk vækst, rimelig fordeling af den samlede velstand og på den ’lange bane’ bekæmpelse af fattigdom.

Torben Skov. Dejligt klip. Der er intet som at høre sagkundskaben.
Det drejer som om produktivitet, gør det.
Så når de fattige bliver fattigere er det fordi de ikke er produktive og når de rige bliver rigere er det så fordi de er produktive.
Saxo Banks kunder kan sove roligt, de har fortjent det efter al den produktivitet.

Johnsen - Kærgaard nævner : »Den nationale velfærdsstats svar var dengang at regulere markedet. I globaliseringens æra har vi ikke været villige til at give de internationale organisationer den tilsvarende magt, der skal til for at beskytte klimaet, styre de multinationale selskaber, sikre indkomstfordelingen osv.«
Jacobsen gør ikke direkte, men har en utraditionel åbenhed for dialog om væsentlige samfundsforhold.

Økonomer : Kender du Herman E Daly - Nødvendighedens økonomi. De findes de økonomer, du efterlyser. Og det er ikke noget nyt.
Retsforbundets økonomiske model er snart 100 år gammel, men folketinget i 60-70`erne ville ikke høre efter. Der var jo ikke klimadebat dengang og ingen forudseenhed.

Philip B. Johnsen

Global økonomisk vækst er ikke muligt, det er en underskudsforretning, der indhentes af energiforbruget fra fossil brændsel afbrænding og global opvarmning, de menneskeskabte klimaforandringer.
Kapitalisme er skadelig for økonomien, økonomers uddanelse værdiløs og politikerne lyver om deres viden om dette, i stedet for at handle på udfordringen, fortæller politikere og embedsværket løgnagtigt og bedragerisk befolkningen, at økonomisk vækst er positiv og borgerne skal øge produktiviteten, det er landsforræderi, politikere og deres embedsværk skal erstattes med kræfter der tjener befolkningens interesser, politik i dag skal ikke forveksles med demokrati, det er totalitær idelogisk magtanvendelse, helt på linje med kommunisme og tro mig, det er de godt klar over problemet, der af udvikling af populismen, de opgiver ikke magten frivilligt eller ændre strategi, udfordring nr. 1 i 2017.

I USA trækker privatforbruget 69 procent af bruttonationalproduktet (BNP). Herhjemme udgør det knap halvdelen.

Fra en af mændene bag den videnskablige evidens under COP21 slutdokumentet, om de menneskeskabte klimaforandringer og vores 80/20 energi udfordringen.
Going Beyond "Dangerous" Climate Change
Speaker: Professor Kevin Anderson
Chair: Professor Tim Dyson
Link: https://m.youtube.com/watch?v=-T22A7mvJoc